2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Az ásványgyűjtésről

Az elkövetkező cikkben szeretném nektek bemutatni ezen hobbit a kezdetektől a komplett gyűjteményekig.

[ ÚJ TESZT ]

A lelőhely kiválasztása

Noha az előző oldalon azt írtam, hogy a trianoni döntéssel a határon kívülre kerültek a nevezetesebb bányáink, ez nem jelenti azt, hogy nem is maradt itthon semmi. Sőt ma már igen sok lelőhellyel rendelkezünk hála a gyűjtők odaadó munkájának. Hiszen gyűjteni nem csak bányákból, kőfejtőkből lehet.

Csak néhány a lehetőségek közül: természetes feltárás, mesterséges feltárás, meddőhányó, kutatótáró, kőfejtő stb. Ha egy kőfejtőt kerestek fel, előtte nem árt utánanézni, hogy működik-e, ha igen akkor kitől kell engedélyt kérni a meglátogatásához. Illetve vannak időszakosan működő kőfejtők is, itt sem árt tájékozódni előre. Meglehet, hogy amikor zárva van nyugodtan gyűjthetünk, de az is lehet nem.

Például létezik olyan kőfejtő, ami tavasszal és nyáron az ott költő madarak miatt van zárva, így értelemszerűen gyűjtők sem tevékenykedhetnek ilyenkor ott. Sokszor szép köveket szedhetünk a szőlőkből is, a tulajdonosok engedélyét mindenképpen kérjük a gyűjtéshez. Általában kedvesek és engedik is, hiszen megszabadítjuk őket a felesleges kövektől, amelyek akadályozzák a kapálást, szántást. Viszont vannak, akik nem szívlelik ha a földjükön gödröket ásunk, történtek már feljelentések és kerékkiszúrások is! Illetve azt is vegyük figyelembe, hogy lehetséges, hogy lelőhelyünk természetvédelmi területen található. Ilyenkor a kalapálást mérsékelni kell, vagy egyáltalán nem szabad.

A budapesti Róka-hegyi mészkőfejtő

Lelőhelyek tekintetében ajánlom az alábbiakat:
Szakáll Sándor (szerk): 100 magyarországi ásványlelőhely
Geománia

Noha nekem a könyv is megvan, én is a Geomániát használom. Lelőhelyek tekintetében a legjobb hazai oldal. Több száz lelőhellyel rendelkezik, ami a gyűjtőknek hála folyamatosan bővül. Általában a fentebb felsoroltak mind le vannak írva lelőhelyenként, így könnyen felkészülhetünk. Az esetleges veszélyforrásokra (pl: kőomlás) is figyelmeztetnek minket.

Ha kiválasztottuk a meglátogatandó lelőhelyet nem árt informálódni az ott található ásványokról is. Eddig általában egyetemi, múzeumi könyvtárakból, a Koch-monográfiából lehetett utánanézni ezeknek. Ma már annyira nincsen szükség erre, hiszen a Geománián a lelőhelyeken található ásványokról is le van írva minden, hol keressük, milyen mérettartományban mozognak stb. Emellett képek is rendelkezésünkre állnak - a lelőhelyről és az ott fellelhető ásványokról szintén, - amelyek megkönnyítik a munkánkat.

A budapesti Kálvária kőfejtő

Most pedig nézzük meg mi mindenre lesz szükségünk egy gyűjtés alkalmával.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.