2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

RawTherapee munkamenet

A RawTherapee-t állítólag csak az tudja használni, aki írta. Te is tudni fogod, ha megérted, mi mire való benne :)

[ ÚJ TESZT ]

A kép finomhangolása 2

Végül az Expozíció fülön lehet ténylegesen a képet finomhangolni. Amit itt el szoktam végezni :
- A Kiégett részek megmentése legördülőben kiválasztani az adott képhez illő eljárást (néha a Színterjesztés jobban működik, de van, hogy sárga/rózsaszín eget eredményez).

- Expozíció korrekció beállítása - a program megpróbálja kitalálni, hogy túl világos, vagy sötét-e a kép, de nem mindig sikerül neki jól- ilyenkor ez a csúszka a megoldás. (Ez nem azonos a fényerő buta növelésével.)

- Fényerő csúszka 0-ra (amúgy bután világosítja az egész képet, világosabb képhez az Expozíció korrekció csúszka jobb).

- Beállítani a kontrasztot, és a Világos tónusok tömörítését (ezt magasabb értére húzva visszakaphatjuk a kiégett részeken a részleteket – ez ugye attól is függ, hogy mennyire húztuk fel utólagosan az expozíció korrekciót – de túlhúzni nem ajánlott, mert buta szürkét csinál a fehér képrészekből)

- Diszkrét Vignette filter - a kép széleit sötétíti, de érdemes csínján bánni vele, a legjobb, ha alig észrevehető

- Lab görbék (Lab adjustments) : Chromaticity-n szoktam húzni felfelé ha telítettebb képet akarok. Érdemes itt felhúzni a Red and skin tones protection-t, ha portréról van szó (megvédi a bőrszínt), illetve az Avoid color shift-et (színeltolódást kerüli el).

- Esetleg a Tónustérképezés funkciót lehet használni, de ez sokszor természetellenes hatást kelt. Érdemes megnézni, hátha jobban áll a képnek.

Ezután persze vissza kell menni a második (Részletek) fülre, mert az expozíció, illetve a kontraszt húzásával valószínűleg már nem lesz megfelelő a zajszűrési beállítás (minél kontrasztosabb a kép, annál inkább látszik a zaj). Magam részéről csak a legvégén állítom be véglegesre a zajszűrést, folyamatosan figyelve 1:1 nagyításon, hogy milyen lesz a végeredmény.

Fontos, hogy a RawTherapee sok módosítást csak akkor mutat, ha a képet mutató mező aljának jobb oldalán levő 1:1 gombbal 1:1 arányba zoomolunk, ez főleg a zajszűrés és az élesítés esetén fontos. A kép teljes kiszámolása ugyanis nem végezhető el elég gyorsan, hogy a teljes képen lássuk, azonban 1:1 nagyításban az akkor látható kis részt már értelmezhető sebességgel számolja a program (baloldalt alul látszik is, hogy hol tart). Érdemes 1:1-ben a képen egy világos, és egy sötét részt is megnézni, hogy lássuk, mennyire sikerült leszűrni a sötét részekről a zajt, és hogy festenek a világosak. 1:1 nagyításban jól megfigyelhető a zajszűrés, élesítés hatása, ha azt a nézet megváltoztatása nélkül ki-be kapcsoljuk.


A Szerkesztő nézet alsó sora
1 Kép exportálása, 2 Kötegelt feldolgozási sorhoz adás, 3 külső szerkesztőbe küldés, 4 előző/következő képre váltás 5 zoom gombok

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.