Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Moleman
addikt
válasz
GalaHU #63516 üzenetére
Rengeteget számít egy jó beállítás.
Én most egy hónapig úgy használtam a Sire-t, ahogy megérkezett, eddig is nagyon jó volt, de ma kíváncsiságból elkezdtem piszkálni a nyakpálcát. Kiderült, hogy ennyire sem kéne küzdeni vele, mert szinte elektromos gitáros húrmagassággal sem zörög, ha nem tépem nagyon.
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #60991 üzenetére
Az is. Minél alacsonyabb húrmagasságot szeretnél, annál tovább kell szopni vele. Nekem napokba szokott telni, amíg beáll egy gitár stabilan, addig minden nap finomhangolni kell rajta egy kicsit. Mondhatnak bármit, a fizikát nem tudják megkerülni.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Goose-T #60990 üzenetére
De ez ellentmond annak, hogy beállítási sorrendben mindig azt javasolják, hogy legelső legyen a nyak, és utána a húrmagasság. Így viszont hiába állítom be a nyakat, ha utólag beállítom a számomra kellemes húrmagasságot, megváltozik a nyak görbülete (?). Így ez ördögi kör lenne.
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #60989 üzenetére
Nem, nagyobb húrmagasságnál elvileg nagyobb görbületet tud okozni a húr, mert a húzóerő-vektor nyak síkjára merőleges része nagyobb lesz.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Más téma: gitárbeállítás.
Ha adott egy gitár, aminek van egy adott nyaki görbülete, amit ugye az épp beállított húrmagasság mellett úgy mérek le, hogy első bundra capo, ahol a nyak a testbe csatlakozik, annál a bundnál lefog, és a kettő közötti félúton meg tudom mérni a görbületet, ami általánosságban kb. 0,25 mm-nek felel meg, akkor jó. Ez kb. egy átlag névjegykártya vastagsága, vagy ha kéznél van, feeler gauge.
Ha viszont ugyanezen a gitáron tegyük fel, hogy egy milliméterrel magasabb a húrmagasság, és akkor végzem el ugyanazt a műveletet, akkor a mérés nagyobb görbületet fog mutatni. Pedig a nyak görbülete pont ugyanakkora, csak a magasabb húrok miatt nagyobb a "rés" a bund és a húr között.
Honnan tudom tehát, hogy mikor jó a nyak görbülete, figyelembe véve a fentieket?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Szerintem pont nem ezt magyarázza, megint beleálmodsz dolgokat.
Annyit mond, hogy az alacsony húrmagasság se jó - semmilyen gitárnál, mert befullad a hang. Tök mindegy, hogy 50 ezres HB vagy másfél milliós Jackson. Utána meg azt próbálja elmagyarázni, hogy a nagy húrmagasság miért nem jó. Megint csak bármilyen gitáron, itt most egyáltalán nincs szó a drága-olcsó relációról.
-
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del #60855 üzenetére
Itt azt próbálja magyarázni Zolika hogy az olcsóbb gitárnál kb mindegy hova állítod a húrmagasságot akkor se szólal meg, még ha magasra is állítod, nincs az a hangkitartása mint ennek a Jacksonnak, befulladt, döglött hangja van egy olcsóbb rosszul összerakott gitárnak amiben nem olyan jó a faanyag(nincs eléggé kiszárítva, kiválogatva stb , ebbe ne menjünk bele.)...
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Nem én vagyok itt a legtapasztaltabb gitáros, de amit itt mond, az nem hülyeség?
Egy bizonyos húrmagasság felett sem szól jól a gitár, mert nincs semmi kapcsolata a húrnak a bunddal.
Annak attól lesz kapcsolata, hogy lenyomod, és az, hogy 1,5 mm-ről nyomod le vagy 2,2-ről, az max annyiban lesz más, hogy nagyobb effort lefogni magasabbról, nem?
-
válasz
arnyekxxx #60712 üzenetére
A klasszikus gitároknál eleve nagyobb a húrmagasság és szélesebb a nyak - 52 mm körül - a játékstílus miatt.
Léteznek keskenyebb nyakú nylon húros gitárok 42-45 mm körüli nyak szélességgel, alacsonyabb húrmagassággal. Gyakorlatilag a western gitárok nylon húros megfelelői (Cort CEC széria, de a Fendernek és más gyártóknak is van).Mivel kb. 2 év alatt kinövi a 3/4-es gitárt egy gyerek, én nem vennék százezres hangszert. Egy Cort AC 200, Yamaha CS-40 3/4 de olcsóbban akár Valencia VC103K, Cara Bogner Mod. 160 3/4... két évet kibír.
-
FockeWulf
tag
válasz
arnyekxxx #60712 üzenetére
Nem, milliónyi klasszikus gitáron azért szar játszani mert a húrlábcsont jó magasra van hagyva gyárilag és nem lett lecsiszolva belőle. Egyébként klasszkus gitároknál még a drágábbaknál is magasra hagyják a húrláb-csontot (olcsóbb modellek esetén ez műanyag), hogy a felhasználó saját igényeinek megfelelően tudja beállítani (pl flamenconál akkor jó ha könnyen nekicsapódik a húr a bundoknak). A húrmagasságot (akciót) egyébként sosem nem a merevítőpálca segítségével állítjuk, hanem a húrláb állítgatásával. Ez elektromos gitáron egyszerűbb, ott csavarhúzóval állítható, fémhúroson és klasszikuson a csont becsiszolásával végezzük.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Smiley #60691 üzenetére
Az a vicc, hogy tényleg van benne valami szerintem is (a két EMG-n kívül).
Azt viszont nem értem, hogy 20-30 éves gitáros tapasztalattal miért kell elvinni egy gitárt hangszerészhez? Hisz nyakat állítani, intonációt, húrmagasságot pofon egyszerű. még egy kezdő is megtanulhat! Vagy mégse?
(najó, bundsíkolni kevesen állnak neki).
Szerintem Kovács Zoli tényleg ügyes srác amúgy, már én is hozzá viszem a gitárokat, nem Kovács Tomihoz.
-
dl650
tag
Nekem nincs tapasztalatom Jacksonokkal (sőt mással sem
) de amit nemrég vettem JS 32 az tényleg elég vékony nyakú. A táblája szerint 2013-as. Végre volt időm beállíttani. Megtisztítottam, políroztam a bundokat, szerencsére nincsenek elkopva, egy kis olajos ápolás a fogólapnak, nyak beállítás, kapott egy új húrkészletet, alacsony húrmagasság, oktáv beállítás. Tényleg nagyon jó állapotúnak tűnik.
. Eddig tetszik. Tudom, hogy elég alap gityó, de így kezdésnek tök jó. Aztán majd meglátom, hogy később lesz-e valami komolyabb...
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Blindmouse_ #59855 üzenetére
Lányom most kezdett el klasszikusgitárt tanulni, vettem neki egy nylonhúros szemetet és annyira szórakoztató ezen játszani, hogy nagyon (kb 30 éve volt ilyen először és utoljára a kezemben centis húrmagassággal, az valami szörnyű volt)
első nap ahogy magával vitte a suliba elhíreskedni vele, a folyosón fellökték a letámasztott gitárt és letört a feje, megvolt életem első fejvisszaragasztása is.
-
Goose-T
veterán
Van itt minden, a Jacksonomat akarom elsősorban feltolni. Kicsit elégedetlen vagyok még a rezonanciájával, érzésre kicsit kelletlenebben indul a hang rajta, mint a többi gityómon. A húrmagasság frankó, a floyd babák acélok, a blokk fat és sárgaréz, így a maradék cuccot cserélem rajta, ami még beleszólhat a húrok dolgába. Most négy sima rugó van benne, azt lecserélem három Gotoh PSP rugóra (power spring), ezek erősebbek. A rugótartó sárgaréz lesz. A tőkecsavar-cuccot is lecserélem egy komolyabbra, acél persely, és finommenetes acél tőkecsavar lesz a meglévő helyett. A tremolókar sem a legjobb, azt is lecserélem CNC-zett acél perselyűre
A másik sárgaréz rugótartó és a titán satucsavarok pedig mennek az EVH Wolfgangra.
Van még két intonációállító kis biszbasz, az egyik sima floydhoz van, a másik Ibanez Edge tremolóhoz, azok csak úgy megtetszettek, remélem, hasznosak is lesznek. Volt már másmilyen Floyd intonációállító segédem, de az szarra sem volt jó, ezek másmilyenek. Nagy reményeket fűzök hozzájuk.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Na, elhoztam Slash-t a Guitar Clinic-ről. Most már innen is van tapasztalat, ráadásul nagyon jó.
Olyan faszán beállította Kovács Zoli a gitárt, hogy álom rajta játszani, le sem akarom tenni. Sokkal kényelmesebb, mint előtte volt. Jót tett neki nagyon, hogy a felsőnyeregbe belereszelt, sokkal alacsonyabb a húrmagasság, és sokkal kényelmesebb az első 7-8 bundnál is a játék, mint volt.
Még a hangja is szebb lett, állítom, most, hogy minden arány a helyén van a gitáron. Bundokat besíkolta, meg a hidat is beállította rendesen.
Ráadásul 11 nap alatt elkészült vele, nem kellett 4-5 hetet várni, mint máshol. Ott is hagytam a PRS-t és a Snake-et is egyúttal.
28k volt, szerintem még olcsóbb is, mint a konkurencia.
