2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Szolgáltatásbemutató: Steam

A Steam szolgálatatást, a PC-s játékok disztributálásában vezető rendszert veszem terítékre.

[ ÚJ TESZT ]

A Steam feltörekvése

A Steamen elsők között a Half-Life 2 került kiadásra, majd a cég több kiadóval is leszerződött, hogy játékait árusíthassa. Az eltelt 10 év alatt a funkciók folyamatosan bővültek, bekerült egy matchmaking lobbi, a Steamworks (achievementek, játékosstatisztikák, játékon belüli vásárlások) API.

Ilyen volt a Steam felügyelte...
Ilyen volt a Steam felülete...

2010. tavaszán (egy körülbelül egy éves, először zárt, majd utána nyílt bétában elérhető folyamat után) ráncfelvarráson esett át a Steam teljes rendszere. Átalakították az alkalmazás által használt belső böngészőt, az Internet Explorer Trident Layout Engine-ről áttértek a WebKitre.

... és ilyen lett
... és ilyen lett

Időközben a Steam megérkezett a Macintosh OS X operációs rendszerre is. A megvásárolt játékok egyes darabjai elérhetőek lettek mindkét platform (Windows és OSX) alatt, tehát a felhasználók a Mac-es változatot külön újravásárlás nélkül letölthetik. Bekerült egy cross-platform támogatás is, tehát egy Windows alatt játszó nyugodtan csatlakozhat olyanokhoz, akik Mac gépükön játszanak éppen. A Portal 2 2011. április 19-i kiadásával a Steam bizonyos funkciói (letölthető tartalmak, közösségi szolgáltatások) elérhetőek lettek a PlayStation 3 konzolon is. A Portal 2 kooperatív funkciói játszhatóak platformközti módon is (azonban a gesztikulációk ilyenkor nem elérhetőek).

Natív Linux kliensről nem esett szó, azonban bizonyos "szemfüles" tartalomásók találtak natív Linux kliensre utaló fájlokat és mérési eredményeket a béta OS X Steam kliensben. A Valve máig tagadja, hogy dolgoznának Linux kliensen.

Jelenleg is több, mint 1.300 játék elérhető a Steamen, valamint ezet a letölthető bónuszcsomagok száma tovább növeli. A letölthető csomagok számában és árában rekorder a Railworks 2, az alapjáték 24,99 €-ba kerül, azonban ha az összes (jelenleg 84) letölthető csomagot megvásároljuk, további 1060,71 eurót kell fizetnünk. A kiadók gigapackokban is árulják termékeiket, valamint a Steamen rendszeresen találkozhatunk leárazásokkal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.