2024. szeptember 1., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nubia Z7 mini - Újabb gyöngyszem Kínából

Két hét használat után nem csalódtam a készülékben: külsőre nagyon dizájnos, belülről kellően erős, a ROM friss.

[ ÚJ TESZT ]

Belső

A kis Nubia már gyárilag 4.4-es Kit-Kat Android rendszerrel kerül forgalomba. A gyártó (ZTE) egyelőre még csak kínai illetve angol nyelven adta ki a szoftvert. Amint már említettem Etotalknál lehetőség van 5 dollár ellenében kérni az ő saját fejlesztésű ROM-jukat, én ezt meg is tettem. Az első bekapcsolás után már magyarul üdvözölt a telefon.

A szokásos indulás után már használható is volt a telefon. Kínai szoftverek nélkül, alig néhány alkalmazással érkezett. Személy szerint egyáltalán nem tartom hátránynak, hogy nincs sok felesleges program telepítve, amelyet aztán nem is mindig annyira egyszerű eltávolítani. Itt azért megjegyezném, hogy a magyar nyelvű fordítás, nos, hát nem sikerült 100%-osra.

A beállításokat böngészve még szépen magyarul láthatóak a feliratok, de ha kicsit is bele mélyedünk a beállításokba, akkor bizony jó néhány helyen bele futunk angol szövegbe. A legviccesebbek a csengőhangok nevei, amelyek mind szépen rajzolt kis kínai házikók. :)

Ezt a kis bakit betudom annak, hogy ez viszonylag nagyon új készülék, júliusban jelent meg, és a gyár még nem készült fel európai forgalmazásra. Remélhetőleg későbbi ROM-ok megjelenése majd javítja a hibát.

Az alap rendszer nagyon gyors és gördülékeny. Viszont, mint már jó pár más készüléknél is láttam ennél is eltávolították a menüt, így az összes telepített alkalmazás ikonja az első lapra kerül, majd újabb és újabb lapok jelennek meg, ahogy több alkalmazást telepítünk.
Nem igazán vagyok kibékülve az ilyen elrendezéssel, ezért én rögtön személyre is szabtam a kicsikét a next launcher használatával, amely már fel volt telepítve.

Akadást, illetve lagot egyáltalán nem tapasztaltam. Ez nagyban betudható a Qualcomm 800-as széria processzorának, illetve a 2 GB RAM-nak.
Átlagosan 500 MB-nyi szabad RAM terület mindig van, így bőven jut hely az egyes alkalmazásoknak a futáshoz, még ha többet is futtatunk egyszerre a háttérben.

A belső tárhelyből 14,71 GB, amelyből 6,99 GB, amely szabadon felhasználható adatok tárolására, és további 1,53 GB, amely a programok számára van fenntartva. Nagy kérdés, hogy hová tudták elvarázsolni a maradékot, amit elég soknak tartok.

Csak, hogy számokkal is alátámasszam a telefon képességeit: Antutu szerint egy elképesztő eredményt ért el, ami 31080 pontnak felel meg. Én ugyan nem nagyon ismerem, de futtattam azért egy Quadrant tesztet is, amely 18678 ponttal jutalmazta. A rendszert különösebben nem akarom bemutatni, hozza a szokványos 4.4-es rendszer sajátosságait.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.