Secret Hitler és Lucidity társasjáték (videó)

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2020-01-14 11:15

A BGG a játékot a világon a 13. legjobb partijátékaként tartja számon. Ráadásul ingyen is játszható!

[ Új teszt ]

Secret Hitler

videó bemutató

Mi ez?

A Secret Hitler egy „titkos áruló” mechanizmusra építő, társas interakciókkal operáló és következtetéseken alapuló játék. A játékban a résztvevők két csoportba tartoznak: liberálisok vagy fasiszták. Alapvetően a liberálisok vannak többen, de hogy ki, melyik csapathoz, frakcióhoz tartozik, azt a játék elején véletlenszerűen döntjük el.

a játék teljes pompájában, miután letöltöttük és kinyomtattuk: Print&Play

A játék az 1930-as évek Németországában játszódik, ahol a fentebb említett két frakció próbálja megszerezni a törvényhozói hatalmat. Az egyik fasiszta pedig maga Hitler, ha ő hatalomra kerül, miután három fasiszta irányelv életbe lépett, megnyeri a fasisztákkal együtt játékot. Mivel Hitler kilétét a liberálisok nem tudják, és az ő feladata az, hogy minél többször megválasszák, ezért érdekében áll liberálisnak kiadnia magát. Ezért ő az “áruló”, mert kvázi a liberálisokat árulja el, amikor felfedi kilétét, ha sikerül a terve.

ilyen kártyákból minden játékos kettőt kap, egy lezárt borítékban a játék elején

A játékmenet

Öt-tíz játékos számára játszható a játék; tapasztalataim szerint inkább hat-hét fő a minimum, ugyanis sokkal élvezhetőbb, ha egy kicsit többen vagyunk. (Hétnél többen még nem játszottuk, lehet, hogy az meg egy kicsit már sok lenne.)

A játék elején mindenki kap egy zárt borítékot, amiben két kártyát talál. Az egyiken az van, hogy melyik frakcióhoz tartozik, a másikon pedig az, hogy személyesen ő csak egy képviselő (liberális vagy fasiszta) vagy éppenséggel pont Hitler. A borítékon kívül mindenki kap egy “igen” és egy “nem” szavazó kártyát, amivel a javasolt kancellár személyéről szavazhatnak.

Ezek után a játékosok maguk közül kineveznek egy játékvezetőt, akinek vezényletével a játék elején megtalálják egymást a fasiszták. Ennek első lépése, hogy mindenki becsukja a szemét. Ezután Hitler felemeli titokban az egyik – vagy mindkét – hüvelykujját hogy a fasiszta képviselők amikor vezényszóra kinyitják a szemüket, tudják, hogy kit kell majd hatalomra segíteni. Ha csak 5-6 ember játszik, a Hitler szerepét játszó játékos is kinyithatja a szemét a vezényszóra, ugyanis ekkor csak egy fasiszta képviselő van rajta kívül – és ilyenkor tudnak egymásról. Pár másodperc elteltével, amikor mindenki felismerte a csapattársát ismét mindenki becsukja a szemét, majd újabb vezényszóra most már mindenki kinyitja, és kezdődhet a játék.

ahonnan az irányelveket húzzuk és ahova a liberális irányelvek elfogadásuk után kerülnek

Ez egy nagyon izgalmas dinamikát kölcsönöz a játéknak, ugyanis senki nem szeretne nyíltan fasiszta lenni (ugye az a rossz), viszont valahogy tudtára kell adni Hitlernek, hogy kiben bízhat és kiben nem.

A játékmenete viszonylag egyszerű. Egy kör úgy néz ki, hogy az elnök választ egy kancellárt, akinek - ha megszavazták a többiek is, a szavazásra használatos Ja! / Nein! Kártyák közül az egyik koordinált, egyszerre történő megfordításával vagy megmutatásával - átad két irányelv kártyát a háromból, amit húzott, az erre a célra kialakított irányelv húzópakliból. Ez a törvényhozás fázis, eközben senki nem beszélhet. A kancellár a neki átadott két irányelv közül választ egyet – ami lehet ugye fasiszta vagy liberális – és felteszi a megfelelő táblára. Ezek után meg lehet vitatni, hogy milyen lehetőségei voltak az elnöknek és a kancellárnak és ki-, miért döntött úgy, ahogy. Ez egy nagyon fontos rész, mert itt lehet következtetni arra, hogy ki hazudik, miért, melyik oldalon áll és érdemes-e megválasztani őt legközelebb is vagy sem. Az irányelv kártyák között jelentősen több fasiszta van, ezzel is nehezítve a liberálisok dolgát; arról nem is beszélve, hogy simán előfordulhat, hogy a kancellárnak nincs választási lehetősége, hiszen két ugyanolyan irányelvet kapott már az elnöktől.

kancellár és elnök jelölő, amiknek a hátulján ott vannak az adott személy feladatai

