Hirdetés

2024. június 19., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Próba

Hozzászólások

(#8942) TazLeacher


TazLeacher
nagyúr

Mi az az elektromos cigaretta?
Az elektromos cigaretta nem más, mint egy elektromos árammal működő eszköz, mellyel a dohányzás imitálására nyílik lehetőség.

Nincs ez nálunk betiltva?
Nem, az elektromos cigaretta nincs betiltva! 2013. július 1-től hatályos gyógyszertörvény alapján a nikotinos utántöltő folyadékok árusítása és azok előállítása tilos, azonban magát a készüléket használni nem. Ha érdekel az itthoni helyzet, hallgasd meg a hsz. végén található Zentai interjúkat.

Miből áll az elektromos cigaretta?
Az elektromos cigaretta legnagyobb része az akkutest (avagy maga a készülék), melyhez közvetlenül csatlakozik egy porlasztó, melynek valamilyen formában része egy tartály, mely az utántöltő folyadékot (e-liquid) tárolja.

Hogyan működik egy elektromos cigaretta?
A működése rém egyszerű: az akkumulátor testen elhelyezett kapcsoló lenyomásával (vagy vákuumkapcsoló esetén a pusztán a cigaretta megszívásával) az akku a porlasztóban lévő fűtőszálat működésbe hozza, mely izzani kezd, így a szívással rájuttatott folyadékból gőz, vagyis pára képződik.

Az utántöltő folyadékban van nikotin?
Kapható nikotinos és nikotinmentes változat is.

Ez nem káros az egészségre?
Minden olyan dolog káros az egészségre, ami nem tiszta levegő, és lejut a tüdőbe, azonban ami fontos, hogy jóval kevésbé káros, mint a normál cigaretta, amely füstje 4000-féle vegyianyagot tartalmaz, és ebből kb. 400 bizonyítottan rákkeltő.

Lehet tudni, mit tartalmaz az utántöltő folyadék?
Persze, hogy lehet. A folyadékban az alábbi anyagok találhatóak: propilén-glikol (PG), növényi glicerin (VG), víz, aroma és opcionálisan nikotin.

Mennyibe kerül egy ilyen?
Nem olcsó. Vagyis elsőre nem tűnik annak. Sokan vannak abban a tévedésben, hogy egy 5-8.000 Ft-os EGYSZERI beruházással át tudnak szokni, és le tudják váltani a HAVI 20-40.000 Ft-os cigarettára költött összeget. Ugye ezt senki nem gondolja komolyan? Bár 5-8.000 Ft-ért kaphatóak kezdő szettek, azonban ezek mára sokszor idejét múltak, nem adják azt az élményt, amit elvárna tőle az ember. Nagyságrendileg egy értelmes kezdőszett 15-25.000 Ft között indul, amivel már érdemes belekezdni, ha az ember tényleg át akar szokni, és nem a pénzt szeretné kidobálni az ablakon.

Készülékeknek nevezzük összefoglalva az összes olyan alkalmatosságot, mely képes rábírni egy elektromos cigaretta porlasztót, hogy gőzt préseljen ki magából.

Cigaretta formájú készülékek
A legegyszerűbb, legkönnyebb és rendszerint legolcsóbb e-cigaretta akkumulátorok. Minden esetben beépített akkumulátorral rendelkeznek, létezik belőlük nyomógombos és vákuumkapcsolós változat. Akkumulátoruk kapacitása meglehetősen kicsi, tipikusan 90-340 mAh. Méretük és teljesítményük miatt normál ellenállású vatelines integrált, vagy külön erre a méretre gyártott tankpatronok használata javasolt. Ezek a készülékek napjainkra szinte kivétel nélkül kikoptak, mert a középkategóriás eszközök kiszorították őket. Ha valaki mégis ehhez ragaszkodik, a lenti listából választhat magának megfelelőt.

Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
- Joye 510
- eRoll (csak saját porlasztóval üzemel)
- eCab (eGo méretnél kisebb, cserélhető akkumulátoros kezdő készülék, csak saját porlasztóval üzemel)
Nem ajánlott termékek a kategóriából:
- vaterás és aluljárókban kapható olcsó vackok (e-Health és népi zenekara)
- Green Smoke
- Super 808 (a csatlakozója „kiment a divatból”)

eGo méretű akkumulátorok
A manapság legelterjedtebb e-cigaretta típusok. Általában beépített akkumulátorral rendelkeznek (de létezik belőlük cserélhető akkus is) és a nyomógombos kivitel a gyakoribb (de fellelhető még vákuumkapcsolós változat is). Kapacitásuk általában 650-1300 mAh-ig terjed. A normál, szabályozatlan, vagy 3,7 V-ra stabilizált feszültségű változat mellett egyre népszerűbbek a változtatható feszültségű és/vagy teljesítményű akkumulátorok. Napjaink legnépszerűbb porlasztói mind méretben, mind teljesítményben ezekre az eszközökre lettek kifejlesztve, így ezekhez a készülékekhez szinte bármely kategóriából találunk hozzá passzoló gőzképző eszközt.

Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
- eGo-C Twist
- eGo Spin
- Vision Spinner
- Vision Spinner II
- iTaste VV
Nem ajánlott termékek a kategóriából:
- F1
- eGo VV
- szabályozatlan/stabilizált eGo akkumulátor

Mod készülékek
Az elektromos cigaretta csúcsát jelentő készülékek, méretük azonban egy kezdő számára riasztó lehet. Általában cserélhető akkumulátorral rendelkeznek, kizárólag kapcsolóval működtethető változat létezik belőlük. Alapvetően megkülönböztetünk mechanikus (elektronikával nem rendelkező) és VV/VW (elektronikával felszerelt) változatokat.

Teljesítményüket minden esetben az általunk behelyezett akkumulátor határozza meg, éppen ezért fontos a készülék típusához illeszkedő és megfelelő minőségű akkumulátor beszerzése. A komoly méret mellé természetesen komoly teljesítmény is társul, bizonyos porlasztók kizárólag ezeken a készülékeken teljesítenek jól. Szinte az összes forgalomban lévő porlasztóval kompatibilisek akár teljesítmény akár méret szempontjából.

A készüléktestek általában rozsdamentes acélból (SS, stainless steel), vagy krómozott bronz anyagból készülnek, ritkábban alumíniumból, vagy fából. Az SS változatok általában valamivel drágábbak, de érdemes ilyen készüléket választani, mert anyagukban és küllemükben is tartósabbak.

Ebbe a csoportba tartoznak továbbá az elektromos pipák. Legtöbbjük fából készült, általában pipaalakot formáló testtel, szabványos (leggyakrabban 510-es) csatlakozóval ellátott mechanikus modkészülékek. Bármilyen, szabványos csatlakozóval ellátott patron, kazán használható rajtuk.

Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
- Vamo v2/v3/v5/V6 ill. 25 és 35 (Etna)
- Sigelei Zmax v2/v3
- Itaste SVD
- eVic (viszonylag alacsony teljesítménykorlátra érdemes odafigyelni!)
- KangSide 20/30
- Mechanikus modok legtöbbje
- Pipák
Ajánlott közép kategóriás készülékek:
- Smok Zmax v2 (mini)
- Smok BEC Pro
- eVIc Supreme
- Sigelei 30W
Ajánlott felső kategóriás készülékek
- Dicodes Telegonos
- Dicodes Dani
- ProVape ProVari 2.5 (mini)
- ProVape ProVari 3
- SvoeMesto Nivel (Semovar v3)
- Taifun the Eye
- VaporShark DNA 20/30

Mod készülékek akkumulátorai és töltői
A cserélhető akkumulátoros modkészülékekben szinte kizárólag szabványos, hengeres alakú, 3,7 V névleges feszültségű Li-ion akkumulátorokat használnak. Ezen akkukból jelenleg hatalmas méret- és kapacitásválaszték van a piacon. Az elektromos cigarettákban a 18650, 18350, 18500, 16340, 14650, 14500, 14250 méretkódú típusok a legelterjedtebbek. A méretkód első két számjegye az akku átmérőjét, a többi a hosszát jelöli. Pl. a 18650 18 mm átmérőt és 65 mm hosszt jelent. A nagyobb méret tipikusan nagyobb kapacitással is párosul. Nem ajánlanánk márkákat, mert szinte mindegyik nagyobb márka kínálatában megtalálhatóak jobban illetve rosszabbul sikerült szériák. Érdemes az e-cigi boltokban kapható akkumulátorok közül, vagy a fórumokban ajánlott típusokból választani, ezek biztosan alkalmasak a készülékek megfelelő működtetésére.

A védett akkumulátorokon található egy rövidzárlat- és túlmerítés/túltöltés-védelmet biztosító elektronika is. Ez az akku biztonságos használatát nagyban elősegíti, azonban jelentős plusz belső ellenállást is jelent, így elektromos cigarettában való használat során, adott esetben érezhető teljesítményvesztést is okoz.

