Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Próba

Hozzászólások

(#12512) tlac


tlac
nagyúr

A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
alt="" title=""
Tartalomjegyzék
alt="" title=""
I. macOS Mojave telepítő készítése Clover bootloader segítségével
II. A telepítés menete
III. PC-s billentyűzet beállítása
IV. macOS Mojave .iso készítése
V. Hasznos programok (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)

I. macOS Mojave telepítő készítése Clover bootloader segítségével
alt="" title=""
Ezzel a módszerrel a modern UEFI-vel ellátott PC-k képesek bootolni az Apple macOS operációs rendszerét.

Az UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) a BIOS leváltására készült. Amit nekünk erről tudnunk kell:
A gép bekapcsolását követően ez töltődik be először, ez felel a hardver legalapvetőbb feladataiért, ezzel kezdődik meg a bootolás. Régebben ezeket a feladatokat a BIOS intézte, de a hardverek fejlődésével és a kor követelményei miatt eljárt felette az idő és ahelyett, hogy azt toldozták volna tovább, inkább újragondolták az egészet, ez lett az UEFI. Ha 5 évnél nem régebbi a gépünk, akkor szinte biztosan már UEFI dolgozik rajta.
Mint említettem, ez felel a bootolásért is, ezt fontos megértünk, hogy hogyan történik:
Az UEFI a GUID Partíciós Táblát (GPT) támogatja. A GPT-n van egy partíció (többnyire ez az első), aminek kitüntetett szerepe van. Erre EFI rendszerpartícióként vagy ESP-ként (EFI System Partition) szokás hivatkozni. Ez egy FAT-ra (rendszerint FAT32-re) formázott partíció, amin egy vagy több bootloader is lehet telepítve. A bootloader-ek végzik az operációs rendszerek elindítását. A bootloader-eket pedig az UEFI tudja elindítani. Egy bootloader úgy néz ki, hogy tartozik hozzá legalább egy efi kiterjesztésű fájl, de ezen kívül lehetnek még mellette különböző segédfájlok, képek, konfigurációs fájlok is. Az efi fájlnak lehet bármilyen neve és lehet bármilyen könyvtáron belül. Ahhoz, hogy az UEFI ezt megtalálja, az UEFI-n belül kell egy bejegyzésnek lennie, ami az efi fájlra mutat. Ezt az UEFI-n belüli bejegyzést a bootladerek telepítője szokta beírni. Kézzel általában nem kell hozzányúlni, de vannak rá eszközök ha mégis kellene. Az efi fájlok elnevezésére, helyére van egy pár kötött forma is, amiket az UEFI automatán felismer és nem kell hozzá bejegyzés. Pl. USB-s telepítő pendrive-hoz nem kell, vagy pl. egy telepített Windows-t is fel szoktak ismerni PC-n.
Tehát egy operációs rendszer bootolása úgy történik, hogy az UEFI a GPT-s partíciós táblában felvett EFI partíción lévő bootlader-t elindítja, ami azt követően indítja az oprendszert.
A GPT-n az EFI partíción kívül lehetnek további partíciók is, pl. adatoknak vagy magának az operációs rendszereknek is. Itt nincs megkötés, azok bármire lehetnek formázva.

Telepítő létrehozása

Fontos kiemelni, hogy az alább leírt telepítési módszer csak a legszükségesebb dolgokat tartalmazza, amiket mindenképpen meg kell tenni. Mivel a konfigurációk, amikre telepíteni szeretnénk nagyban különbözhetnek, ezért nem lehet megadni egy univerzális módszert. Tehát szinte biztos, hogy ezen kívül még valami egyéb dolgokat is be kell állítani vagy fel kell tenni. Szerencsés esetben csak kicsit kell ettől eltérni.

Mielőtt nekiállnánk érdemes átolvasni a Clover wiki oldalát.

