2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Tömegkályha építése házilag

A kályha mindössze 3 hét alatt készült el és jórészt egyedül csináltam mindent. A gázszámlánk feleződött!

[ ÚJ TESZT ]

Tapasztalatok és hibák

Az egyik hiba, amit vétettem, hogy nem hagytam dilatációs rést a kémény és a kályha között, továbbá a füstkiömlő nyílásba nem illesztettem flexibilis megoldással (a hőtágulás miatt) egy csövet, így a kémény a fűtés során egy kicsit elmozdul (fél mm), így repedés keletkezik rajta az összekötött részen.
A másik hiba, hogy a frontfal és a tűztér közé nem tettem kerámiapaplant, ami szintén a hőtágulás miatt jönne jól. Így itt is, a hőtágulás következtében keletkezik egy vékony repedés a kályhán, de ez nem igazán befolyásolja a működést.

A kályha mindössze 3 hét alatt készült el és jórészt egyedül csináltam mindent. A téglákat flexszel vágtam és szalagcsiszolóval kerekítettem le egyesével. Ez a kályha, úgy gondolom, nem sikerült rosszul, de ha tehetném, újra nekivágnék, mindazzal a tapasztalattal, amit szereztem ennek az építése közben.

A működése pedig kiváló. Amikor befűtök, az üvegajtókon kiáramló meleg hirtelen nyomja fel a hőmérsékletet, majd kb. 2 óra múlva elkezdi kiadni magából – ekkor tombol igazán. Ilyenkor már pólóban flangálunk a házban.

És persze ez lett a fő fűtési megoldás, és a gáz-központi fűtéses megoldás maradt a kiegészítő fűtésnek. Le is ment a gázszámlánk a felére.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.