A Li-ion akkuk töltéséhez erre alkalmas töltőt kell használni. Általános szabály, hogy a biztonságon nem érdemes spórolni, Inkább vegyünk egy drágább, de megbízhatóbb, védelemmel ellátott szerkezetet megbízható boltból, mint kicióccó hulladékot Vateráról. További információkért mindenképp érdemes elolvasni Blackiex írását: Szabványos Li-ion akkumulátor típusok és jellemzőik.

Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
- Xtar
- Nitecore
- Trustfire
- Efest
- Soshine
Nem ajánlott termékek a kategóriából:
- olcsó, nevenincs, védelem nélküli töltők

A porlasztók azoknak a termékeknek az összefoglaló nevét takarja, melyek egy megfelelő készülékre csatlakoztatva alkalmasak az e-liquid elpárologtatására és ezzel egyidejűleg gőz, illetve pára képzésére.

Vatelines integrált patronok, tankok
A vatelines integrált patronok lényegében e legegyszerűbb porlasztók közé tartoznak mind működési elv, mind felhasználási forma, mind használhatóság szempontjából. A patron lényegében egy vékony fém hüvely, ebben helyezkedik el az üvegszál és az ellenállás huzal, mely a vatelinben tárolt folyadékot párologtatja. Ezeknek a patronoknak a kapacitása viszonylag kicsi, felújításuk, tisztításuk nem lehetséges (legalábbis nagyon körülményes), a kazánrész használattól függően 1-2 héten belül elhasználódik, égett ízt ad, ezek után többé nem használható. Előnyük az alacsony ár, jó ízvisszaadás, megfelelő gőzképzés, könnyű kezelhetőség, hátrányuk az alacsony kapacitás és az egyszer használhatóság.

A vatelines patronos esetében felhozott egyik hátrány - az alacsony kapacitás - kiküszöbölhető un. tankok használatával. Ebben az esetben a vatelines patron egy tartályba kerül melybe e-liquidet töltenek. Így a külső házán egy lukon (előre így gyártott patronok, avagy általunk lukasztott patronok) keresztül a patron az azt körülvevő folyadékból folyamatosan "öntöltővé" válik, természetesen egészen addig, míg a külső tartályban van e-liquid.

Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
- Magnum .44
- The Ressurector
- Boge
- Smoke
- Kanger Horizontal

Üvegszálas és egyén tank rendszerű integrált patronok
Az ilyen típusú patronok legtöbbje szintén egyszerűen használható, akár kezdők számára is könnyen beüzemelhető. A patron tartályában lévő folyadék direkt módon érintkezik az üvegszállal, mely a folyadékot párologtatja. Ezek a patronok nem egyszer használatosak, a kazán rész elhasználódása esetén több ízben tisztítható, végső elhasználódás esetén pedig kizárólag a kazán fej cseréjre, gyakorlottabb felhasználók esetén felújítására, van szükség. Előnyük a könnyű használat, viszonylag alacsony ár, hosszabb távú biztos működés, egyszerű tisztítás és olcsó felújítási költség. Hátrányuk igazából nincs.

Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
- Aspire Nautilus (mini)
- Smoktech Micro GDC
- iClear 30
- VapeOnly BCC mini, mega
- EvoD
- Protank 2 és 3 (mini) és egyéb Kanger "...tank" patronok
Nem ajánlott termékek a kategóriából:
- Helix v3 (Halmizer Evoltion, Redux, E-Turbo v3)
- Mini Nova, Vivi Nova
- iClear 16

Tank rendszerű porlasztók
Tank kazánból is elég sok félét készítettek már az idők során, főleg az integrált patronok térhódítása előtt voltak népszerűek. Általában elmondható, hogy három jól elkülönült részre bonthatóak fel: van maga a kazán, egy un. tank patron, ami a folyadékot tárolja (és látja el a szipka szerepét), a kettő között egy levezető rész, amely biztosítja a folyadék áramlását a kazánrész felé. Előnyük az egyszerű beüzemelés, a jó íz és füstképzés. Hátrányuk a – viszonylag – alacsony kapacitás, valamint a legtöbb estben a felújítás lehetőségének teljes hiánya. Amennyiben a kazánrész elhasználódott, ennek cseréjével lehet újra üzembe helyezni a porlasztót, azonban ezek az integrált patronok kazánfejének többszörösébe kerülhetnek, éppen ezért fenntartásuk költségesebb. Talán épp e miatt manapság már kimentek a divatból, ez alól kivételt képeznek a cigaretta formájú szettek, melyek a mai napig használják ezt a rendszert, valószínűleg épp az egyszerű kezelhetőség miatt.

Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
- Vision Eternity (hibrid, tank és drip porlasztó is egyben)
- eRoll/eCab tankpatron
- Joye 510 tankpatron
- IMIST II (ha valaki végképp ki szeretné próbálni a tankos rendszert)
Nem ajánlott termékek a kategóriából:
- régebbi termékek a megfelelő alkatrész-ellátottság miatt

Felújítható porlasztók, RBA
A felújítható porlasztók száma szinte végtelen mind működési elvben, árban, használat egyszerűségében vagy bonyolultságában, ízvisszaadásban. Közös jellemzőjük azonban, hogy alapvetően nincs bennük eldobható alkatrész, rendszerint fémből épülnek fel, maga kazánrész is felújítható, azonban ez, vagy csak maga a beüzemelés kellő gyakorlatot igényel. Előnyük mindenképp a tartósság, általában a többi porlasztóhoz képest jobb íz visszaadás, komolyabb gőzképzés. Hátrányuk az adott esetben jóval magasabb ár, és hogy gyakorlat híján még az első beüzemelés is gondot okozhat.

RDA-ak, felújítható drip kazánok
Ezek a legegyszerűbb, és legolcsóbb felújítható kazánok. Beüzemelésükhöz általában csak üvegszálfonatra és ellenálláshuzalra van szükségünk. Folyadéktároló kapacitásuk minimális (általában 5-15 csepp), tartály híján általában a hosszabbra hagyott üvegszál fonat szolgál a rácseppentett liquid átmeneti tárolására.

Masnis-vatelines
Ezekben az eszközökben a kazántér felett elhelyezett, vatelinnel tömött tartály szolgál a folyadék tárolására. Tárolókapacitásuk a méretüktől függően 2-4 ml. A vatelinből a nagyobb kapillárishatású üvegszál masni szállítja a levest az ellenállástekercshez, a keletkező pára a vatelintartály közepén, vagy oldalán futó csövön, légjáraton keresztül távozik a kazánból. Az ilyen szerkezet előnye, hogy kevésbé hajlamos folyásra, szivárgásra, mint a tartályos patronok többsége, valamint a keletkező gőz a távozása előtt viszonylag nagy felületen érintkezik a folyadékkal átitatott vatelinnel is, így intenzívebb ízélményben lehet részünk.

Genesis
A haladó felhasználók körében népszerű kazántípus. Az alul elhelyezkedő, 2-5 ml kapacitású folyadéktartályból általában egy fémszövetből sodort, gázlánggal eloxidált felületű cső szállítja a levest a kazántérbe. Az ellenállástekercset a fémszövetcső felső végére kell elkészíteni. A kazán gőzképzése, ízvisszaadása, torokhatása széles skálán finomhangolható a tekercs paramétereinek változtatásával, ám ehhez mindenképp sok türelem, és gyakorlat szükséges.

Egyéb RBA kazánok
A fenti főbb kategóriákon kívül természetesen léteznek még más elven működő felújítható porlasztók is, azonban ezek működési és felépítési elve annyira eltér egymástól, hogy nem lehet őket főbb kategóriákba sorolni.

Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
- Drip kazánok legtöbbje (lehetőség szerint single coil-ra tervezve)
Ajánlott termékek a kategóriából haladók számára:
- Bulli Smoker A1
- Bulli Smoker A2
- Prometey v2
- Smok RSBT
- Taifun GS
- Taifun GT
- Kayfun Lite Plus
- Kayfun 3.1
- eXpromizer v1.2
- Smok RSST (és egyéb Genesis rendszerű porlasztók)

Kellékek
Fontos megjegyezni, hogy amennyiben az ember felújítható porlasztókat vásárol (vagy tervez vásárolni), eek beüzemeléséhez szüksége lesz bizonyos kellékekre, szerszámokra. Mindenképp szükség van ellenálláshuzalra (különböző típusban és átmérőben kaphatóak), valamilyen liqudid szállító közegre (lehet üvegszál, ekowool, vatta, CelluuCutton, japán vatta), illetve vatelines kazánok esetében vatelinre, valamint bizonyos kazánok esetében fémszövetre is. Nem árt, ha rendelkezünk megfelelő szerszámkészlettel, minimum több féle csavarhúzóval, kis ollóval, de jó szolgálatot tehet egy jó fajta hegyes csipesz, esetenként állvány, melyen az adott porlasztó stabilan állhat. Lehetőség szerint ezeket idejekorán szerezzük be, ne a felújítás közben derüljön ki, hogy valami miatt a kazánunkat nem tudjuk üzemre fogni.

