Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2

félisten

válasz kisi #100480 üzenetére

Bocs, nem szoktam nézni ezt a Rendszerinfó appot, megnéztem és nálam is nvr-t írt...amíg ki nem húztam azt a fület kicsit, így már jobb...

Nem nagyon lehetne lassulás azon a gépen, a Sabrent NVMe SSD sem lassú, RAM is van bőven...

Jó lenne megnézni a futó processzeket mondjuk htop terminal appal, a CPU oszlop alapból az aktív, kékkel látod, itt jól látható, ha valami húzza a CPU-t...

A terminalból frissítés lefut rendesen? Telepítés után cserélted a default tükröket?

Egy terminalos inxi -Fxxx kimenetet berakhatnál, jó általános hw/sw áttekintést adna!

Hardveres tűzfal van, egy DrayTek Vigor 2860A

Akkor szerintem a gufw tűzfalat nyugodtan inaktiválhatod és a clamav virusírtót is.

sudo smartctl -x /dev/nvme0n1 kimenet is hasznos lehet az SSD-ről.

• growler

őstag

válasz Rowon #100476 üzenetére

Sok evvel ezelott mikor meg hasznaltam a Google Chrome-ot,
    az egyik telepitett mp3 letolto kiegeszitojen keresztul kaptam
    egy trojait. A Clamav/tk kiszurta, de olyan megjegyzessel hogy
    "felismert valtozas nincs"

• ubyegon2

félisten

válasz Rowon #100473 üzenetére

& I02S3F

Akkor van értelme a clamavot szigorúan esetileg lefuttatni, ha sokfelé egerészünk és mondjuk van olyan meghajtónk, amit Windows gépre is csatlakoztatunk. Bár fene tudja, ilyen esetekre meg úgyis van magán a Windowson saját virusírtó és azon is lehet ellenőrizni a bedugott külső eszközt.

Ami a kérdezőnél van a /dev/nvr-re telepítve disztró, azon meg eszeveszett R/W terhelést csinál a clamscan, ha ez az nvr tényleg az, amit az NVR alatt értünk és folyamatosan scanneli a clamscan, akkor nem csoda, ha leül a rendszere. Mert egyébként semmi nem indokolná a lassulást!

Ezeket a fals riasztásokat nem is hallottam eddig, igaz nem is olvasgattam ezekről az irtókról túl sokat. Nyilván Windowsról áttérve mindenkit érdekel, hogy is van Linuxon ez a virusírtás... :K

Az is igaz, hogy mióta nem Wint használok, nem is nagyon vásárolok ncore és egyéb shopokból crackelt appokat, gamekat! :D

• válasz ubyegon2 #100471 üzenetére

Ha csak Linuxot használok, nem sok értelmét látom virusírtónak.

Én is letöröltem őket, miután felhívták a figyelmemet rám, hogy a víruskeresőkkel olyan probléma is van, hogy kb. mindenhez hozzáférnek a rendszereden... ClamAV-nál szvsz az is gond, hogy rengeteg fals pozitívot és PUA-t hoz fel, amit más, egyébként jó minőségű Wines keresők (pl. Sophos) ártatlannak minősít. A kettő közül meg döntsd el, hogy melyiknek higgy...

Az Rkhunterral voltam még így, hogy az is sok dolgot bejelzett a Mintre. A Mint fórumon meg leírták, hogy ezek fals pozitívak és kb. tizenévekóta csak ezt kell megválaszolgatniuk a fórumozóknak, hogy nem, nincs vírus a Mintben, sem rootkit.

• Petya XT

senior tag

válasz Remus389 #99812 üzenetére

Nem nagyon szoktam kilépni én sem kilépni a 4 GB-ból, bár volt rá példa. Látom, hogy van swap, majd pakolgatja oda a dolgait, ha kevés lenne a fizikai RAM.

Inkább a tűzfal fontosabb, azt szerintem érdemes bekapcsolni. Vírusirtó már nehezebb kérdés, van ilyen-olyan vélemény is, én alkalmanként lefuttatom. Általánosságban, ha nincs Wine, nem telepítesz külső csomagokat, kicsi az esélye, hogy baj legyen.

sudo apt update
    sudo apt install clamav
    sudo clamscan -r /

A freshclam szolgáltatást felveszi, indításkor frissíti az adatbázist.

A másik, ezt én jobban szeretem, a Kaspersky Rescue Disk(erről is megoszlanak a vélemények), letöltöd az ISO-t, pendrive-ra ki, egyszerűbb és univerzális, mert nem csak a rendszeren tudod használni. Bár most már van a rendszerre letölthető verzió is belőle.

• A ClamAV megbízhatóságáról... Kíváncsiságból lefuttattam a USR mappán. 137 darab false positive, mind a LibreOffice makróira mutat.

• válasz urandom0 #97415 üzenetére

Most néztem amúgy jobban a képet, ha van feltelepítve víruskereső, az azt hiszem ad +2 pontot. Nálam a ClamAV van fent.

• urandom0

senior tag

válasz Rowon #94557 üzenetére

Úgy, hogy zabálja az erőforrásokat. Itt konkrétan az volt, hogy a szerver felé indított kérések átlagos, 1-2mp-es válaszideje megnőtt 15-20mp-re. A helyi rendszergazda (ismerősöm) belenézett a logokba, és nagyon szépen lehetett látni, ahogy a cryptominer crontabja folyamatosan pörgött, mert próbálta frissíteni magát egy pastebin-es URL-ről. Ha ilyesmit lát az ember, az már szinte biztosan valamilyen behatolásra utal, és onnantól fogva azonosítani kell a gyenge pontot, felmérni a kockázatot, és jelentést írni róla.

Hogy melyik vírusírtó ismeri fel, azt nem tudom. Talán a ClamAV is, de céges környezetben valami komolyabb antivirust szokás használni (pl. ESET). A htop és hasonlók vagy kimutatják, vagy nem, a fejlettebb processzek képesek hideolni magukat.

• válasz urandom0 #94555 üzenetére

Egy ilyen cryptominert mivel lehet azonosítani? Pl. ClamAV felismeri? Már csak azért kérdem, mert időszakosan lefuttatnám ezeken a mappákon.

• Petya XT

senior tag

válasz Rowon #93452 üzenetére

Nem tudom nálad pontosan mikre jelzett, de nagyon sok fórum zengett ettől, itt is volt téma már régebben. El kell engedni. Azokon a gépeken, ahol van Wine, nem is foglalkozok a ClamAv-vel, pont az általad leírtak miatt. Ha a KRD nem talál semmit egy rendszertől független vizsgálat alatt, akkor talán!(relatív) tiszta. Ahol nincsen Wine, ott használom a CAv-t, CLI-n. A vírusírtó topikban szoktam ledöbbenni, hogy mik vannak, mikor milyen szoftvert favorizálnak....azt sem tartom életszerűnek. Én ezt a kettőt használom, bajom nem volt még velük, ezért javasoltam a KRD-t, ha bizonytalan vagy. Ha valami féreg rágja a rendszered, majd az megoldja.

...amit valamiféle vírusnak (meg nem mondom már, hogy minek titulálta) ismert fel? Valószínűleg PUA. Javasolják is, ha grafikusan intézed ClamTK-val, abból vedd ki a pipát....de csak azt tudom mondani, hogy egyszerűbb megkergetni USB-ről, KRD-vel, mint guberálni a falsokat.

• válasz Petya XT #93451 üzenetére

Volt letöltve egy csomó Wines programindító egy merevlemezen. Kíváncsiságból lefuttattam rajta a ClamAV-ot és azon találd ki, hogy mi az, amit valamiféle vírusnak (meg nem mondom már, hogy minek titulálta) ismert fel?

• Petya XT

senior tag

válasz Rowon #93436 üzenetére

Azért mielőtt lekukázod a Wine-t, nézd meg Kaspersky Rescue Disk-el is. A ClamAV esetében láttunk már furcsaságokat. Főleg a PUA szekcióban sok a fals. Én ezért nem is használom. Hetente egy KRD, oszt jónapot.

• Asszem kukázom a gépemről a Wine-t, erőteljesen beszaratott a ClamAV. Igaz, hogy valami Windowson futó okosságot töltött le a Winetricks, de pont elég volt ahhoz, hogy elbizonytalanodjak, valójában tényleg szükségem van-e rá? Igazság szerint nincs. Amit akarok csinálni, azt a Debian csomagjaival meg tudom oldani.

• Kíváncsiságból lefuttattam a ClamAV-ot a /home-on. Két fertőzött fájlt talált, mindkettő .exe fájl. A Winetricks mappájában volt és d3dcompiler mappában, valami... emlékeim szerint 64-es verziójú Firefox telepítők, egyik 64 bites, másik 32 bites.

