2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Raspberry Pi bemutató

Pár gondolat, teszt, felhasználási tipp és egy kis overclock a Raspberry Pi "miniszámítógépről".

[ ÚJ TESZT ]

XBMC

Többen kérdezték, hogy média centerként lehet-e használni a Raspberry-t. Elvileg igen, mert a nagy felbontású filmeket képes dekódolni, de kíváncsi voltam, hogy mi a valóság. Kipróbáltam a raspbmc-t és az openELEC-et is. Teljesítményben az utóbbi paraszthajszállal jobb, de ami az egyiken nem megy, az a másikon sem, ezért a raspbmc-s tapasztalatokat osztom meg itt veletek.

Kezelés

A kezelői felület elfogadható időn belül betöltődik. Sajnos érezni azt, hogy a CPU kicsit kevés hozzá, ugyanis az animációk néha szaggatnak. Anélkül, hogy akár az egeret is mozgatnánk 80% fölötti a CPU terhelés. Kis tuninggal az optimális 800/400/800-at beállítva kicsit jobb a helyzet, de messze nem tökéletes.

Ráadásul a filmek elindítása elég lassú. Minél nagyobb egy film felbontása és bitrátája, annál lassabb. A lassúságra jellemző, hogy eleinte azt hittem, hogy lefagyott, mert kb. 20 másodperc után indult el a lejátszás. Ami sokkal jobban bosszantott a sebességnél, az a tekerés. Addig rendben, hogy nem kapkodó idegbeteg, de tekerés után az első kulcs kockáig a kép nem az igazi. Nézzétek el a kép minőségét, nem a legjobb fényképezővel próbálkoztam. De az látható, hogy minden szürke egy két foltot leszámítva.

Film lejátszás

Ha filmeket szeretnénk nézni, akkor három lehetőségünk van. Lehetnek az SD kártyán, de a kártya kezelése is terheli a CPU-t és a hely is limitált. Ezzel az opcióval nem sokat vesződtem, ami ment USB-ről az ment SD-ről is. Lehet USB-s tárolón, ami hely és sebesség szempontjából is nagy előrelépés. Használhatunk valamilyen hálózati megosztást, én Windows Share-t és Youtube-ot próbáltam.

Merevlemezzel és Samba megosztással is ugyanarra jutottam. Nagyjából 720p-ig használható, fölötte rendszeresen szaggat a film. Mivel hardveresen dekódolja, ezért a képernyőmentésen nem látható maga a film.

Youtube-ról a megfelelő plugin telepítése után sikerült megnézni pár 720p anyagot. Szépen vitte őket, csak ki kell várni amíg elindul. Tekerni viszont nem igazán szeretett, ismét várhattam a pufferelésre. Ezt leszámítva elfogadható a lejátszás.

Hang állományok

Képes a HDMI kimeneten átküldeni a hangot, így erősítőre lehet vezetni. A saját hangkártya minősége rossz. Sikeresen alulmúlta legutolsó telefonba épített FM rádió hangminőségét. Recseg, zizeg, zavaró.

Ha a hangot is dekódoljuk, nem csak továbbküldjük a HDMI kimeneten, akkor még jobban terhelődik a CPU. Filmeknél ez lehet kritikus, de zenéknél nem. A különböző effekteket érdemes kikapcsolni, mert nem az igaziak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Hőmérséklet mérő Pi

    Egy kis bevezető után bemutatom a hőmérséklet mérésének egyszerű megvalósítását Raspberry Pi-al.

  • Mindenes HTPC, ahogyan én látom

    Remélem az utam végére érkeztem, mert nekem a kompromisszumok nélküli médialejátszást a HTPC jelenti.

  • Raspberry Pi optimalizálás

    Ez a cikk a saját tapasztalaimat tartalmazza a Raspberry Pi beállításaival / finomhangolásával kapcsolatban.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.