Klónok
Az e-cigaretta piacán nem újdonság a másolás, azonban tavaly elindult egy olyan hullám, ami már átlépett egy bizonyos határt. A távol-keleti cégek már nem elégedtek meg azzal, hogy a drágább készülékek, porlasztók technikai újításait felhasználva hasonló terméket készítsenek, hanem nemes egyszerűséggel a korábban már befutott és bizonyított márkás termékeket 1:1-ben lemásolták. Az így megjelent másolatok egy része olyan szinten "tökéletes" replika, hogy a külső jegyekben szinte megtévesztésig hasonlító terméken még az eredeti cég márkajelzése is megtalálható, illetve nem ritka, hogy a klón termék a gyári alkatrészekkel teljesen kompatibilis. Legnépszerűbbek ezen a téren az egyszerűen másolható mechanikus Mod készülékek és a csúcskategória porlasztói. Fontos megjegyezni, hogy annak függvényében, hogy a másolat milyen jól sikerült gyakorta előfordul, hogy működésben, használati értékben megegyezik az eredeti termék értékével, hogy az ára sokszor mindössze 10-20%-a másolt terméknek. Természetesen az árkülönbözet bizonyos hátrányokat is von maga után. Míg a méregdrága készülékek/porlasztók egyedileg készülnek, addig távol-keleti társaik futószalagon gyártódnak, sokszor minőségileg gyengébb anyagokból, melynek folyamán előfordulhatna hibák. Az anyagminőség és megmunkálási minőség csökkenésével járó hibák lehetnek esztétikaiak, de akár annyira súlyosak is, hogy a vásárolt alkatrész nemes egyszerűséggel használhatatlan (pontatlan menetek, illesztések, elrepedő- eltörő részegységek), de természetesen bőven akad kitűnő minőségű másolat is a piacon. A klónok terjedése (terjesztése) bár erkölcsileg erősen kifogásolható, azonban tagadhatatlan, hogy ezzel népszerűsítik a gyári termékeket is.

E-liquidnek nevezik az e-cigaretta utántöltő folyadékát. Számtalan ízben és márkában léteznek, vannak dohányra hajazók, gyümölcsös és egészen extrém ízű folyadékok a piacon. Azt azonban mindenképp meg kell jegyezni, hogy bár a dohányos folyadékok állnak legközelebb a valódi cigaretta ízéhez, sosem fogunk olyat találni, amely maximálisan „pótolja” az égetett dohányt. A több száz féle ízből mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy melyek azok, amiket hosszú távon, vagy akár csak alkalmanként fogyasztani szeretne. Összetételét tekintve a három legalapvetőbb alapanyag a Propilén Glikol (PG), növényi Glicerin (VG) és az aroma. Általánosan elmondható, hogy a VG felel a füstért, a PG jobban kihozza az ízeket, azonban magában mindkettő egy színtelen, szagtalan, ízetlen folyadék, ezért van szükség aromák hozzáadására. A fentiekből kiindulva megkülönböztetünk egyensúly (50-50% PG-VG), füstbajnok (VG többletű) és ízbajnok (PG többletű) folyadékokat. Nincs általános szabály, hogy melyik a jobb, kinek ez, kinek az, a kereskedelmi forgalomban kapható e-liqudek többsége füstbajnok vagy egyensúly. A fenti összetevőkön kívül a folyadékot szokták hígítani vízzel, illetve nikotinos utántöltő folyadék esetén természetesen a folyadék tartalmaz nikotint is.

A nikotinos folyadékok esetében az erősséget mg/ml-ben adják meg a gyártók, a legelterjedtebb skála a 0-6-12-18-as osztás. A 0-ás értelemszerűen a nikotinmentes, a 6 mg-os nagyságrendileg az ultra light cigaretta megfelelője, míg a 12 mg-os a light, a 18 mg-os pedig a normál, vagyis erős változat, de sokban befolyásolja a megfelelő erősség kiválasztását a korábban elfogyasztott napi cigaretta mennyisége is.
A készen vásárolt folyadékok mellett lehetőség van saját előállításra is. Ebben az esetben az alapanyagok beszerzését követően mi választhatjuk meg az alapfolyadék összetételét, illetve az aromák hozzáadásával az ízét. Ez a verzió szinte minden esetben jóval költségkímélőbb, mint a készen vásárolt termékek, azonban egy jól eltalált folyadék kikísérletezése sok türelmet, időt és sokszor elpocsékolt alapanyagot igényel. Mielőtt valaki saját keverésbe kezd, mindenképp tájékozódjon megfelelően a témában, mert bár nem nagy ördöngősség, nagy odafigyelést igényel, hiszen a nikotin és az egészségünk nem játék!

