2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Steam Deck - Gőzgép

Megjelent a Valve első hordozható konzolja és többek között én is nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mire képes.

[ ÚJ TESZT ]

Játéktesztek II.

Call of Duty WWII

A nyugisabb autókázások után látogassuk meg kicsit a második világháború hadszíntereit a Call of Duty WWII játék segítségével. Ez a széria 2017-es darabja, ahol sok idő után visszatértek a kezdetekhez úgymond, és ismét a 2. világháborús időszakot dolgozták fel, és szerintem ez egy nagyon jól sikerült darab lett. Nagyon jó a játékmenet, megvan néhol az a nyomasztó és szomorú hangulata, a zenék pedig egyenesen zseniálisak benne véleményem szerint. Összességében egy nagyon jól összerakott játék lett. Itt csak a single player részt próbáltam ki, a CS:GO-nál is említett okokból, nem multira való ez a gép.

Beállítások 1, Beállítások 2, Beállítások 3

A játékban automata beállításokat használtam, és benchmark sajnos itt sem volt, így a teszteléshez a Operation Cobra nevezetű küldetést választottam, amely valamivel a Normandiai partraszállás után játszódik.

A korlátozott módban tökéletesen megvolt a 40 FPS, minden probléma nélkül játszható, ha kikapcsoltam az FPS korlátot, akkor 45-ig kúszott fel maximum a számláló.
A másik esetben már néhol a 60 FPS is megvolt, de inkább 50 környéke volt a gyakoribb. Összefoglalva nagyon jól, és szépen játszható ez a játék.

Metro Exodus

Következzen egy nagy kedvencem, ez pedig a Metro Exodus. A széria első tagja, a Metro 2033 Dmitry Glukhovsky Metro 2033 című könyve alapján készült, posztapokaliptikus világban játszódó játék. Az alap történet, hogy 2033-ban Oroszországban (azon belül Moszkvában) egy atomháború után, nagyjából 50000 ember maradt életben, akik az orosz, föld alatti Metro hálózatban találtak biztonságos menedéket mivel a felszínen egyrészről mindenféle mutáns állatok portyáznak, másrészről életveszélyesen sugárfertőzött, így a megfelelő felszereléssel is csak ideig-óráig lehet megmaradni. Ennek a szériának a harmadik része a Metro Exodus, mely 2019-ben jelent meg, és mondhatjuk, hogy hozta az elvárt szintet. Egy nagyon jól kidolgozott, mély és érdekes történettel rendelkező játékot kaptunk, melyet gond nélkül akár többször is újra lehet játszani, ugyanis ilyen esetekben tud újat mutatni. Aki még esetleg nem játszott a szériával, nagyon tudom ajánlani mindegyik részt, véleményem szerint mindegyik egy nagyon jól sikerült játék.

Látkép

Sajnos a játék itt sem rendelkezik beépített mérő eszközökkel, így kénytelen voltam ismét saját magam játszogatni vele. A tesztpálya a legelső, Moszkva nevezetű küldetés lett, a grafikai beállításokat pedig mediumra vettem.

Beállítások 1, Beállítások 2

Így a korlátosabb verzióban egész szépen tartotta a 40 FPS-t, néhány pókháló égetésnél, illetve nagyobb robbanásnál esett be 30 köré.
A korlátokat kikapcsolva harcokban 50-60 FPS-em volt, égetéseknél szintén leesett pár pillanatra, de érzésre talán 40 FPS-re fixálva kellemesebb volt játszani. Extreme beállításokat itt is nyugodtan el lehet engedni, 30 FPS sem volt meg. Ezt a játékot érdemes lehet lowon megpróbálni még, mert a látványból és az értékéből sokat nem von le, viszont közelebb lehetünk a 60 FPS-hez.

Shadow of the Tomb Raider

És akkor a Steames játékok közül az utolsó versenyző, az pedig a Shadow of the Tomb Raider. Én anno még PS1-en játszottam a Tomb Raider I vagy II-vel, de akkor még elég kicsi voltam, így csak néhány emlékkép maradt meg. A szériának 2013-ban érkezett egy rebootja (remélem jól használom a kifejezést), ami egy teljesen új történet szálat indít el onnan kezdve, hogyan lett Lara Croft-ból az a „Tomb Raider” akit megismertünk. Ennek a trilógiának az utolsó része a Shadow of the Tomb Raider. Ugyan a harmadik részt még nem játszottam végig, de az első kettő szerintem egy jól összerakott kis játék lett, valamivel azért pörgősebb, akciódúsabb, mint egy korai TR játék (kicsit a mai trendeknek megfelelően), de a történet jól van kitalálva és felépítve, jó a hangulata, akit kicsit érdekelnek az ilyen mitikus történetek, szerintem nem fog benne csalódni.

Beállítások 1, Beállítások 2

A játék beállításait alacsonyra vettem, és itt végre volt beépített benchmark is, így természetesen azt használtam, illetve egy kicsit játszottam rendesen is. Itt egy apró problémába ütköztem, a Steam itt valamiért nem tudta a mentésemet szinkronizálni a gépen elkezdett játékkal, hiába volt elvileg szinkronizálva, nem tudtam folytatni. Ez a hiba csak ennél a játéknál jelentkezett szerencsére.

Alacsony, 40 FPS korlát, 11W

Alacsony, korlát nélkül

Legmagasabb, 40 FPS korlát, 11W

Legmagasabb, korlát nélkül

Az én beállításaimmal szépen ment 40 FPS-sel, rendes játék közben sem nagyon éreztem akadásokat, maximum 1-1 pillanatra. TDP korlátok nélkül is szépen ment a játék, voltak beesések, de 50 FPS alá nagyon ritkán ment a számláló.
Ezek után kipróbáltam mindkét esetben a legmagasabb beállításokat, ennek a képeit alább láthatjátok. Összefoglalva 11 W-ra korlátozva 30-40 FPS közötti értékek jöttek ki, a korlát nélkül pedig inkább 40-50 FPS, tehát egész jól játszható lesz még a legmagasabb beállításokon is a játék.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.