Ha valaki még nem volt ott, vigye bátran, nekem szuper munkát végzett.
-
-
Goose-T
veterán
-
Goose-T
veterán
válasz
Csupati69 #57793 üzenetére
Sajnos sokat nem lehet az akusztikus gitárokon javítani ebből a szempontból. A felsőnyerget érdemes lehet egy kicsit bereszelni, hogy ha hozzáfogod a húrt a második bundhoz, akkor csak nagyon-nagyon pici rés maradjon az első bund és a húr között. A húrmagasságon is lehet némileg állítani, az is javíthat a helyzeten, de ahhoz le kell reszelni a húrláb csontbetétjének az aljából. Az is lehet, hogy a rossz nyakgörbület miatt magas az action, a pálcaállító csavarral lehet ezen javítani.
Ha sosem csináltál ilyet, akkor inkább vidd el hangszerészhez. Ha olcsó gitár, akkor hangszerész helyett inkább add el és vegyél egy olyat, amit már megéri elvinni hangszerészhez.
-
Tegnap én is visszakaptam a gitárt Kocsis Tomitól (gitargarazs.hu) - nagyon szép, precíz munkát végzett. Végre nem magas a nyereg (alig magasabb, mint az első bund, ahogy annak lennie kell); Gotoh esetében az R3 szélességű nyereg fixen 400mm rádiuszú, a fogólapom 350, de számomra nem észlelhető az eltérés (ebben az esetben, ha a két E húr a referencia, akkor az A és H <0.02 mm-rel, a D és G <0.04 mm-rel van alacsonyabban, mint ahogyan a 350-es nyereggel lenne).
A Gotoh 1996 a Floyd 1000-hez képest:
- tartja a hangolást
- aki sokat tompít a hídon tenyéréllel támasztva, annak kényelmesebb lehet (nekem az), mert jóval simább, áramvonalasabb a babák kialakítása, minden él le van kerekítve, a felső lapjuk ívelt. Emellett laposabb profilú az egész, a babák teteje közelebb van a baseplate-hez, mint a Floyd esetében. Azonos baseplate pozíció mellett picit alacsonyabb a húrmagasság is, illetve azonos húrmagasság mellett a babákra fektetett kéz közelebb van a gitár testéhez. Az intonációs tartomány is jóval hosszabb egy adott csavar mellett.
- a baseplate hátsó része (ahol a húrszorító csavarok átmennek) is alacsonyabb profilú, kisebb szöget zár be a gitár testével, és a finomhangoló sor is hátrébb esik így, illetve a finomhangolók síkja is enyhén hátrafelé dől. A Floyd-on támasztva mindig hozzáért a kézfej-tenyérél találkozása a finomhangolókhoz, itt nem.
- a perselyek furata szélesebb, és 20 helyett 30 mm mély, de az igazi különbséget szerintem a beépített ellencsavarok jelentik. Ezeket meghúzva a tőcsavarok atomstabilan állnak, zéró mozgásuk van.
- az egész szerkezet stabilabb, kidolgozottabb, minőségibb érzetre is. A rugók is minőségibbek, és alapból 47-es sárgaréz tőkét adnak.Összeségében sokkal jobb lett a gitár, nyilván a bund síkolás-csiszolás is kellett ehhez. Nagyon jó most játszani, tartja a hangolást, illetve eleve be lehet hangolni tisztán (mármint ekvitemperált "tisztán"
) a megfelelő magasságú nyereggel, és az open akkordok is szépen szólnak. Ajánlom mindenkinek, aki ilyesmihez keres hangszerészt, és még egyszer köszönöm @Ctrl+Alt~Del-nek az ajánlást!
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #57546 üzenetére
Gyárilag a Fendereden lévő FR1000 R3 felsőnyereg 12"-es rádiuszhoz való, az az egyik probléma, de azt még meg lehetne oldani egy R2 felsőnyereggel, ami 10"-es rádiuszú, az már nagyjából passzolna a 9,5"-ös fejtől induló rádiuszhoz. Ilyet AliExpressről is lehet lőni, az FR1000 széria sem jobb minőségű, mint amit Alin kapsz a jobb eladóktól.
A nagyobb gond az, hogy a Floyd Rose 1000 híd is 12"-es rádiuszú, de a nyak a testnél már 14"-es, és a híd magasságában már olyan 16"-os rádiuszra kéne beállítani a babákat, hogy konzisztens legyen a húrmagasság. Én ezt megcsináltam a Jacksonomon és az EVH-mon, de azoknak 12"-16"-os a compound rádiusza, így tudtam használni a 0,2mm vastag alátéteket egész jól. A tiedhez már sok lenne ennyi, mást kell kitalálni. Öntapadós rézfóliát szoktak ragasztgatni egy vagy több rétegben a floyd babák aljára. -
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del #57546 üzenetére
Bezzeg az én Floydos HB gitárom tökéletes, nem variáltak változó rádiusszal, Fenderék jól ek@rták. Van értelme cserélni ha alacsony húrmagasságot akarsz...
Ha elhangolódik húzd meg jobban a csavarokat a nyeregnél. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Na elhoztam egy hónap után Kovács Tomitól a Fendert. Azt mondta, hogy a satut ki kell cserélni, mert nem compound radiushoz készült, ezért a húrmagasságot nem lehet jól beállítani mert a satu nem követi a fogólap rádiuszát.
Azt mondja, a Schaller gyárt olyan satut, ahol ki tudod választani a radiust, meg is mutatta, 38 euróba fáj.
Így a munkadíjba nem számolta fel a satu beállítást, azt mondta, hogy majd felhív, berendeli, és csere.
Ha jól számolom, az 16 ezer plusz a munkadíj, megint egy 20-as.
A hozzáértőktől kérdezem, vajon van értelme ezt kicseréltetni? Megkérdeztem, hogy faszé nem olyat gyárt hozzá a Fender eleve, azt mondta, mert szerinte kóklerek ülnek ott nem mérnökök.
Amúgy még nem tudom rendesen behangolni a gitárt, mert elmászik, gondolom a friss húrtól van, remélem 1-2 nap alatt beáll.
-
X2N
őstag
Ha engem kérdezel oltári nagy baromság hogy az összes gitárt összeszerelve, beállítva(elrontva) küldik. A húrmagasság meg amúgy is egy saját preferencia. Sokkal jobb lenne ha mondjuk a floyd rose tremolós gitárokat már inkább össze se szerelné a gyártósori rabszolga hanem én szerelném össze elsőre jól, beállíthatnám olyan húrkészlettel amivel szeretném, és nem a gyárban rontanák el mondjuk úgy hogy nekiállnak tőkecsavart állítgatni anélkül hogy lefesztelenítenék a rendszert. Egyszerűen túl sok ideig tart egy ilyen rendszert beállítani tisztességesen úgy hogy gazdaságos legyen időben egy gyártósoron ahol darabszámot kell produkálni...
-
Alexios
veterán
válasz
fattyu #57318 üzenetére
szerintem sokan nagyon rég kezdtek már, és elfelejtették mik jelentik a kezdeti nehézségeket. Néhány nagyon extrém esettől eltekintve, óriási húrmagasság, behangolhatatlan gitár(teljesen kezdőként egy bolti beállítást érdemes kérni legalább, az ezeket megoldja, ha nem is lesz a lehető legalacsonyabb húrmagasság, stb) pont tökmindegy egy kezdőnek mit adsz a kezébe, nem lesz olyan hogy a gitár miatt fogja abbahagyni. Kezdőként a legnagyobb problémát az fogja okozni hogyan fogj le egy akkordot egyáltalán úgy hogy ne érjen közbe bele valamelyik ujjad, majd teljesen lehetetlennek fog tűnni hogy akkor két akkord közötti váltás, stb.
Nagyon rossz irány ha lebeszélünk egy kezdőt akinek nincs 100ezre a kezdésről, kezdjen el valamin, ha használt 70ezres gitár akkor azon, és majd onnan ráér feljebb váltani, de sokkal többet fog számítani az hogy cserébe 3 hónappal, fél évvel(vagy csak úgy egyáltalán) el tudta kezdeni a gitározást. Nyilván ha van kerete és lelkesedése egyről jobbat venni, hajrá, nem akarok erről lebeszélni senkit, de a topik 90+% valószínűleg valami olyan gitáron kezdett "amitől elmegy a kedve egy életre" aztán valahogy mégsem ment el, sőt, szerintem legtöbbünknek pont hogy csak meghozta a kedvét igazán. -
Goose-T
veterán
Megjöttek a floyd shimek, azonnal applikáltam is a Jacksonomra. A változás elképesztő, hihetetlen alacsony húrmagasságot tudtam beállítani zörgés nélkül, és az összes húr egyforma magasságon van. Szintet lépett a gityó. Nem tudom, mennyire látszik, de itt egy kép róla.
Megérkezett a többi tuningalkatrész is (babák és fat block) az EVH-hoz, azt is hamarosan feltuningolom. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Goose-T #57175 üzenetére
Engem ez a húrnyomás szó zavar húrmagasság helyett. A húrnyomás ugyanis egy változó, amit a menzúra, a húrvastagság és a húrmagasság határoz meg.
Két különböző gitár húrnyomása lehet azonos, eltérő húrmagasság esetén is (az eltérő menzúra és húrvastagság miatt), azaz, az "alacsony húrnyomás" az valójában nem fejez ki semmit. Az 1 mm húrmagasság viszont minden gitáron 1 mm, független a menzúrától, húrvastagságtól, azt nem lehet sokféleképp érteni.
