2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

ZTE U950 - A Sárkány felemelkedése?

Végre megérkezett hozzám a "filléres négymagos", de vajon az olcsó húsnak most is híg a leve?

[ ÚJ TESZT ]

Multimédia, kamera, kijelző

Kamera

Kamerából kapunk kettőt is, elöl egy 0,3 MP és hátul egy 5 MP személyében, amivel maximum 2592 × 1944 pixel felbontású képet tudunk kattintani, ráadásul mivel a Tegra 3 szteroidon nőtt fel, így az akár 1080p@30 FPS videó rögzítése sem jelent gondot. Az 5 MP optika egy LED-es villanóval és elvileg BSI-szenzorral érkezik.

Állíthatunk a fehéregyensúlyon, a kép típusán (panoráma, portré, tájkép, stb.), vakut manuálisan bekapcsolhatjuk vagy akár a képekre odabiggyeszthetjük az aktuális GPS koordinátánkat a beépített GPS vevőnek hála. Borús időben fényképezve nem igazán nyűgözött le a kamera (az első képet kivéve) "Auto" beállításon, ráadásul, mint ahogy a fenti képek alapján ti is láthatjátok, a digitális zoom értelmetlen, kb. csak azért van ott, hogy senki ne panaszkodjon, hogy nincs. Beltérben a fénykép, amit készítettem egy sorozat dobozának a hátuljáról, őszintén megmondva nem olyan rossz, a közeli kép még talán jobb, mint a Neo V alatt.


Klikk a lejátszáshoz

A videórögzítésnél ahhoz képest a kamera nem végez rossz munkát, kár, hogy az alap szoftverrel az autófókusz picit vacakolt, de összességében szerintem nem rossz. A készülék tömörítetlen .3gp formátumban Baseline@4.1 beállítással menti el a videót. Videóhoz nem lehet hozzácsatolni a GPS koordinátánkat, helyette színeffektet adhatunk a videóhoz, vagy bekapcsolhatjuk a vakut, hogy rögzítés közben folyamatosan világítson (már a rögzítés megkezdése előtt bekapcsol).

Röviden: csak a kamera miatt nem ajánlott megvenni ezt a telefont, ha valaki nagyon jó minőségű fényképeket akar készíteni.

Multimédia

Multimédia szempontjából kapunk rádiót, zene- és videólejátszót. Nem okoz gondot a kínai piacra szánt rádiónak befognia magyar csatornákat, a zenelejátszó pedig szépen kezeli az alapvető mp3 mellett még a tömörítetlen flac formátumban levő zenéket is, amiket akár csengőhangnak is beállíthatunk.

Ami már érdekesebb, hogy a telefon a Dolby Mobile nevű programmal előtelepítve érkezik, aminek a segítségével a hangminőségen tudunk javítani, így a telefonon történő filmezés során - elvileg - az átlag telefonhoz képest - megfelelő füles mellett - szebb hanggal tudjuk nézni a filmet. Kihangosítani nincs sok értelme azzal az egyetlen, nem igazán top minőségű hangszóróval, amit kapott az U950.





Neo V-vel az a helyzet, hogy az egymagos Qualcomm proci ami benne van, elbírja a 720p mkv-t, de csak akkor, ha max. High@3.1 profilban van kódolva, ennél nagyobbal már nem tud mit kezdeni a drága, és ehhez is csak külső lejátszóval tud szólni. Mint a legtöbb esetben filmezésre hulladék az alap lejátszó, így érdemes rögtön váltani mondjuk az ingyenes Dice Player lejátszóra. A Dice Player nálam eddig szuperül teljesített (Neo V alatt a High@3.1 720p mkv-val is csak ő tudott mit kezdeni), de a Neo V tapasztalatok miatt nem hagytam a véletlenre a dolgot, így mindenféle profillal kódolt h264 FullHD 1080p mkv fájlokat ráküldtem az U950-re, hadd izzadjon az a Tegra 3 és több, mint elégedett vagyok. High@4.0-tól 5.1-ig mindent vitt hardveres gyorsítással, akadásmentesen és nem ellenkezett az ac3 audió mellett a tömörítetlen flac miatt sem. Na jó, egy valamibe beletört a Dice Player bicskája, mégpedig a tömörítetlen Blu-Ray-be, sajnos az m2ts fájlt nem támogatta, viszont a másik -részemről maximálisan javasolt - lejátszó, az MX Player képes volt megnyitni és hardveres gyorsítással akadásmentesen lejátszani, ha képes lett volna kezdeni valamit a DTS audióval, akkor még nagyobb lett volna az öröm.

Az m2ts mellett sikerült találnom más dolgot is, amivel zavarba lehet hozni a Dice Playert, mégpedig a full HD 10 bites High@5.1 kódolt mkv fájlok. Sajnos a Dice Player csak szoftveres lejátszást engedett, amivel a sebesség a diavetítés szintjéhez közelített, viszont az MX Player ezzel is megbirkózott. A 10 bites videó érezhetően jobban megterhelte a masinát, mivel hardveres lejátszás mellett igaz, hogy akadás mentesen vitte, de tekerésnél várni kellett jó pár másodpercet mire odanavigált a videóban. Az egyetlen és legnagyobb hiba, hogy még mindig nincs 100% támogatva úgy tűnik a mobil codecek terén, ezért lejátszás során a fenti screenshotokon látható hibák jelentkeztek.

Ha valaki olyan mkv videót szeretne nézni, amiben bonyolultabb, ASS felirat van, akkor javaslom az MX Playert, mivel a flac audióval rendelkező 1080p videó alatt sem jelentett neki gondot megfelelően megjeleníteni a több soros, formázott szövegeket tartalmazó ASS feliratot. Összességében tehát a ZTE U950 alatt véleményem alapján jelenleg a legjobb lejátszó az MX Player, szorosan mögötte pedig a Dice Player.

Kijelző

Sajnos a kijelző sem erőssége az U950-nek, hisz nem csak felbontás, de képminőség terén sem tud labdába rúgni a nagyok mellett.


Az U950 egy 4,3 hüvelyk méretű, WVGA, 480 x 800, 16M színárnyalattal rendelkező kapacitív TFT-LCD kijelzőt kapott, ami három dologban is nagyon alulmarad One X és 4X testvéreihez képest: a felbontás csak 480 x 800, a kijelző képélessége gyengébb (de azért még elfogadható) és a betekintési szöggel sem büszkélkedhet. Nem tudom, hogy a fenti képek mennyire adják vissza, de nem igazán diadalmaskodik. A színekkel még nem is lenne baj, de a betekintési szögek azok borzalmasak.


Klikk a lejátszáshoz

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.