2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

XGL és Beryl 2.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Előző írásomban olvashattátok, hogy próbálkoztam a 3D-s asztalkörnyezettel. Azóta sok...

[ ÚJ TESZT ]

Előző írásomban olvashattátok, hogy próbálkoztam a 3D-s asztalkörnyezettel. Azóta sok idő eltelt, s a SUSE Linuxomat lecseréltem a Mandriva PowerPack 2007-re, melyben beépített szolgáltatásként is jelen van a 3D. Nos lássuk mit alkottak a fiúk.

Első alkalommal felkerestem a vezérlőközpontot, ahol a Hardver tab-nál ott szerepelt a 3D. Meg is örültem neki, s gyors rákattintottam (mimást is tehettem volna ). Ekkor olvashattam, hogy konkrétan még az egyel régebbi verzió, a Compiz és az XGL, valamint az AIGLX-ről van szó. Utóbbit nem támogatta a rendszerem, így maradt a Compiz és XGL páros. Amint igénybe akartam venni a szolgáltatást közölte velem a rendszer, hogy le kell töltenie a csomagokat. Ezt jóváhagytam, majd ismét közbeszólt a system: újra kell indítani az X-et (azaz a GUI-t - grafikus felületet). Miután kijelentkeztem örvendve láttam, hogy ez a disztró se lesz a stabilitásáról híres. Ugyanis úgy félúton lefagyott a gép. Illetve nem fagyott le, de megakadt egy pontnál, ahonnan nem lépett tovább. Hajj- mondtam magamba, és nyomtam egy restartot. Restart után félúton boot közben megint beakadt a rendszer. Újabb restart, s örömöm csüggedni látszott.

Ezek után már sikerült végre beindulni a Madrivának, s be is tudtam jelentkezni. Ahogy megláttam az ablakokat örömöm ismét ''kivirágzott''. Ugyanis tudni kell, hogy SUSE után nem mondanám szépnek ezt a disztrót. Túl nagy betőkkel dolgozik, és egyéb szépséghibákat véltem felfedezni. De az új ablakrendszer igen szépnek mondható. A betűméret itt sem kicsi, de ideálisnak mondanám. A fejlécben a kék szín átteccő, igazán igényes. Maga az ablak szinte életre kellt. Amerre húzom annak mefelelően ''hullmázik''. Szinte ruganyos az egész. El is lehet játszadozni a fizika törvényeinek igen csak érvényesnek mondható ablkokkal. Ami szép az egészben, hogy ez már HW-es gyorsításon alapszik, így real time nyom minden effektet prociterhelés nélkül. Nagyon látványos, ahogy gyorsan mozgatva az ablakokat torzul az egész tartalom, de közbe megörzi eredeti formáját is, tehát nem mosódik el, nem lesz az ablakból ''fűrész''. Élsimítás rulz.

Azt hiszem az ablakokról mindent leírtam. Jöhet a feladatváltó. Ez úgy néz ki, mint Mac OSX-ben. Talán még kicsit szebb is, bár néha bebugzódik. Lényege, hogy minden aktív ablakot behoz a képbe összekicsinyítve, és csak rábökve arra az ablakra amit szeretnénk már megy is a móka, azaz arra az alkalmazásra vált a rendszer, azt az ablakot hozza előtérbe. Ez a Windows-os Alt+Tab módszer kiforrottabb formálya, ami már a Vistában is jelen van valamilyen szinten. Ezt jobbnak mondanám, hiszen Vistában csak egymás mögé löki az ablakokat, itt pedig látjuk az ablak tartalmát is. Hihetetlen, hogy még több tíz ablaknál is pontosan jeleníti meg őket. Néha ugyan egy-egy ablakot ''középen felejt'' amikor nagyon sok meg van nyitva, de egyébként tökéletesen működik, igen ritkán jön elő ez a bug...

Jöhet a kedvencem: 3D asztal. Ugye tudni kell, hogy linuxban többmunkaasztalos rendszer jelen van. Ergó amíg egyik felületen Photoshopolunk és Dreamweaverrel játszadozunk, egyszóval szerkesztünk, addig a másik felületen akár MSN-ezhetünk is, hogy a sok ablak elkülönüljön egymástól. Nagyon sok előnye van, s ezt használja ki a Compiz is. Eddig alapból ugye egy kattintással tudtunk váltani asztalt, most a 3D effektel már kicsit más a helyzet. Alapértelmezésben a Ctr + Alt + Left/Right -al válthatunk felületet, de bármire be lehet állítani. Ez úgy néz ki, hogy 3D-ben szépen elforog az asztal. Nagyon látványos. Persze mi magunk egérrel is fordíthatjuk. Ilyenkor nem csak úgy átfordul, hanem tudjuk tartani is. Két asztal közötti tartalmat is láthatunk, ahogy átbújik egyikről a másikra. Az egész egy nagy kocka, és minden lapján más munkaasztal van.

Továbbá jelen vannak még a Mac-hez hasonló extrák, mint például a zoom-olás vagy az átlászó ablakok.

Összeségében nagyon megtetszett az egész, látványossága mellett hasznos is. Csak jót tudok mondani róla. Azt még azért hozzátenném, hogy nem vagyok biztos benne, hogy nem a 3D kavar be a Madriviának, s azért lett ennyire instabil.

Képek:

[link]
[link]
[link]
[link]
[link]

Kapcsoldó linkek:

[link]
[link]
[link]
[link]
[link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.