2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ryzen 7 3700X: 15 év után újra AMD

Az AMD Athlon 64 3500+ volt az utolsó mohikán, amit még 2005-ben vettem, azóta csak Inteleket nyúztam...

[ ÚJ TESZT ]

Beszerelés, beüzemelés

A házba való beszerelés zökkenőmentesen zajlott le. Mindkét lap ATX formátumú, így a rögzítők és csatlakozók szinte ugyanott voltak a Z170-es ASUS lapon is, mint most az X570-es AORUS esetén. Szimplán betehettem a réginek a helyére, anélkül, hogy hátul a kábelekhez hozzá kellett volna nyúlnom. Ennek nagyon örültem, mert jó sok időbe telt, mire a kábelmenedzsment részt sikerült jól összehozni, nem lett volna szerencsés, ha meg kell bontani valamit. Egyedül a 2x4 tűs EPS-csatlakozóval kellett egy kicsit szenvedni, a hűtő miatt – még az alaplap helyére illesztése előtt is – nehezen tudtam csatlakoztatni. De valahogy sikerült, egy darabig most már úgysem fogom szétszedni, az tuti. Szerencsére a 8+4 tűs EPS aljzat közül egyedül a 8-tűssel is tökéletesen működik a gép. A másik, 4-tűs csatlakozót - a stabil feszültségértékek miatt - egy 12 magos Ryzen 9 3900X, illetve extrém tuningolás esetén már ajánlott bekötni, de Ryzen 7-hez, tuning nélkül elég a 8-tűs csati is. (Ha nem így volna, gondban lennék, hiszen a tápomhoz csak egy darab, 4+4-tűs EPS-kábelt adtak, többet nem.) A többi kábel (SATA, USB, Előlapi Panel, Ventilátorok, stb.) csatlakozója szerencsére ugyanott volt, így simán be tudtam őket dugni a helyükre. Végül bekerült az AORUS GeForce GTX1080Ti is, majd végre jöhetett a próbaindítás.

Két furcsaság volt, ami azonnal szemet szúrt, amint bekapcsoltam a gépet: egyrészt a két TridentZ Neo memóriából csak az egyiken világított az RGB LED, másrészt eltelt vagy 20 másodperc, mire a speakerből meghallottam a Post-jelet (azt a jellegzetes csippanást, amit gondolom, mindenki ismer, aki ezt olvassa). Nagyon fura volt, a korábbi konfignál kb. 5 másodperc telt el, mire csippant indítás után, egy jóval fejlettebb gépnél mi tart ennyi ideig? Már kezdtem megijedni, hogy valami baj van, annál is inkább, mert még képet sem adott. A gép működött, semmi hibakód, nem csipogott, a HDD-aktivitás-jelző LED is villogott, azt is hallottam, ahogy dolgozik a gép, csak épp nem volt kép a monitoron. Gondoltam, hátha megint az van, mint amikor a Dark Base Pro 900-at hoztam, és első indításnál szintén sötét képernyő fogadott. Akkor a monitor helyett a TV-re küldte ki a BIOS képét a gép, talán most is ez a helyzet. De mire odamentem, hogy bekapcsoljam a TV-t, a gép újraindult, ezt abból tudtam, hogy megint csippant egyet, majd azt követően végre felbukkant a monitoromon az AORUS logó, illetve a Post képernyő.

Nem kicsit könnyebbültem meg, viszont nem nyomtam elég ügyesen DEL-t, így a BIOS Setup helyett elindult az SSD-n lévő Windows, amit még a másik gépen használtam. Megkísértett a gondolat, hogy megvárom, mit szól majd a Windows 10 Home az új alaplaphoz. Annak idején, mikor az i7-3770 (Gigabyte Z77X-UD5H) után váltottam i7-6700K-ra (ASUS Sabertooth Z170 Mark 1), ugyanígy jártam, akkor némi szütymögés után viszonylag gyorsan feljött a rendszer, mintha mi sem történt volna. Nem volt kékhalál, sem lefagyás, egyszer újraindult, és ennyi. Persze volt pár eszköz, amihez alapból nem volt drivere, de a lemez behelyezése után már fel tudott rakni mindent. Az X570 AORUS Pro esetén már nem volt ilyen egyszerű a dolog. Talán azért, mert most Intel helyett AMD chipset került a gépbe. Az történt, hogy megint elkezdte a szütymögést, de most már jóval tovább szenvedett vele. Addig hagytam, míg elpakolgattam a dobozokat és egyéb tartozékokat. Nem tudom, hogy végül sikerült volna-e neki bebootolni, mert 10 perc után meguntam, és kikapcsoltam.

Először csak nem világított a LED, másnapra a modul is feladta.

