2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

SkyRay STL-V2, a fotonágyú

A név nem mond sokat egy elemlámpák világában kevésbé jártas embernek. De nézzük meg mi is van mögötte!

[ ÚJ TESZT ]

Használat közben

A lámpa felépítésének kitárgyalása után ideje lenne használatba venni. A fejrészben elhelyezkedő led egy Cree XM-L T6 led, hivatalos adatok szerint 1000 lumen feletti fényárammal, gyakorlatban ez valahol 800-900 lumen körül lehet, meglátásom szerint. A lámpa alapvetően három funkciós; nagy fényerő, kicsi fényerő, stroboszkóp. Ha a fejrészt egy kicsit kilazítjuk, azaz a lámpa hátulja felől szemlélve, az óramutató járásával megegyező irányba tekerjük, megközelítőleg 1/8-ad fordulatnyit, akkor máris öt funkciós lesz; nagy fényerő, közepes fényerő, kicsi fényerő, stroboszkóp, SOS. Mivel utóbbi esetben nincs teljesen összetekerve a lámpa, illetve az SOS funkció használata sem gyakori, célszerű a három funkciós módban használni a lámpát.

A fejrész végében egy jókora hűtőborda van, ez meg is hozza a hatását, a lámpa használat közben érezhetően nem melegszik túlzottan. A fénysugár néhány centiméterre az üvegtől viszont kifejezetten meleg, ennek tudható be a hideg időben történő párásodása az üvegnek.

A működés közbeni áramfelvétellel kapcsolatban az alábbi mérési eredmények születtek, 4.00 V és 4.01 V feszültségű akkumulátorok mellett (5 mp után):
Nagy fényerő: 1.39 A
Közepes fényerő: 0.59 A
Kicsi fényerő: 0.13 A
Stroboszkóp: ~0.7 A

A kisebb fényerőfokozatokat a lámpa PWM segítségével állítja elő.
Ez a következőt jelenti: a led olyan nagy sebességgel van villogtatva, hogy az emberi szem nem villogásnak látja, hanem folyamatos fénynek. Így, ha egységnyi idő felében kigyújtjuk a ledet, a másik felében pedig elaltatjuk és ezt nagyon gyorsan ismételgetjük, akkor a maximális fényerő felén világító ledet fog látni a külső szemlélő. Ha az egységnyi idő harmadában gyújtjuk csak ki a ledet és a maradék időben nem, akkor a maximális fényerő harmadán világító led lesz látható emberi szemmel. Egy kamerával azonban vibráló, villódzó kép látható (szabad szemmel is észrevehető a villódzás, különösképpen ha a lámpa csóvája gyorsabban mozog).

Néhány beamshot (azonos beállításokkal) is készült a két lámpámról, nagy fényerőnél.


JETBeam BC-20


SkyRay STL-V2


SkyRay SL-V2 + JETBeam BC-20

Nézzük mi a helyzet a távolságokkal! Mivel alapvetően egy pontba gyűjti a led fényének nagy részét a tükör, közelre nem feltétlenül kellemes használni. Távolra viszont annál inkább. Tiszta időben 300-350 méterig nyugodtan használható, de 500 méterre lévő tárgyakon is világosít. Ködben természetesen nem ennyire nagy távolságokat világít be, a páraszemcsékről visszaverődő fény miatt akár 50-100 méterre is korlátozódhat ez a távolság.

A képek talán többet elárulnak.


Kontroll kép

JETBeam BC-20, kicsi fényerő | JETBeam BC-20, nagy fényerő

SkyRay STL-V2, kicsi fényerő | SkyRay STL-V2, nagy fényerő


Kontroll kép

JETBeam BC-20, kicsi fényerő | JETBeam BC-20, nagy fényerő

SkyRay STL-V2, kicsi fényerő | SkyRay STL-V2, nagy fényerő

Következzen néhány kép a távolságok szemléltetésére! Az első képen a közelebbi megvilágított ház 150 méterre van, a távolabbi pedig 270 méterre. A második két képen a templomtorony 350 méterre van.

A fent látható tesztképeket, illetve a lámpáról készült fotókat nagyobb felbontásban itt érhetőek el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.