2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

RaiJintek Aeneas házbemutató

Mire képes egy különleges kocka a számítógépházak széles tengerében?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés / FSP Hyper S / Enermax Cluster Advanced

Kedves PH olvasók, fórumozók, számítástechnika iránt érdeklődők!

Nem is olyan régen jelentkeztem itt, mikor egy Asus R9 390 költözött a számítógépházamba. Itt található meg, és talán érdemes is lesz belenézni, már csak az újabb tesztelések miatt is: ASUS R9 390 STRIX 8GB teszt

A cikk nagyon jól sikerült, számos pozitív véleményt olvashattam tőletek, melyet ezúton is szeretnék ismételten megköszönni! De az idő nem áll meg, a felkínálkozó lehetőségeknek, továbbá cégemnek köszönhetően először csábulásba, majd ámulatba estem, így két-három hétig a különféle hardver elemekkel foglalkozó topikok rendszeres és olykor idegesítő látogatója lettem. És mivel ennek következtében az elmúlt hónapban jelentős átalakuláson esett át számítógépem, ennek örömére ismét jelentkezek nem is egy, hanem rögvest két hosszabb írással. Az egyikben a platformváltásom (1155 - 1151), és a különböző komponensek bemutatása lesz a fő szempont pár teszttel, méréssel kiegészítve, a második pedig mindezek új lakhelyét, a RaiJintek Aeneas számítógépházat fogja elétek tárni a szintén új tápegységgel, és egy Enermax ventilátorral megtoldva.

Jelen írás keretében ez utóbbi kerül terítékre. Mindent elkövettem, hogy a lehető legtöbb információt megosszam veletek, remélem, hogy sikerülni fog! Vásárlás előtt számos, főleg angol nyelvű szakoldalt tanulmányoztam. Ami már akkor is elbűvölt, az a rengeteg pozitív értékelés, volt, hogy a konklúzióknál nem szerepeltek egyáltalán negatív jellemzők. Én sem leszek szőrösszívű, de lesz egy-két megjegyzésem, melyek rávilágítanak majd az apróbb hibákra.
Természetesen a saját fényképeimet használtam a legtöbb esetben, de azért lesznek gyártói oldalról letöltött, sokkal jobb minőségű, élesebb képek is. Ezért elnézést kérek, de jobb híján a telefonomat használtam a fotózásra, ami nem mindig vezetett kellő eredményre.

A platformváltásról szóló írásom egyébként itt lelhető fel hamarosan: Egy platformváltás létjogosultsága - Szintlépés, vagy technológiai ugrás?

FSP Hyper S 700W

Kezdjük mindjárt az összes létező számítógép energiaellátásáért felelős alkatrészével, a tápegységgel. Természetesen ennek cseréje is szóba került, ha már erős VGA tűnt fel a láthatáron, azért az R9 390-nek elkél a tömény szufla. A régi meg régi volt, bár nem múzeumba küldtem, hanem egy kartondobozba, vésztartaléknak.

Vásárlásának két fő oka volt: egyik, hogy a régi Chieftec már kezdett öregedni, és a kábelválasztéka még fapados volt: kellett elosztó a SATA eszközökhöz, meg nem is volt kényelmes a kábelek eldugdosása a korábbi Zalman házban. Fentiekből következik, hogy sok SATA csatlakozóra volt szükségem, szám szerint hat darabra. És olyan tápegységet is szerettem volna, mely rendelkezik a komolyabb videokártyához való páros PCIE kábellel. A másik ok természetesen az ár, most nagyon jó pénzért tudtam megvenni az új tápegységet. A bekezdés végén látható a mostani ára, én ötezer magyar forinttal olcsóbban vettem meg.

Pár szó essék azért az FSP tápról hivatalos szavakkal, a gyártó szemszögéből: "A Hyper nevet viselő tápegységek minden funkciójukban a nagy hatékonyságra törekednek. Két +12 V-os ággal és kibővített SATA kábelkorbáccsal, PCI-e kártyákhoz tápcsatlakozókkal (4db 6+2!) a legújabb konfigurációk igényeit követik. A 85 százalékot elérő energiahatékonyságú tápokat a hobbi gépépítőknek és gamereknek szánják. A kábelek mind a jobb levegőáramlást biztosító lapos kivitelben készülnek és igazodnak az elmúlt időszakban megjelent konfigurációk elvárásaihoz."

Ami biztos, hogy a tápegység ventilátora csendben teszi a dolgát, hivatalos adatok szerint 19dBA alatt zümmög. Aztán persze minden nem jöhet össze, egy héttel a beüzemelés után érdekes zörgő / cicergő hangot hallatott. Jeleztem is itt a PH-n az illetékes közösségnek. Konkrét indoklás, és megoldás nem született, azt magam intéztem: az Aeneas házban ugyebár a tápegység oldalára fektetve helyezendő be, mint később látni fogjátok, így még a Zalman házban kipróbáltam eme formulát. És láss csodát, minden hang elnémult, semmi zörgés, idegesítő zümmögés nincs azóta. Így a tápegység szétszedését megúsztam (legalábbis egyelőre), most is vígan teszi a dolgát.

Jelenlegi ára: 19-21.000 Forint

ENERMAX Cluster Advanced

Mielőtt kitérnék a cikk fő témájára, egy másik apró, de annál hasznosabb kiegészítő elemet szeretnék bemutatni. Az Aeneas egyik pozitív tulajdonsága, mint kiderül hamarosan, a négy beépített ventilátor, melyek praktikusak, és BIOS-ból vezérelve kellően halkak is. Azonban a tetejéről hiányoltam egy szép hűsítőt, így hosszas keresgélés, majd fórumozás után döntöttem az Enermax Cluster Advanced példánya mellett.

Elsődleges szempont a csendes működés volt, nos, ez bevált! Alapesetben három fokozatot ismer: Ultra Silent Mode / Silent Mode / Performance Mode. Egy kis kapcsolóval lehet a fehér LED világítás be- és kikapcsolását kivitelezni. Nem kell valami extra fényességre gondolni, mindössze négy darab fehér LED gondoskodik a romantikus hangulatról, mely által keltett félhomályban vígan hancúroznak szépséges alkatrészeink az alaplapnak csúfolt franciaágyon. A ventilátor-szabályozást ebben az esetben is érdemes BIOS-ból (PWM) bekalibrálni, itt kedvünkre állíthatunk be profilt neki.

A csapágyazás a gyártó által nagyon dicsért második generációs Twister bearing technológiára épül, mellyel akár 160.000 óra üzemidőt lehet elérni. A ventilátor lapátok, melyeket Batmantől kölcsönöztek, - legalábbis, ami a formájukat illeti -, egy határozott mozdulattal kipattinthatók, így tisztításuk kényelmes. Alapesetben a boltok a gyártói garanciát adják, mely jelen esetben kettő év.

Nem vitás, hogy elégedett vagyok vele, megérte a sok olvasás, kérdezősködés. Fénye pont olyan erős, ami nem zavaró, eszméletlen halk, és remélhetőleg jó sokáig kiszolgál majd! Őt is ajánlani tudom mindenkinek!

Jelenlegi ára: 4000 Forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • ASUS R9 390 STRIX 8GB teszt

    Avagy az erő velünk van? Ár/fogyasztás/teljesítmény kéz a kézben járnak? Élménybeszámoló az AMD háza tájáról.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.