Szerintem ez egy rossz szóhasználat. Az húrmagasság.
-
X2N
őstag
válasz
Goose-T #57172 üzenetére
Ola gitárjainál volt sokaknál hogy megrepedt a fogólap hosszában, meg ugye a múltkori eset hogy rossz menzúrás gitárt gyártottak le soft resetnek. Nem tudom, egy roasted nyak az hova csavarodjon? Nekem ilyen problémám sose volt egyik gitárommal se, ha nem volt egyenes a nyak állítottam rajta, ha csörgött állítottam rajta, a 60eFt-os libamezről pedig 10 év alatt se sikerült lekoptatni a nikkel bundokat, pedig sokat játszottam rajta, a legfelső bundon már látszott. Nem voltan sose híve ennek az ultra alacsony húrmagasságnak, attól is biztos jobban kopnak a bundok.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
bigrob #56903 üzenetére
Ez még csak a fele sztori.
Múlt héten a Mezzoban ugyanez a gitár akciós volt, a listaáruknál 100-zal olcsóbban, Thomannál 50-nel. Gondoltam, akkor vegyük meg. Megvettem online.
Két nap múlva hív a szaki a boltból, hogy látta, hogy lerendeltem, de van egy kis gond a gitárral. Ez a gitár egy éve lóg az üzletben, "eddig ketten kipróbálták, mindketten azt mondták, játszhatatlan így", ugyanis a nut nagyon magas. Ők ezt jelezték a Fendernek, de az a válasz jött, hogy az pedig a Dave Murray-féle specifikáció alapján készült, és szerintük az jó. A főnök mondta nekik, hogy egy év után valamit kezdeni kéne a gitárral, így leakciózták.
Azért hív, hogy megbeszélje velem, hogy akkor a nutot hogy állítsa be. A fából vegyen el, vagy a fémből. Nyeltem kettőt, hogy elég szarul hangzik, hogy nutot akar köszörülni, meg egyébként sem örülök, hogy más már használta a hangszert, de egye fene, csinálja, jó áron van. Azt mondta, hogy dobott rá egy új húrkészletet, beállított mindent, már csak ezt kell.
2 nap múlva mentem a gitárért, megmutatta, fasza alacsony húrmagasság, nut a helyén, semmi buherálás nem látszik, hazahoztam a gitárt.
Behangolom, kezdek játszani rajta, pár bend, elhangolódott. Újrahangol, kicsike tremoló, szarrá hangolódott. Behangol, tremoló, szarrá ment. Időközben délután megtaláltam ezt, itt már egyáltalán nem volt jó érzésem a gitárral kapcsolatban. Ezek szerint még tesztelésre is kiadták a gitárt, amiről hallgattak mélyen. Illetve, a fogólapot valami olyan szerrel ápolta le, aminek rohadt édeskés volt az illata, amikor kezembe vettem a gitárt, nem volt jó érzés azt szagolni.
Na, ezen a ponton gondoltam, hogy vannak, akik teljes árat fizetnek egy hangszerboltban a kiakasztott, használt gitárokért, én nem leszek az sem, aki csökkentett árat fizet érte. Becsomagoltam a gitárt, másnap nyitásra vissza a Mezzoba, elálltam a vásárlástól, kipróbálták, nekik is szarrá hangolódott a tremolótól.
Hazajöttem, lerendeltem Thomannról, hétfőn meg is érkezett. Na, ez vadi új, ez nem lógott sehol egy évég, nem taperolták, nem tesztelgették.
Még aznap délután visszahív a faszi, hogy itt van nála a hangszer, és megmondja őszintén, hogy a floydot nem állította be, az volt a gond, de most már kész van, és hogy akkor vihetem a hangszert. Mondtam neki, hogy köszi, elment a kedvem ettől a darabtól már, illetve, azt sem tartom korrektnek, hogy azt mondta, hogy két ember próbálta ki a gitárt, és kiderült, hogy még tesztelsére is kiadták. Válasz: "Akkor három". Anyád.Szóval nem egyedi hiba, hogy szar setup-pal jött ki a gyárból...
-
Köszönöm a tanácsokat. Az elemet az eladó is mondta, szerencsére ezt már megszoktam, a gitárom is aktív-passzív.
A balkezem elég erős, mivel eredetileg csellóról jövök. Bár a menzúrája kb. egyezik a gitáréval, a húrok vastagabbak, és a húrmagasság / húrnyomás is jóval nagyobb. Ami azt illeti, a csellómon magasabb az action és a húrnyomás is nagyobb, mint ezen a basszusgitáron (szerintem ez a Cort elég kényelmes).
A tágabb fekvéseket viszont tényleg szoknom kell, kb. 5. bundig nagyjából 2 ujj / bund "economy" uzemmódban vagyok, felette rendes 1 ujj / bund. Értelemszerűen többet kell mozogni a nyakon a fekvések között.
A jobb kezet viszont folyton érzem, rendesen fárad az alkarom az erősebb pengetéstől, bár remélem, ez is gyorsan szokható.De még egyszer köszönöm mindenkinek, hogy lebeszéltetek az octaverről, már régebben meg kellett volna lépnem ezt a basszusgitár vételt. Szinte azonnal úgy szólaltak meg a bassline-ok, amiket a dalokhoz kigondoltam, ahogy elképzeltem (fejemben hallottam) őket. Iszonyat élvezem, igazából a midis önszopatás csak egy utolsó próbálkozás volt, hogy halogassam a dolgot, de itt volt az ideje. Zenélni-játszani egyszerűen jobban szeretek, mint kottázni / kódolni
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
AndyN84 #56184 üzenetére
Kezdőként nem fogod tudni, mit hogy kell beállítani, és még akkor is, ha megtanulod, lesznek dolgok, amiket vélhetően otthon nem fogsz tudni megcsinálni, meg nem is akarod majd. Ilyen a bundok polírozása, vagy mondjuk a nyereg reszelés, amihez nem árt egy jó hangszerész.
De annak mindenképp érdemes utána olvasnod, hogy hogyan kell nyakat állítani és miért, hogy tudsz húrmagasságot állítani, intonációt, mert később ezek miatt garantáltan nem fogod szakemberhez vinni a gitárt, megcsinálod magadnak.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Goose-T #55410 üzenetére
Tudom, úgy is csináltam először, csak a szarv nem kapaszkodik meg a bundban.
De amúgy logikus, hamisnak kéne lenni. Akkor valószínű a bundvastagság kavarja be az érzetet, a Snake-en XL Jumbo bundok vannak, az tuti.
Mégis csak beállítottam most, az intonáció borzalmasan el volt mászva, de annyira, hogy csak na. Lejjebb vettem a húrmagasságot is, utána beállítottam az intonációt.
Most az E6-on 1,8mm körül van a húrmagasság.
Amúgy meglepően kényelmes a nyaka, pár dolog könnyebben megy rajta, mint a többi gityón, valszeg a nyak profilja miatt.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
A HB-t eladtam, ez meg helyette kipróbálom. Egy fillérrel se került többe, mint amennyit azért kaptam.
Első benyomások.
Jól átfázott, nyirkos is volt kicsit, gondolom egész nap a futár kocsijában állt. Jól áttöröltem, hogy a szatén finishen ne látszódjon a folt. A kivitelezésen nem találtam hibát, a bundok lekerekítése talán az egyik legjobb, amivel találkoztam eddig. A pickup váltó se nem laza, se nem szoros, és váltáskor egyáltalán nem küld semmilyen feedbacket az erősítőre, mint a legtöbb másik gitárom.
A Snakebyet formatervezése fényévekkel jobb ennél amúgy, de a lekerekítései nagyon jók. Könnyebb is annál, de kisebb sokkal a test. A nyak szerintem olyan Ibanezesen laposka, vékony is.A bundok több helyen akadnak nyújtáskor, nem tudom, hogy a párában állás miatt volt, vagy le kéne kicsit polírozni őket. A strat HB volt pont ilyen. Ma már nem esek neki állítgatni, a húrmagasság nekem elmegy így, egy picit a vastag húrnál tényleg magas. Intonációt még nem néztem.
Szerintem nem gyengék a hangszedők, adják, amit kell (vagy az amp adja
). Ülve nagyon kényelmes, állva viszont húz a feje, neckdive-os ez is, de vélhetően a nem jó helyre tett akasztási pont miatt. Nem vészes, de több annál, ami szerintem kényelmes.
A hangolúkulcsok nagyon szorosan vannak egymás mellett, virsliujjak hátrányban! Még nekem is kicsit kényelmetlen a hangolás vele.
A fogólapot holnap megnézem természetes fénynél, valóban nem tűnik nagyon porózusnak. A feje nagyon tetszik, állat jó a formája.
Furcsa, de úgy tűnik, hogy a bundok között kisebb a távolság, mint az ugyanolyan menzúrájú Snakebyte-on, sőt, az összes gitárom közül itt a legszűkebb, pláne oktáv után.
Nyúzom majd, aztán mondok még róla véleményt.
-
doc
nagyúr
válasz
chaosmonger #55296 üzenetére
majd pár hét múlva írj update-et plz, nagyon szemezek vele én ismondjuk én nagyon alacsonyan szeretem a húrokat, mennyire lehet letekerni? (Pl 12. bundnal mekkora a húrmagasság?)
