2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

ZTE U950 - A Sárkány felemelkedése?

Végre megérkezett hozzám a "filléres négymagos", de vajon az olcsó húsnak most is híg a leve?

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, menü, szoftver

Hardver

Sokan az U950-est Kínában a ZTE "zászlóshajójának" becézik, és nem véletlenül, hisz a kicsi kocsi motorházteteje alatt egy, magonként maximum 1,3 GHz-en üzemelő 4 magos quad-core Tegra 3 CPU teljesít szolgálatot. Az ARMv7 utasításkészletű, ARM Cortex-A9 családba tartozó processzor mellett egy 12 darab feldolgozóval rendelkező ULP GeForce IGP-nek és 1 GB RAM-nak is sikerült besunnyognia a motorháztető alá. 4 GB belső memóriával rendelkezik, amiből 1,5 GB érhető el a felhasználóknak, viszont még található egy teljesen felhasználható 1 GB beépített SD, továbbá bővíthető max. 32 GB microSD kártyával is.

Menü, szoftver

A telefon Ice Cream Sandwich, azaz 4.0.4 verziójú Android rendszerrel lett ellátva, hogy érkezik-e Jelly Bean hozzá, azt sajnos nem tudni. ICS-nek magam nem vagyok nagy híve, és nem is használtam sokszor, mert Neo V+ICS alatt nálam fagyott a GTA 3 (és itt is lesznek gondok, de erről később), ám sajnos mivel még túl új a készülék, és Kínán kívül nem is nagyon terjedt még el, ezért nincs hozzá Gingerbread, hogy downgrade-elhessek (bár egy négymagos telefonon lehet nem is lenne sok értelme), és még főzött ROM-ok sincsenek, így marad a stock ICS.

A képernyő felébresztésekor, miután a kért gombot hosszan tartottuk kellő ideig, elérhetővé válik az asztal, ami összesen 5 oldalon engedi meg ikonjaink és widget-eink elhelyezését. Mint írtam, ICS-t eddig nem sokszor használtam, bár abban biztos vagyok, hogy a ZTE nem az alap kezelőfelülettel szerelte, helyette kapunk egy színesebb, élénkebb színű, módosított ikonokkal rendelkező dizájnt. Mivel az U950 nem rendelkezik az illetékes gombokkal fizikai formában, így az ICS által, az alsó sávban biztosított felület pótolja a visszalépés és a home menü gombjait, ami játékok alatt is ott marad, viszont ha ez valakit zavar, akkor a Mi-POP alkalmazásban ezt a sávot el tudja rejteni.

Sokan lehet nem tudják (én sem tudtam pár héttel ezelőttig), hogy Kínában a párt döntése értelmében tiltott programok között szerepel a Google Play és a hozzá kapcsolódó alkalmazások, tehát a Play áruház program nem települ a Kínában megjelenő androidos telefonokra, helyette a helyi vásárlók kapnak egy saját, kínai app marketet. Nem csal a szemetek, nekem mégis fent van, ennek szimplán az az oka, hogy a bolt volt oly kedves és összesen 6 amerikai dollárért (kb. 1320 magyar aranyforint) cserébe rootolta a készüléket és feltelepítette a Play store-t és egyéb Google alkalmazásokat. Az ok, amiért nem rootoltam magam és raktam fel saját kezűleg, konkrétan az volt, hogy mint írtam fentebb, még nincs főzött ROM hozzá, így rootolásra sincs megoldás (legalábbis nyilvánosan angol nyelven), így inkább perkáltam és megkíméltem magam a kínlódástól.

A kínai bolt az alap alkalmazások mellett felrakott egy általam még sosem látott verziójú Root Explorert, és a házon belül fejlesztett saját alkalmazásukat, az "etotalk tool"-t, ami egy olyan program, mintha az app2sd+Root App Delete+Rom Manager keveréke lenne. Sajnos egy hiba miatt, ami használhatatlanná tette a telefont az egyik legfontosabb téren, szükségessé vált, hogy egy teljes gyári visszaállítást ecseteljek.

A visszaállítás gyorsabb volt, mint amire számítottam, és mielőtt kimondtam volna, hogy "Ni hao!", máris a szűz rendszer nyelvválasztó ablaka fogadott, ahol hosszas töprengés után úgy döntöttem, nem vállalom most be a kínai nyelvtanulást, és maradtam az angolnál, viszont miután felállt a rendszer és pár ilyenkor szokásos adatot megadtam, olyan fogadott, amit nem vártam. Azt feltételeztem, hogy a root jog megmarad, viszont úgy tűnik, hogy a bolt szépen gyökerestül beleépítette a Play áruházat, így megmaradt az is, viszont az igazi meglepetés az volt, hogy több olyan program is megjelent, amit úgy tűnik a kereskedő pajtásék voltak olyan kedvesek és töröltek. Ilyen például a ZTE alkalmazása, a kínai Baidu kereső, a kínai Taobao bolt programja, és végül, de nem utolsó sorban a ZTE által ingyen mellékelt Riptide nevű játék Tegra változata!

Nem értem, miért törölték ezt a játékot, hisz még a promócióban is ez szerepel. Mondjuk őszintén megmondva nem is nagyon kerestem, de ha már ingyen van, akkor azért na... főleg, hogy Tegra alatt nem is olyan csúnyácska.

Amikor a telefont először számítógépre kötjük USB-n, akkor alapból nem fogjuk tudni elérni fájljainkat, ahhoz, hogy láthassuk őket, szükséges a megfelelő driverek megléte, amit a ZTE Join Me kliensének feltelepítésével érünk el. A Join Me-n belül többek között menedzselhetjük telefonkönyvünket, üzeneteinket, hívásainkat, hogy csak párat említsek, természetesen a mellékelt kép alapján ti is láthatjátok, hogy elérhetünk még több, a telefonunkkal kapcsolatos funkciót. Szerencsére megtanult angolul a program, így nem kell kínai kisszótárat bekészíteni a gép mellé.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.