2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Bluetooth hangszóró: a vízálló Proda X6

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Eshet az eső, fújhat a szél, de akár még együtt is tusolhatunk a Proda X6 nevezetű bluetooth hangszórójával.

[ ÚJ TESZT ]

Használhatóság, összegzés

A készülék bekapcsolás után egyből elérhető bármely Bluetooth eszköz számára.
Legalábbis elvileg. Három eszközzel próbáltam kapcsolódni. A HTC One M8-as készülékem akadály nélkül kapcsolódott, a Linuxos laptopom kicsit megszenvedett vele, de mikor sikerült végre párosítani simán kapcsolódott. Viszont az LG G-Pad 7.0-m még csak meg sem találta a Bluetooth eszközt. A hiba lehet az én készülékemben van, a forgalmazó nem hallott még ilyen problémáról és a többi eszközöm gond nélkül működik vele.

A Bluetooth-on felül használhatjuk jack kábellel is vagy micro SD kártyával. Viszont egyszerre csak egy input fajtát használhatunk. Tehát ha benne van egy SD kártya akkor nem tud Bluetooth kapcsolatot kialakítani. Mindig az utoljára csatlakoztatott inputot veszi alapértelmezettnek. Majd bármelyik lekapcsolása után Bluetooth módba áll vissza. Tehát ha berakunk egy SD kártyát majd bedugjuk a jack csatlakozót, akkor az AUX lesz az alapértelmezett bemenet, majd ha kihúzzuk a jacket, akkor visszaáll Bluetooth módba, így az SD csak kivétel, majd visszarakás után lesz újra használható.

A tetején lévő 3 gomb megkönnyíti a használatot. A hangerő szabályzók hosszan megnyomásával számot váltunk. Ez alól kivétel az AUX mód, ott ezek a gombok nem működnek. A mellettük lévő 3 led pedig más-más szerepet tölt be. Lentről felfelé: Piros - Alacsony töltöttség/töltés. Kék - villog, ha nincs Bluetooth kapcsolat, világít, ha van. Zöld - jack vagy SD kártya bemenet aktív. A kék és zöld színek csak külön-külön világítanak.

A bemeneti mód váltásakor egyébként egy kedves, kicsit kínai akcentussal beszélő hölgy angolul is megerősít minket az aktuális aktív bemenetről. SD kártya: MP3 mode. AUX: Audio Input mode. Bluetooth: Bluetooth mode. Az SD mód elnevezéséből sejteni lehetett, de azért kipróbáltam és tényleg csak MP3 file-okat támogat ebben a módban a készülék. Bluetooth vagy AUX módban természetesen a Lossless file-okat is visszaadja, amennyiben a lejátszó készülékünk képes lejátszani azokat.

Az oldalán a kis fül és a mikrofon mellett kapott helyet egy NFC is ami tökéletesen teszi a dolgát. Létrehozza a bluetooth kapcsolatot egy érintéssel.

Beérkező híváskor a fent említett kedves kínai hang szól hozzánk, hogy "Incoming call".
A mikrofon nem rossz, de a zajszűrés nem a legjobb benne. Csendes környezetben több mint tökéletes, autóban pedig az elviselhető kategóriába esik, párszor visszakérdeznek a forgalomban, de ettől függetlenül tökéletesen használható ott is. Viszont egy furcsaságot észrevettem. Ha a hangszóró mellett van a telefon, akkor visszhangzik a másik oldalon. Ha a zsebemben van a telefon hívás közben, akkor tökéletesen működik. Pár androidos készülékkel próbáltam, majd miután kézzel letiltottam a telefon mikrofonját arra a konklúzióra jutottam, hogy a telefon nem tiltja le a saját mikrofonját. Ez csak akkor problémás, ha egymás mellett van a kettő.

A Bluetooth kapcsolatot több méteren keresztül is megtartja, nyílt terepen ez olyan 8-9 méter, lakásban pedig 6-7 méter.

A készülék hangzása nagyon szép, és hangos. Telt hangokat ad vissza, a basszust is egész jól kezeli. A legtöbb hangszínnel megbirkózik. Ha túl van húzva a basszus, akkor lehet hallani a torzítást csak, egyébként visszaadja azt, amit vár az ember egy ilyen kis kütyütől. Sőt, talán még többet is, ugyanis tényleg durván hangos az X6 és amennyiben csak az alapértelmezett hangszínszabályzó beállításokat használjuk, akkor torzításról se beszélhetünk max. hangerőn se. Talán egy kis doboz hang itt megjelenik.. de hát még is csak egy “doboz”-ról beszélünk.

A szokásos tesztemnek alávetve lássuk, mit is tud az X6 egy HTC One M8-cal szemben:

Összegzés

Nem vagyok az a típus, aki hangzásból megmondja, hogy mi milyen beállításokon szól, habár sokat hallgatok zenét és azért megvannak az igényeim, amit az X6 teljesen kielégít. A használata egyszerű. Maga a készülék is szép. A vízállósága meg egy nagy plusz pont számomra. Kerti partik, sütögetések mellé is tökéletes partner. Szobába, nappaliba is tökéletes, esztétikus, szépen mutat a szekrényen is.
Az ára se olyan vészes a tudásához képest. Ár/érték arányban megint nagyot mutatott a Proda, jelenleg 20.000 forint alatt hozzá lehet jutni a készülékhez így mindenkinek ajánlom, aki egy megbízható, hangos és normális Bluetooth hangszóróra vágyik.

- s3nsitivity

A készüléket a Proda.hu biztosította számomra.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.