2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Behajtó cégek - csak óvatosan a fizetéssel_update2

Írta: | Kulcsszavak: behajtó behajtás tartozás PTK

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv Mindenkinek!
Egy érdekes eset történt velem az elmúlt pár hétben, és gondoltam leírom a sztorimat, hátha másnak segít elkerülni a felesleges köröket.

Már régebben elköltöztem szüleimtől, ahol is (többgenerációs ház) az internet előfizetés anno az én nevem alatt futott, most az ott lakó testvérem nevén van.
Kb. 5 évvel ezelőtt váltottam szolgáltatót, mivel az új szolgáltató jobb áron tudott magasabb sávszélet biztosítani. A régi szolgáltató a B-Tel volt, az új ebből a szempontból lényegtelen.

Ez év Január 9-én kézhez kaptam az Expert Inkasszó Kft levelét (sima natúr levél, se ajánlott, se tértivevény), mely szerint nekem tartozásom áll fenn a B-Tel felé 11873 Ft, amit ha 8 napon belül megfizetek, akkor elengedik a kamatot (3810 Ft) azaz "csak" 8063 ft-t, egyébként viszont a teljes összeget kérik tőlem, alul egy csekk, amin persze nem kitölthető volt az összeg, hanem a teljes 11873 Ft-ról szólt.
Sima 1 oldalas levél, semmi B-Tel-es számla, előzetes felszólítás vagy bármi ami alapján egyáltalán azonosítani tudtam volna, hogy mi is ez a követelés valójában. :F

Nagyon felbosszantottam magam rajta, hiszen tudomásom szerint nem volt semmilyen tartozásom. :W
De mivel úgy voltam vele, hogy ha jogos, akkor megfizetem, de ha nem, akkor nézzünk már kicsit utána ennek az egésznek.

Küldtem egy emailt a behajtó cégnek (ez volt az első hiba így utólag), hogy egyrészt nincs tartozásom (tudtommal internet szolgáltató cég nem ad(hat) át ügyfelet szolgáltató váltással addig az új szolgáltatónak, amíg minden tartozás ki nincs egyenlítve, de ez kb. igaz minden ilyen szolgáltatóra), másrészt ugye nem gondolja komolyan, hogy egy ilyen levélre akár csak egy fillért is befizetek, mivel semmilyen a követelésüket igazoló, bizonyító vagy alátámasztó dokumentumot nem küldött el.
Elküldtem az emailt, és vártam.

Kicsit lehiggadva másnap jöttem rá, hogy tök feleslegesen írtam meg neki az emailt, mivel maga a "felszólító levél" mindenféle kézbesítést igazolóható mód nélkül érkezett meg. Bíróság előtt a postaládába dobott levél tudtommal nem áll meg. Eddig nem volt, de így most már van bizonyíték a kezében, hogy megkaptam a levelet. Mondom mindegy, meglátjuk mi lesz. :U

Másnap délután kaptam egy emailt a behajtó cégtől, hogy a kérésemet továbbították a B-Tel felé és bekérik a szükséges papírokat.
Megint felbosszantottam magam, de most már elkezdtem utána olvasgatni a neten, hogy mi is van ilyenkor.
kb 1 órás keresgélés és olvasgatás után kialakult a kép bennem, hogy bizony a "behajtó cég" az kb csalással akar tőlem pénzt kiszedni.
Amúgy maga a cég 2013 szeptemberében alakult, 1 egész fő :)

A tartozás behajthatóságával kapcsolatban kiderült számomra, hogy a PTK szerinti általános 5 évvel szemben a 2003 évi C. törvény 143-as paragrafusa alapján az internet szolgáltató (és már hasonló elektronikus szolgáltató cégek pl mint mobil társaságok) cégek bárminemű polgári jogi igénye 1 év alatt évül el.
Ami kb. azt jelenti, hogy ha lett volna is tartozásom a B-tel felé, mivel gyakorlatilag kb 5 éve hozzám se szóltak semmilyen ügyben, már rég elévült volna.