Szerintetek? Fals riasztás, vagy tényleg valami kártevők lehettek? Hirtelen arra sincs tippem, hogy hogyan került oda. Valószínűleg Winetricksen keresztül telepítettem.

• ViZion

félisten

válasz cigam #90426 üzenetére

Casa OS-en fut SMB share, annyi. Casa OS egy ilyen docker futtató környezet, abban távolról Files-hez lehet csatlakozni, AV nincs benne, de majd mondom nekik, figyelnek az userekre. ClamAV nem akarta a jót, de lehet én konfigoltam félre, bár az gyanús, h nem, inkább vmi loop-ba futott, csak nem kerestem, h mi. Clamscan-t használtam csak.

• ViZion

félisten

Sziasztok!
    Tudnátok ajánlani vmi antivírust (clamAV-on túl)?
    NAS-on a fájlokat kellene ellenőriznie, feltöltötteket, meg mittomén heti egyszer a mindent is. Docker előny, de nem feltétel. GUI nincs, szerveren futna. ClamAV botrányosan sok erőforrást használ, meg mintha végtelen loop-ba is került volna, mert néha a 72 óra nem volt elég alig 2 TB adathoz. Nem találtam meg a hiba okát, keresek mást.
    Köszönöm! :R

törölt tag

válasz #63718632 #86853 üzenetére

Hát, végülis tudok csinálni egy Arch pendrive-ot ami normál rendszerként fut... már ha az jó megoldás.
    Arra tudok telepíteni mondjuk ClamAV-t és lerántani hozzá az adatbázist.
    Aztán a szerverre monitort kötni, pendrive-ról boot-olni, lemezeket felcsatolni, jogokat beállítani és mehet a scan.
    Ez megoldja azt a problémát is, hogy Debian-on csak 0.103 verziónál tart a ClamAV és nem akarja leszedni az adatbázist. Arch-on 0.105 van és azon megy rendesen.

Persze mindezt csak este, mert akkor nem kell a szerver és 16TB-ot átnyálazni egy lagymatag cpu-val nem lesz egy pillanat.

Amúgy másfél éve nincs frissítés az Asus router-hez sem. Lehet az okozza az igazi problémát?

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Sanyi.mTs #81592 üzenetére

A legtöbb ilyen, bedugod és megy. Viszont néhány típusnál előfordul, hogy mondjuk kell hozzá friss kernel. Mint-en alapból régi kernel van, mert nem rolling disztró... De tudsz feltenni frisset. Meg előfordulhat, hogy kézzel kell letöltened hozzá valamit, pl. ha broadcom IC van benne.

Nézz ki valamit a neten, aztán rákeresünk, hogy mi a helyzet. Az is előfordul, hogy egy wifi sticket több különféle belsővel gyártanak és kívülről meg sem lehet mondani, hogy mi van benne.

zex: a ClamAV akkor megoldotta a gondot, nem? Ha nincs Wine telepítve a gépeden, akkor fizikailag lehetetlen, hogy egyáltalán elinduljon egy Winre írt vírus a gépeden, vagy egy Linuxra írt vírus a Wines gépeken mert binárisan inkompatibilisek.
    Linuxra nem is a vírusok, inkább a rootkitek témában néznék rá. Lásd rkhunter.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #78170 üzenetére

Ez irtó gáz. Na ez az, amit Archon sose látnál. És ezt nem elméletileg mondom, most az érdekesség kedvéért feltettem Archra a clamav-t, mindössze két csomagot húzott le a CLI változat, 1.5 MB terjedelemben, pikk-pakk fent volt, semmi kielégítetlen függőség, semmi PGP kulcsos aláírási probléma, semmi tk-zás, meg frontendezés. A freshclam kiadása után is azonnal, max. sávszélességgel gurult lefelé a legújabb Clam-adatbázis. Azt mondanom sem kell, hogy a legújabb verzió, 0.103.1, és nem csak feltelepítettem, de egy próbaszkennelést is végignyomtam, azzal sem volt probléma, végigellenőrzött mindent amire ráeresztettem. De ezt nem értik meg a kezdők, hogy a GUI, meg a látszólagos felhasználóbarátság nem minden, mert ami kezdetben felhasználóbarátabbnak, könnyebben kezelhetőnek tűnik, az nem mindig a leghatékonyabb, legkönnyebb hosszú távon.

Ráadásul ez az a pont, ha ennyire nem tudja a kolléga megoldani, akkor érdemesebb lenne Flatpak vagy Appimage formájában beszerezni a clamav-t, akkor minden függőség hozzá van csomagolva. Mint szoktam írni, ennek nem vagyok híve, de ha valaki nem tudja máshogy megoldani, akkor mentő övként játszhatnak ezek.

Bár nekem a leírásából úgy tűnik, hogy először frissítenie kéne a rendszerét kompletten egy sudo apt update && sudo apt upgrade segítségével, és utána újrapróbálni. Terminálban. Nem a tk-t, hanem a sima clamav-t.

• growler

őstag

válasz Eastman #78169 üzenetére

Csak saccolok: Nálad olyan sok clamav-val összefüggő felesleges csomag
    van telepítve, hogy valamelyik "bezavarhat". Ezért is mutattam meg hogy
    nálam melyek vannak telepítve, ... Így legalább megfelelően működik.

• ubyegon2

félisten

válasz Eastman #78165 üzenetére

Fogalmam sincs, hogy milyen ezeréves win fut nála, meg van tőle feszülve folyamatosan.

Juj, így már érthető a dolog! De akkor inkább egy Linux Mint iso-t vigyél neki pendrive-on először. :K

Látom közben megtaláltad a clamtk-t. Általában ha valami csomagra rákeresel, figyeld, hogy nincs-e valahol a frontend kitétel. ;)

Amúgy ez a clamtk elég fura, ezer éve nem láttam Mint-en ilyen függőségi anomáliát......

ubyegon@Mint-C-20:~$ sudo apt install clamtk
    [sudo] ubyegon jelszava:
    Csomaglisták olvasása... Kész
    Függőségi fa építése
    Állapotinformációk olvasása... Kész
    Próbálja futtatni az „apt --fix-broken install” parancsot ezek javításához.
    Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
    clamtk : Függ ettől: clamav (>= 0.95) de az nincs telepítésre megjelölve
    Függ ettől: clamav-freshclam (>= 0.95) de az nincs telepítésre megjelölve vagy
    clamav-data
    Függ ettől: libtext-csv-perl de az nincs telepítésre megjelölve
    Függ ettől: libjson-perl de az nincs telepítésre megjelölve
    testdisk : Függ ettől: libncursesw5 (>= 6) de az nincs telepítésre megjelölve
    Függ ettől: libntfs-3g88 de az nem telepíthető
    Függ ettől: libtinfo5 (>= 6) de az nincs telepítésre megjelölve
    E: Teljesítetlen függőségek. Próbálja kiadni az „apt --fix-broken install” parancsot csomagok nélkül (vagy telepítse a függőségeket is!).

Ugyanez, ha a clamav-ot is beírom a parancsba.

• Rimuru

veterán

válasz Eastman #78159 üzenetére

Amkor telepited a clamav-t az adatbazis nem kerul fel automatikusan.
    Elsonek probald futtatni ezt: freshclam
    majd a scan-t. Amugy ajanlom hogy nezd meg az opciokat, clamscan onmagaban (parameterek nelkul) lehet nem lesz eleg ahhoz amit szeretnel. ;)

• Eastman

addikt

Sziasztok!

Ubuntut használok. A haveromnak vinnék át rengeteg fotót pendrive-on. Ő wint futtat a saját gépén. Nem szeretnék neki bármilyen vírusokat átadni. Feltelepítettem a clamav programot, azért, hogy átvizsgáljam a pendrive-ot (USB DISK meghajtó). Itt tartok:

+

Ezek a clamav csomagok vannak a gépemre telepítve:

+

Mit csinálok rosszul, és mi a megoldás?

• I02S3F

addikt

válasz K0zm0 #75380 üzenetére

Tudomásom szerint a clamav windowsos vírusok észlelésére használják levelező szervereken. De fix me!

• K0zm0

aktív tag

válasz ubyegon2 #75377 üzenetére

Végigolvasgattam, de ahogy lejön nekem az inkább olyan: "biztos ami biztos, hogy nyugodt legyek lefuttatom" című fejezet. :DDD
    Még említés van a ClamAV-val kapcsolatban, amit szintén használok, de talán több értelmét látom ezek alapján mint az rkhunternak.

• K0zm0

aktív tag

válasz Fuel #74342 üzenetére

Nem tudom milyen distro-t használsz, de a Mint repójában alapból benne van mind a kettő. Én simán Software Manager alól beletoltam és annyi volt. Valószínűleg terminál alól apt-get install paranccsal simán telepíthető.
    Ami a frissítést illeti ez a utility kell hozzá: clamav-freshclam.
    A valós idejű védelemben nem vagyok már biztos de azt hiszem ez lenne az: clamav-daemon.

