2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Az ásványgyűjtésről

Az elkövetkező cikkben szeretném nektek bemutatni ezen hobbit a kezdetektől a komplett gyűjteményekig.

[ ÚJ TESZT ]

Gyűjtés a terepen

A legfontosabb dolog mielőtt elindulnánk gyűjteni, hogy tudassuk másokkal (rokonok, barátok, kollégák stb.), hogy hova is megyünk. Bármi megeshet, elég egy rossz lépés és már el is törtük a lábunkat. Ezért is jobb, ha többen megyünk, de persze ez nem mindig megoldható. Hallottam egy gyűjtőről, aki egyedül volt a Visegrádi-hegységben, senki sem tudta, hogy elment gyűjteni. Kalapált egy falat, és fentről ráesett egy faág, eltörte a vállát és a kulcscsontját, ha kicsit arrébb esik, akkor fejbevágja és ottmarad. Képes volt visszamenni a kocsihoz és visszavezetni Budapestre, bár többször is elhomályosult előtte minden, szerencsére nem okozott balesetet. Ő megúszta, de nem sokon múlt....

Kék kalcedonok jáspison Gyöngyöstarjánból

Ha megérkeztünk a kiszemelt helyre egy dologra ne számítsunk. Mégpedig arra, hogy a földből mindenhol 2 méteres kristályok nőnek, amelyek csak arra várnak, hogy a gyűjtők elvigyék :) Ilyen az esetek 99,999999999999999%-ában nem fog előfordulni.

Persze annak minden gyűjtő örülne, ha lenne konkrét leírás, hogy egy lelőhelyen merre is keressük a szép és ritka ásványokat, de ilyen nem nagyon van. Geománián olvashatjuk, hogy az egyes ásványok hogyan is néznek ki és merre találjuk, de ettől részletesebb és pontosabb leírás nincsen. Ez érthető is, hiszen az ásványok keletkezését sok tényező befolyásolja, így nehéz megfogalmazni, hogy na itt meg itt 3-4 cm-es kalcitok vannak. Sokszor az is lehet, hogy egy lelőhelyre ellátogatunk 10x, de csak a 11. alkalommal találunk igazán szép ásványokat.

Na de nézzük mik lehetnek potenciális helyek!
Természetes feltárások: sziklakibúvás, kőfolyás, földcsuszamlások, időszakos vízmosások, patakfeltárások, hordalékok, torlatok.
Mesterséges feltárások: bányák hányói, útbevágások, építkezések stb.
Érdemes a törmelékben kutatni, a kövek minden oldalát megnézni, hiszen gyakran előfordul (talán ez is Murphy törvénye?), hogy a másik oldalon szép ásványokat találunk. Minden üreget, repedést is vizsgáljunk meg, gyakran mandulaüregeket, geódákat rejthetnek.

3 cm-es kvarcgeóda Gyöngyössolymosról

A kezdetekben érdemes tapasztalt gyűjtőkkel együtt járni gyűjteni, tőlük hamar megtanulhatjuk, hogy mit és merre keressünk.
Sok lelőhelyen (főleg ugye mészkőhegységekben) találhatunk dögöket is (akarom mondani fosszíliákat). Az ősmaradványgyűjtés mondjuk egy teljesen más világ, de mégis sokban hasonlít az ásványgyűjtéshez. Erről is írhatnék annyit mint a ásványozásról. Most csak annyit említenék meg, hogy minden ősmaradványos lelőhelyen találhatunk ásványokat, fordítva ez az esetek nagy részében nem igaz.

Megalodus dachsteini mészkőben a Kálvária kőfejtőből

Most pedig kitérnék kicsit a lelőhelyeken végzett tevékenységek etikai normáira és a természetvédelmi törvényekre. Azaz beszéljenek helyettem az alábbi cikkek. A lelőhelyeknél már említett engedélykérésekről, magántulajdonokról bővebben itt olvashattok, a természetvédelemről pedig itt.

Még nem végeztünk, most jönnek az otthoni teendők.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.