-
chaosmonger
tag
Megérkezett az S by Solar EB4.6W. Első benyomások: gyönyörű a hangszer, hibát nem találtam a festésen, az élek/formák/ívek gyönyörűek. A bundok nem sorjásak. A fogólap ez a Black Techwood nem tudom mit jelent, de nagyon kellemes tapintású, síma. A fehér gitáron nagyon jól mutat.
Klassz, jó minőségű logós puhatok járt hozzá.Nem volt még ilyen alakú gitár a kezemben, csak mindig tetszett, de elképesztően kényelmes, nem is gondoltam volna. Ülve az biztos hogy a legstabilabb gitár ami a kezemben volt (jobb combon tartom), és állva is nagyon jó.
A húrmagasság nagy volt nekem, és tökig becsavarva a csavarokat is nagyobb egy kicsit mint a Vintage V100-amon, azt szokni kell. A pickup-ok is mintha egy kicsit gyengébb jelűek lennének, de miután lejjebb engedtem a húrokat, a hídi hangszedőt meg kicsit megemeltem, sokkal jobb lett.
3-4 újrahangolás után már kezdi tartani, gondolom ez új gitárnál normális.
Az intonáció egész jó volt, 2 húrnál nem volt pontos, de ugye hogy lejjeb engedtem a húrokat (meg a nyakpálcán is tekertem picit) azt újra kell állítani.
Olcsóságot ott láttam hogy a szériaszám csak matricán van rajta.
Annak örültem volna ha a fehér gitár nyakának a hátulját is színrefestik mint a feketéét, de nem rossz ez a natúr se, csak látszik ahol a fej a nyakhoz van illesztve, más a textúra.
Összességében nagyon örülök neki, elképesztő jó ránézni, kézbe venni és játszani rajta
Képet csak ilyen bénát tudok most, mert pont lakásfelújításban vagyunk és amelyik szoba nem tök üres, oda be van minden zsúfolva a többiből
-
Moleman
addikt
Igen, és ennek ellenére amúgy tökjó az intonáció rajtuk, legalábbis engem sose zavart.
Csak a húrmagasság módosítása macerás, főleg ha nem akarsz otthon alsó-felső nyerget reszelgetni.
De néha megoldás azért a nyakpálca is, mikor megvettem a Sigmát, szenvedtem vele, alig tudtam rajta játszani, gondoltam ez ilyen. Eastman fórumtárs is kipróbálta, "hát igen, ez küzdős, nyakpálcát próbáltad már tekergetni?"
Vettem hozzá szerszámot, nagyon sok fordulatot kellett rajta tekerni, aztán hirtelen egy könnyen játszható gitár lett belőle.#55144 FockeWulf
Nekem is a felső E szokott szakadni, de nagyon ritkán. Kb 15 éve vettem tartalék 9-es és 11-es húrokat, ha szakadnak a vékonyak, van mihez nyúlni. -
Moleman
addikt
Nekem is az egyik akusztikon van Elixir, nem tudom pontosan melyik fajta, már ezzel vettem. Baromi hangos, az a leghangosabb akusztikus gitárom, pedig az a legkisebb testű, nem tudom, hogy ez a gitár vagy a húrok érdeme.
A 2. húr kicsit furán szól D standardben, E-ben megszűnik az a halvány phase effekt rajta, ez sem tudom, hogy a húr vagy a gitár hibája, valószínű az utóbbi, de nem nagyon van állítási lehetőség. Nem tökéletes a nyakpálca, ezért is van D standardben, ott még nagyon jó a húrnyomás és a húrmagasság.
Elektromost csak egy barátom gitárján próbáltam, azt nem használtam hosszabb távon.Amúgy sima Dáridót szoktam használni, utóbbi időben hamisított kínai Dáridókat is vettem, azok se voltak rosszak. Bár egy másik akusztikon meg a kínai Dáridó G húrja szól furán, normál hangolásban is.
-
cucka
addikt
válasz
topikk #55102 üzenetére
Ah oké, elkerülte a figylemem.
A húrmagasságot lejjebb állítanám. Ha a 12. bundnál az üveghang rendben van, de a lefogott hang túl magas, akkor ez lesz a probléma.
Ha nem, akkor a tremoló szöge a gond - túlságosan lebeg, ezért nem tudod beállítani elég hosszúra a húrt intonációval.
-
cucka
addikt
válasz
topikk #55098 üzenetére
Ez nem strat probléma, egyszerűen állítanod kell az intonáción.
A hídon vannak csavarok, amivel a babákat tudod előre-hátra mozgatni, lényegében ezzel finomhangolod a húr pontos hosszát.
A te esetedben a húr túl rövid, szóval állítsd a babát kicsit közelebb a gitár seggéhez.Mielőtt ezt állítanád, lazítsd le a húrt.
edit: intonáció állítása előtt azért legyél benne biztos, hogy a nyak görbület és a húrmagasság jól van beállítva. Ha ezek nem jók, előbb ezzel kezdd.
Ja és ha cipőfűző vastagságú húrt akarsz használni drop zs hangoláshoz, előfordulhat, hogy nem tudod elég hátra állítani a babákat ahhoz, hogy kiadja az intonációt. Ha megnézel egy direkt mély hangolásra tervezett gitárt, ott figyelembe veszik ezt is, amikor a hidat megtervezik.
-
cucka
addikt
válasz
Goose-T #53254 üzenetére
Nem a húrmagasság a probléma, hanem hogy elhal az egyik húron a hang.
Lehet, hogy beleér a húr valamibe, azért történik. Lehet hogy a húr rossz, cserélni kell.
És olyan is van, hogy maga a gitár teste elnyel bizonyos frekvenciákat. Azt fogod hallani, hogy mindenhol jól szól, kivéve 1 helyen, ahol elhal a hang, nem szól megfelelően. Ez szopóka, amivel lehet próbálkozni, hogy a gitár fejének súlyát megváltoztatni.
-
Ba cy lus
addikt
Az miért lehet, hogy üresben pengetve a vékony E-húrt (ez nem a floyd rose-os gitáromon, hanem a classic vibe-on) a szokottnál gyorsabban elhal a hang? Ha lefogom akár csak az első bundnál, ez nincs, ott hosszabban cseng le. Először arra gondoltam, hogy túl alacsony a húrmagasság (legalábbis az első bundhoz képest), hát kipróbáltam magasra állítva is, de nem lett jobb. (Még a gyári Fender húrkészlet van rajta, mert ezúttal úgy akarok húrt cserélni, hogy a fogólapot is leápolom, csak még nem volt alkalmam megfelelő szert venni hozzá.)
Még nem találkoztam ilyennel. A többi húrral nincs ez, csak a legalsóval. Lehet a gyári húr ilyen vacak. Na, majd húrcsere után kiderül. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
A baba megszületett,
-nak köszönhetően. A helyére is került, intonáció, húrmagasság belőve, lehet barátkozni a gitárral.
Egy ilyenre azért lecserélem a komplett készeletet.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Mit lehet csinálni, ha a babában a menet nem műxik, meg van szakadva?
Eleve elég fura kialakítású, a másik lukon is látszik, abban megy rendesen a kis csavarka, de az se százas marás. :-DMondhatom, HB quality. A gitár most érkezett a héten, leápoltam a fogólapot, áthúroztam, és amikor húrmagasságot próbáltam állítani rajta, elakadtam rögtön a vastag E húrnál.
Arra is gondoltam, hogy a komplett tremolót ki kéne cserélni, mert elég vacaknak néz ki. Amúgy azt hol lehet venni? Reverb és társai?
Vajon ha írok nekik, küldenek egy új babát, csavarostól? Emiatt nem küldeném vissza a komplett gitárt, ami egyébként ezt leszámítva hibátlan, még a budok is tökéletesen síkban vannak, finish, nut, fej, nyak, mint patent.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Goose-T #53121 üzenetére
Tök jó, hogy ilyen szinten értesz a gitárokhoz, hogy bármit szétszedsz, összeraksz, hangszedőt, elektronikát cserélsz. Mert így tényleg még szarból is tudsz ostort fonni.
Én meg már annak is örülök, hogy meg tudok csinálni egy húrcserét, húrmagasság állítást, intonációt. -
M@trixfan
addikt
válasz
consono #52934 üzenetére
A kérdésem költői volt
A híd feltámasztása vízszintes illeszkedésre van tervezve, akkor optimális a rugóerő ellentartása. Egyéb esetben az él rossz irányában nyírja folyamatosan a tartókat (és maga is rosszul kopik), a rugók nem optimálisan tartanak ellen, csökken a tremolózás tartománya ahol a legstabilabb a visszatérés, a húrmagasság falsul van így beállítva. Véleményem szerint ez még a hangkitartást is rontja, statikai szempontból máshogy hatnak az erők amin keresztül átadja a rezgést a testnek.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Intonációt mikor kell állítani? Oké, amikor halljuk, hogy elmászik az oktáv. De minden húrcsere után kell? Húrmagasság állítás után? Pálca tekergetés után?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Engem is zavar, de már megszoktam. Amúgy a nagy része a csörgésnek a pengetéstől van: elég kemény a pengető (Petrucci), és már annak nagy a zaja, ahogy a húrhoz ér. De valóban van benne fret buzz, de nem tudom úgy beállítani a húrmagasságot, hogy kényelmes is legyen, és ne is csörögjön.
