2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

RaiJintek Aeneas házbemutató

Mire képes egy különleges kocka a számítógépházak széles tengerében?

[ ÚJ TESZT ]

Hőmérsékletek / Összegzés

Hűtés, mérések

Azt mindenképpen el kell ismernem, hogy a tervezés jól sikerült, számomra a vártnál jobb és hűvösebb eredmények születtek.
Alább képeken minden fontos információ megtalálható, nem is szaporítanám a szót. Az R9 390 azért megadja az alaphangot, bármilyen házba is helyezzük, de még az ő esetében is látványos fejlődést tapasztaltam, köszönhetően annak, hogy a VGA (akárcsak a processzor), a ház felezővonalában illeszkedik az alaplapba, így az általuk termelt hő gyorsan és akadálymentesen távozik.

Ami még nagyon fontos: a számítógép összerakása, szerelése, majd a teszt még akkor készült, mikor a külső hőmérséklet a 30 fokot is elérte és/vagy meghaladta a panelház tizedik emeletén lévő lakásomban! Az adatokat ennek megfelelően kell értékelni. Nagyon nem mindegy, hogy egy teszt laborban, légkondicionált szervizben, téglaházban, vagy éppen panelházban zajlik. Ebből kifolyólag a most beköszöntött ősz, és az eljövendő tél további kellemes PC hőmérsékleti értékeket fog eredményezni, ehhez egy kis előzetest is lehet látni a harmadik képen. A negyedik kép pedig egy összehasonlítás a Zalman Z3 Plus házzal.

Decibelt nem tudok mérni, így csak a személyes élményt tudom megosztani: alig hallani a gépet, leginkább a hagyományos merevlemezek olvasása / írása hallatszik, ha éppen frissít a Steam. Valamint, ha megnézzük az Aida64 képernyőmentéseit, akkor láthatóak a CPU-VGA-Rendszerhűtő rpm fordulatok, ebből is lehet következtetni, hogy nincs repülőtéri zajfergeteg. Sőt, azóta a CPU fordulatszámát is lejjebb vettem a BIOS-ban, nagyjából 1000-1100 rpm az alap. Továbbá pár napja vendégek voltak nálunk, és az egyik rokon csak annyit kérdezett: "- Te, ez a gép megy?" Hát ennyit a hangokról, decibelről.

Mielőtt azonban túlzásba esnék, azt mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a beépített ventilátorok maximális fordulaton már hallatják hangjukat. Így ugyanaz a megoldás, mint a legtöbb ház esetében: négy darab, minőségi, halk légkeverő beszerzése és telepítése. Sajnos ezt csak a nagyon drága házak esetében lehet mellőzni.(olykor még ezeknél sem) De ha valaki megelégszik a 600-900 rpm beállítással, és az így elérhető hőmérséklet értékekkel, valamint nem tervez tuningolást, annak nem kell ezen rágódnia.

A platformváltásban résztvevő számítógépek alapadatai

Az AIDA64 az Idle állapotban előforduló hőmérsékleteket mutatja a szeptemberi nyárban

Az AIDA64 az Idle állapotban előforduló hőmérsékleteket mutatja a szeptemberi őszben

Ez a táblázat kis összehasonlítás a Zalman Z3 Plus ház és a RaiJintek Aeneas között, itt az átlagos értékek szerepelnek, a leszabályozott ventilátorokkal mért eredmények, több órás üzemelés után, pedig itt láthatóak.

Ezen a képen pedig egy terhelés alatti "szelet" látható, ekkor éppen BF4 SP, és utána R6 Siege MP futott. Az R9 esetében már az Afterburner-ben beállított saját profilt használtam, de minden egyéb is leolvasható.

Gyorsan hozzáteszem, hogy mindkét házban voltak extrém hőmérsékletek. Ilyen a Metro LL Redux benchmark tesztje, mely a Zalman házban a GPU-t 96 fokra hevítette, míg az Aeneas-ban 89 fokra. Valamint a Crysis 3 elrettentő esemény még az R9-nek, mert ha minden maximumra van állítva, akkor ott is 88-90 fok lehet a hőmérséklete a GPU-nak, azonban a cryengine pont olyan, hogy pár beállítás módosításával szinte semmi minőségromlással is alacsonyabb értékeket lehet elérni.
A tesztprogramok közül a Firestrike teszt alatt volt a legmagasabb a GPU hője, pontosan 79 fok. Játékok alatt átlagosan 60-80 fok közötti értékeket sikerült abszolválnia az R9 390-nek, mely ráadásul Asus, így a hűtése sem a hatékonyság- csendesség párosának bajnoka.