Aromagyártók, és rövidítéseik (a teljesség igénye nélkül):
Atmos Lab
Baker Flavors (BF)
Capella
Decadent Vapours (DV)
Flavour Art (FA)
Flavor West (FW)
Hangsen
HELM(A) (Laca)
Inawera (IW)
Maximum Flavour (MF)
Tino D'Milano (TDM)
The Perfumers Apprentice (TPA)
Seedman
Wera Garden (WG)

Ajánlott e-liqudek:
- Hangsen
- HELM(A)
- Maximum Smoke
- Mystic Juice
Nem ajánlott e-liquidek:
- bármely, ismeretlen összetételű folyadék

Alaplé: az e-liquid fő alapanyaga, aroma nélkül. Propilén-glikol, növényi glicerin és víz változó arányú keveréke. Lehet nikotinos, illetve nikotinmentes is.

Analóg: hagyományos cigaretta.

Betérdelés: az akkumulátor, illetve a készüléktest és az elektronika belső ellenállása miatti teljesítményvesztés.

BCC, bottom coil clearomizer: alsó fűtőszálas patron. Előnye a hagyományos, felső kazános patronokhoz képest, hogy a kazán folyadékellátása normál használat esetén folyamatos, nem kell döntögetni, valamint némileg hűvösebb gőzt ad.

Bottom feeder: a drippelési élményt, és a nagy folyadékkapacitást egyesítő készülék. A liquidet egy tartályból tudjuk kis adagokban pumpálni a porlasztóba. Hazánkban is népszerű ilyen eszköz pl. a Vapage Vmod.

Button top: az akkumulátorok azon típusa, melynél a pozitív oldalon kis kidudorodás, gomb található.

Clearomizer: átlátszó folyadéktartállyal szerelt, általában üvegszálas integrált patron.

Cartomizer: vatelines integrált patron.

DC, dual coil: dupla fűtőszálas porlasztó. Az egy fűtőszálashoz képest tetemes a gőzképzésük, de használatukhoz nagy teljesítményű készülék javasolt.

DIY: do it yourself, csináld magad.

Drip porlasztók: un. cseppentős, kóstoló kazánok, nem rendelkeznek tartállyal, a folyadékot cseppentve lehet a kazánba juttatni, így pár slukk

Drip tip: régebben a drip porlasztók széles szipkáját nevezték így (mert a drip tipben elég széles a lyuk, hogy ezen keresztül is lehessen cseppenteni közvetlenül a kazánba), manapság a legtöbb szipkát már így nevezik.

Ekowool: speciális szövésű, nagyon tartós, és jó folyadékvezető képességű üvegszál fonat.

Elemi szál: az üvegszál fonat különálló, és roncsolódás nélkül tovább nem osztható legkisebb eleme. Ezekből a szálakból fonják, sodorják össze a kanócot.

Ellenálláshuzal: általában króm és nikkel ötvözetből készült, nagy elektromos ellenállású huzal. Az egyik nagy gyártó neve alapján a kanthal elnevezés is elterjedt. A porlasztókban az átfolyó áram felmelegíti a huzalból készült fűtőtekercset, ami elpárologtatja a valamilyen módon odajuttatott liquidet.

Egyensúly leves: 50% PG és 50% VG összetételű liquid.

Felújítás: a porlasztóban található folyadékszállító komponens (általában üvegszál fonat), és a köré tekert fűtőtekercs cseréje.

Fémszövet, acélszövet, mesh: vékony acélszálakból font, sűrű szövésű, finom szövet, pl. Genesis rendszerű kazánokban ilyen anyagból összesodort, és gázlánggal oxidált felületű szövetcső szállítja a liquidet a porlasztóba.

Flat top: az akkumulátorok azon típusa, melynek a pozitív fele is teljesen sima.

Füstbajnok leves: VG többletű (általában 60-80% VG) liquid.

HR: high resistance, nagy ellenállás.

HV: high voltage, nagy feszültség. Két (ritkábban akár több) akkuval üzemeltetett készülék, vagy ilyenhez használható kazán, porlasztó.

Ízbajnok leves: PG többletű (általában 60-80% PG) liquid.

Kanthal: l. ellenálláshuzal.

Kazán, porlasztó, atomizer: az elektromos cigaretta gőzképző komponense.