-
Goose-T
veterán
válasz
arnyekxxx #51328 üzenetére
A tartóssága teljesen fasza, hónapok alatt sem rohad el. Viszont egy dáridóhóz képest hangban, jelszintben és feszességben is elmarad, valamint néha problémás szokott lenni a vastag E és még ritkábban az A húr intonációjával, nem mindig fér bele a húrláb mozgásterébe, hogy oktávon legyen.
A feszesség hiánya ott okoz problémát, hogy nagy a kilengése, ezért nem lehet olyan alacsony húrmagasságot beállítani vele, mint egy dáridó húrkészlettel, magasabban elkezd már zörögni. A tremolós gitárjaimból például ki kellett vennem egy-egy rugót, hogy be tudjam állítani vízszintesre a hidat.
-
FockeWulf
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #50817 üzenetére
Húrmagasságot a híd állításával célszerűbb állítgatni, a pálcával a nyak geometriáját állítják, egy nagyon picit homorú kell hogy legyen, de ezt ha hangszerész beállítgatta, belőtte, nem túl jó ötlet elállítgatni. Ha a húrmagasságot akarod csökkenteni akkor csak a húrlábat tekerd lefelé picit.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Csak úgy, vegyesen:
- Kicsit állítgattam a Katanát, felülírtam a clean, crunch, metal, lead preseteket, próbálgattam párat. Most rátoltam az 50 wattot. Már értem, miért mondják, hogy minél hangosabban szól, annál jobban kimutatja a foga fehérjét. Egészen másképp szól egy torzítás, ha van alatta hangerő is.
- Schectert feltettem a műtőasztalra, és tekertem a nyakán, a vastag húroknál magas volt a húrmagasság, kényelmetlen volt vele a játék.
- Sikerült végre összehoznom a Sparkkal a Loopy HD-t is, most már rendesen működik. Valaki még anno kérdeztem, hogy majd mondjam meg, milyen a delay. Semmilyen, nincs rajta.A nagyobb baj, hogy nem tudok vele mit kezdeni. Mármint értem, hogy működik, de nem tudok értelmes dogot feljátszani rá. A meglévő dolgokat, amiket tudok, számokból riffeket, akkordokat nem sok értelmét látom, mert jön a következő szint, hogy arra mi a vihart játsszak?
Bohóckodni persze bohóckodtam vele, de hogy értelmesen tudjam használni, ahhoz nincs elég tudásom.
-
FockeWulf
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #49957 üzenetére
Megértelek, kb én is így állítgattam magamnak a gitárjaim, talán 2x ha voltam hangszerésznél, bundot síkoltatni, aztán az egyiknél amikor láttam h miket csinál , mondtam magamba hogy ezeket én is megtudom csinálni otthon, azóta nem viszem hangszerészhez. Maga a gitár egy annyira egyszerű szerkezet hogy egyszerűen nincsenek rajta olyan dolgok amik olyan hatalmasnagy szaktudást igényelnének. Tényleg a jutubon bármit el lehet már lesni, kompakt oktatóvideók vannak, nehezen lehet elkúrni, a síkolastól kezdve a húrmagasság beállításig mindent részletesen mutat/magyaráz, és még drága szerszámokat sem igényel egyik művelet sem.
Amúgy ezek az értékek tök jók, ha így van beállítva, én oktávnál a mély E húr alja és a bund teteje közt 1,2-1,5 mm-t, a vékony E húrnál ugyanez kb 1mm.
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del #49957 üzenetére
Igazán te vagy a kontroll
Hozzád, a te játék stilusodhoz kell állítani a gitárt. Vannak persze objektív dolgok, pl az ő táv, azt tudod mérni. A húrmagassághoz is van gyári ajánlás legtöbbször, a pickupok magasságához is, ezekkel el lehet indulni. De a végén úgy is csak az számít, hogy neked kényelmes legyen.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Na, mindenki nyugodjon le!
Tippelgettetek, mint a totón, született is egy két találat, de ennél azért árnyaltabb a kép. A mai napnak sok tanulsága van, kezdve azzal, hogy az évek és a rutin mennyit számít, folytatva azzal, hogy technika és technika közt különbség van, hogy a "gitáros fórumon" (itt) se tudnak mindent stb.
A hangszer járt a hangszerésznél, aki a kezébe vette, az ujjaival végigpengette, nézegette, és mondta, hogy ez a hangszer most jól be van állítva, de ha kérem, akkor elrontja nekem. Szerinte ez annyit csörög, amit gitár csörög, aminek alacsony a húrmagassága. Mondta, hogy attól kap idegbajt, amikor valaki bejön, hogy csörög a gitár, és "elkezdi csörgősen pengetni", akkor persze, hogy csörög.
Megpengettem neki pengetővel, csörgött rendesen. Azt mondta, egyrészt, nem mindegy milyen technikával penget valaki, másrészt, minden gitár csörög, mert az a dolga, hogy csörögjön, és itt elkezdte magyarázni a húrok fizikáját Hogy az első pengetésnél mindig ellipszis pályát jár be a húr, utána már kör alakban mozog, és amíg ki nem oltódik a kettő, addig alapból csörgő hang keletkezik a húron.
Lógott a falon jó pár gitár, mondom neki, ha bármelyiket leveszem, csörögni fog? Azt mondja, garantáltan, nyugodtan próbáljam ki. Levettem két Fendert meg egy grigrit, tényleg csörgött mindegyik (saját gitárjai). Az egyik egy custom USA Fender, elég menő strat amúgy. Mondta, hogy dugjam nyugodtan erősítőre.
Aztán folytatta azzal, hogy mindig azt javasolja, hogy erősítővel gyakoroljon mindenki. Egyrészt azért, mert meg kell tanulni kezelni a hangszert erősítővel, minden hangszer más ls más, mondta, másképp viselkednek. Nagy valószínűség szerint már erősítővel nem hallatszik a csörgés. Kérdeztem, hogy Hetfieldnek is csörög a gitárja a színpadon? Azt válaszolta, hogy "mint az állat".
A csörgés szerinte mivel mindig van, annak mértéke kompromisszum. Alacsony húrmagasság több csörgés, magas húrmagasság kevesebb csörgés. Azt mondta, hogy hátrafeszítheti nekem a nyakat úgy, hogy egyáltalán ne csörögjön, de akkor játszani nem fogok tudni rajta, mert olyan lesz, mintha expandert nyomogatnék.
Azt mondta, azzal a gitárral van baj, amelyik nem csörög, vélhetően az játszhatatlanra van be- vagy elállítva.
(Közben elkezdte állítani a gitárt, én pötyögtem az övéin, közben beszélt, és állítgatott).
A másik baj szerinte, hogy sokszor valakinek annyira rááll a füle a csörgésre, hogy már másra se koncentrál, csak a csörgésre, és azért nem fog gyakorolni, mert csörög, és az nagyon nem jó, ha valaki ezért nem gyakorol.
Természetesen van rossz csörgés is, fel is tettem a kérdést, hogy én 1XP-s gitárosként honnan tudjam, hogy mi a jó, és rossz csörgés. Azt mondta, hogy ha megváltozik a gitár hangja, az semmiképp se jó, ha nincs a húrnak sustain-je, az intő jel, ha eltörik a hang játék közben a csörgéstől, az megint csak azt jelenti, hogy ott valami betegség van.
Tök jót beszélgettünk, háromnegyed órát voltam nála, amúgy pont egy fender nyakon cserélt volna bundokat. Elejétől végéig elmagyarázta, hogy történik (én kérdeztem rá), megmutatta a dolgokat, eszközöket. Azt mondta, egy igényes bundcsere teljesen nyakon nagyjából egy napi munkája, és 60 ezer forint anyaggal együtt.
Elkészült a gitár, most már kevésbé csörög, majd mindjárt itthon is kézbe veszem.
Kíváncsiságból utána rákereste YT-on, és találtam ezt a marha jó videót. Szóról szóra az van szinte benne, amit a hangszerész mondott. Az azért elég durva, hogy a boltban leakasztják a vadi új Gibsont, és úgy csörög, mint a nyavalya.
Akit érdekel a téma, nézze végig, tök tanulságos és szemléletes.
Ui: A munkadíj 25 volt, és első beállítás, Floydos gitáron. A húr volt +6 ezer, úgy jött ki a 31.
-
FockeWulf
tag
válasz
Alexios #49885 üzenetére
A Gitárcentrumban addig el sem engednek az ott vásárolt gitároddal míg rá nem mondod az áment, belövik ahogy te kéred, húrmagasság, pikkappmagasság , intonáció stb..., ha kell bundsíkolásra is elküldik, és ez mind benne van az árba (és nem drágább náluk sem mint máshol egy-egy gitár).
-
Goose-T
veterán
-
setup
tag
A TMB30 ugyanez, csak az aktív elektronika miatt 100 a száz. Most itthon beállítottam úgy a húrmagasságokat, hogy a híd kövesse a rádiuszt és egyik se csörögjön sehol és minden húr egyformán magas. Igazságod van.
Valamit a zsebébe kell tegyek és simán lehet hogy jó is lesz.
Csak rögtön én engedtem lejjebb a G húrt a többinél és félre is vezettem vele magam.
Mindenképpen kipróbálom legalább pár réteg maszkolószalaggal vagy ilyesmi, pláne mielőtt bármi bundon faragnék, köszi, hogy elültetted a bogarat a fülembe.
Amúgy hardvereket nem tudom miért köpködi mindenki ennyire. Nekem ez az Ibanez hátsó híd például kifejezetten tetszik.
