2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Steam Deck - Gőzgép

Megjelent a Valve első hordozható konzolja és többek között én is nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mire képes.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Sok szeretettel köszöntök minden kedves olvasót itt a logout.hu hasábjain! Nem mostanában írtam utoljára értelmeset ide, viszont egy olyan eszköz került a kezeim közé, amelyről mindenképp szerettem volna valamit összehozni (amivel meg is csúsztam jóval a tervezetthez képest). Mint ahogyan a címből ki lehetett találni, ez a Steam Deck, a Valve hordozható kézikonzolja. Alapvetően sosem voltam nagy konzolos, pláne nem nagyon foglalkoztattak ezen belül a hordozható eszközök. Az utolsó konzol, ami volt, az egy PlayStation 1 (mely a mai napig működik). Ebből ki lehet találni, hogy alapvetően PC-n szoktam játszani, és a mindennapokra is azt használom.

Steam Deck

A Steam Deck konzol 2021 nyarán került bemutatásra, eleinte annyira nem mozgatott meg ez sem, viszont elkezdtem valamennyire utána olvasni, és egyre jobban kezdett érdekelni a szerkezet, mivel olyanokat ígért, amit azért egy ilyen "kis" hordozható eszközről nehezen tudtam elképzelni, ilyen például akár újabb játékokkal játszani, értelmezhető üzemidővel, és még csak nem is diavetítéssel egyenlő a játék sebességgel. Kis túlzással egy nagyon jól modifikálható, hordozható pc, beépített kontrollerrel. Ez az ígéret, lássuk a tapasztalatokat.

Ezek után 2022. március 4.-én befizettem a kőkemény 4 eurónyi foglalót egy 256GB-os példányra. A konzolból létezik 64, 256 és 512GB-os változat is, utóbbi egy minimálisan különbözik a kijelző borítását tekintve, de specifikációban mindegyik egyforma. Tárhelyek szempontjából a 256 és 512GB változatok SSD-vel szereltek, a legkisebb, 64GB-os viszont csak eMMC tárolós. Alapvetően a legkisebb modell is bővíthető (és ez kvázi támogatva is van, akár házilag is megoldható, és garancia vesztéssel sem jár legjobb tudomásom szerint), viszont én nem akartam ezzel vacakolni, így aranyközépútként választottam a 256GB-os verziót.

Ekkoriban a szállítások még nagyon el voltak maradva, legkorábban 2022. június vagy júliusi szállítás volt ígérve, majd csúszott is egy további negyedévet, így "szinte" el is feledkeztem róla. Aztán szeptember 5.-én érkezett az email, mint derült égből villámcsapás, hogy van 3 napom eldönteni, hogy véglegesítem-e a rendelést a gépre. Kis töprengés után végül kifizettem a gépet, és leadtam a rendelést. Utána olvasva nagyjából egy hetet kellett várni rendelés után a gépre, és ez így is történt, a következő hét hétfőjén meg is érkezett a GLS futár a géppel.

Első kibontás

A gépet amint tudtam, ki is csomagoltam. Az első, ami meglepett, az a méretei, amit a képek annyira nem adnak át, és amin ugyanígy mindenki meglepődik valószínűleg, mint én. A kijelző is viszonylag nagy és kellemes méretű, jól látható, valamint a két oldalán lévő kezelőszervek és gomboknak is sokkal több hely jutott, így a használata is kényelmes. A másik, ami egy örömteli csalódás, az a tok, ami szerintem egy egészen jó minőségű, masszív kemény burkot ad a gépnek, amennyiben magunkkal visszük valamerre, így biztosan nem fogja sérülés érni, valamint az alsó részén van egy kis "rekesz", amit egy gumis szalag fed le, ide lehet például a töltőt berakni (erre a kiegészítők részben egy kicsit még ki fogok térni). Alább beillesztek egy rövid specifikációt a gépről, a következő oldalon pedig az első benyomásokkal folytatódik az írásom.

Kijelző: IPS LCD 7" 1280*800 felbontás (16:10 képarány), 60Hz (512GB változat esetén tükröződésmentes kijelző)
CPU: AMD Zen 2 4 mag / 8 szál, 2,4-3,5GHz
GPU: AMD RDNA 2 8CU, 1-1,6 Ghz
Ram: 16GB LPDDR5
Tárhely: 64GB eMMC vagy 256 / 512GB SSD

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.