• Fuel

tag

Sziasztok!
    Azt szeretném kérdezni hogy hogyan telepítsem fel a Clamav-ot legegyszerűbben terminálból Clamtk felülettel, visszaolvasgattam itt és néztem videókat is a neten, de mindenki másképp csinálja meg elszaladt pár év azóta, nem tudom hogy fussak neki, nem szeretném szétbuherálni a rendszert őszintén szólva. Ha eljutottam addig hogy fel lett telepítve, akkor milyen paranccsal tudom leellenőrizni az egész gépet terminálból vagy felületesen?

ui.: Automatikusan frissül hogy ha már fel van telepítve, illetve valós idejű védelme van-e?

Köszönöm szépen előre is a segítséget! :R

Üdv.

• Frawly

veterán

válasz #96851200 #66109 üzenetére

Ami a legkevesebb fájdalommal fut, az a clamav. De Linuxra nem kell antivírus. Egyáltalán. Ez nem Windows, hogy antivírus, meg külön tűzfal kell rá.

Ha mégis nagyon erőltetni akarod teljesen feleslegesen, akkor megnyitod a grafikus csomagkezelőt, már nem is tudom magyar Mint-en hogy hívják, és ott keress rá a virus szóra. Fel fog hozni találatokat.

Linuxra csak azért van antivírus, hogy ha Windowsos gépek felé szolgálsz ki megosztást, akkor ne terjessz tovább windowsos kártevőket. Meg elvileg a Wine-környezet is meg tud fertőződni, de ez elég elméleti lehetőség.

Ha normálisan használod a Linuxot, csak a csomagkezelővel telepítesz hivatalos tárolókból, és mindig felteszed a frissítéseket, akkor 0% az esélye, hogy vírusos legyen a gép.

• ontheground

tag

válasz drup #63777 üzenetére

Esetleg ez még megoldás lehet a boot gyorsítására, ha akarsz még rajta faragni:
    Nem tudom, ezek a disztrók alapból felpakolják-e a virtuális gépet, de ha neked nem kell(régi gépen úgy sincs értelme),ezzel le lehet gyalulni, így a lassabban induló Ubuntu-k és Mint alatt 10-50mp-et is javulnia kéne a boot időnek(legalábbis Linux Lite 4.2-n, ami Ubuntu 18.04 LTS alapú, nálam így történt):

Telepített rendszeren, parancssorban ezzel meg tudod nézni, fenn van-e(L betű van benne, nehogy becsapjon):
    dpkg -l virtualbox*

Ezzel tudod legyalulni(a service-service végűek nálam nem játszanak, de én is így találtam a neten, ezért így marad):

sudo apt purge virtualbox*
    sudo systemctl stop vboxadd.service
    sudo systemctl stop vboxadd-service.service
    sudo systemctl disable vboxadd.service
    sudo systemctl disable vboxadd-service.service

Azok, amik leálltak telepítés közben, live boot-kor is leállnak? Ha igen, a cd/pendrive Grub indítómenüjében nyomj szerkesztést a live bejegyzésre, aztán vedd ki a "splash" meg a "quiet" paramétereket a bejegyzésből, ha vannak, és úgy bootold a live-ot, onnan több minden kiderül, bár elég gyorsan fut a szöveg, de ahol megakad, ott úgyis megáll. Ha telepítéskor csinálják csak, akkor passz.

tűzfalra meg:
    sudo apt-get install ufw gufw
    bár ezek alapból is benne szoktak lenni, virusirtó meg passz, talán clamav, clamtk, vagy valami kereskedelmi megoldás, ha nagyon kell

A fent említett Linux Lite 4.2-t is ajánlom próbára egyébként, bár nem ismerem a géped paramétereit. Nekem ez jött be a legjobban, Xfce alapú, ez evett a próbált, idei rendszerek közül a legkevesebb memóriát(LXDE/LXQt enviromentek kevesebbet esznek, de azok közül most nem próbáltam egyet sem), ezen kellett a legkevesebbet állítani.

Más: Szerintetek is betegsége minden Ubuntu alapú disztrónak, hogy hiába állítod át a billentyűzetkiosztást, nyelvet, locale-t(bár ennek nincs köze hozzá), stb-t magyarra(live-ban vagy telepítéskor), akkor is kell egy "setxkbmap hu" a parancssorba, mert a rendszer nem igazán vesz róla tudomást? Vagy csak én fogtam ezeket ki? Azóta bekerült a /etc éls a /home alá is a megfelelő konfig fájlokba, de akkor is idegesítő.

• King Unique

titán

válasz hódmaci #58491 üzenetére

Ha Windowst futtató gépeket akarsz védeni a vírusoktól, akkor inkább azon rendszer felől kellene megközelíteni a dolgot és a Vírusirtó topicban érdeklődni. Már csak azért is, mert jóval komolyabb védelmi szoftverek érhetők el arra, mint a linuxos AV-k. Valamint vannak akár pendrive-ról bootolható Live rendszerek is. De az egyébként a másik, hogy Windowsnál is egy komolyabb fertőzéshez sok esetben user error is kell. Tehát, ha nincsen meg a megfelelő felhasználói magatartás, akkor az már önmagában komoly kockázatot jelenthet...

Az adatbiztonság pedig megint más dolog. Ha fontos és pótolhatatlan adatokról van szó, akkor elengedhetetlen, hogy azokról mindig legyen kellő számú és naprakész állapotú online / offline mentés! Ha esetleg beüt egy zsarolóvírus és letitkosítja a fájlokat, akkor azzal a Linux és a ClamAV sem fog tudni mit kezdeni... Ellenben, ha van biztonsági másolat, akkor no problem.

• Frawly

veterán

válasz lajos0001 #55774 üzenetére

Már lejárt a szerkesztési idő: ha helyi gépen fut a tűzfal, abba malware-ek belenyúlhatnak. Ha másik eszközön, gépen fut, akkor elérhetetlen lesz számukra, meg a tűzfal működése is függetlenné válik a szoftverektől és az operációs rendszertől. Plusz a routernél nem is a beépített tűzfal adja a biztonságot, hanem a hálózati címfordítás (NAT) eleve megfogja a bejövő támadásokat, ezek ellen fontosabb védekezni. A kifelé menő forgalom szűrése jóval kevésbé lényeges, és arra bőven elég az IP, port, protokoll szerinti szűrés (tipikusan a routeren), de ezt is csak akkor kell meglépni, ha egy program rosszindulatúan szivárogtat kifelé, de ilyenkor rutinos infós nem a tűzfalban szokta blokkolni ezt az alkalmazást, hanem a gépről távolítja úgy el, hogy nyekkenni nem lesz ideje. Olyan programra nincs szükség a gépen, amely kifelé megkérdőjelezhető forgalmat generál, a funkcióját ki kell váltani egy olyan megbízható, lehetőleg opensource megoldással, amely megbízhatóan, tisztán teszi a dolgát.

Az egész oda fordítódik le, hogy melyik programot szeretnéd a tűzfalban letiltani? Ha meglesz a neve, akkor segítünk helyette valami mást találni, amit nem kell tűzfal szintjén tiltogatni.

Két jó tanács a végére: írtad, hogy számos módját ismered már a programok telepítésének Linux alatt. Viszont amíg kezdő vagy, csakis és kizárlóag a csomagkezelő segítésével (Synaptic) telepíts (hivatalos tárolókból, meg legfeljebb elterjedt PPA-kból), más forrásból sose, se hivatalos oldal csomagja, binárisa, se forráskódból fordítás, csak elcseszed velük a rendszert. A másik, hogy a kezdő linuxosok, akik tűzfalazni akarnak Linux alatt, tipikusan vírusirtót is akarnak telepíteni, mert az kell. Megspórolok neked egy újabb kérdést: ahogy tűzfal sem, vírusirtó sem kell Linux alá. Pedig van rá számos megoldás, NOD-tól a Kasperskyn át a ClamAV-ig, de nincs rá szükség. A következő laikus kérdés magától szokott adódni, hogy jó, ha nincs rá szükség, akkor miért vannak egyáltalán antivírus szoftverek Linuxra. Azért, mert ha olyan tárolót, megosztást, stb. üzemeltetsz, amelyet windowsos gépekről is használnak, akkor nem akarsz windowsos kártevőt tárolni, hogy azt letöltve más gépek fertőződjenek. Sima desztopos felhasználásra (játék, böngészés, levelezés, chatelelés, irodai programok és kreatív szoftverek használata) nem kell se vírusirtó, se tűzfal.

