2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux szerver otthonra

...avagy hogyan válasszuk ki és konfiguráljuk otthoni szerverünket.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Szép számmal találni leírásokat a neten a témában, azonban még mindig sokan ódzkodnak attól, hogy nekivágjanak egy otthoni hálózat beállításának, valamint egy saját home szerver üzemeltetésének, pedig bizony sokszor nagy segítséget jelenthet. Manapság már szinte minden háztartásban több számítógép van, nem ritka, hogy akár három, négy is, laptopok valamint asztali gépek vegyesen, így a gyerekek, anyuka, apuka, esetleg a nagyszülők is zavartalanul végezhetik teendőiket egymástól függetlenül. Ilyen esetekben olykor körülményes lehet a gépek közötti adatcsere, a fájlok mozgatása és megosztása.

Mennyivel könnyebb lenne az élet, ha rendelkeznénk egy központi szerverrel, amelyet bármikor, bárhonnan, bármelyik gépünkről elérhetnénk, sőt mi több…akár a világhálóról is. Saját weboldalunkat is közzétehetnénk a segítségével, torrent kliensünket távolról is vezérelhetnénk egy egyszerű webes felület segítségével, a letöltött fájlok pedig automatikusan megosztásra kerülnének az otthoni gépek között. A munkahelyen elindítjuk a letöltést és mire hazaérünk, már azt látjuk, hogy a gyerekek nézik is a filmet, hiszen rögtön megjelenik hálózaton a „Filmek” mappa tartalmaként. A munkához szükséges dokumentumaimat és fájljaimat bárhonnan elérhetem, hiszen az otthoni szerverem bármikor böngészhetem. Nincs nálam pendrive és nagyon fontos lenne lementeni egy dokumentumot? Semmi gond. Nyitok egy FTP klienst és máris felcsatlakozok az otthoni szerveremre, ahova egy pillanat alatt feltöltöm az archiválni kívánt fájlt. Unom, hogy az ingyenes mail szolgáltatók mindig reklámokat biggyesztenek a leveleim végére és sokszor nem is érhetők el. Semmi gond, hiszen van saját szerverem, így hát semmi akadálya annak, hogy a levelezésem is azon keresztül intézzem. Szeretnénk kikapcsolódásképp néha játszani egyet a haverokkal, de nincs egy normális szerver, ahol cheaterek vagy éppen túl profik nélkül játszhatunk? Nem gond, feldobok egy Counter Strike szervert a gépemre és csak megadom a többieknek a címem.

A fenti, kicsit gyakorlatiasabb példákból látható, hogy mekkora könnyebbséget is jelenthet egy ilyen bővítés. Persze nem mindenkinek éri meg és a legtöbb hétköznapi felhasználó ezen feladatok felét sem használja, ámbár, ha a felsorolt érvek közül, akár csak egy is csábító, akkor érdemes belevágni, hiszen ezzel is csak tanulunk, és később könnyedén pakolhatunk egyéb, akkor már szükséges szolgáltatásunkat is a gépünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.