A fentiek tudatában visszaválaszoltam a cégnek, hogy felesleges, ne törje magát bármilyen adat megszerzésével, mert nem volt és nincs kiegyenlítetlen tartozásom, másrészt ha lett volna is elévült.
Illetve figyelmeztettem, hogy ha továbbra is minden jogalap nélkül további felszólításokat küld, akkor megteszem a szükséges lépéseket (feljelentem stb.)

Innentől kezdve csen lett, és már majdnem el is felejtkeztem az egészről, csak az zavart, ami ideget megettem emiatt, amikor is kb 11 nappal az én utolsó emailom után jött egy email, idézem:

"Tisztelt Uram!
A Bteltől ma azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Önnek nincs tartozása, tévesen került kiadásra. Elnézést kérünk a kellemetlenégért, és köszönjük együttműködését."

Név, cím, telefonszám...

És elvileg itt bezárult a kör.

Azért írom ki magamból, hátha más is kapott ilyen levelet (és nincs tartozása) és még nem tudja, hogy mit is kezdjen ezzel a levéllel.

Alapvetően felháborítónak tartom, hogy egy szolgáltató minden jogalap nélkül kiad olyan személyes információkat rólam egy behajtó cégnek, anélkül, hogy előtte meggyőződött volna róla:
ad1 - valóban tartozásom van, és azt jogosan követelheti
ad2 - nem akarom befizetni az általa jogosan követelt és valós tartozást

Szóval a B-Tel is fog kapni egy szívhez szóló üzenetet tőlem a slendrián és jogtalan eljárásáért.

Néhány tanács, ha valaki ilyen levelet kapna:
* Tudomásom szerint kézbesítési igazolás nélküli felszólítás az jogilag nem áll meg adott esetben egy bíróság előtt (majd egy jogilag jobban képzett megerősíti vagy cáfolja), azaz egy ilyen levéllel szerintem nincs értelme kezdeni bármit is.

Ha mégis utánajárnál mint én:
* Ha nincs tartozásod, akkor nincs mitől tartani, végig hangoztatni kell
* Ha a szolgáltatód 1 éven belül nem keresett (bizonyítható módon, pl ajánlott vagy tértivényes levél stb.), akkor nincs jogalapja, hogy a tartozást (ha mégis lenne) követelje rajtad (persze senkit sem bátorítok, hogy ne fizesse ki a jogos követeléseket!!!)
* Ne adjatok ki tovább elérhetőséget (telefonszám, új cím vagy bármi)

Egyelőre ennyi, ha történt bárkivel ilyesmi, akkor írja le, okulásnak jó lesz.
Ha lenne még a történetnek folytatása, akkor leírom.

Update1:
Csak annyi, hogy írtam a B-Telnek még a múlt héten, de még csak egy válasz üzenet sem érkezett, hogy vették az üzenetemet, vagy bármi reagálás. No comment ez a szolgáltató! :(((

Update2:
Ma (01.31) kézhez vettem a volt szolgáltatóm levelét, melyben közlik, hogy a mai napon nem tartanak nyilván tartozást, és tekintsem tárgytalannak az Expert Inkasszó Kft levelét. Ja és elnézést kérnek az okozott kellemetlenségért.

Hát kb ennyi, asszem vége :)

Hozzászólások

(#1) Lauda


Lauda
félisten

Ugyesen csinaltad! Ha nincs tartozasod, akkor valoban ki kell tartani mellette es igen, ami nem ajanlottan jon, azzal kitorolhetik. Persze te is, szoval minden ami hivatalos, azt ajanlottan kuldeni.

(#2) Anonymus23 válasza Lauda (#1) üzenetére


Anonymus23
veterán

Hát ja, arra már akkor rájöttem, amikor elküldtem a levelet és lehiggadtam hogy felesleges volt vele egyáltalán foglalkozni...
De végül is nem bántam meg, mivel így elvileg tiszta a kép, már csak arra várok választ, hogy ezt a szolgáltató generálta, vagy csak egy csaló cég próbálkozott...
Ha a B-tel válaszol, akkor ez is kiderül.

;) - The Power of the Light Side

(#3) horush


horush
addikt

Már ott teljesen komolytalan az egész, hogy elengedik a kamatot, olyan a világon nincs, hogy egy cég a jogos jussát elengedje, viszont rengeteg ember megijed, nem tájékozódik, s ha csak 10-ből egy "ügyfél" fizet, már kapnak egy csomó pénzt puszira..