Beraktam a Windows 10 telepítő pendrive-ot, és inkább friss rendszert raktam rá. Egyből feltűnt, hogy az új konfigon mennyivel gyorsabban megy a telepítés, mint korábban az Intel i7-6700K-nál. Pedig ugyanaz az SSD van benne, mint akkor (Samsung 850 EVO SATA 250 GB), mégis, nem kellett hozzá 20 perc sem, és már végzett is. Már régóta nincs DVD-meghajtó a gépben, de ha van internet, akkor nem is kell. Elég felmenni a Gigabyte oldalára, letölteni az AORUS APP Centert, majd miután elindítjuk, automatikusan megkeresi a hiányzó meghajtókat és programokat. Ráadásul a DVD-vel ellentétben ezek mindig a legfrissebb verziók. Én is így tettem, ám előtte még leszedtem a legfrissebb X570 AORUS Pro BIOS-t (F10a - AMD AGESA Combo-AM4 1.0.0.4), és feltettem. Belőttem az XMP-t, majd jöhettek a driverek és utilok.

A kicserélt alaplap miatt az OEM Windows 10 Home licencemet már nem tudtam újraaktiválni, így nem volt mit tenni, vennem kellett egy újat. Szerencsére találtam Hardveraprón egy megbízható kollégát, akitől kedvező áron tudtam venni egy Retail (dobozos) Windows 10 Home licenckulcsot. Vagyis ezzel már alaplapcsere esetén sem lesz probléma az újraaktiválással. Így hát mindennel elkészültem, jöhettek volna a játékok, viszont először az elmaradt animéket (To Aru Majutsu no Index, Rage of Bahamut, Sankarea) kellett bepótolnom, amit megígértem az nCore animés közösségének, hogy amint egyben a gép, feltöltöm őket.

A hibás TridentZ Neo modulok, visszaküldés előtt.

Egy napig úgy tűnt, hogy a gépnek semmi baja, azon kívül persze, hogy az egyik memória modulon nem világított a LED. A BIOS kiírta a 16 GB-ot, az XMP is működött, minden oké volt. Kipróbáltam a The Outer Worlds című játékot, amit a Ryzen 7 3700X mellé kaptam ajándékba az Alza oldalán. Nem mondom, hogy rossz játék, egyszer majd végigjátszom, ha jobban ráérek, de amióta bejelentették a Diablo IV-et, sokkal jobban várom a Diablo III Season 19-et, mint bármi mást. A bejelentést követően kedvem támadt kicsit játszani a Diablo III-mal, és meglepődve tapasztaltam, hogy az eddig vajsimán futó játék úgy szaggat, meg töltöget, mintha valami low-end konfiguráción futna, nem pedig egy csúcsteljesítményű gépen. Kénytelen voltam arra gondolni, hogy valószínűleg gyári hibás memóriát fogtam ki, ami nem működik.

Két nap alatt kicserélték a memóriát, nagy respect, Alza.

Megcseréltem őket a foglalatban, majd áttettem a másik két slotba, de továbbra is csak az egyik modul világított. Ez bebizonyította, hogy nem az alaplappal van a baj, hanem a memóriával. Beraktam őket külön-külön, amelyik világított, azzal működött a gép is, a másikkal viszont el sem indult. Úgyhogy nem volt mese, ki kellett cseréltetni. Írtam az Alza ügyfélszolgálatára, jeleztem nekik, hogy gond van a memóriával, leírtam a tüneteket és megkérdeztem, hogyan tudnák ezt nekem kicserélni. Bekérték a tranzakció azonosítóját és a számlát, másnap pedig már jött is a válasz, hogy saját költségükön küldenek majd érte egy futárt, aki kedden elviszi. Feladás előtt csomagoljam vissza az eredeti dobozba minden tartozékkal együtt, majd zárjam le. Csináljak róla képet, küldjem el nekik, és majd ugyanígy tegyek a kapott átvételi elismervénnyel is.

A kicserélt modulok immár tökéletesen működnek.

Mondtam, hogy rendben van, de mivel dolgoznom kell, így a munkahelyemre küldjék a futárt a csomagért, és a kicserélt árut is ott fogom tudni majd átvenni. Kedden jött a futár, elvitte, én pedig elküldtem az elismervényről készített képet. Másnap jött egy e-mail, melyben közölték, hogy a csere megtörtént, a csomagot átadták a futárszolgálatnak, akik majd értesítenek arról, hogy mikor érkezik. Csütörtök reggel 10 óra felé hívott a futár, hogy jön, fél óra múlva pedig már a kezemben volt a kicserélt memória. Este meló után betettem, és azóta minden tökéletesen működik. A játékok újra simán futnak, mindkét modul világít, ahogy kell, szóval minden oké. Minden elismerésem az Alzás srácoké, amiért ilyen gördülékenyen és gyorsan intézték ezt a cserét. Kaptak is tőlem egy szép piros pontot a "Megbízható Bolt" listában.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Hackintosh Ryzenre

    Így telepíthető Intel AMD Hackintosh MacOS Catalina 10.15.0 AMD Ryzen PC-re.

  • Ryzen feat. Nvidia

    Hosszú idő után térek vissza a laptopok világából az asztali gépek közé egy erős, felső-középkategóriás géppel.

  • Ryzen 3 1200 VS RX 570

    A Ryzen 3 1200 (vagy a hasonló i3-ak) nem elegendő egy RX 570 szintű VGA kihajtásához. Vagy mégis?

  • Athlon X4 740 vs Ryzen 3 2200G

    Rövid kis tesztnek indult, de hetekig tartó szívás és szenvedés lett az "új gépet vettem" esetből.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.