Van benne nút, elmászni nem tud, vastagok a babákban a csavarok, normálisan állítható felhangolva és nem kell egy hajszálvékony imbusszal szívni, szerintem teljesen jó. Az sem tűnt fel eddig, hogy a hangolást ne tartaná, szóval még az is lehet, hogy ezek a kulcsok se vackok. Tettek leszorítót a nyereghez, teljesen rendben van a nyereg is, bár az anyaga az... hát nem csont és nem réz, oké hát most istenem.
Persze ezt még egyáltalán nem használták. Az acélhúrok vége az a tipikus egy színű nikkel gömb, szerintem ez az eredeti húrkészlet a gitáron és még csak nem is zsírosodott el... szóval a kulcsokat korai lenne dicsérni. Lehet én tekergettem meg ma először rendesen, amikor levettem a nyakat.
Láttam már olyat idősebb gitáron, hogy a lepke szára olyan vékony volt, hogy puhatokban elhajlott a kulcs. Ahhoz képest mit akarsz, nem rossz ez. Oké mondjuk százezret nem adnék érte, az is igaz. De hát arra vannak az impulzusvásárlók, hogy utána odaadják nekem féláron. -
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del #49426 üzenetére
Az enyémben nincs húrmagasság mérő. Vonalzó van benne, azzal lehet mérni. Ez a büntetés azért, mert nem az aliról rendelem a kínai szarokat.
Ha az érdekel, jó-e a setup, a fender oldalán van egy csomó guide, például [link].
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Ezt a tool készletet 8-ért megvettem az Alin. :-D
Van már benne minden, csak használni kéne tudnom. A kurbli megy. A húrmagasságmérők mennek, csak nem tudom, mit kéne rajta mérni. Az 1,9 mm jó-e a három mély húrnál? Nem merem állítani a babákat pl., mi van, ha elbaszom, stb. Csupa ilyen kérdés van a fejemben. :-D
-
cucka
addikt
1. Vedd le a húrokat.
2. Húzd ki teljesen egyenesre a nyakat. Ellenőrizd, hogy valóban egyenes-e mindkét irányban?
3. Ellenőrizd a nyak szögét, egy hosszú vonalzóval a nyereg és a híd között. Ez kb. jelzi, hogy hogy fognak állni a húrok. Ha azt látod, hogy a hídnál túl magasra/alacsonyra kell állítani a babákat, akkor szar a nyak szöge, nyakzsebben kell reszelni vagy kipótolni. A nyakzsebbe csak olyan dolgot rakj, ami nyomás hatására nem laposodik el. Fa furnér jó, papír nem jó.
4. Ellenőrizd a bundok magasságát. Kell hozzá egy rövid egyenes tárgy (a céleszközt fret rocker-nek hívják), ráfekteted 3 bundra, ha a középső túl magas, akkor billegni fog.
5. Ha egy bund túl magas, első körben próbáld visszakalapálni, mert lehet csak kijött egy kicsit a fából. Ha nem, akkor síkba kell csiszolni a fogólapot.
6. Ha valamelyik bundból lecsiszoltál, akkor a teteje lapos lesz, ami nem jó, tehát egy reszelővel le kell kerekíteni a bund tetejét.
7. Húrok fel, állítsd be a nyakgörbületet.
8. Ellenőrizd a nyereg magasságát. Ha túl magas, le kell csiszolni az aljából, vagy egyesével kimélyíteni a húrok helyét. Ha túl alacsony, akkor kell alá tenni valamit, vagy veszel egy új nyerget.
9. Állítsd be a húrmagasságot a hídnál. Ha a 3. pontot kihagytad, itt fog kiderülni, hogy szarul áll a nyak.
10. Intonáció.Na amikor elviszed a hangszerészhez beállításra a gitárt, ő ezt fogja csinálni. A különbség, hogy neki van kéznél rádiuszos csiszolópapírja, megfelelő menzúrára vonalzója, bundreszelője, neked meg lehet, hogy nincs kéznél. A rádiusz kurva fontos, a nyereg, a nyak és a híd is ugyanarra a rádiuszra kell legyen állítva.
A Fendernek van egy setup guide-ja, ahol minden állítható paraméter le van írva (pl. hogy méred a nyakgörbületet és mennyi a javasolt érték), én innen indulnék ki.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Alexios #49305 üzenetére
Az, hogy óradíj, nem tudjuk, munkadíj. Lehúroz, felhúroz, leápol, beállítja a tremolót, fixálja a csörgő tremoló rugókat, meg mondta, hogy a nyak kicsit meg van vetemedve, gondolom teker a pálcán, és hozzáállítja a húrmagasságot.
Nagyjából ennyi.
Mondjuk a Sparban volt 19 forintos kifli (2017) az most neki is 79 forintba (ma) kerül darabja.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
FockeWulf #49262 üzenetére
Metal és rock forever.
Ha már zúzás, ez a húrcsörgés mennyire oké még? Engem nem zavar, húrmagasság jó, nem akarok beletekerni a pálcába, mert akkor az egész flojdrózsit állíthatom, és nem nagyon akarnám tekergetni a rugókat.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Rendeltem Aliról egy ilyen kis maintenance szettet.
Most már tudok húrmagasságot mérni, bundot polírozni, szétszedni, felső nyerget reszelni. :-D..éés
Megérkezett a vezeték nélküli "zsinór", ez valami elképesztően jó. Kvázi nulla delay-jel megy, a lakásban bárhol járkálok és szól az erősítőn remekül. Ennyi pénzért ez nagyon megéri, végre megszabadultam a kábelezéstől.
- köszi a tippet! Tényleg simán megy aktív hangszedővel is!
-
FockeWulf
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #48681 üzenetére
Akkor jó 🙂 sőt...ha a merevítő pálcán állítasz, a húrmagasságod szintén változni fog.....
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Na eddig bírtam, kerestem egy új tanárt, ma voltam az első órán.
Hát az a tyúkeszű, akihez jártam, elbújhat emögött a srác mögött. Artisjus zenetanári díjjal rendelkezik, egy nagyon barátságos, nyugodt, türelmes srác.
Egész órán egyetlen egyszer nem pengettem, és mégis szaladt az idő, ittam a szavait. Kikérdezett, mióta, hogyan, mi a motiváció, hova akarok eljutni. Mivel egy ideje csörög a 6-os húrom, elmondta a gitár felépítését. Egy hangszerész mit állít, és miért. Beszélt húrmagasságról, a nyak ferdüléséről, hogy a nyakban a fa ugye tömörebb és ritkább részeket tartalmaz, aminek eltérő a párakötő képessége, ezért van az, hogy "elmászik" a nyak. Megmutatta és elmagyarázta, hogy kell a pálcán állítani.
Beszélt a babáról (saddle) - fingom se volt eddig mi az, oktávolásról. Megmutatta, hogy mi az, elmagyarázta, miért fontos. Beszélt húr hosszúságról, megmutatta, hogy az összes csavarral mit lehet állítani, ez miért fontos, és hogyan.
Aztán kicsit elkezdtünk zeneelméletezni, elmondta, hogy az open akkordok miért a fejhez közel kerülnek lefogásra, a nyakon hogyan csúsztathatók ezek a hangzatok, egy A4-es oldalon megmutatta az összes létező dúr és moll, sus akkordok elrendezését, hogy ezeknek mi a logikája.
Mondta, hogy nem hisz abban, hogy a tanulás csak a sikamikával indul, és ne lehetne közben örömzenélni, sőt, fontosnak is tartja. Mutatott egy looper pedált, elmondta, hogy az nem azonos a loop pedállal.
Minden kérdésemre válaszolt, nem ment el kávét főzni közben, nem gyújtott rá. Azt se mondta, hogy amit kérdezek, az itt van fent, én meg itt lent. Szerinte nem kellenek szólótechnikai alapok a kromatikus skálához.
Elrepült az 50 perc, hazajöttem, és kb. 3 perc alatt állítottam a merevítőn, és meg is szűnt a 6-os húr csörgése. Azt hittem, hogy ehhez mindenképp hangszerész kell, és ez egy bonyolult dolog, közben meg 3 perc volt megcsinálni kb hangolással együtt.
Ez egy másik liga.
-
Alexios
veterán
válasz
terepkigyo #48569 üzenetére
Őszintén szólva én nem paráznék ezen a beállítás dolgon, szerintem amúgy sem csinálnának sokat rajta.
Ha magadnak nem akarod/mered akkor esetleg vidd el valami rendes hangszerészhez aki megcsinál rajta mindent, de mondjuk egy húrmagasság állítást nagyjából azért meg tudsz csinálni kezdőként is youtube videók alapján, bundok polírozása sem nagy dolog. Új gitáron esetleg síkolás lehet még amit érdemes, de mivel új azért remélhetőleg nem olyan vészes a helyzetBoltban kétlem hogy nekiállnának a nut(felsőnyeregből) csiszolgatásának, egy hangszerész mondjuk azért ránézne, szóval szerintem ne feszülj nagyon erre rá
-
Berreh
tag
Én azt tapasztaltam, hogy miután megkérdeztem, hogy aznap át tudom-e venni, megvettem, felhívtak, hogy milyen húrral, milyen hangolással, húrmagassággal kérem.
Nem vagyok ismerőse sem, éppen csak kezembe vettem a gitárt és elárultam, hogy más kereskedésekben fordultam meg a környéken és milyen gitárt vettem ott, arról beszélgettünk.
