2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Vámpírok és hackerek

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mostanság egyre több hülyítő reklámmal szembesülök. Aktuálisan az egy százalékom ihleti...

[ ÚJ TESZT ]

Mostanság egyre több hülyítő reklámmal szembesülök. Aktuálisan az egy százalékom ihleti meg a kreatívokat, de ma egy MTI-OS közleménybe ágyazott „hír” viselt meg leginkább.

„A PS Produkció június 30-án mutatja be a Pesti Magyar Színázban, Roman Polanski rendezésében a  Vámpírok bálja  című musicalt. Sajnálattal közöljük, hogy a produkció weboldalát ([link]) hacker támadás érte, ezért a honlap átmenetileg nem elérhető (kiadó: Zenés Színházért Közhasznú Alapítvány).”

[kép]

Mert ugye kérem szépen, aki
a) számítástechnikai rendszerben tárolt, feldolgozott, kezelt vagy továbbított adatot jogosulatlanul megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz,
b) adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Na már most ez nem is olyan vicces, kedves Vámpírék! Ha valóban megtörtént az action, a reklámoldal üzemeltetőjének feljelentést kellene tennie, mert itt bizony bűncselekményről beszélhetünk. Nekem azonban más is eszembe jut az attack kapcsán: mi van akkor, ha csak reklámfogásról van szó. Mert azt tapasztaltam, a média harap, ha meghallja a ''hacker'' szót. Volt már precedens: gondoljunk csak az Üvegtigris „ellopására”, vagy az online kötelezőbiztosítások egyik szereplőjének weboldalát ért „hacker” támadásra. Ezek után én már gyanakvó vagyok. Senecától tanultam: „cui prodest scelus, id fecit”, azaz akinek hasznára van a bűntett, az követte el. Érdemes erre is gondolni, mielőtt pálcát törünk a „gonosz hackerek” fölött, mert az is bűncselekmény, ha hamisan vádolunk meg valakit vagy valakiket.

Ezúton kérem a tisztelt internetrendőrséget, szíveskedjenek azt is vizsgálni: kizárható-e az önbetörés a vámpírok megtámadásánál?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.