2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Satellite 2100CS, a 486DX2 erejével

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nem foglal sok helyet, elég öreg, de nem túl lassú. Csak a DOS-t kellett ráncba szedni.

[ ÚJ TESZT ]

Gondolatok

Jó érzés egy mások által már hulladéknak tartott gépet megmenteni, feléleszteni. A számítástechnika ugyan még nem rendelkezik nagy múlttal, de már a napjaink része. Érdekes látni, hogy alig több, mint másfél évtizede hol tartott a technika. Az IBM Convertible-hez viszonyítva legalább akkora az ugrás, mint a 486-hoz képest egy mai átlagos notebook. Mára a vasak teljesítménye legalább 2 nagyságrendet javult egy magon, de lehet, hogy akár 3-mat is.

A szoftveres fejlődés is látványos. Egy modern Linux vagy Windows az átlag hardverrel gond nélkül működik. Sokkal egyszerűbb a dolgunk, nem kell jumperelgetni, pár driver és általában minden megy. A felhasználói felület is sokkal intuitívabb, szebb.

A pozitívumok mellett viszont a rohanás sok negatívumot is hozott. A szoftverek között nem ritka az összecsapott. A hibás funkciók, összeomlások számát ugyan nem érzem gyakoribbak, de a kivitelezés minősége gyakran gyenge. Előre elkészített elemekből állítanak össze szoftvereket, amik az erőforrásokkal nagyon pazarlóan bánnak. Legjobb példának a platform független flash-t hozhatnám fel, de egy mai irodai program is a szükségesnél tízszer több erőforrást zabál fel. A Windows 3.1 alatt futó Works 3-ban az összes alap funkció megtalálható és akár egy szakdolgozatot is össze lehet vele hozni.

Sajnos az optimalizálatlanság elérte a szabad fejlesztéseket is. Egyszer már kipróbáltam régi szoftvereket egy mai gépen, de kíváncsi lettem, hogy mit lehet kihozni egy jól megvagdosott, válogatott linuxszal a gépemből.

A Toshiba 2100CS-et elég pozitívan tudnám értékelni. DOS-hoz elég gyors, a merevlemeze "hatalmas" és a 20MB memória is bőven elég. Persze egy quake szoftver renderrel kifogna rajta, de nem vagyok telhetetlen. Egyedül a grafikus rendszerét lehet kritizálni. A VGA kártya laptophoz és korához képest átlagos, nincs is vele sok gond. Csak egy dolgot találtam zavarónak. Bár az LCD 2005-ben nem számított rossznak, ma már bántja a szemet. Hogy mennyire bánt, az ott is láthatjátok, hogy már többször is említettem ezt a hibát. Külső LCD-re kötve sokkal jobb, bár furcsa a 320x200-as felbontást 20" nézni.

Minden hozzászólást szívesen veszek, ha hibát vétettem szóljatok, hogy javítani tudjam.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.