2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

SkyRay STL-V2, a fotonágyú

A név nem mond sokat egy elemlámpák világában kevésbé jártas embernek. De nézzük meg mi is van mögötte!

[ ÚJ TESZT ]

SkyRay STL-V2, külső

Alapos szemrevételezés után második pillantásra is elégedett voltam a lámpával, nagyon lenyűgözőnek tartottam. Mivel nappal volt, nem tudtam kipróbálni teljes értékűen, de egy kis próbát csináltam. Nem sokkal dél után, ragyogó szeptemberi napsütésben 10 méterre lévő járdafelületen még simán lehetett látni a fényét.

Nézzük a lámpa felépítését, külsejét! Méreteit tekintve ez már nem a zsebbe való példányok közé tartozik, majdnem 24 cm hosszú. A foncsor átmérője kicsivel több mint 6 cm, a törzsének átmérője pedig 3 cm környékén van.

A lámpa elején lévő üveg mögött elhelyezett gumitömítés fluoreszkáló, a lámpa használata után a sötétben kellemes zöld színben világít még néhány tíz másodpercig. Hasznát nem vettem ugyan, de ötletes apróság. A reflektorban lévő tükör szép, sima, felpolírozott, nem narancshéj mintázatú, ez jobban is illik a lámpa "thrower" jellegéhez, kevésbé szórja a fényt. A reflektor mélysége kicsivel több, mint 4 cm.

A ház teljes egészében fém, "törhetetlen páncél" érzetét kelti a lámpa használójában. A menetek jól illeszkednek, az "O" gyűrűk első látásra ugyan száraznak tűnnek, megfogdosva őket azonban fekete zsírral kenheti össze az ember a kezeit. A kapcsoló tökéletesen működik, clicky típusú, azaz ha kikapcsolt állapotban nyomogatjuk a kapcsolót (nem nyomjuk be teljesen), akkor módot váltunk - illetve röviden-hosszabban villanthatunk a lámpával -, teljesen benyomva a kapcsolót pedig bekapcsolhatjuk a lámpát. Előnye a fordított clickyvel szemben, hogy lehetőségünk van rövid villantások leadására is, hátrány pedig, hogy a bekapcsolt állapotban a módváltáshoz először ki kell kapcsolni a lámpát.
A leírások szerint, és látszatra is, a lámpa víz- és ütésálló, azonban még nem mertem kipróbálni. Valószínűleg egy esőzéstől semmi baja nem lenne, de ennek ellenére nem fürdetném meg a kádban.

Alapvetően elemlámpákból négyféle létezik meglátásom szerint;
1. Olcsó áruházi lámpák; kicsi fényerő, tömegek "kedvence"
2. "Police" típusú lámpák; még mindig olcsóbb termékek, nagyobb fényerő, könnyű, piaci, bolti beszerezhetőség
3. Kínai, nagy fényerejű lámpák; relatív olcsók, távol keleti származás, sokszor ugyanaz a modell több márkanév alatt, apróbb hiányosságok, hibák
4. Márkás, nagy fényerejű lámpák; tökéletes tervezés, kivitelezés, de sok pénzt kérnek mindezért.

Mivel a teszt tárgyát képező lámpa a fent leírt listában a harmadik kategóriába tartozik, nem teljesen hibátlan. Apróbb hiányosságok voltak rajta, de ezek egyáltalán nem zavaróak használat közben. Megérkeztekor az üvege enyhén karcos volt, belülről lenyomatok porszemcsék voltak rajta. A tükör nem pontosan ül meg a led körül, nincs "vájata", szabadon mozog, gyakorlatilag a legelső gyűrű rögzíti ezt is az üveggel együtt. Ebből kifolyólag általában, az összeszerelés után nem kerül tökéletesen a led a tükör közepére. Használat közben, körülbelül 0 Celsius fokos külső hőmérséklet mellett, néhány másodperces használat után, egy maximum 1 cm nagyságú párafolt jelenik meg az első üveg közepén, belülről, ott, ahol az isteni fénycsóva előtörni látszik.

A csomagban még mellékeltek egy csuklópántot is a lámpához, aminek a felhelyezésével meggyűlt a bajom. Elvileg a kampós fém végét kéne a lámpa kapcsolójánál lévő lyukak valamelyikébe beakasztani. Ezt az emberek többsége meg is teszi bármiféle fennakadás nélkül, azonban én két dolog miatt nem tettem meg. Egyrészt így a kapcsoló nehezebben érhető el, másrészt féltem, hogy a fém kampó összekarcolja a lámpatest fekete festékét. Végül a problémát megoldottam egy fél méter, ruhaboltban vásárolt zsinór segítségével.

A lámpa külsejével, felépítésével kapcsolatban többet nem tudok mondani, jöjjenek hát a képek! Nem voltam hajlandó teljesen szétszerelni a lámpát az utolsó csavarig, azért remélem így is látszik a lényeg.


Szétszerelve


Tükör


A led


A fluoreszkáló tömítőgyűrű

A lámpához gyárilag nem mellékeltek tokot. Mivel kézben eléggé kényelmetlen hordozni az utcán, így mindenképpen akartam valami hordozó alkalmatosságot szerezni hozzá. A családban van varrónő, így nem sokáig volt ez probléma. Az eredmény a lenti képeken látható, övre fűzhető farmer tok lett.



A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.