2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux disztribúció ajánló

A korábbi cikkből kimaradt rengeteg disztró, amelyek ebben a folytatásban kapnak helyet.

[ ÚJ TESZT ]

Bodhi linux

Bodhi linux

Még egy "könnyű" linux a kísérletező kedvűeknek! Ubuntu lefogyasztva Enlightenment (E17) asztali környezettel (shell inkább). Az Enlightenment gyorsan fejlődik, alacsony a rendszerigénye. Igazi legózós rendszer, kevés alapcsomaggal és programmal - a 440 MB-os telepítővel ez nem is csoda - , amihez továbbiakat tudunk letölteni.


Bodhi: azt hittem valami indiai kaja neve - de ez amerikai linux disztró
rákeresve kiderült, h "majdnem" megvolt: Szanszkritül megvilágosodást jelent

Induláskor választhatunk többféle előre konfigurált elrendezésből és témából, érdemes megnézni párat, bár magunk is átszabhatjuk bármelyiket. Van, ahol kicsit túlzásba estek: a lemmingként masírozó pingvinek aranyosak, másodpercekig bírtam nézni őket. Természetesen kikapcsolható és nem is minden elrendezésnél indítja, csak a Fancy-nál (szerencséjükre...).
Amivel telepítjük, az lesz az alapértelmezett (naná, hogy a pingvines volt éppen...), de az asztalon bal klikkre előbújó menüben keressük meg a profilokat, azonnal válthatunk, sajátot menthetünk el, stb. Tablet elrendezést is érdemes megnézni, nagyon praktikus, hasonlít a Joli OS-hez.


Stabil Ubuntu alapok, minimális gépigény és jó testreszabhatóság

Fájlkezelője a PacMan FM (Nautiloshoz hasonló), Böngészőnek Midori az alap, de Chromiumot is telepíthetünk. Szövegszerkesztője a Leafpad, amit Ubuntun is használtam, nagyon jó.

Telepítője az Ubuntuból már ismert "gyerekjáték" típusú, kezdőknek sem okozhat problémát (kis utánaolvasással). Nagyon friss kernel, sok érdekes widget, rengeteg letölthető program, kiváló személyreszabhatóság.

Ami nem tetszett, az az asztalon bal klikkre menüből nyíló menüből nyíló menü... ami még XP-től elfogadható volt, de 2012-ben ez már durva tréfa, netbookon szerintem el sem fér :) Persze sok minden kirakható dockra vagy widgetként, de akkor is zavaró. Ezen kívül durva hiba nálam nem volt.

Kompatibilitási listával segítik a vásárlást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.