Az elnök jelző a kör végén átvándorol egyik játékosról a másikra óramutató járásával megegyezően alap esetben - és az elnök pedig választ minden körben egy kancellárt, akire a többiek szavazhatnak. Bizonyos számú fasiszta irányelv életbe lépése után az elnök egyre több és több lehetőséget kap(hat). Akár meg is ölhet egy képviselőt. Amennyiben Hitler nem kerül hatalomra, de nem is öli meg az aktuális elnök, akkor a fasiszták a hatodik fasiszta irányelv életbelépése után szintén nyernek. A liberálisok csak akkor nyernek, ha Hitlert megöli az aktuális elnök, vagy elfogadták az ötödik liberális irányelvet.

fasiszta irányelvek helye, és az épp aktuális elnök különleges képességei

Konklúzió

Aki szereti az olyan játékokat, ahol mások viselkedéséből kell következtetni valamire, esetleg megtéveszteni a többieket, akkor ezt a játékot imádni fogja. Viszonylag egyszerű a játékmenet, de mégis több változatosság van benne, mint mondjuk egy “resistance” típusú játékban, ahol egyszerűen csak a többséget kell megszereznie a csapatnak körről-körre. Nagyon élvezhető és szerintem pont a megfelelő mennyiségű feszültséget kelti a játékosok között, hogy még élvezhető és érdekes legyen. Arról nem is beszélve, hogy nem egy hosszú játék, 20-30 perc alatt simán végig lehet játszani egy fordulót.
És ha ez nem lenne elég, elérhető egy ingyenes, úgynevezett „print and play” verzió a játékból, amit mi is használunk. Ehhez elég egy pdf-et letölteni, kinyomtatni, és a jelölt vonalak mentén felvágni a játék részeit tartalmazó kártyákat és már mehet is játék. (Mi ráragasztottuk őket egy vékony kartonra, de így is igazán jó játék!)
Ha valaki új, fizikai játékot szeretne a legolcsóbb és leggyorsabb megoldás valószínűleg Ebay-ről rendelni, kb. 25 Euro, szállítással együtt.

Lucidity

Ki tudsz-e jutni a rémálmok birodalmából?

A Lucidity egy kockajáték ahol a játékosok az álmok világába merülnek, és megpróbálnak a rémálmoktól elég hatalmat lopni, hogy végleg függetlenek legyenek ebben a birodalomban. Ugyanakkor, ha nem vigyáznak, és túl mélyre merészkednek, túl kapzsik vagy elővigyázatlanok, a rémálmok árnyai elhatalmasodhatnak rajtuk, és ők maguk is rémálmokká válhatnak.

Játékmenet

A Lucidity a játék a kockákról és a kockázatról szól, és arról, hogy mennyire vagy hajlandó próbára tenni a szerencsédet. Majdnem ugyanannyi múlik azon, hogy mennyi és milyen kockával dobsz, mint azon, hogy mi a dobás eredménye.

A dobozban találunk négy „posztert” (rémálmonként egyet), négy rémálom kártyát, amire a képességeik vannak írva, négy játékos lapot, és négy-négy játékos segítőt, amik megmutatják, hogy a különböző kockákon hogy oszlanak el a szimbólumok és mi egy körnek a menete.

Játékos segítő kártya két oldala: egy kör menete és a kockák oldalainak kiosztása

A játék fő mozzanata, hogy amikor mint álmodó (játékos) rád kerül a sor, eldöntöd, hogy mennyire merülsz alá az álmok világába. Három “út” áll előtted: kezdhetsz 3,5 vagy 7 álommal is. Hogy mit is jelent az “álom”? Az álmok ebben a játékban azokat a kis, színes, majdnem átlátszó kockákat jelentik, amiket minden álmodó kör elején húzol a játékhoz csomagolt, szuper minőségű, fekete zsákból. A zsákban négy különböző színű, dobókocka található, összesen 80 darab, minden színből 20.

a játékoslap kockákkal

Ezek a kockák szimbolizálják az álmokat – ezért a játék szimplán csak álmoknak hívja őket kockák helyett.

Miután körödben első lépésként kiválasztottad azt, hogy mennyi kontrollt szeretnél az álmaid felett, ráhelyezed a megfelelő útra a játékos lapodon az átlátszó jelzőt és a meghatározott mennyiségű kockákat kihúzod a zsákból - majd kettőt visszateszel. Így, ha a legkisebb számot, legbiztonságosabb utat választottad, egy kockával dobsz csak először. A dobott kockák eredményét meghatározott sorrendben kell elkönyvelni a játékos lapunkon. A négy szín négy rémálomhoz tartozik: a kék a mélység rémálma, a zöld az irigység, a sárga a bezártság, a piros pedig az ősi rettegésé.

A rémálmok és képességeik ha egy játékos esetleg rémálommá válna...