(#4) Taszillo


Taszillo
tag

Már megint a Btel, hogy fene a bőrüket, hogy engem is behálóztak...

Egyébként az egyáltalán nem ritka, hogy fizetési hajlandóság fejében a kamatos kamatból kedvezményt adnak, láttam én már ilyet az OTP-től is.

[ Szerkesztve ]

A kolléga megvádolta a nyomtatót öngyilkosságra való felbujtással: "Rendeljen cián patront!”

(#5) Drenadar válasza Taszillo (#4) üzenetére


Drenadar
veterán

állítólag rengetegen kaptak ilyen nem jogos felszólítást, valamint ilyen esetben a szolgáltatóval kell felvenni a kapcsolatot, nem a behajtó céggel, de ez is megoldódott...

És szerintem tök alap, hogy ha nem érezzük jogosnak a követelést, akkor nem fizetünk, illetve erre szóló igazolást kérünk tőlük, hogy ugyan miért is? :D

(#6) Misi1979 válasza horush (#3) üzenetére


Misi1979
őstag

Kicsit bonyolultabb azért, a követeléseket a követeléskezelő cégek "csomagokban", kedvezményesen vásárolják, gyakran 20-30%-os áron is akár. Ilyen esetben persze hogy elengedik a "kamatot"..

A kismókusok kenyérre is kenhetik.

(#7) Anonymus23


Anonymus23
veterán

Update2:
Ma (01.31) kézhez vettem a volt szolgáltatóm levelét, melyben közlik, hogy a mai napon nem tartanak nyilván tartozást, és tekintsem tárgytalannak az Expert Inkasszó Kft levelét. Ja és elnézést kérnek az okozott kellemetlenségért.

Hát kb ennyi, asszem vége :)

;) - The Power of the Light Side

(#8) djculture válasza Anonymus23 (#7) üzenetére


djculture
félisten

Azt te csak hiszed, az ilyen cégeknél ha benne maradsz a rendszerben bármikor ujra elövesznek. Mai napon lehet nincs tartozásod de hogy volt az biztos, maguktól nem szoktak ilyen cégekhez pénzért átkerülni ezek a tartozások. Csak ott meg már innentöl leszrják hogy az ember az eredeti tartozását már rég kifizette és ugyanugy zargatnak tovább több év múlva is akár.

[ Szerkesztve ]

(#9) Anonymus23 válasza djculture (#8) üzenetére


Anonymus23
veterán

Erre vannak azok a hatóságok amelyekkel ezekkel szemben fel lehet lépni.
Az eredeti levelembe is beleírtam, hogy mely hatóságok felé fogok eljárni, ha továbbra is zaklatnak.
Már az, hogy egyáltalán küldtek levelet és nem egy emailt, már az szokatlan, illetve itt van leírva fehéren feketén, hogy nincs tartozásom. Másrészt a jogszabályok szerint sem követelhetnek semmit.

;) - The Power of the Light Side

(#10) djculture válasza Anonymus23 (#9) üzenetére


djculture
félisten

Ja annyira jól dolgozik a hatóság hogy az ilyen pénzsorsolásos nepper cégek (Fogyasztói Csoport )is röhögve csapják be az embereket 10 éve. Akkor az elhivják árubemuttatásra a nyugdijasokat meg a hiszékenyeket és rásóznak egyböl 10forintos dolgokat otp hitelre is szintén évek óta ment. Mostanában kezdik ezt felismerni, hiába tettek eddig az emberek tömegesen bejelentést ezekröl.

"A kispénzű, kiszolgáltatott embereket célozzák meg a fogyasztói csoportok, amelyek hirdetéseikben gyors pénzhez jutást ígérnek fedezettel nem rendelkező, akár BAR-listás fogyasztóknak is.
A Pest Megyei Békéltető Testülethez (PMBT) továbbra is érkeznek panaszok a témában – annak ellenére, hogy a fogyasztóvédelmi törvény szabályai szerint 2014. január 1-ig új csoportok szervezése tilos (a meglévők azonban működhetnek, és folytathatják szervező tevékenységüket). "

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.