Klón: egy drága, ismert kazán, vagy modkészülék olcsóbb (legtöbbször kínai) másolata. A klónok az árukhoz képest általában meglepően jól teljesítenek, de minőségben, tartósságban gyakran elmaradnak az eredeti típustól.

LR: low resistance, alacsony ellenállás.

Mecha(nikus) mod: elektronika nélküli, cserélhető akkumulátoros készülék.

Multiméter: alapvetően ellenállás, feszültség és áram mérésére alkalmas műszer, a porlasztófelújításra, RBA használatra vállalkozó felhasználók egyik leghasznosabb segédeszköze. Hobbielektronikai és barkácsboltokban általában 1-2 e Ft-ért beszerezhetőek az egyszerűbb típusok.

PG, propilén-glikol, propylene glycol: színtelen, majdnem szagtalan, enyhén édeskés ízű, viszkózus, szerves folyadék. Az élelmiszergyártástól a dohányiparon át a gyógyszer- és kozmetikai iparig széles körben használt oldó-, hordozó- és nedvesítőszer. Az e-liquidekben az aromák jobb oldódását és a torokhatás növelését segítő egyik fő összetevő. Minden ellenkező híreszteléssel szemben nem mérgező vegyület, ám a fogyasztók kis százalékánál jellegzetes allergiás reakciókat válthat ki. Ilyen esetben a fogyasztása nem javasolt.

PT, pass-through: akkutöltés közben is használható készülék.

RBA (rebuildable atomizer): l.: felújítható kazán

RBA (rebuildable dripping atomizer): l.: drip porlasztók

Ribbon: lapos ellenállásszalag.

Segédtű: az üvegszálas porlasztók felújítása során használt segédeszköz, legtöbbször egy egyszerű, vékony gombostű. Az üvegszál fonatnak, masninak tartást tudunk adni a segédtűt hosszában átvezetve, vagy melléfogva, így a tekerés könnyebben elkészíthető az üvegszál körül.

SS, stainless steel: rozsdamentes acél.

Tankometer: az akkutest és a kazán/patron közé csavarozható műszer, amivel az izzítás közben a patronra eső feszültséget lehet mérni.

TH, torokhatás, throat hit: az elektromos cigaretta párájának/gőzének egyik jellemzője, a torok, garat tájékán tapasztalható kaparó, szúró, "ütős" érzés, amit sokan keresnek a cigarettafüstben. Az elektromos cigaretta párájában a nikotin, a meleg gőz, a propilén-glikol és fajtájától függően az aroma biztosíthatja a megfelelő torokhatást.

Üvegszál, silica wick: szilícium-dioxid alapú rostokból font, kiváló folyadékszállító képességű, hőálló kanóc.

VV, varivolt, változtatható feszültség, variable voltage: az ilyen készülékekben gomb vagy tekerő segítségével állíthatjuk meg a kívánt üzemeltetési feszültséget.

VW, variwatt, változtatható teljesítmény, variable wattage. Az ilyen készülékeken nyomógomb segítségével állíthatjuk be a kívánt teljesítményt, így az elektronika ehhez és a porlasztó ellenállásához igazítja a feszültséget.

Vatelin: vattaszerű tömőanyag, alapvetően textilipari termékekben, vagy szűrőberendezésekben használatos. Bizonyos elektromos cigaretta típusokban folyadéktárolásra szolgál.

VG, vegetable glycerin: növényi glicerin, az e-liquid egyik fő összetevője, leginkább a pára tömörségét, mennyiségét adja.

XLR, extra low resistance: extra kis ellenállású porlasztó.

Magyar webshopok, üzletek (a teljesség igénye nélkül):

E.C.S
Üzlet jellege: webshop, bolt
Választék nagysága: közepes
E-liquid kapható-e: igen
E-cigaretta szint: kezdő, haladó

eCigi Futár
Üzlet jellege: webshop
Választék nagysága: közepes
E-liquid kapható-e: nem
E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

Ecigimester
Üzlet jellege: webshop, bolt
Választék nagysága: közepes
E-Liquid kapható-e: igen
E-cigaretta szint: kezdő, haladó

Ecigi Online
Üzlet jellege: webshop
Választék nagysága: közepes
E-Liquid kapható-e: igen
E-cigaretta szint: kezdő, haladó

Favorit
Üzlet jellege: webshop
Választék nagysága: kicsi
E-liquid kapható-e: nem
E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

Maximum Smoke
Üzlet jellege: webshop
Választék nagysága: közepes
E-liquid kapható-e: igen
E-cigaretta szint: kezdő, haladó

e-Vapor
Üzlet jellege: webshop, bolt
Választék nagysága: közepes
e-Liquid kapható-e: igen
E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

