2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Az ásványgyűjtésről

Az elkövetkező cikkben szeretném nektek bemutatni ezen hobbit a kezdetektől a komplett gyűjteményekig.

[ ÚJ TESZT ]

A felszerelés

Miután eldöntöttük, hogy hova is szeretnénk menni, nem árt felkészülnünk. A magunkkal vitt felszerelés méretét és mennyiségét az odajutás eszköze, illetve a helyszín megközelíthetősége határozza meg. Hiszen hiába megyünk mi kocsival, ha egy erdő szélén kell hagynunk, ahonnan még 5 km-t gyalogolhatunk. Szóval ennek tekintetében cuccoljunk össze.

Először is kell egy hátizsák értelemszerűen, ha sok mindent hozunk el, akkor hamar rá fogunk jönni, hogy egy hátizsák nem elég semmire sem, szóval ajánlott még táskákat, szatyrokat is vinnünk. A lelőhelyről és az ott gyűjthető ásványokról egy kis jegyzetet célszerű magunkkal vinni. Alapfelszerelés még a térkép, fényképezőgép, gyűjtőnapló, íróeszköz. GPS-t is vihetünk, bár szerintem teljesen felesleges. Bizonyos helyeken órákat, vagy egy fél napot is eltölthetünk, ezért értelemszerűen kaja és valami innivaló sem árt.

Az öltözetről annyit, hogy lehetőleg olyan ruhába menjünk amit kenhetünk, ne kisestélyibe :D

Na és most nézzük a gyűjtés segédeszközeit. A legfontosabb a kalapács, ezen belül is az ún. geológus kalapács. Ezeket kimondottan kőtörésre fejlesztették ki, speciális temperált acélból készül, nem tompul, nem csorbul. Nem olcsó, de nagyon tartós. Magyarországon elég drágán lehet hozzájutni, ezért inkább külföldről (USA) rendeljünk, olcsóbban kijövünk a postaköltséggel együtt is. Barkácsboltokban lehet kapni un. palázó kalapácsot, ami nagyon hasonló a geológus kalapácshoz, viszont az ára töredéke neki, ezzel együtt értelemszerűen a minősége is rosszabb.

Estwing E30 geológus kalapács

Nagyobb kövek széttörésére szükségünk lehet vésőre, és a véső ütéséhez egy másik kalapácsra, a legmegfelelőbb az un. pörölykalapács. Vésőt is vihetünk többféle méretben, a kisebbekkel a kisebb köveket, a nagyobbakkal a nagyobb köveket törhetjük szét (you don't say? :D). Fontos, hogy a vésők jól edzett szerszámacélból legyenek, egy keményebb kőzetbe könnyen beletörhetjük a gyengébb minőségűeket.
Egy pajszer is jól jöhet a nagy kövek szétfeszítéshez.

Jegyezzük meg, a kalapálásnál könnyen szilánkok pattanhatnak a szemünkbe, ezért védőszemüveg használata kötelező!!!

Omlásveszélyes helyeken sisak sem árt. Az ásványok felismeréséhez - főleg ha azok elég picik - mindig vigyünk magunkkal lupét, azaz kis kézi nagyítót. Ezeknek általában 10-20x nagyítása van, optikai boltokból könnyen beszerezhetőek. Vannak ásványok, amiket a földből kell előkotorni, ilyenkor ásóra és lapátra lesz szükségünk.

Az ásványokat, főleg a törékenyeket be kell csomagolnunk, hogy kibírják a hazautat. Én erre a célra újságokat és lezárható műanyag tasakokat szoktam magammal vinni, eddig még minden ásványom túlélte a hazaszállítást :)

A következőkben megnézzük, hogy milyen is a gyűjtés a terepen, illetve néhány etikai és jogszabályról is szó lesz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.