2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Satellite 2100CS, a 486DX2 erejével

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nem foglal sok helyet, elég öreg, de nem túl lassú. Csak a DOS-t kellett ráncba szedni.

[ ÚJ TESZT ]

Felélesztés

A gépnek mechanikailag semmi baja nem volt, de oprendszer nem volt rajta. Gondolkoztam, hogy mit telepítsek fel. A Windows 98 és DOS között ingadoztam, de az utóbbi mellett döntöttem. Nem akartam küzdeni a driverekkel és így korhűbb is. Ráadásul egyszerűbb is a telepítése CD meghajtó nélkül. Az eltervezett menetrend nagyjából a következő volt:

- DOS boot floppy elkészítése
- Merevlemez formázás
- Null modemen keresztül a telepítők átmásolása
- Programok telepítése

Boot floppy és formázás

A jól bevált - eredetileg Novell féle - DOS került fel a gépre két lépésben. Szabadon letölthető innen és felhasználható. Érdemes tudni, ahogy az első szektor az image-ről tartalmaz információt, amit linux alatt el kell távolítani. Az első parancs raw floppy állományt hoz létre, a második pedig felmásolja a lemezre.

dd if=DISK01.144 of=DISK01.img bs=1 count=1474560
dd if=DISK01.img of=/dev/fd0

A raw floppy képeket később még felhasználtam. Természetesen Windows alatt is megoldható az egész, csak a winimage nevű program kell hozzá. Csak az első lemezt írtam fel, majd ellenőriztem, hogy az fdisk, format és a filelink is meglegyen. Miután floppyról szépen elindult a gép felparticionáltam a merevlemezt fdisk-kel, majd újabb reboot után megformáztam azt egy format c: /s /x utasítással és felmásoltam a c: meghajtóra a filelink-et.

Másolás

Miután a gép már a saját merevlemezéről indult neki láttam volna a programok másolásának. Két apró gond volt csak. Az első hogy nincs a gépemen soros port. Ezen párhuzamos (laplink) kábellel lehetett volna segíteni, de nem akadt a lomok között. De kezembe akadt egy USB-soros átalakító. A következő kérdés az volt, hogy hogyan lehet másolni a két gép között. A megoldás egy virtuális gép lett:

- Virtualbox alatt feltelepítettem a már meglévő NWDOS-t.
- A virtuális géphez hozzá rendeltem a USB-s soros portot

- Egy második virtuális lemezre felmásoltam a telepítőket. Vmware player alatt simán fel tudtam csatolni a lemezeket, de nem akartam csak ezért telepíteni. Persze Linux alatt mindenre van legalább fél tucat megoldás.

sudo modprobe nbd
sudo qemu-nbd -c /dev/nbd0 DOS_2.vmdk
mount /dev/nbd0p1 /mnt

- Filelinkkel átmásoltam mindent a laptopra. Mind a két oldalon ugyanazokat a paramétereket kell beállítani, egyik gép a slave, a másik a master és már csak el kell indítani a programot. Sajnos a stabilitása nem a legjobb, csak 9600 bit/s mellett volt megbízható. Ez igen lassú, egy óra alatt durván 4MB-ot tudott átvinni. Szerencsére van egy jogtiszta Norton Commanderem, amivel nagyjából 6x ekkora sebességgel tudtam másolni. Párhuzamos port bevetésével pedig akár egy floppy teljesítményét is el lehet érni... Az NC alatt a felső menüben (F9) a Linket kiválasztva kell hasonlóan eljárni, mint a filelink esetében. A mester gépről böngészhetjük a szolga merevlemezét és másolgathatunk oda-vissza.

Telepítés

A programok telepítés innen már nagyon egyszerű volt. A DOS után Windows, Works 3, tesztprogramok és néhány játék került fel a gépre. A legfontosabbat a végére hagytam, nekiláttam finomhangolni az alap beállításokat, pár helyen belejavítottam az autoxec.bat és config.sys állományokba. A végeredmény a következő lett:

config.sys:

DEVICEHIGH=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS
DEVICEHIGH=c:\WINDOWS\EMM386.EXE
SHELL=C:\COMMAND.COM C:\ /E:512 /P
BREAK=OFF
BUFFERS=1
FILES=47
FCBS=1,1
LASTDRIVE=C
HISTORY=ON,512,ON
DOS=HIGH,UMB
DEVICEHIGH=C:\WINDOWS\SMARTDRV.EXE /DOUBLE_BUFFER
STACKS=9,256

autoxec.bat:

LH C:\WINDOWS\SMARTDRV.EXE
@ECHO Off
PATH C:\WINDOWS;C:\DRDOS;C:\TOOLS;C:\;C:\NC
SET TEMP=C:\WINDOWS\TEMP
VERIFY OFF
PROMPT $P$G
SET DRDOSCFG=C:\DRDOS

Ráadásként megpróbáltam beizzítani az internetet is. Meglepően könnyedén sikerült életre kelteni a 3Com hálózati kártyát és az Arachne böngészőt. Bővebben itt írtam róla: [link]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.