2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Szolgáltatásbemutató: Steam

A Steam szolgálatatást, a PC-s játékok disztributálásában vezető rendszert veszem terítékre.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, előtörténet

A Steam a Valve Corporation által üzemeletett internetes tartalomközlő szolgáltatás, azonban sokkal több annál. A rendszerben a videojátékok vásárlásán/letöltésén kívül helyett kapott egy közösségi modul, egy fórumrendszer, egy felhasználótámogatási protokoll, valamint egy statisztikai oldal is.

A Steam logójának egy átalakított változata

A rendszer története nagyon régre nyúlik vissza. A rendszer alapjait a Sierra Games (az Activision elődje) fejlesztette ki Sierra Internet Gaming System néven, és 1998. április 13-án bemutatásra került. A rendszert videojátékok használták a többjátékos funkciók ellátására.

1999. januárjában a Sierrát felvásárolták, Havas Interactive néven folytatták a munkájukat. 2000. márciusában a cég a WON rendszerét a Prize Central Net szolgáltatással összefűzte (utóbbit a Flipside.com üzemeltette). 2001-ben a Valve átvette a WON vezetését a Flipside-tól, és a háttérben megkezdték a Grid fejlesztését, zárt béta formájában. Időközben a WON még mindig üzemelt.

2003. szeptember 12-én a Grid rendszer Steam néven nyilvános kiadásra került, ám a munkálatok nem értek véget. Az utolsó WON-szerver 2004. július 31-én került leállításra, ezzel a Valve véget vetett a WON életének. Ez a lépés egy nagy ellenszenvet váltott ki a régi Half-Life és Counter-Strike játékosok körében, akik a Steamet túl nagy rendszerigényűnek titulálták. A korábban említett játékok internetes változatait a Valve átalakította a Steam rendszer használatára, azonban azok, akik a Half-Life kiskereskedelmi változatával (azzokkal, amelyeket nem kellett a Steam rendszerében aktiválni) rendelkeznek, a többjátékos csatlakozáskor hibaüzenetet kaptak (például: a kliens elavult).

A WON2 logója

A WON leállítása miatt kialakult heves lázongás néhány programozókedvű játékost arra ösztönzött, hogy elkészítsék a WON2-t (vagy No-WON-t), amely egy visszafejtett, átalakított változata az eredeti WON-nak (hasonlóan a Call of Duty: Modern Warfare 2-ben használt IWNetet emuláló AlterIWNet rendszerhez). A csatlakozáshoz a fejlesztők egy javítófoltot is kiadtak, amely átalakította a játék fájljait, hogy azok a WON2 rendszerre csatlakozzanak. A WON2 a korábbi WON-hoz hasonlóan minden szolgáltatást (ide értve a VAC (Valve Anti-cheat) csalásellenes rendszert, WON2VAC néven) felvonultatott, és még jelenleg is felvonultat.

2008. november 1-jén a legeslegutolsó hivatalos WON-szerver is leállításra került (2004. július után még maradtak aktív szerverek, leginkább csak azért, hogy a csatlakozni kívánó játékosoknak megmondják, hogy a WON-nak vége). Ezért manapság, a kiskereskedelmi Half-Life változatok szimplán időtúllépéssel kifagynak, ha ki akarjuk próbálni a többjátékos módot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.