Oxy gain
Üzlet jellege: webshop, bolt
Választék nagysága: közepes
E-liquid kapható-e: igen
E-cigaretta szint: kezdő

SBcig
Üzlet jellege: webshop
Választék nagysága: közepes
E-liquid kapható-e: igen
E-cigaretta szint: haladó, profi

Vape42
Üzlet jellege: webshop, bolt
Választék nagysága: nagy
e-Liquid kapható-e: igen
E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

Vaporo
Üzlet jellege: webshop
Választék nagysága: közepes
E-liquid kapható-e: igen
E-cigaretta szint: kezdő, haladó

Külföldi webshopok (a teljesség igénye nélkül):

Desire ecig
Üzlet jellege: webshop
Választék nagysága: nagy
E-liquid kapható-e: igen
E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

FastTech
Üzlet jellege: webshop
Választék nagysága: hatalmas
E-liquid kapható-e: igen
E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

focalecig
Üzlet jellege: webshop
Választék nagysága: nagy
E-liquid kapható-e: igen
E-cigaretta szint: haladó, profi

Healthcabin
Üzlet jellege: webshop
Választék nagysága: nagy
E-liquid kapható-e: igen
E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

Alaplé és aroma beszerzési helyek (a teljesség igénye nélkül):

- Ecigi Online
- Ecigwizard
- FlavourArt
- InaweraFlavours
- InawraShop
- Cigi-elquid
- HELMA (Laca)
- Liberty Flights
- Maximum Smoke
- Toscana Mall
- Vape42

Hazai termékek, gyártók:

Stuka (Sanca-féle tuti kazán)
A magyar fórumokon Sanca72 néven megtalálható felhasználó által, megrendelésre készített, felújítható kazáncsalád. A tankos, masnis-vatelines és dripkazánként is beüzemelhető típusok népszerűek a remek ár/érték arányuk miatt. Fórumon nem mindig aktív, kapcsolatfelvételnél célszerűbb az emailt választani.

QZI Mods
Prémium minőségű, rozsdamentes acélból készült mechanikus modokat és RBA-kat készítő hazai gyártó. Termékeik webshopokban is megtalálhatóak, de egyedi megrendelésre is dolgoznak. Honlap: QziMods.

Nico
Strapabíró, de mégis esztétikus, kedvező árú, rozsdamentes acél mechanikus modokat készít egyedi megrendelésre, akár egyedi igények alapján. A legnépszerűbb típusa a talpkapcsolós, és FET-es oldalsó kapcsolós változatban is rendelhető N-Storm. A hazai fórumokon nico felhasználónévvel található meg.

Moon/NGP
Kis szériában, általában alumíniumból, egyedileg gyártott, komplett készülékek, kedvező áron. Honlap: Moon, NGP.

Lorr
Mechanikus, nagy áramterheléseket elviselő minőségi kábelezéssel és erősített 510-es csatlakozóval ellátott pipamodokat készít fából, egyedi megrendelésre. A készítő a hazai fórumokon Lorr felhasználónévvel található meg. Facebook-profi.

Aláírásgyűjtés az e-cigaretta megmentéséért! Polgári kezdeményezés az Európai Parlament felé! Ha fontosnak tartod, hogy a jövőben is szabadon pöfékelhess, akkor katt! a képre, és írd alá!

Fórumok
- Elektromos Cigaretta Fórum
- Ecigi Online
- eVapor Fórum
- Magyar eVaper Fórum

Blogok
- Ecigitesztek
- Blackiex (hondapapi81) videócsatornája
- Vaper News
- eVaper Info

Letöltések:
e-Liquid Kalkulátor (magyar nyelvű)
e-Liquid Kalkulátor (angol nyelvű)

Egyesületek
Villanypára Egyesület

Érdekességek
A Neston Rádió három részes, tanulságos riportsorozata Dr. Zentai Istvánnal az e-cigaretta hazai helyzetéről: [1. rész], [2. rész], [3. rész]; alternatív letöltési lehetőségek, ha a Soundcloud feltöltések már nem működnek: [1. rész], [2. rész], [3. rész]

Hetente jelentkező [L:http://ecigitesztek.hu/category/podcast/]Podcast az aktuális témákkal.

Történetem: Az ecigi és én - az analógról elektromosra áttérők történetei első kézből!

Összeállította: csakb, jer1cho

Módosítások:
2013. 08. 24. - jer1cho
2014. 04. 25. - jer1cho
2014. 10. 07. - jer1cho

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Próba
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.