2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Zotac GeForce GT430 PCI-ra hangolva

Régi gépünket egy modern videokártyával bővíthetjük, de nem minden arany, ami fénylik...

[ ÚJ TESZT ]

Kártya bemutatása

Sikerült hozzájutnom egy ZT-40605-10L típusjelű Zotac videokártyához. A GT430 ha nem is egy erőmű, de PCI-e kivitelben nagyjából egy HD3850 teljesítményét hozza. A specifikáció alapján viszont nem tudtam eldönteni, hogy mit is várjak a kártyától. Első körben a PCI busz fogja vissza a GPU-t, de a Zotac mérnökei tovább vagdosták a tudását. A memória méretének csökkentése sokkal kevésbé fáj, mint a 64 bites busz. Ezzel megfelezték a memória sávszélességet, ráadásul a sebességét is csökkentették. Nem értem, hogy miért nem raktak rá GDDR5-öt, ami biztos javítana a teljesítményén. A GPU sebessége megegyezik az Nvidia ajánlásával.

Természetesen nem hagytam alapjáraton ketyegni a kártyát és megpróbáltam emelni a kártya órajeleit. Egy plusz 8cm-es ventilátorral hűtöttem, hogy a kánikula ne ártson meg neki. Több lépcsőben emeltem az órajelet és végül nem a kártya, hanem az MSI Afterburner korlátozta a tuningot.

A kártya egy nem túl nagy, Zotac narancssárga színekkel díszített dobozban érkezett és a driver CD-n kívül gyakorlatilag csak a kártyát tartalmazta.

A teljes magasságú, egy helyet elfoglaló kártya passzív hűtéssel rendelkezik, ami igen tetszetős. Mondjuk jobb megoldás lenne egy fél magas kártya, aminek a felső részét egy olyan borda tenné ki, ami átszellőztethető, de sokkal jobb egy kis 4 cm-es ventilátoros vacaknál.

A teljes magasság lehetővé tettei, hogy mind a három elterjedt csatlakozót elhelyezzék rajta. Így van VGA, HDMI és DVI kimenet is.

A kártya specialitása a PCI-os csatoló. Ezt a PEX8112 PCI Express-to-PCI híd teszi lehetővé. Nagy kérdés, hogy mennyire fogja vissza a kártyát. Egy 1.0-as PCI Express sáv 250 MB/sec sebességre képes és általában 16x-at használnak a kártyák. A PCI busz sebessége ezzel szemben 133 MB/sec, ráadásul a késleltetés is jóval nagyobb.

Teszt rendszer

Teszteléshez először egy 1155-ös rendszert akartam befogni, de sajnos abban nem indult el a kártya. Érdekes, de minden másban igen, csak abban nem. Igaz az a gép valamiért nem szereti az Nvidia alapú kártyákat. Végül egy régi 939-es gépet vettem elő. reménykedtem, hogy elég lesz a kártyához. Referenciának egy korhű Radeon x1650 Pro-t vettem be. A processzor alap órajelen járt, de kipróbáltam tuningolva is, amire külön oldalon térnék vissza. Az operációs rendszer kényszerből lett Windows XP. Az alaplapon lévő Nforce 3-as chipsethez nem adtak ki Win 7 kompatibilis drivert. Ez nem okoz gondot csak abban az esetben, ha X2-es processzort társítunk Radeon GPU-val. Természetesen sikerült belefutnom.

Teszt rendszer
CPU: 939 Athlon 3000+ (@1.8GHz) és X2 3800+ (@2GHz)
Memória: 2x1GB kingston DDR 400MHz
Alaplap: MSI MSI K8N Neo2 Platinum
GPU: x1650 PRO gyári órajelen
HDD: WD Caviar Blue SATA 320GB
OS: Windows XP SP3 32 bit

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Raspberry Pi bemutató

    Pár gondolat, teszt, felhasználási tipp és egy kis overclock a Raspberry Pi "miniszámítógépről".

  • GTX650Ti gyorsteszt

    Három kártya, három teszt és némi tuning: AMD HD7770, HD5850 és egy GeForce GTX650Ti.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.