2022. augusztus 10., szerda

Gyorskeresés

Ideje újragondolni az ipari termelést és fogyasztást

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Figyelmeztetés: Sikerült megdöntenem az egy blog bejegyzésre jutó lilaköd-pamacs maximálás rekordját! Ez egy világszám. Ha műszaki szakember vagy, fuss innen!

Az IT Cafén egy cikk fórumában egy mondat keltette fel a figyelmemet és ragadott blog bejegyzés írására. Igen, a telefonok picit drágábbak mint a tényleges eladási áruk, itt a környezeti terhelésre gondolok, mert bár csekély mennyiségben, de ritkaföldfémeket tartalmaznak, amik felett szinte teljes monopóliummal rendelkezik Kína, ami nem éppen emberbarát hely és igyekszik exportálni elnyomó rendszerét. (A sárkány étvágya megjött és falatozna a világból. Ironikus, hogy kelet gyarmatosítani szeretné a nyugatot. Ez egy másik téma, kalandozik az elmém...) Alapvetően is ki vagyunk szolgáltatva a "rendszernek". Ha valaki kiesik a társadalom mókuskerekéből, megdögölhet az út szélén a mai világban is. Ahogyan a tárgyainkkal bánunk, előbb-utóbb kiterjesztjük embertársainkra. Mindenre pusztán a szórakozásunkat/kényelmünket szolgáló dologként tekintünk, ami egyenes út a pokolba. Ezt egyébként megfigyeltem 2020-ban, a Covid első évében, amikor az emberek tisztára úgy mászkáltak a zöldben mintha plázában lennének. Picit sem tudtak ráhangolódni a természet maradékára. Az okostelefon az egyetlen technikai vesszőparipám, ami tényleg megdobogtatja a szívemet, és sanyarú sorsuk, a pazarlásuk elkedvtelenít. Csúcstechnika, amit szemétként kezelünk. Hmhm. Elvesztettem a fonalat. Később folytatom.

Hozzászólások

(#1) DrBubo77


DrBubo77
addikt

Én is elvesztettem a fonalat.

https://bit.ly/poirot-oldal

(#2) KISDUCK


KISDUCK
őstag

"a telefonok picit drágábbak mint a tényleges eladási áruk"

Hát ezt nem igazán értem itt most a "tényleges eladási ár" alatt az msrp-t vagy az előállítási költséget érted?

(#3) Algieba válasza KISDUCK (#2) üzenetére


Algieba
senior tag
LOGOUT blog (1)

Az ipari termelés általi környezeti terhelésre gondolok. Huh, de tényleg dolgozni fogok még a bejegyzésen, csak közben a VÍZ nagy témája elterelte a gondolatfolyamomat, plusz fél tucat egyéb téma is ugrabugrál az elmémben. Algiebának lenni nehéz. :DDD

A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.

(#4) KISDUCK válasza Algieba (#3) üzenetére


KISDUCK
őstag

Hát akkor lehet hogy szerencsésebb lenne egyértelműen fogalmazni, mert ha csak azt írod hogy a fű zöld és közben arra gondolsz hogy a dimetrodon a kedvenc ősállatod akkor az olvasó azt fogja hinni hogy a fű zöld és az eszébe nem fog jutni hogy lájkolod a dimetrodont.

(#5) pusszycat


pusszycat
nagyúr

5 telefonom van, ebből 2-ben van SIM, esküszöm ha még egyet veszek orvoshoz megyek. :DDD
Megjegyzem ebben a Mobilarena a hibás, mert itt mindenki nyáladzik valamilyen telefonra, egymást belekergetve a vételbe. Hu ez milyen jó, hu de f@sza... :))

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy S9 Plus & Xiaomi Mi 10T 8/128 GB 5G Cosmic Black & Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Samsung 870 Evo 1 TB inside :-))

(#6) totron


totron
őstag

Csak az első szál cigi nyugtat, a többivel már a megelőzőek kialakította függőséget csillapíjtod. Minden telefon is szemét, időlegesen nem az csak, ez logikailag és fizikailag is megkerülhetetlen. Vásárlóerő nélkül nem lett volna fejlesztés, nem tarthattad volna a kezedben sem legelőször, sem többedszer egyiket sem. Szemétre születtünk, járjunk derékig szemétben, túlszárnyalva az indiaiakat is, nincs más út. Haljunk meg csendben. Feltekertem a fonalat.

(#7) nakos1212


nakos1212
senior tag

Kb a Dunning-Krüger effektus teljes manifesztációja ez a bejegyzés - okosakat és nagyokat mondani olyan témákról amikről közbe lejön hogy nem is érti őket az írója, de legalább nagy és egyszerű megállapításokat tesz komplex problémákról, totál keszekuszán, ami a gyakorlatlan olvasót megzavarhatja.

(#8) domos


domos
senior tag

Biztos vagyok benne, hogyha lenne rá pénzed, te is "szemétként" kezelnéd - minden hónapban új telefont vennél :DDD

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#9) KISDUCK válasza pusszycat (#5) üzenetére


KISDUCK
őstag

Én még tinibubiként voltam telefonb#zi, 10 éve meg már csak úgy vagyok vele hogy addig használom amíg lehet. 2012 nyarán vettem egy xperia mini prot utána 2016 tavaszán egy z3 compactot majd 2019 decemberében egy redmi note 8 prot és ez is addig marad amíg meg nem b@$2ódik.

(#10) Algieba válasza nakos1212 (#7) üzenetére


Algieba
senior tag
LOGOUT blog (1)

Azért észlelted, hogy személyes blogba léptél be, és kb. fecsegek össze-vissza a bejegyzésben, ami tényleg csak hangos gondolati csacsogás volt, amúgy Algiebásan. Holnap lesz 17 éve, hogy regisztráltam az oldalra, a régiek pontosan tudják, hogy mekkora isten barma vagyok. Ne vegyél komolyan és nem kapsz agyvérzést. :DDD

[ Szerkesztve ]

A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.