• Frawly

veterán

válasz #95488640 #54002 üzenetére

Megfogadtam, hogy én nem, de ezt nem álom meg. Kezdőknek igaz, hogy kell a grafikus előtét a legtöbb dologhoz, de pont nem kéne rászoktatni őket Linuxon víruskerezősére, mert ezzel feleslegesen a windowsos reflexeket tartjuk fenn. A kezdő szépen használja a Linuxot, szokja meg, hogy tárolóból telepít hivatalos csomagokat, és azt, hogy emiatt ezen nem kell vírusirtót futtatni. Ha meg szervert üzemeltet, akkor majd át tudja nézni a fájlokat, megosztásokat clamav-vel vagy bármi mással.

• BoB

veterán

válasz ubyegon2 #54012 üzenetére

Az Ubuntu különválasztotta a daemon-os részt, ezért külön fel kell telepíteni: clamav-daemon a csomag neve ha minden igaz.

#szarazubuntu ;]

Keeperv85: felteszel Arch-ot és a probléma megszűnik :)

• BoB

veterán

válasz ubyegon2 #54009 üzenetére

A clamav két módon tud keresni:
    1. stand-alone programként, a clamscan paranccsal
    2. a clamd daemon-on keresztül, a clamdscan paranccsal

Az első csak egy szálon tud futni, míg a második a -m kapcsolóval több szálon is, kihasználva a többmagos, többszálas processzorokat, és jóval előbb végez a kereséssel. Az --fdpass kapcsoló ahoz kell hogy a clamd user nevén futó daemon hozzáférést kapjon a user fájljaihoz.

törölt tag

válasz #21078528 #54000 üzenetére

>> Sehogy, az, hogy egy grafikus előtét nyekereg, hogy van újabb, az kit érdekel?

Azt a felhasználót, aki utálja a Windowst, és szeretne áttérni linuxra. És nem terminálban akarja használni a víruskeresőjét.

>> Eleve minek a ClamAV-hoz grafikus előtét?

Nem kell. NEKED, colomb2-nek, sőt elárulom, még nekem sem kell, mert én tudom, hogy kell kiadni egy clamscan -r /home-ot. De Nem fogom ezzel elriasztani a kezdő áttérőt, aki már eleve amúgy is azt hiszi, hogy a linux alatt folyamatosan csak a terminált látja, és folyton csak gépelnie kell. Neki kell a frontend.
    Megint elfelejted, te is, és colomb2 is, hogy nem rendszergazda képzőt csinálok. Próbáljatok kicsit úgy gondolkodni ahogy egy kezdő. Nem úgy mint egy haladó, vagy középhaladó. Mert olyan gondolkozással tényleg lehet fura amit mondok, hiszen csomó más lehetőség is van, és lehet, hogy jobbak is, nem vitatom. DE egy 0 km-es kezdőnek, aki nem akar szervert építeni, nem akar linux guru, isten király lenni, csak szimplán használni akarja mint egy átlagos ember, annak ennyi - így elég. És ha érdekli a több, mélyebb dolog, majd utána néz.

>> Ha majd abba a helyzetbe kerülsz, hogy üzemeltetned kell egy nagyobb rendszert, a kezed alatt egy rakás debil felhasználóval...

DE nem kerülök, mert nem szervert építeni tanítok, nem Vállalati munkakörnyezet építeni tanítok, NEM egy 500 fős munkahely linuxos informatikai struktúrájának a felépítését próbálom megtanítani, hanem azt, hogy hogyan tud az Átlag Joe, aki unja a Wint, átállni, a lehető legfájdalommentesebben linuxra. És úgy tanítom, mint egy kisbabát. Mert nem ért semmit, nem talál semmit, és ezért részletesen el kell mondani neki mindent.

Srácok, én tényleg értékelem, hogy felhívjátok a figyelmem a hibákra, mert az hasznos, de a szemléletünk különbözik. Ti sysadminként gondolkoztok, én meg desktopként. És ezt próbálom tanítani is. Ez olyan rossz lenne?

törölt tag

válasz #95488640 #53990 üzenetére

"A grafikus felület elavult volt. Nem volt más lehetőség a frissítésre. Te, hogy csináltad volna?"

Sehogy, az, hogy egy grafikus előtét nyekereg, hogy van újabb, az kit érdekel?
    Eleve minek a ClamAV-hoz grafikus előtét?

"Készüljünk a legrosszabbra a helyes gondolkodás? WTF? Dehogyis!"

Dehogynem! Ha majd abba a helyzetbe kerülsz, hogy üzemeltetned kell egy nagyobb rendszert, a kezed alatt egy rakás debil felhasználóval, akik számára IT/internet=Faszbúk, akkor majd belátod, hogy a készüljünk a legrosszabbra a helyes gondolkodás! ;) :K

De egyébként továbbra is tetszik amit csinálsz! :C

törölt tag

Üdv srácok!

Új videót tettem ki, bár jórészben inkább csak elméleti fejtegetés a biztonságról, és a felhasználói felelősségről, de a videó második felében beszélek a ClamAV telepítéséről és átfutom a beállításait.

Jó szórakozást minden érdekeltnek. :)

https://www.youtube.com/watch?v=xeMTDlmtj6A

• ubyegon2

félisten

válasz Normi™ #49501 üzenetére

Milyen találatok vannak az rkhunterban? Talált virust? :Y Nem virusírtó/kereső, de vannak még csodák! ;]

clamav/clamtk inkább, amit virusvadászatra kéne küldened.

virustotalra biztosan nem érdemes feltölteni :D

• OddMan

őstag

Tudtok ajánlani egy jó ingyenes víruskeresőt? Ahogy nézem az Avast és az AVG már nem foglalkozik ingyenes víruskeresővel linux alá.
    Jelenleg a ClamAV-t próbálgatom, de néhány helyen azt olvastam, hogy ez nem teljesen megbízható.

• King Unique

titán

válasz saelin #47092 üzenetére

Az ajánlott ClamAV ingyenes és a grafikus verziója (ClamTk) akár a szoftverközpontból is telepíthető.
    Ha profibb AV kell, akkor pl. CAL, ESET. Igaz utóbbi fizetős, de akinek van xy IT magazinhoz hozzáférése, akkor a havi kódokkal lényegében ingyen használhatja.

• King Unique

titán

válasz lanszelot #45964 üzenetére

Lehet azért nem tudott hozzáférni, mert ugye alapértelmezetten be van kapcsolva a fast startup (gyors rendszerindítás) [link].
    Illetve ezek a Linux alatti antivírusok (pl. ClamAV), azért nem egy KIS szintjén vannak detektálás terén. A KRD meg eleve az egyik legjobb és legajánlottabb ilyen célra.

"A mozilla thunderbird /eredeti oldalról/ telepítője fertőzte meg a gépet"

Azt azért nehezen hiszem, hogy a gyártó oldaláról letöltött eredeti telepítő meg lenne pakolva vírusokkal. Próbaképpen letöltötten most a 45-ös verziót és felraktam Windowsra. Nem tapasztaltam semmi rendellenességet és az MBAM sem talált utána semmit. Tehát szerintem voltak azon a gépen, oprendszeren más gondok (akár user error) is, amik miatt megfertőződött.

• spammer

veterán

válasz beloadjoker #40415 üzenetére

Nálam semmi gond az oldallal. Megtalálható amúgy a hivatalos tárolókban.

"Installing

ClamAV can be found for Ubuntu in the apt repository. Run this command to install ClamAV:

apt-get install clamav

If you need clamd, you may also want to run:

apt-get install clamav-daemon

If you require support for scanning compressed RAR files you first need to enable the non-free archive, and then you can install the RAR-plugin using:

apt-get install libclamunrar6"

• lionhearted

őstag

válasz Thusor #38584 üzenetére

A hiba alapján a systemd-vel kapcsolatosan van gond, mert a csomag még SysV-t vár. Úgy tűnik nem mindenkinek sikerült a váltás. :(
    Wily-ből esetleg próbálkozhatsz "backport" gyanánt leszedni a clamav csomagokat.

• ubyegon2

félisten

válasz lev258 #38586 üzenetére

Valóban, menet közben összezavart, hogy az alap ugyanaz: clamav-base 0.98.7+dfsg-0ubuntu0.15.04.1
    a vége már Vivid. Sorry! :B

• Thusor

őstag

válasz ubyegon2 #38583 üzenetére

Köszönöm neked is a segítséget. Végig csináltam amit írtál, de sajnos ugyanaz az eredmény mint az előbb. Úgy néz ki a clamav csomagjai sérültek valamilyen okból kifolyólag. Jelentettem az ubuntus csapat felé, remélhetőleg rövidesen javítják.

