2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Világító klaviatúrák: a belépő szint

Három elérhető árú, vezetékes versenyző a beépített világítással rendelkező billentyűzetek mezőnyéből.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, avagy egy kis nosztalgia...

Bizonyára nem vagyok egyedül a mai számítógépes világban azzal, hogy leginkább esténként van időm a PC-t sanyargatni és teszem ezt akár a hajnali órákig mert máskor vagy nincs rá időm vagy csak mert ehhez van kedvem. Annak idején, amikor még a PC-s korszakom igazából elindult, nem voltak nagy igényeim.

Kellett egy gép, egy tömzsi monitorral (elég volt a 14-15", hajajj), meg valamilyen egér, egy billentyűzettel, esetleg még egy kínai, negyedgrammos, szivacsos fülhallgató a totális boldogsághoz. Nem foglalkoztunk azzal, hogy milyen felbontáson játszunk, nem volt érdekes az sem, ha low grafikán akadt a Red Alert, mert egyszerűen imádtuk, amit csináltunk.

Aztán teltek az évek és a piac átalakult, ezzel együtt az igények is. Voltak, akik még időben kiszálltak a sebesen rohanó vonatból, de voltak, akik maradtak, nem tudva mit hoz a jövő, de egy közös volt bennük: szerették a sebességet és a "villódzó fényeket". Egyre komolyabb hardverek érkeztek és ezzel együtt újabbnál-újabb gyártók jelentek meg a piacon, akik egyre több és többféle hardvert és perifériát, illetve tartozékot kínáltak több-kevesebb újítással.

Ez azzal is járt együtt, hogy egyre jobban versenyre keltek egymással a vevők elcsábítása érdekében, ami az árakat egyre lejjebb nyomta, és végre eljutott oda a PC ipar, hogy az igazi innovatív dolgok ma már nem elérhetetlenek az átlagosan kereső ember számára sem.

Bizonyára emlékeztek még anno a 2000-es évek eleje utáni korszakról (nagyjából 2007-ig, de valakinek még ma is tart), ami a PC-sek körében igazi modding korszak volt, a hardcore gamerek előszeretettel díszítették PC-jüket valóságos karácsonyfává egy különbséggel: hogy ezt főként a PC házán belül művelték. Egyik jó barátom ezt olyan fokon űzte és élvezte, hogy asztali lámpa nem is volt a szobájában, de hogy maximalizálja a fényorgiát, a gép mindkét oldala le volt véve és amikor rákérdeztem hogy ezt komolyan gondolja-e, kitérő válaszként annyit kaptam: így jobban hűl, tudod!

Visszatérve: annak idején indult be igazán a világítós dolgok piaca (nem csak a PC iparágban), ontotta magából az ipar a ledes ventilátorokat, kábeleket, számítógépházakat, stb.-ket, amiért el is kérték a maguk kis apróját. Talán maga a verseny vagy talán az igények az oka, de akkortájt születtek meg az első klaviatúrák is amiknek valamilyen háttérvilágításuk volt. Még igazi újdonságnak számítottak, de nem voltak túl olcsók.

Egyrészt: mert ami új és csak páran gyártják az drága, másrészt: a világítás kialakítása anyagárban sem volt túl olcsó. Egy korabeli prohardveres cikkben találkozhatunk az elsők egyikével, igen szép áron. Aztán szaladtak az évek, a technológia is kicsit megváltozott (olcsóbb lett, SMD ledek) és napjainkban már sok gyártó kínál elérhető áron világító billentyűzeteket.

Elérkeztünk cikkem megszületésének miértjéhez: a mai nap górcső alá veszek 3db belépő szintű világító klaviatúrát!
(megjegyzés: tervben van a teszt folyamatos bővítése újabb klaviatúrákkal, ahogy az anyagiak engedik)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.