2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Sulinetes évek - Celeron, Athlon XP vagy Pentium 4

Sulinet 2003-2005. Van, aki magának az aranykornak mondja, és van, aki szerint a legsötétebb rémálom.

[ ÚJ TESZT ]

További adatok, linkek

Az IGP és ATI 9200 tesztek lemaradtak a grafikonról. De pár tesztet elvégeztem mind a kettővel, ezért úgy gondolom, hogy érdemes legalább pár szót ejteni róluk versenyen kívül. Ráadásnak egy kis link gyűjteményt is összeszedtem. Messze nem teljes, mert ez már csak a cikk átnézése közben történt, a tesztek közben sokkal több dolgot olvastam vissza, de remélem így is érdekes lesz pár embernek.

IGP

Az Intel 965-be integrált IGP lassú. Hogy pontosabb legyek nagyon lassú. De a lassúság ne tévesszen meg senkit, mert amire tervezték azt tudja. Irodai alkalmazásokhoz, esetleg egy DVD megnézéséhez elfogadható a tudása. Játékok alatt viszont lassú és a szoftveres emulációnak köszönhetően ismét csak lassú. Persze ez sommás tömörítés, de mindjárt meglátjátok, hogy miért is ez a véleményem.

A játékokat megpróbáltam lebutítani, de minden amivel tesztelni próbáltam, az kudarcra volt ítélve. Két játékból lopott képpel illusztrálnám, hogy mennyire reménytelen volt a próbálkozásom. Far Cry alatt az IGP nem csak lassú volt, de hiányoztak belőle textúrák. Például a tenger teljesen.

Doom 3-ban nem voltak képi hibák. Cserébe egy helyben állva a legalacsonyabb felbontás-részletesség párosnál is csak 4-5 fps körül ingadozott a fraps. A Doom képregény módban nem igazán játszható.

ATI 9200

Az ATI 9000 sokkal többet tud, mint az IGP. Egész tisztességes DX8-as kártya volt az alsó szinten. A GeForce 4 MX-eknél többet tudott és a Sulinet idején már 9200 néven futott az aktuális verziója. Belépő szinten kb. az első értelmes választást jelentette. Sajnos a tesztek közül csak két Celeronos maradt meg, ami értékelhető. Itt is a nyers adatok helyett inkább két játékot veszek csak elő. A Far Cry kimarad, mert 2GHz-es Celeronnal párosítva 1024x768-ban is eldöcögött, 800x600-as felbontásban meg már elfogadhatóan játszható volt a kampány.

A Doom3 átlagban játszhatónak tűnt, de rendszeresen meg akadt. minimális részletesség és felbontás (640x480) mellett a 2GHz-re tuningolt Willamette átlagban 26.96 fps-t tudott kipréselni a kártyából. Az akadások is egészen jól kisimultak (min:14), de nem lett tökéletes.

A COD 2 is 1024x768-as felbontásban teljesen visszabutítva a 2GHz-es Celeronnal nagyon határeset volt játszhatóság szempontjából. Azért ezt a felbontást választottam, mert úgy gondoltam, hogy erősebb processzorral látható lesz a skálázódás, de ennek keresztbe tett a kártya halála. A játéknak az tesz keresztbe, amikor füst van a pályán. Ilyenkor az fps feleződik, de a felbontást csökkentve már elfogadhatóan futna.

A 9200-at sajnálom, hogy legalább az ECS lapban nem tudtam lemérni. A többi eredményből, főleg a Ti4200 alapján, arra következtetek, hogy már az enyhén tuningolt XP-vel is lehetett volna játszható beállításokat találni. Még a Doom 3-nál is el tudom hinni, hogy valaki egy gyorsabb processzorral (Athlon XP, vagy 3GHz körüli Celeron) és kis kompromisszummal valaki végigvitte vele a játékot.

Linkek

Jó olvasgatást kívánok.

Prohardver cikk a sulinetről.

Pentium 4 tuning Northwood 1.6A-val.

Ati Radeon 9550 cikk

2003 júniusi árlista.

AMD CPU árcsökkentés 2002 végéről.

Intel Celeron árak szintén 2002 végéről.

2012 decemberi hír a Thoroughbred B alapú 1700+ és 1800+ Athlonokról.

2003 februári ár összehasonlítás már Bartonnal.

Northwood Celeron review tuninggal.

VIA KT400 review

Asus A7V8X-X review

Doom 3 CPU skálázódás

ATI 9000 review

Azóta történt

Előzmények

  • Pentium 4 1.3GHz

    Minden kezdet nehéz. A Netburst egy új kezdet volt, sok újdonságot hozott, de pont ezért volt érdekes. Igaz, megfizethetetlen is...

  • Celeron aranykor

    Slot1 és Celeron: gépfejlesztés az ezredforduló környékén. Sikerek és zsákutcák.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.