• ubyegon2

félisten

válasz Thusor #38581 üzenetére

A verziók valóban jók, próbáld meg az apt-cache-t kipucolni és újraépíteni, hátha.

sudo apt-get clean
    ha nem használtad még, ezt fogja pucolni:

ubyegon@mint17 ~ $ sudo apt-get clean -s
    Del /var/cache/apt/archives/* /var/cache/apt/archives/partial/*
    Del /var/cache/apt/pkgcache.bin /var/cache/apt/srcpkgcache.bin

utána sudo apt-get update

Próbáld meg így telepíteni, hátha jól húzza magával a többit.
    sudo apt-get install clamtk
    ezek jönnek így le, igaz Mint 17.2 most ez ,de úgy látom ugyanazok a csomagok:
    Inst libclamav6 (0.98.7+dfsg-0ubuntu0.14.04.1 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])
    Inst clamav-base (0.98.7+dfsg-0ubuntu0.14.04.1 Ubuntu:14.04/trusty-updates [all])
    Inst clamav-freshclam (0.98.7+dfsg-0ubuntu0.14.04.1 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])
    Inst clamav (0.98.7+dfsg-0ubuntu0.14.04.1 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])
    Inst libcarp-clan-perl (6.04-1 Ubuntu:14.04/trusty [all])
    Inst libbit-vector-perl (7.3-1build1 Ubuntu:14.04/trusty [amd64])
    Inst libdate-calc-perl (6.3-1 Ubuntu:14.04/trusty [all])
    Inst clamtk (4.45-1 Ubuntu:14.04/trusty [all])

(#38582) CPT.Pirk
    Kicsit tényleg lemaradtunk az Ubi verziókról, főnök! :D
    ezt dicséretnek szántam

• Thusor

őstag

válasz CPT.Pirk #38577 üzenetére

Köszi a segítséget. Így sikerült helyre hozni a dolgokat. De mi a helyzet a clamav-al? Hogy lehet feltenni terminálból úgy hogy az apt-get nem omoljon össze?

lev258: Nincs fent semmilyen vpn kliens program.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Thusor #38576 üzenetére

sudo apt-get autoremove clamav-base clamav-freshclam libclamav6 libllvm3.5
    sudo apt-get clean

Így valszeg simán.

• Thusor

őstag

Egy olyan jellegű problémába futottam, hogy ubuntu 15.04 alatt bármit szeretnék telepíteni az apt-get install paranccsal mindig egy ilyen hibát kapok a telepíteni kívánt programmal:

Csomaglisták olvasása... Kész
    Függőségi fa építése
    Állapotinformációk olvasása... Kész
    Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
    clamav-base clamav-freshclam libclamav6 libllvm3.5
    Javasolt csomagok:
    clamav-docs libclamunrar6
    Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
    clamav clamav-base clamav-freshclam libclamav6 libllvm3.5
    0 frissített, 5 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
    Letöltendő adatmennyiség: 8.714 kB.
    A művelet után 35,2 MB lemezterület kerül felhasználásra.
    Folytatni akarja? [I/n] i
    Letöltés:1 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ vivid/main libllvm3.5 amd64 1:3.5.2-0ubuntu1 [7.738 kB]
    Letöltés:2 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ vivid-updates/main clamav-base all 0.98.7+dfsg-0ubuntu0.15.04.1 [57,2 kB]
    Letöltés:3 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ vivid-updates/main libclamav6 amd64 0.98.7+dfsg-0ubuntu0.15.04.1 [704 kB]
    Letöltés:4 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ vivid-updates/main clamav-freshclam amd64 0.98.7+dfsg-0ubuntu0.15.04.1 [119 kB]
    Letöltés:5 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ vivid-updates/main clamav amd64 0.98.7+dfsg-0ubuntu0.15.04.1 [95,1 kB]
    Letöltve 8.714 kB 2mp alatt (3.263 kB/s)
    Csomagok előkonfigurálása ...
    A korábban ki nem választott libllvm3.5:amd64 csomag kiválasztása.
    (Adatbázis olvasása ... 227648 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
    Kibontás előkészítése: .../libllvm3.5_1%3a3.5.2-0ubuntu1_amd64.deb ...
    Kibontás: libllvm3.5:amd64 (1:3.5.2-0ubuntu1) ...
    A korábban ki nem választott clamav-base csomag kiválasztása.
    Kibontás előkészítése: .../clamav-base_0.98.7+dfsg-0ubuntu0.15.04.1_all.deb ...
    Kibontás: clamav-base (0.98.7+dfsg-0ubuntu0.15.04.1) ...
    A korábban ki nem választott libclamav6 csomag kiválasztása.
    Kibontás előkészítése: .../libclamav6_0.98.7+dfsg-0ubuntu0.15.04.1_amd64.deb ...
    Kibontás: libclamav6 (0.98.7+dfsg-0ubuntu0.15.04.1) ...
    A korábban ki nem választott clamav-freshclam csomag kiválasztása.
    Kibontás előkészítése: .../clamav-freshclam_0.98.7+dfsg-0ubuntu0.15.04.1_amd64.deb ...
    Kibontás: clamav-freshclam (0.98.7+dfsg-0ubuntu0.15.04.1) ...
    A korábban ki nem választott clamav csomag kiválasztása.
    Kibontás előkészítése: .../clamav_0.98.7+dfsg-0ubuntu0.15.04.1_amd64.deb ...
    Kibontás: clamav (0.98.7+dfsg-0ubuntu0.15.04.1) ...
    Aktiválók feldolgozása: man-db (2.7.0.2-5) ...
    Aktiválók feldolgozása: systemd (219-7ubuntu6) ...
    Aktiválók feldolgozása: ureadahead (0.100.0-19) ...
    Beállítás: libllvm3.5:amd64 (1:3.5.2-0ubuntu1) ...
    Beállítás: clamav-base (0.98.7+dfsg-0ubuntu0.15.04.1) ...
    Beállítás: libclamav6 (0.98.7+dfsg-0ubuntu0.15.04.1) ...
    Beállítás: clamav-freshclam (0.98.7+dfsg-0ubuntu0.15.04.1) ...
    insserv: warning: script 'K20startupssrv' missing LSB tags and overrides
    insserv: warning: script 'startupssrv' missing LSB tags and overrides
    insserv: There is a loop between service ondemand and procps if started
    insserv: loop involving service procps at depth 2
    insserv: loop involving service udev at depth 1
    insserv: There is a loop between service startupssrv and hwclock if started
    insserv: loop involving service hwclock at depth 1
    insserv: loop involving service checkroot at depth 3
    insserv: loop involving service mountdevsubfs at depth 1
    insserv: There is a loop at service startupssrv if started
    insserv: There is a loop at service ondemand if started
    insserv: Starting startupssrv depends on ondemand and therefore on system facility `$all' which can not be true!
    insserv: Starting startupssrv depends on ondemand and therefore on system facility `$all' which can not be true!
    insserv: Max recursions depth 99 reached
    insserv: loop involving service lightdm at depth 1
    insserv: loop involving service networking at depth 4
    insserv: exiting now without changing boot order!
    update-rc.d: error: insserv rejected the script header
    dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: clamav-freshclam (--configure):
    a(z) telepítve post-installation parancsfájl részfolyamat 1 hiba kilépési állapottal tért vissza
    dpkg: függőségi problémák miatt nem állítható be: clamav:
    clamav függ ettől: clamav-freshclam (>= 0.98.7+dfsg) | clamav-data; viszont:
    A(z) clamav-freshclam csomag még nincs beállítva.
    A(z) clamav-data csomag nincs telepítve.
    A(z) clamav-freshclam csomag, amely a(z) clamav-data csomagot biztosítja, még nincs beállítva.

dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: clamav (--configure):
    függőségi problémák - a csomag beállítatlan maradt
    Aktiválók feldolgozása: libc-bin (2.21-0ubuntu4) ...
    Nem került kiírásra apport jelentés, mivel a hibaüzenet szerint ez a hiba egy korábbi hiba következménye.
    Aktiválók feldolgozása: systemd (219-7ubuntu6) ...
    Aktiválók feldolgozása: ureadahead (0.100.0-19) ...
    Hibák történtek a feldolgozáskor:
    clamav-freshclam
    clamav
    E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

Hogy tudnám valahogy ezt helyre hozni a rendszer teljes újra húzása nélkül?

törölt tag

válasz ubyegon2 #38410 üzenetére

Köszönöm. Ez a ClamAV ismerős. Mintha anno win2003 server-en használtuk volna.

• ubyegon2

félisten

válasz #68216320 #38409 üzenetére

Clamav

Nod32 biztosan nem free.

