2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Surface Pro 2, a legproduktívabb tablet

Ismerkedés a Microsoft zászlóshajójával, a tabletbőrbe bújt laptoppal: kissé nehéz, de a tudása kárpótol.

[ ÚJ TESZT ]

Üzemidő, ár, összegzés

Az elődhöz képest az üzemidőt közel megkétszerezték, mindez elsősorban a nextgen Intel processzornak köszönhető, amely egy-két wattos idle fogyasztásával valóban hatalmas előrelépést jelent az elődjéhez képest.

És hogy mennyi az annyi? Kikapcsolt WiFi-vel és 20% körüli háttérvilágítással olyan 10 óra fölött van az SP2 üzemideje, böngészéssel 7-8 óra, HD filmnézéssel olyan 6-7 óra a maximum, amit ki lehet sajtolni belőle. Agresszív igénybevétel esetén (pl. komolyabb játék) nem bírja tovább 2 óránál a gép, de a 30 W fölötti átlagfogyasztással ez nem is várható el.

Tabletviszonylatban ez persze nem eget rengető, főleg a videolejátszás üzemidejét látva, mégis egy ilyen erővel rendelkező gép esetén kifejezetten jónak mondható értékek.

Árazás tekintetében nagyon nem áll jól a Surface Pro 2; az ultrabookok árszegmensében foglal helyet. Az egy dolog, hogy idehaza nincs hivatalos forgalmazásban egyik Surface sem, de a gyenge forintárfolyam is sokat ront a helyzeten.

Az EU-ból körülbelül 260-300.000 forint közötti áron lehet hozzájutni újonnan 128 GB-os Surface Pro 2-höz eBay-en. 64 GB-os vásárlását senkinek sem javaslom, legfőképp azért, mert a microSD fényévekkel lassabb az SSD-nél, magyarán komoly, játékok / programok számára szóló tárhelybővítésként tekinteni rá több mint hiba, el kell felejteni (média tárolására persze kitűnő, főleg az UHS-1-es kártyák).

Amerikából is ki lehet fogni jó pár példányt jó áron – néha még olcsóbb importtal és szállítással is – , azonban az USA-ban vásárolt Surface-ek garanciája nem érvényes Európában, ezt is figyelembe kell venni vásárlás előtt!

Verdikt: A Surface egy hibrid, valahol félúton a tabletek és a laptopok között, de inkább közelebb az előbbihez. Mindegy, hogy tabletként vagy laptopként (ultrabook) tekintünk rá, mindkét típusnak örökölt a hátrányaiból. Vastag, viszonylag nehéz, aktív hűtése van, az üzemideje se eget rengető, mégis a használata folyamán ezek nem tűnnek fel, mert ez az eszköz az, amire (ha másra nem is, de a funkcionalitására) már évek (évtizedek) óta várnak az emberek: Hogy az otthon évek óta használt és megszokott felületet az adataikkal együtt magukkal tudják vinni, és a szokott módon tudják azokat elérni, illetve használni.

A Surface Pro (2) megadja ezt a lehetőséget, mert a hibái ellenére mégis a világ legelterjedtebb operációs rendszerét kínálja – annak minden tudásával és képességével. Nem mindenkinek van erre szüksége – elvégre egy rétegeszközről van szó –, nem is mindenki tudja kihasználni a képességeit, de aki egyetlen eszközzel kívánja kiváltani a laptopját és a tabletjét, nem nyúl mellé, ha beruház egy Surface Pro 2-re. Megéri.

Köszönöm, hogy olvastad a cikkemet. Minden észrevételt, kommentet szívesen várok!

WiNTeR

Azóta történt

  • Dell Venue 8 Pro

    Ha minden vágyad, hogy a Győr-Budapest viszonylaton a Half Life 2-vel játsszál Angry Birds helyett, nincs is más választásod.

  • Vega Q7108 tablet: netbook helyett

    A Vega nem túl hangzatos nevű tabletjének bemutatása, és egy korosnak számító netbookkal való összehasonlítása.

  • WayteQ xTAB 7x- Ezermester

    A WayteQ egyik újdonsága: mindent tud amire szükség van, gyorsaság, és nagyon jó árazás jellemzi.

  • Cube Talk 7x tablet bemutató

    Jelen teszt alanya talán az egyik legjobb ár-érték arányú tabletnek számít az alsó kategóriában.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.