2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Android programajánló

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Rövid összefoglaló arról, hogy milyen programokat érdemes használnia egy Androidosnak.

[ ÚJ TESZT ]

Harmadik pakk

Enhanced SMS & Caller ID: felolvasó program (alias eCID). A hívó nevét, az sms, e-mail küldőjét be tudja mondani. Fel tudja olvasni akár az sms/mail szövegét is, csak beállítás kérdése. Azt is be lehet állítani, hogy mit mondjon (pl.: XY hív, vagy hívás XY től, sms XY feladótól, mail jött uram XY feladótól stb.). Önmagában nem csacsog velünk magyarul, kell hozzá a következő két program:

Classic Text To Speech Engine: ez a program tanítja meg beszélni a telefont és az eCIDet. Hogy magyarul beszélgessen velünk, kell még ez a program:
SVOX Hungarian/Magyar Judit: (fizetős) Szép női magyar hang. Ezen a hangon fognak megszólalni az eCIDben beállítottak. Nagyon jól érthető. Használhatjuk még honlap felolvasásához is, minden olyan programmal kompatibilis, amelyik úgynevezett "text to speech"-re építkezik.
Különösen ajánlottak!

Pure Grid calendar widget: a program segítségével naptár widgetet lehet kirakni a home-unkra. A többihez képest ez vált be nekem a legjobban, mert ezt lehet a legjobban átlátni. Szinkronizál természetesen a Google calendar-ral. Havi és heti nézet is van. Én a hetit kirakom egy egész oldalra, és szépen látom, mikor milyen eseményem van.
Ajánlott!

Document Scanner: (fizetős) lefotózunk egy képet/dokumentumot, és a program átalakítja pdf-formátumúvá. Ha egyszerre több képet fotózunk, akkor összefűzi egy pdf-be azokat.

Quick Settings: egy program, amely tartalmaz rengeteg beállítást. Nagyon hasznos, hisz gyorsan be lehet állítgatni a telefont a segítségével (fényerő, hangerő, WiFi be- kikapcsolás, BlueTooth, GPS, APN stb.) Mutatja még az akksi töltöttségi szintjét is. Extra funkciója, hogy zseblámpát tud csinálni a kijelzőnkből. Használatát úgy javaslom, hogy tegyük ki a programot widgetnek, és úgy állítsuk be, hogy csak a leginkább használt funkciók látszódjanak, és akkor kaptunk egy olyan widgetet, amiben számos hasznos funkció található meg. Így sok helyet spórolunk meg a home-on.
Különösen ajánlott!

MoreLocale2: ha nem magyar nyelvű telefonunk van, akkor nem is ismeri fel azt, hogy Magyarországon vagyunk. Ezzel a kis ügyes programmal meg lehet mondani a droidunknak, hogy mi magyarok vagyok. Ha beállítottuk, akkor például a Market magyar lesz, és azok a programok is, amelyek amúgy tudnak magyarul.
Nem magyar nyelvű telefonosoknak különösen ajánlott!

Uninstaller: egyszerű, alkalmazás uninstalláló program. Kényelmesen, gyorsan lehet vele letörölni a nem kellő alkalmazásokat.
Különösen ajánlott!

StopWatch & Timer: Stopper és időzítő alkalmazás. Akár részidőket is tud mérni a stopperrel. Ha az időzítő lejár, akkor "zajong". Tudja, amit tudnia kell.
Különösen ajánlott!

Bluetooth File Transfer: az Android egyik gyenge pontja a BlueTooth. Ez a program ezen segít. Tudja FTP-n működtetni a BT-t, szóval ha a gépünkön van BT port, akkor hasonló módon tudjuk kezelni a telefon tartalmát, mint a SwiFTP-nél (lsd. feljebb!)
Különösen ajánlott!

Quick Profiles: a nagyon-nagyon musthave programok egyike. Profilokat tudunk segítségével létrehozni. A különböző profilokat nagyon testre lehet szabni (csengetési mód, hangerő, képernyő kikapcsolási idő, repülős üzemmód, háttér csere, WiFi kapcsolása stb.) Widgetnek kirakva, és a Pro (fizetős) segítségével, ami ikont ad az egyes profiloknak, nagyon gyorsan lehet profilt váltani, és be lehet úgy is állítani, hogy a widget az éppen aktuális profil ikonja legyen, így mindig tudjuk, épp melyik aktív.
Különösen nagyon ajánlott!

ES File Explorer: a másik nagyon-nagyon musthave. Egy komplett intéző, ami mindent tud. Másolás, kivágás, FTP, LAN...
Különösen nagyon ajánlott!

Documents To Go: mindenes irodai program. Szöveges dokumentumok, táblázatok, prezentációk, pdf-ek kezelésére alkalmas. Támogatja a legtöbb formátumot (doc, docx, xls, xlsx, ppt...) A teljes változat megvásárolható, csak az tudja szerkeszteni is a dokumentumokat. A konkurensek közül a legjobb.
Különösen ajánlott!

Note Everything: jegyzetelő program. Lehet készíteni jegyzetet írással, rajzolással és hanggal. A PRO (fizetős) változat okosabb, azzal akár videó, vagy fotó jegyzetet is készíthetünk, de le is védhetjük a feljegyzéseinket jelszóval. Mindenképp jobb, mint a gyári (már akinek van :) )
Ajánlott!

Call Meter NG: telefonszámla monitorozó program. Megmutatja, hogy éppen mennyi SMSt küldtünk, mennyi hívást indítottunk, és mennyi adatot forgalmaztunk a számlázási periódusunkban. Jó szolgálatot tehet, ha nem szeretnénk hatalmas számlát fizetni hó végén. Van egy testvére is: Call Meter 3G (beta). Ez már több beállítási lehetőséggel bír. Pl. meg tudjuk neki adni, hogy mennyiért hívunk 20-ast, 30-ast, melyik számokat ingyen stb. és akkor úgy fogja közölni velünk, hogy éppen mennyi a számlánk. Kissé bonyolult tökéletesen beállítani, de csak egyszer kell :) Még csak beta fázisban van a program, de így is egész jól használható a többség szerint nálam sok galibát, bugot okozott...

PowerAMP Music Player: a méltán legnépszerűbb zenelejátszó program. Képes mindenre, amit egy zenelejátszótól el lehet várni: a népszerű formátumok lejátszása, EQ, hangszín beállítás, widget, ID3tag-ek kezelése és még számos egyéb hasznos funkció lapul meg eme remek alkalmazásban. A teljes verzióért fizetni kell ugyan, de megéri véleményem szerint! (Az ingyenes verzió trial.)
Különösen ajánlott!

Körülbelül ezek azok a programok, amik szerintem kellenek egy androidos telefonra. A launcher-eket kihagytam, mert azokról már annyi cikk van az interneten, mint a szemét, és az is nagyon szubjektív, hogy kinek melyik miért tetszik, nem akartam vitát generálni. A kategorizálás hiányáért elnézést, de úgy gondolom, hogy nem lehet sokat közülük kategorizálni. Ez egy ilyen sorrend, mint említettem feljebb, az Appbrain szerint ez sorrend :)

Remélem tetszik a cikk, olvassátok egészséggel, szívesen várom a hozzászólásokat, legyenek azok beszólások, ötletek, tippek.

Tisztelettel: CoolBoy

szerk.: biztosan lesz folytatása a cikknek :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.