(#38404) CPT.Pirk Adminok bérence, ez tetszik, bár logikailag ezt inkább a TG-ra lehetne mondani, viszont a bérenc pénzt kap, mi meg nem. ;]

• King Unique

titán

válasz lev258 #37774 üzenetére

Jól leírtad.
    Az elsőnél ráadásul, se az MS, se más szoftvergyártó nem tud mit kezdeni a helyzettel, mert a hackerek fényévekkel előttük járnak, illetve a lakosságra BSA-hoz hasonló szervet ráküldeni is értelmetlen, mert sokan nem tudnák kifizetni a bírságot és mehetne mki közmunkára, vagy más helyre...
    Másodiknál, az évek alatt kialakult szokások, bizony nagy úr, illetve az adott platform gyártó támogatottsága is meghatározó.
    Harmadik még a marketing, ami megint nagyon fontos, mert abban az MS és az Apple klasszisokkal jobb, igaz jóval nagyobb lehetőségeik vannak rá.

(#37782) jimmy399: ha nagyobb lenne a részesedése, több natív vírus lenne arra is.
    Amúgy nem tudom mennyire hatékony ez a ClamAV, de én Mint alatt az ESET cuccát használom. Az nagyon baba, igaz nem ingyéé van, de lehet hozzá potyázni folyamatosan x hónapos regisztrálós kódokat, ha vki akar, szal free módon lehet használni.

• lev258

veterán

válasz jimmy399 #37782 üzenetére

Azt még tegyük hozzá, hogy a ClamAV adatbázisa is nagyrészt Windows vírusokat tartalmaz. :DDD
    Ha esetleg nem volt egyértelmű, nem a kisebbségen volt nálam a hangsúly, hanem a valódi közösségen.
    herdsman12: ha mindent le tudtál menteni, egyszerűen töröld a partíciót a kártyán, aztán hozz létre újat.

• jimmy399

senior tag

válasz lev258 #37774 üzenetére

Igen, igazad van. Igen, a linux használata ahogy írtad, nem jelent más használatot, de maga az érzés, hogy egy olyan rendszeren vagyok, ami kevesek gépén fut, és relatíve kevesen használnak, és kb úgy építem fel a rendszert, ahogy tetszik, azért egész jó érzés :) Nomeg egy relatíve kis közösséghez tartozni is.

spammer#37775 :

Akkor mondhatni nekem is eljött a Linux Desktop éve :) Bár dualboot van, ha kell esetleg Win, már a játékok miatt is.

Iscariah #37776:

Igen, nekem speciel nincs is feltelepítve clamav, bár tény, hogy linuxra is vannak vírusok, de azért kb nagyságrendekkel kevesebbek, mint Windows-ra.

• ubyegon2

félisten

válasz apszi #37777 üzenetére

Egyébként van a clamav ill. annak GUI változata a clamtk, de nem sokan használják. Linux nem célpont a vírusoknak. Más, mint a Wines, nem háttérben fut, neked kell lefuttatni.
    Synapticból vagy terminalból tudod telepíteni sudo apt-get install clamtk, ha nincs fenn alapból, itt meg a gufw- ról esik szó.

• ubyegon2

félisten

válasz King Unique #36565 üzenetére

Rakd fel a gufw tűzfalat, lehet, hogy alapból fenn is van, be kell kapcsolni, de nem terheli a rendszert úgy, mint a Winnél, valamint a clamav- ot is tedd fel, az a virusírtó. Ez sem fut a rendszerrel, külön kell lefuttatni, amikor akarod.

uwf, GUI nélküli gufw
    még tűzfal

• Horvi

őstag

válasz Lathronos #34438 üzenetére

Az hogy angol nyelvű az egyáltalán nem zavar. Köszi a segítséget akkor majd ezeket megpróbálom meg a Clamavot is amit még régebben ajánlottak.

• Tim82

félisten

válasz Vladi #32738 üzenetére

64 bites CPU-k bele:
    - T5500 (1,66 GHz, 2 MB L2 cache)
    - T5600 (1,83 GHz, 2 MB L2 cache)
    - T7200 (2 GHz, 4 MB L2 cache)
    - T7400 (2,16 GHz, 4 MB L2 cache)
    - T7600 (2,33 GHz, 4 MB L2 cache)

Ebből a T5***-ek kaphatoak 5k alatt, a T7***-ek azért drágábbak, abból a T7200 éri meg.

SSD-ből én is SATA II-es Intel G2-t, illetve OCZ Vertex 2-t használtam benne, SATA I-en fog futni, mert ennyit tud a kontrollert.

RAM-ból 3 GB-ot (2 + 1) érdemes, 4-et nem, mert a 945-ös chipset abból csak ~3,2 GB-ot fog látni.

Röviden ennyi, CentOS 7-et Gnome 3-mal röhögve elfuttatna 64 bites processzorral.

spammer: én is használok ClamAV-ot CentOS-on, mert nem szeretnék még csak továbbküldeni sem vírusos fájlokat Windows-os gépre...

• ubyegon2

félisten

válasz Wiz Khalifa #31650 üzenetére

Vírusírtót Linuxra? Viccből kérdezed? :D

Egyébként van a clamav ill. annak GUI változata a clamtk, de nem sokan használják. Linux nem célpont a vírusoknak. Más, mint a Wines, nem háttérben fut, neked kell lefuttatni.

• ubyegon2

félisten

válasz TAKÍÍ #30704 üzenetére

1) Biztosági központ:
    Van grafikus tűzfala az ufw- nek, a gufw, egyszerűen telepíthető sudo apt-get install gufw, ha megnézed, látni fogod, hogy teljesen egyszerű, nem lassítja a rendszert, telepítés után csak bekapcsolod az Állapot panelen és alapból ez elég is home gépen.

vírusírtónak felteheted clamav- ot, ez sem fogja a rendszert, ha akarod lefuttatod. Ezt is terminalból telepítsd és felteheted még a javasoltakat is ha gondolod,

Javasolt csomagok:
    clamav-docs apparmor libclamunrar6

ez még továbbiakat javasol majd. :)
    ezeket inkább hagyd, mert ahogy nézem, az apparmor bekutyul Firefox és rsyslogd profilokba is, elég csak a clamav telepítése

2) Teljesítmény:
    A monitort a videokártya vezérli, attól a rendszer nem lesz lassabb, a 100 GB adat is csak akkor, ha pont akkora a HDD, hogy nem marad rajta elég szabad hely. :)

3)
    Sajna a hangbeállításokkal még nem sokat foglalkoztam. :F

• ubyegon2

félisten

válasz fradi81 #27220 üzenetére

Tényleg írtad! :)
    A linkelt tzikkekben sincs szó arról, hogy lenne értelme vírusírtónak. MINT- en van fenn egy, de csak a régi Win- en letöltött fájlok miatt. :D Linux alatt értelmetlen vírusírtót használni, ebben teljes az egyetértés!

(#27212) trewq10
    Clamav a vírusírtó, arra jó lesz, hogy a Win- es partícióidat leellenőrizd vele. Nem úgy fut, mint a Win alatt, külön kell futtatni, amikor szükségét érzed. :)
    Ha grafikus front- endet akarsz, akkor clamtk néven keresd a synapticban.

• teleahocipöm

senior tag

Lefuttam a ClamAV-t és 4 fenygető elemet talált a home könyvtárban

Fájl ...................................................Állapot ..........................Felismerhető művelett
    /chromium/Default/Cache/f-000063_ I PUA.HTML.Infected.WebPage-1 I Nincs
    /chromium/Default/Cache/f-00014___I PUA.JS.Obfus-7 ____________ I Nincs
    /midori/web/2513393541__________I PUA.Script.Packed-1_________ I Nincs
    /midori/web/3867763383__________I PUA.JS.Xored_______________ I Nincs

Mennyire megbízható ez a víruskereső, törölhetem ezeket?

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz teleahocipöm #26450 üzenetére

Igazság szerint rikta dolog, hogy rkhunter, meg ClamAV kell egy egyszeri otthoni Linuxra, így sok tapasztalatom nincs is velük. Természetesen én sem tudom a parancsokat fejből (csak néhányét, pl. a csomagkezelő parancsait), de általában a --help paraméterrel ki lehet szedni valami infót, meg jobb esetben ott van a google is kéznél.

Amikor törölsz egy csomagot akkor általában két opció van, a sima törli a csomagot, a másik meg a csomaghoz leszedett függőségeket is. Esetleg egy harmadik, ami még a netán visszamaradt szöveges konfig fájlokat is eltünteti.
    Olyasmi nem fog előfordulni, mint mikor Windowson szépen lassan nő a rendszer mappák mérete.

A nano mint szövegszerkesztő akkor menti a változásokat, ha a ctrl + o kombinációval ki is írod őket. Valamint az fstab igényel egy újraindítást, vagy hogy kiadd emelt jogokkal ezt a parancsot: mount -a, így válnak érvényessé a beállításaid.

Iscariah:
    A régi HD radeonokhoz való "Legacy Catalyst" driver támogatásából vették ki az új xorg verziókat az AMD részéről. Ezért mondtam, hogy egy régebbi kerneles disztrón lehetne használni a legacy catalystot.

