2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Surface Pro 2, a legproduktívabb tablet

Ismerkedés a Microsoft zászlóshajójával, a tabletbőrbe bújt laptoppal: kissé nehéz, de a tudása kárpótol.

[ ÚJ TESZT ]

Külsőségek

A Surface Pro 2 a Surface szériánál megszokott fekete külső, fehér belső dobozzal érkezik. A tablet doboza a gépet, a töltőjét (UK változatú az eme cikkben szereplő SP2, de egy villanyborotvához használt sima kábellel a töltés bármikor megoldható) tartalmazza. A tablet alatt a Surface Pro Pen, valamint a 200 GB-os, 2 évre szóló OneDrive kupon és a Skype bónuszaktiváló kártya található.

Ilyen kell egész pontosan

Aki már látott első generációs SP-t, annak semmi újdonságot nem tartogat az utód, csupán a kétállású támaszték az újítás (50°). Ex-Surface RT tulajként eléggé idegesítő volt, hogy a kickstand csak egyetlen, 22°-os dőlésre adott lehetőséget, holott az igény már akkor megvolt egy második pozícióra is (vagy akár a VAIO Tap 11-féle, egy bizonyos tartományon belül tetszőlegesen állítható támaszték is megoldás lehetett volna). Saját tapasztalat, hogy az új állás sokkal többet van használva, mint a régebbi.

Új pozíció – régi pozíció (nagyítható)

Az anyagát tekintve a gép alkatrészei az úgynevezett VaporMG magnéziumötvözetből készített házban vannak elszállásolva, melynek szerelhetőségét az iFixit a csodás 1/10-re értékelte, magyarán: ha bármi meghalna a gépben, az egyetlen megoldás a kukába hajítás, mert az SSD-t leszámítva semmit se lehet cserélni, de azt is csak akkor, ha a kijelzőt (amit mellesleg leragasztottak a káva mentén) kiemeli a vállalkozó szellemű tulajdonos. Az összeszerelés minősége mellesleg hozza a megszokott prémiumkategóriás minőséget, nincs recsegés és rossz illesztés.

A szokatlan, 13 és fél milliméteres vastagság leginkább az aktív hűtésnek és a nagy akkumulátornak köszönhető. Mivel nem lehetséges passzívan hűteni egy 15 W-os processzort ilyen kisméretű eszközökben, így két ventilátor felel az esetleges nagyobb terhelés esetén keletkező hő elvezetéséért, ezért is van a gép hátuljában a felső részen a szabad légáramlatokat biztosító bevágás.

A gép bal oldalán található a 3,5 mm-es jack hangkimenet, a hangerőszabályzó gombok, valamint az egyetlen USB3 kapu, amiből nagyon nem ártana még legalább egyet elhelyezni, mert így kénytelen az ember egy USB hubbal a táskájában rohangálni, ha több ilyen ketyerét is egyszerre akarna csatlakoztatni.

A jobb oldalon a microSD foglalat (Surface RT /2 esetén a kickstand mögött van a foglalat egyébként), a magsafe-szerű töltőcsatlakozás és a miniDisplayPort leledzik. Felmerül a jogos kérdés, hogy miért is az ugyan ingyenes (és gyorsabb), de kevésbé elterjedt miniDP-t választották az MS-nél a fizetős, lényegesebben elterjedt microHDMI helyett, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a Surface RT és 2-nél az utóbbi van alkalmazva.

A tetején egyetlen gomb van, mégpedig a power button.

Súlyát tekintve kereken 895 g a gép (~2db iPad Air), tehát a huzamosabb kézben tartása kissé kényelmetlenné tud válni. Azonban semmiképp sem mondható vészesnek a súlya, nagyjából két tábla csokival nehezebb, mint a Surface RT.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Dell Venue 8 Pro

    Ha minden vágyad, hogy a Győr-Budapest viszonylaton a Half Life 2-vel játsszál Angry Birds helyett, nincs is más választásod.

  • Vega Q7108 tablet: netbook helyett

    A Vega nem túl hangzatos nevű tabletjének bemutatása, és egy korosnak számító netbookkal való összehasonlítása.

  • WayteQ xTAB 7x- Ezermester

    A WayteQ egyik újdonsága: mindent tud amire szükség van, gyorsaság, és nagyon jó árazás jellemzi.

  • Cube Talk 7x tablet bemutató

    Jelen teszt alanya talán az egyik legjobb ár-érték arányú tabletnek számít az alsó kategóriában.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.