2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Milyen az igazán jó vörösbor?

Írta: | Kulcsszavak: bor . ahogy kell

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Olyan, hogy ha elviszed kétnapos borkóstolóra - példánkban Szekszárdra, Fritz és Takler pince - barátaidat, akik félénken merik csak mondani, hogy ők inkább a rozét szeretik, esetleg az édesebb borokat, de leginkább nem is borosok, a vörösbort pedig egyáltalán nem, nem az ő világuk...

...szóval, ha ugyanezen barátaid aztán elképedve néznek rád - például - a Takler csúcsboroknál járva, és mondják, hogy azt hiszik, kezdik érteni, hogy miről papoltál eddig...

...és ugyanezen barátaid stikában azóta is meg-megvesznek egy-egy palack vörösbort, amikor mennek vásárolni egy hiperbe. Próbálgatnak, kóstolnak, jó érzékkel választanak. Mert keresik azt a definiálhatatlan katarzist, amit egy teljes, jól felépített Takler (vagy Fritz (vagy Jekl (vagy ...))) kóstoló végén egy CF Selection vagy egy Primarius nyújtott.

Disclaimer: annak, aki ezt nem élte meg, sznob zagyválásnak tűnik egy-egy ilyen írás, igazából jogosan. Ugyanakkor, ha egy pillanatra nyitottabbak vagyunk az echtemagyarnál ;], és feltesszük, hogy azért az állandóan a borokról mantrázó ismerősünk sem elmeháborodott, épp ezért feladva az ellenállást végül átadjuk magunkat egyszer az életben egy-két ilyen - nem is drága - kóstolónak... nos, garantálom, hogy leesik a húszfillér.

Hozzászólások

(#2) Parci válasza Kalandor (#1) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

vörös, fehér, száraz, édes... ez már csak ízlés kérdése. nem állítom, hogy minden egyenértékű, ahogy elmélyül az ember a borban, azért az édesek például egy spéci szegletbe szorulnak vissza, és a vörös és a fehér viszonya is megváltozik...

de a lényeg nem ez. hanem az, hogy bizonyos borok (emberenként változik, hogy melyek) olyan tökéletességélményt tudnak nyújtani, amit nagyon kevés dolog az életben. biztos mindenkinek vannak ilyen pillanatai... egy hegytető... egy tökéletes pillanat, amikor a kedvesére néz... mittoménmi. szóval olyan pillanatok, amikor azt érzed, hogy egész egyszerűen ennél nem kell több. soha.

a bor tudja ezt. a whisky is tudja egyébként, bár számomra sokkal ritkábban. a pálinka és a sör nem tudja (pedig mindkettőből van olyan, amit élek-halok, olyan finom). a többi pancsi (jéger, unicum, koktélok és egyéb borzalmak) meg soha nem is fogja tudni.

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3) bandus


bandus
veterán

mi most a füredi borhetek aktív résztvevői voltunk. nálam szinte csak fehér száraz borok játszanak, azokból is a könnyebb fajták. a chardonnay például már túl testes nekem. rizling, irsai, ezek nagyon bejövősek, de azért annyira még nem fejlett a borkultúrám, hogy sokfajta bort ismerjek. most hoztam haza magammal egy palack balatonfüredi olaszrizlinget, egyszeren ez eszméletlen. annyira különbözik a többi, kóstolt rizlingtől.. mondjuk az ára is dupla annyi :)
van még a plcon egy 96-os, 5 puttonyos aszúm is. erről vélemény? én alapvetően nem szeretem az édes borokat.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#4) Parci válasza bandus (#3) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

az aszúk, ahogy például a portói borok is, egy külön világ. külön is kell kezelni, szerintem, mert nem alternatíva egy száraz vörösborra. úgy amúgy kedvelem az aszút, meg is tankoltam, lásd előző blogposztom.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#5) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

(Én meg maradok a friss muskotályos szőlőlénél, nekem az is kellő tökéletességélményt nyújt. :D Amúgy meg túl - azaz veszettül - édesszájú vagyok, az alkohol-hatás már "belerondít" az édességbe, akárhogy is. :)) )

[ Szerkesztve ]

(#6) Parci válasza Crystalheart (#5) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

igen, a barátaink is pont ilyeneket mondtak... ezért is írtam a bejegyzést... :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#7) Crystalheart válasza Parci (#6) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Velem asszem kudarcot vallanál, annyira keményfejű és édességimádó vagyok. (Na meg fukar is, a jó bor drága.) Vizes-citromos méz rulzz. :D

(#8) Gubro válasza bandus (#3) üzenetére


Gubro
senior tag

Mondjuk azért aszú és aszú között is baromi nagy különbség van, szóval nem mindegy, kitől van.
Számomra a legdurvább sokkok egyike az volt, amikor először láttam meg az egri vár tövében egy táblát: Vörös: 300.

(#9) mephi666


mephi666
nagyúr

leírnám ide az első IGAZI boros élményemet... kb 2002-ig csak meg-megkóstoltam 1-2 édesebb fajtát... nem volt egyik sem rossz, de maradtam inkább a sörnél... aztán egyik ismerősünk kiment pár hónapra németországba melózni... mondtuk neki, hogy gondoljon ránk: hozzon már 1-2 doboz/üveg valami jókis bajor sört, amit itthon nem lehet kapni :)
nem felejtette el a kérést, de nem sört hozott, hanem száraz francia vöröset... 1-1 üveggel... hónapokig pihent a palack a polcon... (2000-2001 körüli cabernet sauvignon volt... talán nicolas napoleon?) aztán egyszer összehoztunk egy pc-partit a szomszéd faluban... gondoltam elviszem magammal és megiszogatjuk... na, már most kellemesen behűtöttem előre és az első kortyok után azt mondtam: "szemét g*ci leszek, de ebből senkinek nem adok, mert istentelenül finom" :) (mindenki itta azt, amit vitt...) szépen bepusztítottam pár óra alatt az egész üveggel, de az a bor volt számomra a legmeghatározóbb... azóta szeretem igazán a jó borokat... :) az a szép az igazi borban, hogy eliszogathat az ember belőle és másnap nincsenek problémák... kannásból talán 1szer rúgtam be, de másnap majdnem megzavarodtam: mintha megmérgeztek volna :(

a nyári nagy melegben nincs is szerintem jobb, mint nyugodtan beülni egy kellemesen hűvös pincébe társasággal és végigkóstolgatni a jobbnál jobb helyi borokat... durva, hogy 3-400ft-ért adnak igazán jó borból 1-1 litert... és nem értem meg azokat, akik tablettás sz@rokra fanyalodnak... :(

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#10) Parci válasza mephi666 (#9) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

számomra a bor az egyetlen ital, amitől nem vagyok másnapos, ha nagyon fejreállok előző nap, akkor sem. pálinka, whisky is halál, a pancsolt tömények meg gyilkosak. sör marha alattomos. egyedül a bor olyan, hogy frissen, tisztán ébredek. oké, persze, abból is van az a mennyiség, h kész legyél, de egy határozott részegség után még semmi.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.