Jah és ha kérdezel, akkor megmondtam volna hogy van friss kernel a backportsban. :D

• teleahocipöm

senior tag

válasz CPT.Pirk #26440 üzenetére

Szét volt szedve darabokra a noti, zsanér törés miatt, vettem egy házat és átépítettem belé az én cuccomat, és amikör beüzemeltem jöttem rá, hogy elfelejtettem az elemet kiszedni, :(( még nem raktam teljesen össze, pár burkolat darab nincs a helyén, mert tervezem RAM bővítés, estleg CPU cserét.... Úgyhogy megcsinálom előbb-utóbb az általad is javasolt elemkivételt.

Cleaner: olvastam valahol, hogy a linux sem tünteti el maradékalanul a törölt progi minden "nyomát".
    Rkhunter: megnéztem a linket, de nekem nem tűnik egyszerűnek :F, Te már profi vagy alvás közben is bepötyögöd :) , míg én csak kinlódom.
    ClamAV-t tettem a notira amikor, még a PClinuxOS volt rajta el is indult, de semmit nem tudtam állítani, se frissíteni..., a Lubira már fel sem raktam, Comodo van a desktopon, de nem 100.

"sudo nano /etc/fstab": beírtam a terminálba két sort ki tudtam törölni, de nem igazán látok változást.

Köszi a segítséget. de szerintem a Lubi sem tökéletes,

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Apollyon #26436 üzenetére

Nem Gnome Tweak tool, de valamilyen Tweak tool. Persze egy rendes DE-nél nincs szükség ilyesmikre. :N

Viszont ha lecserélitek a kernelt, azzal valszeg a Xorg is cserélődni fog és ott leszel, ahol a többi disztróval is!
    Nem egyszerűen csak fel kellene tenni a Catalystet, és kész? Az megoldaná a venti szabályzást is.

teleahocipöm:

bios: szedd szét, és szedd ki az elemet az alaplapból, pont úgy el fogja felejteni a jelszót, mint egy normál alaplap biosa.

cleaner, stb:
    Mire kellenek ezek?
    Takarítás: Rendszert takarítani nem igen kell, ez nem Windows. A csomagkezelő felelős azért, hogyha leszedsz valamit, az el is tűnjön mindenestül.

Spyware: Nem igazán jellemző az ilyesmi. rkhuntert szoktak néha futtatni, rootkitek ellen. Rémesen egyszerű a program futtatása, ezért terminálos. [link]

ClamAV szokott lenni a disztrókban mint vírus meg ilyesmi kereső. Mondjuk még egyiket sem használtam egyik disztrón sem.

"sudo gedit /etc/fstab ": azért nem jó, mert a gedit egy grafikus program, a sudo meg nem arra való, hogy azokat indítsd vele. Gnome alatt is van olyan, hogy program futtatása. Oda kell beírni, hogy gksu gedit. Ha terminálban szeretnél emelt jogokkal szöveget szerkeszteni, akkor azt is lehet, csak más programot kell. Pl.
    sudo nano /etc/fstab

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Fritz Teufel #26349 üzenetére

Ha már Manjaro-t ismered, tegyél egy próbát a Chakrával, úgy is most jött ki az aktuális iso, ez meg mégse full rolling mint az. ClamAV is benne van alapból.

• Fritz Teufel

addikt

Nos, utolsó próbálkozásom a Linuxszal, a Manjaro x.org a nagy frissités óta (r1-ről r3) összeomlik mint a kártyavár ugyan úgy mint Ubuntu 14.04 alatt.
    Hát, a Antergos már nem kezdőknek való... nem is tudom megoldani az eddig egyszerűnek tűnő problémákat:

1. grub szerkesztés

~/etc/default/grub

Szerkesztettem, ahogyan kell, hogy működjön a dpm. Már csak alkalmazni kellene. A parancs azonban nem működik: - nem találok rá megoldást a neten, a kernel már gyárilag megfelelő: 3.14.4-1
    [barricade@barricade ~]$ sudo update-grub
    sudo: update-grub: command not found

2. aztán a gnome-shell-extension oldal nem ismeri fel a DE-met. Erre sem találok semmi megoldást.

3. a clamav az Istennek sem akar megjelenni a menüben, pedig telepitve van.

4. nincs hosszú i betű a Chrome-ban, eddig ez sem volt probléma

5. a Facebookot nem engedi beálltani az Online fiókok beálltó mondván, hogy "Hiba az alkalmazás elérésénél Sajnos a használni próbált alkalmazás vagy nem létezik, vagy le van tiltva." Azonnal telepteném vagy engedélyezném, ha kiderül hogyan kell... :s

Asszem megy vissza a Windows, kezdem megunni ezt az állandó rendszerfejlesztést. A Windows legalább készen van és atom stabil, a biztonságot meg leszrom... :W

• Lathronos

őstag

válasz (Bundás) #26338 üzenetére

Szia Bundás!

A Firefox zabálja a RAM-ot rendesen. Chromium nem lenne jobb? Csak letöltöd és telepíted. Vagy qupzilla? Az ugyanaz mint a firefox, csak sokkal gyorsabb és nagyon takarékos. Most egy ideig nem leszek, lefuttatok egy vírusgyilkolót(clamav). Kb. 20 perc múlva újra itt leszek.

• Lathronos

őstag

válasz (Bundás) #26332 üzenetére

Itt is tudsz vírusírtót használni: feltelepíted a clamtk-t ami alapból telepíti a clamAV-ot is. A tároló frissítő scriptet ugye lefuttattad? Anélkül nem csatlakozik az evergreen szerverekhez és nem fog frissülni a rendszer. A betöltés lassú, vagy használat során is sokat kell várni pl. a Firefox indulására? Használhatsz Opera-t is, az kevesebb RAM-ot eszik és gyorsabb.

• pushalias

addikt

válasz McSzaby #17510 üzenetére

Ha komolyan érdekel, akkor a Spamassassin-Clamav-Spamdyke háromság környékén keresgélj. Ha postfix az alap, akkor az Amavis is érdekelni fog.

• Lacces

őstag

válasz Damateo #15123 üzenetére

Szerintem igen...
    Egyre több helyről kezd az urbán legenda megcáfolodni: "linuxra nem kell virusírtó".

Clemi BitDefender még nagyon javasolt az AVAST mellett, meg még az AVG sem rossz.
    Viszont a ClamAV-ban én nem vagyok biztos... a saját önéletrajzomat is vírusosnak látta, még a többi nem. Szerintem sok a false találat.

Vladi: igen, azt látom, csak full windowsos egyén nehezen gépel terminálban ;)
    Én mondjuk gyerekkoromban szerettem DOS-ozni mert akkor a Price of Persia elindult, vagy más játékprogram, de a mai linux terminálokban nem látok ilyet :D

• rokefeller

senior tag

válasz wmati #13997 üzenetére

postfix és exim amikkel játszottam

Itt egy leírás: [link]

Emellé még célszerű egy clamav meg amavis vírusszűrésre.

• Vladi

nagyúr

válasz gurabli #9874 üzenetére

Jó gép. :)

Asszonygya: grafikus felületet is akarsz? Erőforrás takarékosság jegyében javasolnám az lxde vagy fluxbox esetleg xfce abalkozót.

nfs leírás. ez konzolos leírás, de nem bonyolult. Talán elsőre nehézkes lesz, de majd segítünk. grafikus programot hirtelen nem találtam rá.

- torrent: qBittorrent, vagy transmission (nem, neeem! mikrotorrent linuxon, pláne winével :)) )
    - elérés: vnc-vel meg tudod oldani. De hosszú távon erre semmi szükséged nem lesz. Csak a torrentet fogod bizgerélni, meg felteszed a frissítést és kész. Előbbit meg tudod mindkét ajánlott kliensben csinálni távolról webes felületen, utóbbi kb 2 parancs ssh.
    - gyors, hát az. Ezt nem értem. :DDD
    - Erre viszont lesz gui. :)

Nem kell virnyákoló izé. Bár ha windows felé osztasz meg adatot és töltesz ... khm... na érted akkor esetleg teszel fel vírusirtót. De magát a rendszert így nem kell védeni. Tűzfalad alapból lesz, csak be kell állítani. ClamAV, AVG Free vagy Avast.
    Tűzfal leírás.

Parancssor az jó, de némi tanulást igényel. Ha gui nélkül össze tudod hozni - márpedig össze lehet - akkor jársz legjobban.

Pár írás volt már itt, pont ilyen témában. The DJ, Csicsóka, Szőröstalpú, yolan.

