2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Raptor-Gaming M1

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Minőségi játékos egér, alapfelszereléssel, alapáron. Nos, e nyálcsorgattató mondat után...

[ ÚJ TESZT ]

Minőségi játékos egér, alapfelszereléssel, alapáron.
Nos, e nyálcsorgattató mondat után vágjunk bele eme egér elemzésébe. Egy meglehetősen gyenge minőségű A4Tech egér után kívántam valami jobbat venni, mert elegem volt abból, hogy a kurzor néha az ellenkező irányba ment, máskor meg ugrált, önálló életre kelt.

Körülbelül 8-9 ezer forintom volt, és ennyiből választhattam az A4Tech X7, a Logitech G1 és a Raptor-Gaming M1 közül. Az egyiknél befigyelt a márkanév, ez pedig rögtön meggyőzött a paramétereivel.
Hazavittem, kinyitottam a dobozt, és... nem volt benne egér! Csodás! Mehettem vissza a boltba. Persze, nem tudtam semmit se bizonyítani, de ők se, így nagy pirulva beletettek egyet, ''hát ez hogy történhetett'' arckifejezéssel.
Folytatom...

Csomagolás
Ilyen szempontból igazi különlegesség. Nem holmi buborékcsomagolásban, hanem szép nagy sütis dobozban kapjuk meg az egeret. Ez környezetkímélő, mert újra felhasználható.
Benne nincs is más, mint az egér, kartonnal védve, buborékos zacskóban, továbbá egy telepítési útmutató, és 4 darab tartalék talpkorong.
Igen, nincs driver CD, és a telepítési útmutató is annyit mond, hogy kell bedugni a gépbe.
Igen! Tartalék korongok. Azt mondják, teflon, legyen.
Egyszóval, egyszerű, egyben különleges.

Kialakítás, ergonómia
Az egeret alapvetően jobbkezes használatra tervezték, sajnos bal kézzel nem lehet használni.
Megfogva érezhető, hogy igen kicsi, nagyon könnyű és kézreálló. A hüvelykujj egy Logitech jellegű vágásban fekszik, és az egész test jobbra van döntve, hogy a tenyér természetes dőlésszögét kövesse. Kis mérete miatt ujjakkal is lehet tologatni, ez finomabb irányítást tesz lehetővé. Más, mint a nagyobb méretű tenyérbe simuló egerek, itt tényleg érezni, hogy én irányítom az egeret, és nem fordítva.
Van rajta két gomb és egy görgő, ami egyben harmadik gomb is. Erősebben meg kell nyomni őket, mint más egereknél, és jó nagyot nyomódnak. A görgő ellenállása aránylag nagy, de még nem zavaró.
Egyetlen apróság, hogy a görgőt benyomni csak enyhe baloldali erővel lehet, jobbról nem (aki szedett már szét egeret, tudja miért van). Ezt még éppen el lehet viselni.
A kedvencem a borítása, nem kopogós műanyag, hanem egy nagyon kellemes és finom tapintású gumiszerű anyag (mármint a műanyagon, ami nem kopog). Erre mindeddig még nem sikerült ráizzadnom, nagyon meg vagyok vele elégedve. Az egész összeszerelése masszív, nem recseg.
Ja, és a kábel. Van, jó hosszú, kb. 2 méter, és vékonyított. Ez azt jelenti, hogy még soha egyetlen egyszer nem éreztem a jelenlétét, ellenállását. Mint ha ott se lenne. Pirospont.

Amatőr kép szemből (a Paint hatalom!):
[kép]
Alulról: (szereztem Gimpet)
[kép]

Használat, pontosság
Telepítés: be kell dugni a gépbe, és a Windows felismeri. Ennyi.
A felbontása 1600 dpi, és ezt bizony lehet érezni. Minden mozdulatot tökéletesen követ, pixel pontossággal lehet vele dolgozni nagyobb érzékenység esetén is.
Ugrálást egyetlen esetben tapasztaltam: valahogy egy olyan 45 fok körüli szögnél mozgás közben nem bírja az egérpad mintázatát, de ez még kétszer ha előjött használat során.
A rántásokat is bírja, csak akkor állt be teljesen a mutató, ha ''izomból'' rántottam egyet rajta, eddigi normál használat során egyszer sem történt még ilyen.
Most így a felületeket végigpróbálva azt kell mondjam, az egér picit válogatós. A filc majdnem olyan jó mint az egérpad, a picit tükröződő mű-fafelület is elmegy, csak nem érezni annyira a kontrollt. Papíron nem megy, csak ha följebb emelem róla. A tükröződő könyvborítóról nem is beszélve, üveget meg se néztem.
Nagyon ajánlom a textil egérpadot hozzá, ezen puhán és kellő ellenállással csúszik, tehát még könnyű elindítani, de kisebb eséllyel rántod túl. A teflon korongok eddig még semmilyen koszt nem szedtek fel.
Összegezve: pontos, de nem mindenevő. Megfelelő alátéttel etetve csodákra képes

Összefoglalva
Nos, a régi egerem után mindenképpen pozitív változás.
Egértéren mindenkinek mások az igényei. Ezzel nem mentegetni akarom a jószágot, ami persze nem kompromisszummentes, hanem azt akarom mondani, hogy az én igényeimnek megfelel.
Kis mérete, tömege és nagy felbontása miatt leginkább az átlagjátékosnak ajánlott, aki közepes érzékenységen játszik. A féléves használat során még egyszer sem éreztem kényelmetlennek, bár nincs lapátkezem. A három gomb mindig is elég volt, és általában még most is az.

Ami Neked is tetszhet:
+ minőségi kialakítás (könnyű, de masszív, gumi borítás, teflon talpak)
+ 1600 dpi
+ vékonyított kábel
+ ár (8-9000 forint)

Ami esetleg zavarhat Téged:
- csak jobbkezeseknek, lapátkezűek óvatosan közelítsenek
- csak három gomb
- nincs semmi extra szoftver vagy funkció

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.