2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

RawTherapee munkamenet

A RawTherapee-t állítólag csak az tudja használni, aki írta. Te is tudni fogod, ha megérted, mi mire való benne :)

[ ÚJ TESZT ]

Kész kép elmentése és végszó

Végül a kép alatt balra található ikonok közül a bal szélsővel tudjuk JPEG, PNG, vagy TIFF formátumban elmenteni a kész képet. Balról a harmadikkal az "előhívott" képet külső szerkesztőbe lehet küldeni pl. retusálás céljából (Gimp vagy Photoshop közül lehet választani, de megadható egyedileg kiválasztott program is).

Az egész folyamat amúgy nem tart sokáig; valójában gyakorlat kérdése. A lényeg az, hogy az értékeket az adott képnek megfelelően állítsuk be, mert minden helyzet más, igazán jó eredményt pedig úgy lehet elérni, ha minden képpel külön foglalkozunk – persze feltételezve, hogy az utómunkának alávetett kép egyébként jól komponált, megfelelően exponált... csodát RAW-ban sem lehet tenni, csak a jó képből kihozni minél többet.

Természetesen vannak jobb szoftverek, de a RawTherapee nagyon sokáig megfelel amatőr fotózáshoz - ha valaki valamiért nem szereti, az már egyéni, "vallási" kérdés. A fent bemutatottakon túl még sok lehetőség van a szoftverben, pl. a kötegelt feldolgozás, a színkeverés és hasonlók.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.