1. Mindenképp szükségünk lesz egy működő macOS-re (ez lehet akár virtuális gépen is), ahhoz hogy le tudjuk tölteni az macOS Mojave telepítőt az AppStore-ból, és hogy létre tudjuk hozni a telepítőt.
2. Szükségünk lesz egy minimum 8 GB-os pendrive-ra.
(Követjük az Apple által kiadott hivatalos leírást.)
3. A Lemezkezelő (Disk Utility) segítségével hozzunk létre a pendrive-on egy GUID partíciós táblát (GPT) és rajta 1 db partíciót, amit formázzunk meg Mac OS kibővített, naplózottra (HFS+ Journaled-re), és legyen a neve "MyVolume".

Ha ez a Lemezkezelővel nem működne, mert ki van szürkítve a particionáló gomb, akkor megcsinálhatjuk terminálból is:
először is megkeressük a méret, meg a fájlrendszer neve alapján, hogy hányas disk tartozik a pendrive-hoz:
diskutil list
ha meg van és ez a disk4 volt, akkor a következő sorral egy lépésben létrehozhatjuk a kívánt partíciós táblát és fájlrendszert:
diskutil partitionDisk /dev/disk4 1 GPT HFS+ MyVolume R

4. Nyissuk meg a terminal-t majd a következő parancs segítségével hozzuk létre a telepítőt:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Ezután a pendrive neve meg fog változni "Install macOS Mojave"-ra.
5. Szükségünk lesz a legfrissebb Clover bootloader-re.
6. Telepítsük fel a Clover-t a pendrive-ra a következő beállításokkal (figyeljünk a telepítési útvonalra és testreszabás gombra):
Install for UEFI booting only
Install Clover in the ESP
ApfsDriverLoader

7. Töltsük le a legfrissebb FakseSMC csomagot innen, amiből szedjük ki a sima FakeSMC nevűt
8. Másoljuk be a FakeSMC.kext-et a pendrive-on lévő /EFI/CLOVER/kexts/Other mappába és ezzel kész a telepítőnk.

II. A telepítés menete

1. Bootoljunk a pendrive-ról.
2. Elindult a Clover, itt az options alatt keressük meg a Boot args részt, ahol írjuk be a -v paramétert. Ez ahhoz kell, hogy részletesebben lássuk, hogy mi történik ha elakadna valami. Utána menjünk vissza főmenübe és válasszuk ki a boot menüben az "Install macOS Mojave"-t.
3. Ha mindent jól csináltunk, akkor idővel megjelenik a telepítő, legyünk türelmesek. A disk utility-vel készítsük el egy APFS partíciót, ahova majd telepíteni szeretnénk a rendszert.
4. Indítsuk el a telepítést az új partíciónkra. Mielőtt végig érne a csík, ami mutatja hol tartunk, újra fog indulni kétszer is a gép. Mikor a gép újraindul, ismét bootoljunk a pendrive-ról, de most már ne a telepítőt válasszuk ki a Clover-ből, hanem azt a partíciót, amit létrehoztunk. A -v-t most is érdemes beírni a boot args-hoz, hogy lássuk mi történik.
5. Indítsuk el a kész rendszert szintén a pendrive-ról boot-olva az eddig megszokott módon, hozzuk létre a saját felhasználónkat és állítsuk be a legszükségesebb dolgokat.
6. Telepítsük fel a Clover-t a rendszerpartícióra ugyanazokkal a beállításokkal, mint, amit a telepítő létrehozásánál csináltunk és FakeSMC-t is tegyük helyére pont ugyanúgy, mint a telepítőnél (I. 6-8. pontok).
7. Indítsuk újra rendszert a pendrive nélkül, most már nincs rá szükségünk.
8. Ezután jön, hogy beállítjuk a hangot, videokártyát és a többi hardvert, de mivel ezek rendszerint nagyon specifikusak, nem tér ki rá az összefoglaló. Segítséget a topikban és a Google-től lehet kérni.

Összefoglalta: Smiley, tlac

korábbi összefoglaló: [link]
egy olyan hibrid telepítő létrehozását írta le, ami képes volt elvileg BIOS-szal és UEFI-vel is bootolni, de a topikban tapasztalt problémák és félreértések miatt inkább nem javasolt módszer a továbbiakban

elavult összefoglaló: [link]

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Próba
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.