Plusz néhány általános tanács egy vén rókától, aki már nagyon sok kezdőt látott elbukni és felemelkedni is. :DD

A zisten szerelmére, ne 2 nap alatt akard megcsinálni. Ez így ránézésre legalább 2-3 hetes munka, mire minden funkció a helyén lesz és már működik is.
    Egyszerre csak 1 problémával foglalkozz.
    Ha már belefogtál, sose fordulj vissza. Hajrá. :DD

• zLegolas

őstag

válasz ragazzo #858 üzenetére

Hát lehet, hogy most páran megutálnak, de belökök egy kis idézetet, (bocs a hossza miatt!) :

Víruskeresés
    A Linux sokoldalúságát bizonyítja az a tény, hogy bár a Linux operációs rendszerek a vírusok számára gyakorlatilag sebezhetetlenek, mégis hatékony fegyverekkel rendelkezik az ilyen kártevőkkel szemben. Ennek köszönhetően a Linux ideális eszköz lehet egy Windows számítógép vagy hálózat vírusvédelmére. Alkalomadtán szükségessé válhat egyes fájlok, lemezterület, vagy akár egy teljes partíció vírusmentesítésére is.
    Az antivírus kutatásokkal foglalkozó vállalatok számos esetben a magán célú felhasználók számára ingyenesen kínálnak vírusellenőrző programokat és az azokhoz tartozó adatbázis frissítéseket. Ezek többnyire parancssorból használható programok, amelyekhez szinte kivétel nélkül előbb-utóbb valaki elkészíti a grafikus felhasználói felületet az egértől elszakadni képtelen felhasználók számára.
    A következőkben a teljesség igénye nélkül megemlítek néhány ilyen alkalmazást. A programok használata során többnyire elegendő célirányosan csak a hozzánk került gyanús fájlokon vizsgálatot végezni, ilyen célterület lehet például a letöltött leveleink mappája, stb.... A programokat egy vírusos fájlokat tartalmazó könyvtáron teszteltem.
    Egy nagyon jó, a vírusok problémájáról átfogó áttekintést adó írás található a http://vili.pmmf.hu/cocoon/vili/doc-virus.html oldalon, ajánlom mindenkinek és köszönet érte a szerzőjének!

Antivir

Az Antivir névre hallgató víruskereső kipróbálható verzióját a SuSE 9.0 válogatása is tartalmazza. A program parancssorból használható verziója magánszemélyek számára egy ingyenes regisztrációt követően használható. TkAntivir néven készült hozzá grafikus felület, ami a http://www.sebastian-geiges.de/cms_e/front_content.php?idcat=6 címen érhető el. A tkave.tgz fájl kicsomagolását követően egyszerűen adjuk ki root-ként a ./configure utasítást. Ezt követően userként a tkantivir beírásával indítható a program. ()

A vírusadatbázis frissíthető és az újabb verziók letölthetők a www.hbedv.com oldalról. A program paraméterezéséről az antivir -help parancsra kapunk tájékoztatást. Egy lehetséges példa vírusellenőrzésre:
    antivir -s -allfiles /ahol_a_könyvtár_van/
    A regisztráció a következő címen lehetséges:
    www.hbedv.com/en/support/unix_private_registration/index.html

F-prot

A közismert víruskeresőnek elérhető Linux-os változata is. Kiindulásként célszerű a www.fprot.com oldalon tájékozódni az aktuális verzióról. A program és a vírusadatbázis magánszemélyek számára szabadon letölthető, felhasználható. Az adatbázist heti rendszerességgel frissítik. Alternatív letöltési helyként érdemes még a magyar http://esca.atomki.hu/paradise/sac/avir.html oldalt felkeresni. A program itt fplnx311.tgz, a frissítés fp-def.zip néven található.

A használatba vétele nagyon egyszerű, csomagoljuk ki valahová egy mappába a két tömörített állomány tartalmát. Ebben a mappában nyissunk egy terminált. A lehetőségeinkről az f-prot -help tájékoztat. Egy mappa fájljainak ellenőrzésére egy lehetséges módszer a következő:
    f-prot -old -archive /ahol_a_könyvtár_van/

Természetesen használható grafikus módban is, ehhez a Qtf.prot csomagra lesz szükség, ami elérhető a www.linuxsoft.cz/sw_detail.php?id_item=1336 címen. A Qtf-prot egy tetszetős frontend (GUI), amely segítségével a billentyűzet használata nélkül, egérrel vezérelhetjük az alap parancssoros F-prot -ot. SuSE .rpm csomagok a www.acepoint.de oldalon találhatók. ()

Clam AntiVirus

A Clamav népszerű, hatékony antivírus szoftver, amely letölthető a projekt honlapjáról (www.clamav.net), illetve a http://prdownloads.sourceforge.net/clamav címről. Számos konfigurációs lehetőséggel bír, képes automatikus adatbázis-frissítésre az internetről. A program specialitása e-mail -ek továbbítása során történő vírusellenőrzése, vagyis ideális eszköz lehet egy levelező szerver forgalmának automatikus tisztítására. Pillanatnyilag többek között a SuSE 8.2 és 9.1-es kiadásához bináris (vagyis .rpm) csomagok találhatók a www.ispservices.com/clamav.htm lapon.
    Egy rövidke kis írás található az UHU Linux alatti alkalmazására a http://www.linuxace.linuxuser.hu/e107/news.php?extend.134 oldalon. A vírusadatbázis frissítések több magyar oldalon is elérhetők, ilyenek a www.clamav.crysys.hu , a www.clamavdb.ikk.sztaki.hu és a www.clamav.elektrotech-ker.hu portálok. A Clamav-ot a magyar fejlesztésű, nagyszerű UHU Linux is tartalmazza, folyamatos frissítéssel. A program telepítése a szokásos módon, például lokálisan a felhasználói könyvtárunkba történhet:
    ./configure –disable-clamav majd: make és root-ként: make install

A Clamav futtatható terminálból a következő utasítással:
    ~/clamav/bin/clamscan ~
    vagy:
    clamscan -r /

Igény szerint grafikus felületettel (avscan-0.1.2.tar.bz2) is alkalmazható, amely a http://wolfpack.twu.net/Endeavour2/contrib/index.html címről tölthető le. ()

RAV antivirus

A RAV AntiVirus a világ élvonalába tartozó vírusvédelmi eszköz, számos nemzetközi díj birtokosa. A termék hatékony megoldást kínál az otthoni és a professzionális felhasználók számára, MS Windows és Unix operációs rendszerekhez. Alkalmazható munkaállomások és szerverek védelmére egyaránt. Mivel a Microsoft Corp. felvásárolta a GeCAD RAV anti-vírus üzleti tevékenységével kapcsolatos minden szellemi tulajdonát és technológiáját a RAV termékek forgalmazása 2003. szeptember 3-án átmenetileg megszűnt, és olyan hírek keltek lábra, hogy a Microsoft nem folytatja a RAV termékek forgalmazását. Jelen pillanatban a projekt honlapja ismét él, ingyenes változatokról viszont semmi hír nem található.
    A korábban megjelent, térítésmentesen használható programok sorsa és jogi státusza kissé bizonytalan. Mindenesetre két, legális forrásból letölthető változat () található a következő címeken:

RAV v7.6 for i386 Linux:
    ftp://ftp.sac.sk/pub/sac/avir/rav7lin.tgz
    RAV v8.1 for i386 Linux:
    ftp://download.ravantivirus.com/pub/rav/desktop/linux/i386/ravdsk/8.x/ravlin8-8.1-4.i386.rpm

Amennyiben az eddigiek között nem sikerült megtalálni a nekünk megfelelőt, még számos lehetőség közül válogathatunk. A következő irányokban érdemes keresgélni:

BitDefender

A pillanatnyilag legfrissebb BitDefender Linux Edition v7 szintén a freeware kategóriába tartozik, azaz ingyenes program. Hatékony, megbízható, sokak kedvence.
    http://www.bitdefender.com/index.php , http://www.virfilter.hu/page.php?pg=bitdefender/bd_letoltes

AVP, Kaspersky AntiVirus for Linux

A Kaspersky AntiVirus név bizonyára sokak számára ismerősen cseng. A Linux rendszerekhez elérhető programcsomagjuk jelenleg a 4.0.2.2. verziónál tart, sajnos nem ingyenes, de kétségtelenül hatékony. A projekt honlapja a http://www.avp.ch/. Az AVP alkalmazására valamint egy Sendmail levelezőszerverhez való konfigurálására magyar nyelvű példa olvasható a http://wigwam.sztaki.hu/linux/avp_for_linux.shtml oldalon.

• ragazzo

őstag

Ez a víruskergető előhozása engem is érdekelne.Asszem a clamavról beszélhet.Ha beírom ALT+F2 után a clamav-ot,nem igazán történik semmi sem.Amennyiben bemászok az /USR/BIN könyvtárba, és megkeresem , rákattintva totál semmi.Egyébként nekem is csak levelek szűrésére kellene, mert nem félek a vírusoktól.Ugye ha valami nincs, akkor attól nem fél az ember.

Új hozzászólás Aktív témák