Én így jártamÉs tuti megyek még oda.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Goose-T #47840 üzenetére
Egy csomót küzdöttem vele. A gitár c. könyv alapján, youtube videó alapján, stb. Nem lett jó sose. Amikor nem zörgött, akkor krva nagy volt a húrmagasság, vagy zörgött. Jó pár estét elküzdöttem vele, mire feladtam.
De igazad van, illik megcsinálni.
Sőt, az előzőt egész jóra belőttem magamnak. Aztán csak cseszte az agyam, hogy habár hibátlan, mit tudhat egy hangszerész. Akkor elvittem és hát utána egy másik gitárt kaptam vissza. Akkor megfogadtam,hogy azt a 18ezer forintot nem fogom megspórolni és küzdeni sem fogok vele.
Utána már kisebb utánállítást, húrcserét, simán megcsinálok. De egy új gitár beállítása egész más...vagyis hát hangszerész után egy más világ volt. -
beteg
őstag
válasz
Goose-T #47840 üzenetére
Sosem gondoltam volnam, hogy egyszer egy Floydost is be fogok tudni állítani, de ma lecseréltem a 10-es húrokat 9-esre a Schecter-emen és valami iszonyat jó lett!
Nem csörög, alacsony, gyors, kibebax jól szól, oktávhelyes, passzolnak egymáshoz is a húrmagasságk, mi kell még!? (Már csak a bundjait nem szeretem, mert túl magsak....)
Igaz, hogy jó pár órát beletettem már az állítgatásba úgy összesen is, meg ma is vagy hármat a cserébe, de ha én el tudtam idáig jutni, akkor mindenki! -
FockeWulf
tag
válasz
Bobrooney #47375 üzenetére
Egyetértek. Egy szimpla húrozás, de még egy mezei gitárbeállítás is (nyak, húrmagasság, intonáció), főleg a mai yutubos világban, annyira bagatell és egyszerű dolog, hogy én sose értettem mikor a delikvens húroztatni viszi valakihez a gitárját(!!???). Bakker, tanuld meg, kb fél óra az egész...Ha próbán, fellépésen, vagy csak otthon a kisszobába elszakad a húrod, akkor vége a világnak, majd zenélek a gitárral ha lesz valaki aki felhúrozza..? Ne má... :)
-
RoliHero
tag
Gondolom az nem normális ha az A húr 7. bundnál lefogva és pengetve zörög mint az állat?
Ilyenkor feljebb kéne venni a húrmagasságot?
-
Goose-T
veterán
válasz
Goose-T #47250 üzenetére
Eltöltöttem egy kis időt az új Samickemmel. Beállítottam a nyakat, húrmagasságot, oktávot. Hát basszus, ez a gitár minőségre simán egy szinten van egy mexikói Fender Player strattal. Volt nálam pár hónapja egy olyan is, én vettem ki a dobozból és állítgattam be, azért állítom ilyen biztosan.
Szóval nagyon baba. A nyak egyenes, a bundozás nagyon jó. Érdekes, hogy 10 évet állhatott egy raktárban, mégis olyan fényesek a bundok, mint Salamon töke.
Lehet, hogy rozsdamentes acélból vannak, nem nikkelből. Szóval kis beállítás után alacsony húrnyomást tudtam elérni számottevő bundzörgés nélkül. A bundok szélei is nagyon jól el vannak dolgozva. A húrok szépen csúsznak a tükörfényes bundokon. Le a kalappal, pöpec.
A hangja is gyönyörű, fényes, részletes. Ebből a szempontból is oda merném tenni a Player strat mellé. Zaj van, de hát a single coil ezzel jár. A bridge pickup szinte zongoraszerű hangot ad, nagyon jó twangja van. A másik két pickup meg a kupakos tele pickupok kissé fátyolos karakterét hozza, de mégis van bennük egy kis fémes hang. Abszolút minőségi érzése van a hangjának. Valahol olvastam, hogy alnicósak a pickupok, és a hangjuk alapján ezt meg tudom erősíteni.
Lássuk a negatívumokat. Nem sok van. Az egyik elég ordenáré dolog, a koptatólap egyrétegű fehér, és a széle nincs 45 fokban lecsapva, ahogy illene, hanem úgy maradt 90 fokban, ahogy kijött a vágógépből. Együtt lehet élni vele. A másik az, hogy van egy kis lakkrepedés a nyakzsebnél, de ez elég gyakori probléma az ilyen gitároknál.
Mindent összevetve ez a gitár 219 euróért tuti vétel. Ha valaki kedvet kapott hozzá, ne habozzon, mert tíz éve nem gyártják, és fene tudja, meddig tart ki itt a raktárkészlet.
Készítettem pár közeli képet, bár most rosszak a fényviszonyok, úgyhogy ne számítsatok túl jó minőségre, de azért itt vannak.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #47045 üzenetére
Magyarországon ez van, nem nagyon vannak boltok ahol rendes készletek vannak gitárokból egy bizonyos árkategória felett, külföldön mikor én voltam legalábbis, simán elővettek egy másikat a raktárból. Itthon egy 200ezres gitár már prémiumnak számít, az az angoloknál 450font, azt már nem budget gitárnak hívják azért. Cserébe általában bele lehet alkudni amúgy egy új húrszettet, vagy ilyesmit.
Ettől függetlenül amúgy, ha elmész valahova ahol Gibson/Fender/PRS/akármi custom shop gitárok vannak, jó eséllyel ki lesznek állítva valahova - nem is vennél meg egy 5-10ezer eurós gitárt anélkül hogy kipróbánál valószínűleg, viszont ha nem tetszik akkor már megint ott vagyunk hogy a következő ember nem a dobozból szedné ki
És ugye ezek full egyedi gitárok, a legjobb hangszerészek által kézzel készítve, nincs olyan hogy elővesz belőle egy másikat.
Nem lehet hogy a kálváriád az audioll miatt van? A Thoman európa messze-messze legnagyobb hangszerüzlete, itt anno mikor még ment a topikban nem egy ember vett "deko" gitárokat, amik használhatatlannak voltak eladva, és nagy gond nem volt velük, a visszaküldött árukat meg b-stocként árulják, szerintem túl nagyok hogy ilyenekkel szívózzanak. Nem lehet az audioll próbált esetleg b-stockot újnak eladni?
A hangszerboltos beállítás meg kezdőként jó dolog, de azért én sokat nem várnék a helyedben, remélhetőleg valamennyire belövik a húrmagasságot, meg az intonációt, de nem fognak a nuton csiszolgatni meg bundokat síkolni adott esetben - csak hogy tudd mire számíts
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #46776 üzenetére
Az Epiphone inkább a tradicionális vonalat követi általában, az ESP/LTD sokat tett azért, hogy kényelmesebb legyen a Les Paul forma. Biztos vagyok benne, hogy az LTD akkor is jobban fog tetszeni, ha kipróbálod az Epit.
A húrok lazasága elsősorban a rövidebb menzúra miatt van a Les Paulokon (strat: 648 mm a felsőnyeregtől a hídig, Les Paul: 625 mm). Na meg a drágább gitárokon nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy már a gyárból is egyenletes bundokkal jöjjenek ki, így alacsonyabb húrmagasságot lehet beállítani úgy, hogy ne zörögjenek a húrok.
-
Goose-T
veterán
válasz
terepkigyo #46222 üzenetére
Ezen a Vintage V6-on kívül az összes többi nem igazán autentikus. Ez legalább égerfábol készült.
Bár ennyi pénzből jobban járnál, ha vennél egy olyan Harley Bentont, amelyiknél legalább az alapanyag rendben van, a maradékot pedig hardverre költenéd. Sokkal jobb gitárod lenne. Bár szerintem alapból is vannak olyan jók, mint az általad nézett Squierek és Vintage-ek azzal a különbséggel, hogy el kell vinni hangszerészhez, aki 10-15 ezerért rendesen beállítja. Mondjuk egy barátom vett 240 ezerért egy Fender Player stratot, és annyi pénzért az sem volt beállítva rendesen. Húrmagasság az egekben, tremolo előredőlve, oktáv összevissza. Szóval semmi garancia arra, hogy az olcsóbb Squier vagy Vintage jobb lesz.
-
Neuler
csendes tag
válasz
Goose-T #45220 üzenetére
A nyakat, húrmagasságot állítottam rajta, az már egészen elfogadható ugyanakkor í hídnak csak hátrányát érzem, a kiékelést néztem régebben mint opció de elvetettem.
Az elektronikájával sem vagyok megelégedve, ha nem is sokkal de valamivel jobbat azért el tudnék viselni. A potik, kapcsolók helye sem annyira előnyös nekem. Szóval nem használhatatlan de van annyi számomra gyenge pontja (ami valószínűleg a legtöbb olcsó tremolós gitárnak is van), hogy erősen gondolkódóba essek.
Alis linkeket megköszönöm, hogy mi az ami bevált. Nem hiszem, hogy alakítanék már ezen, inkább nézek új irányba de sosem lehet tudni...
(Sajnos floydos...)
Eladni lehet eladom, lehet nem, az nem kimondottan szempont, hogy mennyit kapok érte.
Jacksonnál természetesen szintén a testen átmenőt néztem. Jó jel, hogy a hangszedő ok, a nyak meg élőben tapizós lesz akkor.