A dobás eredményétől függően a kockák a játékos a lapján meghatározott helyre kerülnek: jelenthetnek kifáradást, egy adott rémálom árnyékát, amellyel egyre nagyobb befolyással rendelkezik az álmodó felett, hatalom pontot, vagy akár halált is rettegéstől - amikor is az adott játékos végleg kiesik a játékból.
A játék célja, hogy összegyűjtsünk az álmokból 15 hatalom pontot, ami a játék azonnali megnyerését jelenti.

15 hatalom pontot kell összegyűjteni, amit a játékoslap alján a "power" soron lehet jelölni

Összesen háromszor húzhatunk kockákat a zsákból, ha úgy döntünk és van lehetőségünk rá - tehát nem fáradtunk ki annyira, hogy mindenképp pihenni kelljen és nem kebelezett be egy rémálom se, sőt még életben is vagyunk. Ez minden egyes húzással plusz két kockát jelent. Ha megállunk, vagy a három dobás után nem fáradtunk ki, bizonyos általunk választott kockát - vagy kockákat - visszatehetünk a zsákba. Ezek vagy a kifáradást jelző szimbólumok vagy egy rémálom árnyékát, szorítását jelző kockák lehetnek (a szem szimbólum).

Amennyiben kifáradunk és muszáj megállnunk az egyik dobás után, akkor bizony húznunk kell egy álmot a zsákból és minden ilyen színű hatalom pontot jelző kockát vissza kell tennünk a zsákba. Ezek után pihenhetünk, ami ugye az általunk választott kocká(k) visszarakását is jelenti.

A játékélmény

Ha szereted az igényes kivitelezett és nagyon szépen megrajzolt játékokat, amiknek érdekes a témájuk, akkor ezt keresed! A rajzok, illusztrációk nagyon igényesek, egyediek. Egyfajta dark, goth stílusa van és mégis nagyon színes tud lenni. Akinek élénkebb a fantáziája ne játsszon vele este… Leginkább talán úgy tudnám a játék illusztrációinak stílusát leírni mintha egy Lovecraft horror történetet Dali illusztrált volna.

(P:C)A rémálmok illusztrációja(/P)

A játékmenet elsőre nagyon egyszerűnek, kizárólag a szerencsén múlónak tűnhet és bizony nekünk is kellett egy-két játék, mire rájöttünk különböző a taktikákra, és, hogy mire érdemes figyelni. Alapvetően gyorsan lemegy egy játék, de, ha valaki nagyon nyerni szeretne, bizony el tud húzódni és akár 30-40 perc is lehet az alapvetően kb. 20 perces játékból.

A játék alapvetően épít a kockadobások eredményére és a szerencsére, de közben mégis ad nekünk lehetőséget, hogy beleszóljunk egy kicsit, hogy mi is történik. Egy-két játék mindenképp szükséges ahhoz, hogy ráérezzünk mikor, melyik és mennyi kockát érdemes választanunk – és ha esetleg rémálommá válunk, milyen stratégiát érdemes választanunk. Rémálomként mi már nem dobhatunk kockákat, csak a még álmodó játékosokkal dobathatunk, vagy tőlük és akár másik rémálmoktól is rabolhatunk hatalompontot. Van az a pont, ahol akár nyerő stratégia is lehet rémálommá válni, de sok múlik a játékostársainkon, ugyanis, ha mindenki odafigyel, és csak minimális kockázatot vállal, a rémálom nem fog sok ponthoz jutni, vagy csak nagyon lassan.

A kockák meglepően kicsik, de szerintem pont illenek a játékhoz és könnyebben lehet így a játékostáblán elhelyezni őket. A játék egyébként nekem kifejezetten tetszik – annak ellenére, hogy egy kockadobálós játékról van szó, amint belemerülünk a játékba, egyáltalán nem érezzük úgy, hogy kockapókereznénk. Ha a játékostársaink is komolyan veszik a játékot, akkor tipikusan el lehet benne merülni… Persze vannak olyan esetek, ahol az első körben valakinek megpecsételődik a sorsa, nagyon ritkán és kis eséllyel, de előfordulhat. Ilyenkor azért nem a legjobb az ember szájíze, de ha ezen túl tudunk lépni és minden játékos át tudja venni a játék hangulatát, nagyon jó kis játszmák kerekedhetnek ki belőle.
Az újrajátszhatósági faktort kifejezetten emeli, hogy a különböző rémálmoknak különböző képességei vannak – némelyikkel könnyebb erőt rabolni, másokkal könnyebb a többi játékost kiejteni. Ezen felül van a játéknak 1 játékos variánsa is, ahol egyedül kell a négy rémálom közül eggyel megküzdeni. A kockadobások természetesen maradnak, de a játék menete teljesen más lesz.

Az egyszemélyes játék ellenfelei - itt egy-egy rémálmot hívhatunk ki kvázi párbajra

Konklúzió

Elsősorban azoknak ajánlanám, akiket megfog egy játék témája és az illusztrációi, másodsorban pedig azoknak, akik egy nem mindennapi, viszonylag pörgős, kockadobálós játékkal szeretnének játszani.
Ebay-ről szállítással együtt 25-30 Euro között lehet rendelni.