2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Raspberry Pi bemutató

Pár gondolat, teszt, felhasználási tipp és egy kis overclock a Raspberry Pi "miniszámítógépről".

[ ÚJ TESZT ]

Szoftver, tuning

Szoftver

Szoftver vonalon több Linux közül is választhatunk. Én ezek közül négyet próbáltam ki. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya is, de a telepítésük alpajaiban megegyezik. Kell egy SD kártya, amire fel lehet másolni az image állományt. Mindegyik honlapján van leírás, de én Linux alól szimplán felmásoltam az imageket dd-vel. Kivétel az openELEC, amit kipróbáltam saját fordításban is, de az már haladó szint. Windows alatt létezik a Win32DiskImager, de nem tudok nyilatkozni róla, mert nem használtam.

Szerintem raspbiannal érdemes kezdeni. A raspberry.org honlapjáról a download menüből le lehet tölteni a hivatalos imaget. Lehet próbálkozni a nem hivatalosokkal is, de a telepítős megoldást ellenjavallanám.
Elég sokáig tartott, mire rendesen felment, csak az aktivitást jelző LED-eknek köszönhető, hogy nem indítottam újra. Az első indítás kicsit több ideig tart és menüből választhatjuk meg a CPU-IGP memória felosztását, az SSH szerver automatikus indítását és terjeszthetjük ki a partíciót az egész kártyára. Érdemes végiggondolni, én többek között az IGP memóriáját a minimálisra vettem, átméreteztem a file rendszert és az SSH hozzáférést is bekapcsoltam. Újraindítás után pi néven léphetünk be, a jelszó raspberry. Az X LXDE felülettel indítható (startx). Nem volt gondom vele, a használata innentől megegyezik egy LXDE-vel megtoldott Debiannal.

A raspbmc raspbian alapú XBMC image. Az első indításnál letöltött pár dolgot. Az XBMC teljesítménye felemás, de erre majd visszatérek egy külön fejezetben. Érdekes, hogy az image alapból 800 MHz-re tuningolja a CPU-t.

A Razdroid szerintem nem éri meg egyelőre a vesződést. Mindegyik image-nek más-más baja van, nincs hardware-es gyorsítás, hang vagy valami hasonló dolog keseríti meg az életet. Elvileg már létezik hivatalos ICS, ami már majdnem tökéletes, de nem sikerült találni helyet, ahonnan letölthető.

Az OpenELEC egy erősen XBMC-re optimalizált Linux. Meglepett pár fagyással, de rájöttem, hogy nem lefagy, csak letölt különböző komponenseket és a Raspberry nem elég erős ahhoz, hogy vigye az XBMC mellett a letöltést, kitömörítést, konfigurálást is.
Hajszállal gyorsabb, mint a raspbmc, de ahol az elvérzett ott az openELEC sem nyújtott annyival jobbat, hogy élvezhető legyen a lejátszás.

A fentiek közül kezdésnek a raspbiant javasolnám egy minimum 4 GB-os kártyával. Az XBMC feltelepíthető arra is és az a leginkább univerzális. Természetesen van még legalább fél tucat más image, amiknek lehetnek más-más előnyeik. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy armhf verzió legyen amit telepítünk, mert a hard floating használata sokat dob a teljesítményen.

Overclock

Fontos: A tuning adatvesztéssel, hardver hibával járhat. Mindenki saját cuccát kockáztatja, a leírtakért felelősséget nem vállalok. Tuning esetén a hűtés Raspberryt menthet, a pár W-os fogyasztáshoz elég egy kis RAM hűtő is.

Mint már írtam nincsen BIOS, de van helyette egy szép konfigurációs állomány. Mivel a boot partíció FAT-et használ, így Windows alatt is könnyedén szerkeszthető. Ezen a partíción állítható utólag a memória elosztás is, csak át kell másolni például az arm192_start.elf-et start.elf-re. A config.txt leírása itt megtalálható. Ezek közül csak ötöt használtam, de pl. megjelenítéssel kapcsolatos paraméterek is vannak benne, amik jól jöhetnek. Az általam használt paraméterek:

arm_freq: A CPU frekvenciája MHz-ben, alap beállítása 700MHz
core_freq: A GPU és ezzel együtt a CPU cache frekvenciáját állítja be. Léteznek további paraméterek, ha a videó dekódereket külön akarjuk állítgatni, de nem volt szükségem rájuk. Alap érték: 700 MHz
sdram_freq: A memória frekvenciája, alap értéke 400 MHz.
over_voltage: SoC feszültségének emelése. Az alap 1.2V-ot lehet 25mV-os lépésekben emelni. A leírás szerint force_turbo-t aktiválni kell, ha 6-nál magasabb értéket adunk meg. 8-nál többet erősen nem ajánlott használni.
force_turbo: Energia takarékos funkciók kikapcsolása, én helyből 1-re állítottam.

Az alap beállítás (CPU/GPU/RAM) 700/250/400 volt. Először csak a CPU frekvenciáját növeltem. Alap feszültségen 900/250/400 MHz-ig jutottam el, de nem voltam elégedett a teljesítménnyel, ezért elkezdtem finomhangolni a processzort. Nem akartam megsütni, ezért egy kis méretű memória hűtőt applikáltam át egy CP523-ról és kinyitottam a dobozt. A GPU és ezzel a cache frekvenciáját a CPU órajel felére állítottam és a memóriát is elkezdtem tuningolni. Az eredmény 900/450/900 lett, ami látványos gyorsulást hozott. 1 GHz-hez 125 mV kellett, de inkább a maximumot próbáltam kihozni, ami 200 mV core feszültség emelés mellett 1100/550/900 lett. A tesztekben az alap, az említett két 900 MHz-es és 1100 MHz-es beállítások mellé még hármat vettem fel. Kíváncsi voltam, hogy a cache, vagy a memória dobta meg a teljesítményt, ezért szerepel a 900/450/400. Bedobozolva teljesen hosszabb távon is biztonságos tuningnak bizonyult a nyári melegben is a 800/400/800-as beállítás, ezért az is bekerült. Nagyjából erősorrendben összeszedve:

arm_freq 700 900 800 900 900 1100
core_freq 250 250 400 450 450 550
sdram_freq 400 400 800 400 900 900

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Hőmérséklet mérő Pi

    Egy kis bevezető után bemutatom a hőmérséklet mérésének egyszerű megvalósítását Raspberry Pi-al.

  • Mindenes HTPC, ahogyan én látom

    Remélem az utam végére érkeztem, mert nekem a kompromisszumok nélküli médialejátszást a HTPC jelenti.

  • Raspberry Pi optimalizálás

    Ez a cikk a saját tapasztalaimat tartalmazza a Raspberry Pi beállításaival / finomhangolásával kapcsolatban.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.