Ibanez is nagyon tetszetős csak a hangszedők... nem cserélném kimondottan a komponeneseket ha nem romlott el szóval egy harckész megoldás lenne a fő szempont. -
Goose-T
veterán
Összeforrasztottam végre a Jackson elektronikáját. Sajnos most, hogy végre jó alacsonyra be tudtam állítani a húrmagasságot, kiderült, hogy a 12-től felfelé összevissza állnak a bundok. Próbáltam párat a helyére kopogtatni, de maradtak így is kiállók. Szóval meg kell majd reszelnem jól.
Na de az elektronika: Cort/Ibanez 2502N 5-állású kapcsolót raktam a 4 vezetékes pickupokhoz, így meg tudtam valósítani az Ibanez-féle pickupkapcsolást:
Nagyon szépen szól. A sárgaréz tőke és az acél babák zongoraszerű felhangokat adnak a húroknak.
-
SRC
tag
válasz
Goose-T #44464 üzenetére
Azt se láttam
Amúgy miért cseréled le a gyárit? Lemez-lemez, egyre megy, de nem is kell jobb egy lemezhídnál egy JB-re. Csak a látvány miatt, vagy ez jobb valamivel?
Én úgy tapasztaltam, hogy hangban jó JB filléres holmikból is simán van ezer, csak amikor játszani kell rajta akkor derül ki, hogy ocó. Kényelmes valahogy sosem lesz.
Amikor megtalált ez a mostani vintage Miller V7 1gen még csak boltolni akartam vele. 90-ért vettem olyan elektronikus hibával, amit a tulaj nem tudott javítani én viszont igen.
Úgy volt, hogy javítom, aztán eladom.
Aztán amikor mindent eladtam csak ez maradt, mert közben rájöttem, hogy nem az előerősítő itt az igazi királyság ebben a gitárban, hanem hogy úgy be tudom állítani, ahogy idáig egyiket sem.
Húrmagasság lehetne még alacsonyabb de már jó, húrtávolság is jó, nincs útban semmi, elérni a nyakat a testtől stb. Egyszerűen nem zavar semmi.
Ezen is úgy hallom játék közben, hogy maszatos és béna a technikám, de közben mégis az szól valahogy, amit szeretnék, más nem úgy hallja, ahogy én.
Visszahallgatom felvételről és nincs olyan rossz, mint ahogy játék közben érzem szóval amikor jönnek a triplák már gitár is kell, nem csak ügyesség.
Brummogni tökéletes az olcsó JB, legalábbis nekem sosem a hang volt a bajom már onnan, hogy valami Fender copy, volt pl. Cort GB-m és a hangja nagyon rendben volt, csak magasan voltak a húrok. Ha tettél valamit fészekbe, hogy alacsonyabb legyen akkor meg valahol mindig csörgött.
Ez a Miller az első olyan, aminél azt érzem, hogy bármit megpróbálhatok megtanulni, nincs útban a hangszer. Rajtam múlik. -
Alexios
veterán
válasz
gaborbol #44255 üzenetére
Én a magam részéről minden új gitárt egy beállítással kezdek, főleg kezdőként szerintem egy hangszerészhez elvinni nemárt, belövi jól, és sokkal könnyebb lesz rajta játszani jó eséllyel
Akusztikuson kicsit macerásabb húrmagasságot állítani, én kezdésként nem állnék neki a helyedben, elektromoson max pár csavar a hídnál, akusztikusnál viszont általában módosítani kell a hídon hozzá
-
Eastman
addikt
válasz
gaborbol #44255 üzenetére
Háát, akkor a mikrométerrel betaláltam.
Fater biztosan képben van.
A húrmagasság kérdéskörnél mindig ez a videó jut az eszembe.
ALL
Jó, jó, tudom, akusztikusról beszél a kolléga. -
SRC
tag
válasz
Goose-T #43748 üzenetére
Ezt eddig nem vettem észre bass-nál, hogy amikor lejjebb engedem elmászik. Mondjuk én a hangszedő és húr közötti távolságot a gyári ajánlás alapján utoljára állítom, amikor már a húrmagasság a vágyott helyén van és általában azon is húzni szoktam. Lehet akkor azzal kompenzálom, hogy viszem lejjebb a hangszedőt is? Vagy csak süket vagyok. Utóbbi mondjuk nagy előny zenélésnél
ALKONEK Ipari spiritusz vagy denaturált szesz ugyanúgy 98%-os vízmentes alkohol. Festékboltban a higítóknál találod, ugyanúgy literes csak ezresért megkapod, ha nem rabló a boltos, de ha rabló akkor is ezeröt nem kétezer.
-
Goose-T
veterán
-
Goose-T
veterán
Én nem ajánlanám, hogy felhangolva húrmagasságot vagy intonációt állíts. Olyan erők hatnak olyankor a húrlábra, hogy könnyen elnyíródhatnak a csavarfejek és a menetek. Legfeljebb akkor érdemes ilyennel próbálkozni, ha minőségi anyagból van az egész bridge húrlábastól-mindenestől, és meg vannak olajozva vagy zsírozva a menetek. Olyat még nem nagyon láttam, hogy újonnan 200-300 ezer forint alatti gitárnak igazán minőségi anyagból lett volna a hardvere.
-
SRC
tag
válasz
Eastman #43738 üzenetére
Ez megvan, oké, hogy a vonatkozó szakaszon már egyenes a nyak, de akkor minden húrnak fel kéne feküdni nem?
Ha a nyak jól álla testen akkor a húrok közötti különbséget vagy maga a húr keresztmetszete adja, vagy a bund rádiusza és ezek a lemezhidak tulajdonképpen sokféleképpen engedik felszerelni a húrt, elég sokat akár fél centit is odébb lehet noszogatni a hídon a húrt összességében, mert nem csak a fához szorító csavarozásnál van benne 1-2mm és én a hangszedőhöz képest szoktam csak nézni a húrok helyét, mérni csak az egymáshoz képesti húrtávolságot szoktam, hogy a hídon jó helyen van e azt hát valamennyire a nút adja ki, amibe belemegy a húrmagasság állító csavar, de ott is van pár mm játék.
A rádiuszban lehet vajon annyi, hogy érdemes legyen megpróbálni a húrnak nem a magasságát állítani, hanem a helyét? Mert a G húr alatt azért elég sok szabad hely marad a nyakon, szóval mind a 4 húr jöhetne akár lejjebb, vagy egymástól távolabb lehetne őket állítani.
Nem értem a bundok síkolása miért, vagy hogyan segít ilyenkor. Amikor lefogom a hangot és a bundhoz nyomom a húrt létrejön egy hegyesszög. Ha a bundnak nem lenne rádiusza ez tök egyforma szög lenne mind a 4 húron, de nem egyforma, így akkor a rádiusz kell számítson igaz? Amiatt lehet, hogy csak az egyik húr fekszik fel, a többi nem, még alacsonyabban sem.
Vagy lehet hogy a csavarozásnál az egyik oldalon van valami a nyak és a test között és picit magasabb a nyak egyik fele és a "G" húr csak azért jó, mert az vékonyabb?Nem értem igazából hogy lehet, hogy még az "E" húr is alacsonyabban lehet, mint a "D" amikor kétszer olyan vastag.
Kéne egy jó méretű imbusz bit, hogy felhangolva is tudjak a csavarral játszogatni.
-
SRC
tag
Nem teljesen értem, hogyan lehetséges ez?
A jelenség, hogy 4 húros bass-on elkezdem a húrmagasságot csökkenteni. 3 húr egészen alacsonyra állítható, de ha a „D” húr magasságát csökkentem a 14. fekvéstől felül a bundok tetejére, de az összes fekvésben, tehát nem az egyik bund magas, hanem egészen a nyak tövéig akárhol fogom le felül a következő bundra és nem rezeg. Csörögve sem, teljesen ráül.
Egy picit emelek a magasságán és tökéletes egyből minden fekvésben. Egyszerűen nem lehet lejjebb állítani, de csak azt.
Esetleg a bund görbülete miatt lehet? Próbáljam az egyforma húrtávolságot növelve vagy csökkentve máshová tenni a „D” húrt? Igazából mértanilag se értem, hogy ez hogyan lehet. Mellette a ráadásul vastagabb "A" húr alacsonyabban is oké. Nyilván a "G" is, de az még lehetne amiatt, hogy az vékonyabb a "D"-nél és amiatt.Nem értem. Jó még a gitár, nem arról van szó, nincs olyan nagyon magasan a "D" húr sem, csak hogy a toszban lehet ez
-
FockeWulf
tag
válasz
espista #42393 üzenetére
Nem, nem minden húrnál kell ugyanakkorának lennie a húrmagasságnak, sőt akkor jó ha a legvastagabb húrnál a legnagyobb, a legvékonyabbnál pedig a legkissebb. Átlagban a 12es bund teteje és a legvastagabb húr alja közt 1,8-2,5 mm a magasság, vékonynál 1,3-1,8 mm.
Azért kell a vastag húrnak legmagasabban lenni mert annak a legnagyobb a kilengése, a vékonyabbak felé haladva ez csökken. -
BluEyes
őstag
válasz
wednesday #42369 üzenetére
Végül is én fémhúros akusztikushoz vagyok szokva.
Na azzal az akusztikkal is foglalkozni kéne szerintem, nyak és húrmagasság beállítása, vékonyabb húrok. Mert ez túl nagy kontraszt, egy dobozgitáron se kell állat módon markolni a nyakat, egyértelműen el van baszarintva az a gitár. Vidd el valami szakihoz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest