2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Galaxy Note 3 - a Jedi visszatér

Az első okostelefon 2.3 GHz-en, 3GB RAM-mal és 150 Mbit-es hálózattal, de vajon mire elegendő ez?

[ ÚJ TESZT ]

Új funkciók I.

Galaxy Gear

A Samsung első okosórája a Galaxy Gear is a Note 3-mal debütált, amely már önmagában is nagyon hasznos kis kütyü, egy ekkora méretű telefonnál azonban pláne indokolt. Képes kijelezni az időn kívül az időjárást, elolvashatjuk rajta az SMS-einket, sőt mi több, headsetként használva le is bonyolíthatjuk rajta keresztül a hívásainkat - ekkor könnyen hihetik majd a laikusok, hogy valamelyik elmegyógyintézetből szabadultunk és James Bondnak képzeljük magunkat – de hiába, ez a jövő.

Bár az ára még borsos, néhány tucat szerencsés vásárló ajándékba kapta egy nagy akció keretén belül a Note 3-hoz. Minél inkább elterjed a fogalom és a konkurensek is kijönnek majd a saját okosórájukkal, remélhetőleg mérséklődik az ára, és ki tudja, később már lehet, hogy szériatartozékként fogjuk kapni.

Új funkciók

A Note 3 számtalan új funkcióval bővült elődjéhez képest. Ezeknek nagy része az S4-el jelent meg vagy a 4.3-as Android hozománya. Az egyedi funkcionális újítások legnagyobb részét tehát az S-Pennel kapcsolatos funkciók jelentik.

S-Pen menü

Amikor kihúzzuk a helyéről a ceruzát, egyből megjelenik egy saját menü néhány funkcióval - mely opcionálisan ki is kapcsolható, az S-Penen található gomb megnyomásával pedig előhívható.

Ha az akciójegyzetet választjuk, bejön egy kis jegyzetlap, melyre, amit írunk egyből beilleszthetjük néhány helyre, például tárcsázó, névjegyek, SMS, e-mail, böngésző stb. Ha feljegyzünk tehát kézírással egy címet, azonnal átemelhetjük egy SMS-be és már küldhetjük is el a szöveget.

A második a sorban a kivágatgyűjtő. Az S-Pen gombjának folyamatos nyomva tartása közben már a Note 2-nél is bármit kivághattunk a képernyőről ez a funkció azonban annyival kibővült, hogy most már komplett média anyagokat akár videót is vágólapra helyezhetünk és beilleszthetünk a jegyzetünkbe.

A képernyőre írás csinál egy screenshotot, amire jegyzetelhetünk, ez praktikus, főleg úgy, hogy csak egy gombot kell hozzá megnyomni.

Az S-kereső is nagy újdonság, mert bármire, de tényleg bármire rákereshetünk a menüpontból, akár hangvezérléssel is. A böngésző előzményektől kezdve, a jegyzeteken át, az SMS-ekig tényleg mindenre kereshetünk, típus és idő szerint csoportosítva. Ezzel a rendszerrel bármit villámgyorsan megtalálhatunk, ami a telefonban lapul.

Az utolsó menüpont melyet az S-Pen felajánl a tollablak. A bugyuta fordítás egy a képernyőre rajzolható ablakot takar, amelyben párhuzamosan futtathatunk a főablakkal bizonyos programokat, mint pl. youtube vagy a számológép.

Nem éppen funkcionális újítás hanem fizikai, de az S-Pen immár szimmetrikus. Ez nagyon praktikus, mert visszahelyezésnél nem kell azzal vesződni, melyik irányból kell becsúsztatni.

Az érintő felülete is fejlődött, most már nyomásérzékeny, ha jobban rányomjuk vastagabban fog, mint mikor csak finoman érintjük. Ezáltal sokkal élethűbb az íráskép és az írás élménye. Ha akarjuk, akkor sercegő ceruzahangot is beállíthatunk jegyzetelés közben.

A kézírásos szövegfelismerő is sokkal jobb lett, amit egyfajta dinamikus beviteli mezővel értek el a fejlesztők. Azért dinamikus, mert írás közben automatikusan szóközt jelöl a szavak után és mert szavanként arrébb csúszik az írási felület. A szubjektív véleményem az, hogy kevesebbet téveszt, mint az előd.

A SketchBook nevű alkalmazásról is érdemes néhány szót szólni, ugyanis egész komoly a korábbi rajzoló lehetőségekhez képest. Autodesk motor működteti, aminek azért van neve a szakmában. Megszámlálhatatlan fajta rajzeszközt tartalmaz és nagyon sok beállítást, komoly tehetség nélkül is látványos dolgokat lehet vele létrehozni.

Az S-Note némileg megváltozott, bár több mindent tud, de bonyolultabbnak is tűnik a korábbi megoldás talán kicsit átláthatóbb volt. Lényegében több sablont kaptunk és egyszerű betekintést a különböző naplókba, de ahhoz, hogy hatékonyan ki tudjuk használni a program tudását, komolyabb feltérképezést igényel.

Nekem a legjobban tetsző opció a jegyzetek jelszavas védelme. Tovább bővíti a lehetőségeinket az egyszerű diagramok, táblázatok létrehozása is, valamint a szövegek teljes körű szerkesztési lehetősége.

A körbevágás is fejlődött gyorskapocsként hivatkozik rá a telefon. A Note 2-nél csak amorf és pontatlan körbevágásokat tudtunk csinálni, most már azonban precízen megtehetjük mindezt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • HUAWEI Ascend G700

    Megint 4 mag. Megint 5”. Természetesen Kínából. Csupán egy a sok közül, vagy egyéniség a sok között?

  • Samsung S4 klón - ha a külső számít

    Itthon is hódít a népszerű klón, de belül is jól sikerült-e a másolat? Mi van, ha kétmagos a négymagos?

  • LG G Flex bemutató

    Még ha a kijelző nem is a legjobb, a hardver, az akku valamint a szoftver szerethető telefonná teszi az LG újdonságát.

  • Love Mei "tok" Galaxy Note3-hoz

    Drabália feltámadt avagy egy kompromisszumos megoldás, mely védelmet nyújt egy igen drága eszköznek.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.