Itt látható az ablakos oldal csupaszon. Mint látható, a három csatlakozó rontja csupán az összképet. Némileg meglepő volt számomra, hogy a két USB kábel ilyen hosszúra sikeredett, azt hittem, a tervezők számoltak vele, hogy az alaplap a ház közepén lesz, akármelyik típusút is telepít az emberfia. De kis kunkorral azért elviselhető a látvány. Ez a véglegeshez közelítő állapot.

És egy videó az Aeneas házhoz, ha eddig nem kaptunk volna kedvet hozzá:

Azt hiszem mindent elmondtam, amit csak lehetett. Mivel korábban nem említettem külön, én a CPU hűtésére immáron sok-sok éve az Arctic cég munkáit használom nagy elégedettséggel. Több fórumtársunk azért nem szereti, ajánlja, mert a felfogatása ósdi, azaz bepattintós, valamint hogy a ventilátora nem cserélhető egy az egyben. Jelentem, mindkét probléma könnyen orvosolható, ha esetleg baj történik, de erről most nem elmélkednék, nem ez a fő téma. Ami miatt megemlítettem, mert a korábbi házzal szemben, ugyanolyan rpm-beállításokkal is alacsonyabb hőmérsékleten dolgozik a CPU ebben a házban.

Működésben a ventilátor-birodalom éjjel-nappal...

Mi mást is mondhatnék a legvégén? Engem a ház már korábban meggyőzött, nem csak szép és esztétikus, hanem praktikus a kialakítása. A szerelése majdnem tökéletes, kellően könnyű és egyértelmű. Kapunk a kockával négy beépített, és mint kiderült, halk ventilátort, erős anyagminőséget, kellő mennyiségű tároló lehetőséget.

Ami negatívum: kicsit nehézkes a felülről való szerelés, bár ezt némileg kompenzálja a kivehető alaplap-tálca. Továbbá a már említett bővítőhelyeknél muszáj minden alkalommal, ha itt időzünk, lecsavarozni a vízszintes lemezt, és az összes takarólemez csavarjait. Más azonban nem jut eszembe. A VGA szerelésénél fellépő komplikáció csak akkor fordul elő, ha egy R9 390 méretű kártya van a birtokunkban, így ezt nem nevezném negatívumnak, csupán az adott helyzetben fellépő váratlan fordulatnak. De biztos vagyok benne, hogy más is fellelte volna az ideális megoldást.

Itt láthatóak a nem általam odaítélt díjak az Aeneas-nak:

A legvégén tehát én csak ajánlani tudom a RaiJintek Aeneas számítógépházat. Az első bekezdésben már említettem, főleg azoknak szól, akik eleve nem gondolkoznak hagyományos ATX rendszerben, nincs megszámlálhatatlanul sok tárolóegységük, nem két videokártyás gép összeállítása a céljuk, továbbá szeretik az egyediséget, a különlegességet, nemkülönben az eleganciát, és szépséget.

Végezetül a szokásos értékelés:

Pro

Hatalmas belső tér
Esztétikus megjelenés, szolid LED világítás
4 beépített ventilátor, melyek halkan üzemelnek, ha BIOS-ból szabályozzuk
Folyadékhűtésre előkészítve
4+1 HDD vagy 4 HDD + 1 SSD hely
Van még ODD hely is!
Kiváló szellőzés
Magas, legfeljebb 18 cm-es CPU hűtő lehetősége
29 / 31 cm hosszú VGA beépíthetősége
Vastag lemezből készült, így masszív (8 kg önsúly!)
Gumilábak, melyek valóban nem csúsznak, hanem tapadnak
Kivehető alaplap-tálca

Kontra

Összességében nincs, de azért:
Felülről szerelés dirketben kicsit nehézkes
Bővítőkártyák behelyezésekor / cseréjekor az összes takarólemezt ki kell csavarozni
A beépített ventilátorok maximális fordulaton már kissé hangosak

A végleges elhelyezés:

Jelenlegi ára: 24-26.000 Forint

Ismételten szeretném megköszönni mindenkinek, aki elolvasta a cikkemet! Amennyiben észrevétel, tapasztalat, tanács merül fel, kérek mindenkit, hogy nyugodtan szóljon hozzá! Mindenkinek további kellemes fórumozást és számítógép építést kívánok!

Hunork

Kapcsolódó linkek:

RaiJintek Aeneas

Enermax

FSP HyperS

Azóta történt

Előzmények

  • ASUS R9 390 STRIX 8GB teszt

    Avagy az erő velünk van? Ár/fogyasztás/teljesítmény kéz a kézben járnak? Élménybeszámoló az AMD háza tájáról.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.