2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Windows meghódítása

Avagy: modernkori stratégiai játék az operációs rendszerrel.

[ ÚJ TESZT ]

Windows trükkök-tippek 2.

AERO gyorsítása:

Ha gyorsítani szeretnénk a rendszerünket, akkor tiltsuk le az átlátszóságot az AERO -ban.
Itt találjuk meg ezt a lehetőséget:
Vezérlőpult/Rendszer/Speciális rendszer beállítások/Speciális/Beállítások
Itt a listában keressük meg és vegyük ki a pipát az Átlátszóság engedélyezése mellől.

SuperFetch (Előtöltés) kikapcsolása:

Több fórumon olvasgatva (idehaza és külföldi oldalakon) voltak, akik panaszkodtak a SuperFetch (előtöltő) szolgáltatásra, mert szerintük lassítja a gép működését, eszi a memóriát, és nagy erőforrást igénylő szoftvereknél – mint pl. a 3D játékok esetében – kilépés után sokáig tölti a merevlemezt. A memóriazabálás némiképp szándékosan történik, mivel így szoftvereink később gyorsabban indulnak el.
Nem kizárt tehát, hogy az eredetileg sebességnövelésre tervezett eszköz sokak számára inkább csökkentő hatású. Most döntsön mindenki a saját tapasztalatai alapján, hogy szeretné ezt a szolgáltatást használni vagy sem. (azaz: egy próbát, tesztet megér)

A SuperFetch kikapcsolásához tegyük a következőket:
Start menü keresőjébe írjuk be: services.msc
1. Keressük meg az Előtöltés szolgáltatást és duplán kattintsunk rá!
2. Kattintsunk a Leállítás gombra, és az indítás típusát állítsuk Letiltva -ra.

ReadyBoost – Rendszer gyorsítás USB-vel:

A Microsoft még a Vistával vezetett be egy új teljesítménynövelő technológiát, melynek a ReadyBoost nevet adta. Segítségével felgyorsíthatjuk az operációs rendszer futását és növelhetjük az egyes alkalmazások indulásának sebességét. ReadyBoost használatával a gyakorta használt programjaink, illetve fájljaink (pl. a dll-ek) merevlemezünk helyett az USB Pendrive-on foglalnak helyet. USB eszközünkből így egy gyorsítótár képződik, ami a gyakorlatban a lapozófájl kiterjesztése. A flash memóriák egyedi tulajdonsága ugyanis, hogy szekvenciálisan és véletlenszerűen is hozzávetőlegesen ugyanolyan sebességgel képesek az adatok olvasására, így a rendszer gyorsabban éri el a szükséges fájlokat – egyes esetekben akár 10x gyorsabban –, mintha az a hagyományos merevlemezen volna. Az adatok természetesen védve vannak AES – 128 bites titkosítással, így illetéktelen kezekben sincs okunk aggodalomra. Mivel a ReadyBoost a lapozófájl kiterjesztése, így a rajta lévő adatok a merevlemezen ugyanúgy megtalálhatók, így bármikor nyugodtan eltávolíthatjuk az USB eszközt, semmilyen adatvesztés nem fog bekövetkezni.

A ReadyBoost nem csak Pendrive esetén alkalmazható, hanem SD és Compact – Flash kártyával is, valamint USB merevlemezzel is működőképes. A Microsoft alapesetben 1GB fizikai memória mellé 1GB-os meghajtót javasol, azonban jó tanács: legkevesebb a fele legyen a fizikai memória méretének! (4GB memória méret esetén 2GB legyen a tárolóeszköz) Természetesen az elérhető sebességnövekedés mértéke jelentősen függ a rendszeren futó alkalmazásoktól!

Kattintsunk a Számítógépben jobb egérgombbal a használandó eszközre (USB, Memóriakártya, Merevlemez), itt a Tulajdonságokra, majd ezen belül a ReadyBoost fülre. Itt aztán beállíthatjuk a számunkra szükséges paramétereket a rendszer gyorsításához.

Aero kikapcsolása egy játék indításakor:

Egyes játékok gyengébb teljesítményt nyújthatnak, főleg azon számítógépek esetében, melyek viszonylag gyengébb videokártyával felszereltek, amikor elindul a játékprogram indító állománya. Ebben az esetben lehetséges, hogy az Aero felület is zavaró lehet.! Létezik egy igen apró trükk, mellyel beállíthatjuk, hogy a játék idejére (amíg az játék exe állománya fut) kapcsolja ki a rendszer az Aero témát.

1. Kattintsunk a játék parancsikonjára jobb gombbal, itt: Tulajdonságok.
2. Válasszuk a Kompatibilitás fület.
Pipáljuk be: Asztal-összeállítás letiltása

Msconfig:

Ez a Windows egyik apró modulja. Tulajdonképpen csak egyik erősségét használjuk általában, és most én is ezt mutatom be.
Start menü – Futtatásba írjuk be: msconfig

Igen gyorsan egy kisebb ablak nyílik meg, melynek első – Általános fülén –, legyen bepipálva a Szelektív indítás, és közvetlen alatta minden. A Rendszerindítás fülön láthatjuk, hogy milyen operációs rendszer/rendszerek találhatóak a számítógépünkön. A Szolgáltatások fül alatt a korábban említett srvices.msc által elérhetővé és láthatóvá vált Windows szolgáltatásokat találjuk meg.

És most következik a legfontosabb fül az Automatikus indítás. Miért mondom ezt? Mert itt igen könnyedén ellenőrizhetjük, hogy milyen modulok indulnak be automatikusan a Windows indításakor. Ezek egy része elengedhetetlenül fontos, a rendszer működéséhez szükséges állományok, azonban vannak olyanok, melyeket egy program a telepítése során tesz be az automatikusan induló programok listájába, holott nem feltétlen biztos, hogy nekünk szükségünk van ezekre a programokra azonnal, mikor a rendszer betöltődik.

Ilyenek például: Nero, CloneCD, Messenger, Steam, Origin, Google Updater, az esetemben a Canon nyomtató karakterfelismerő szoftvere…stb. (a legtöbb frissítéssel kapcsolatos indító állomány) Egyedül, a fontos alkalmazásokat kivéve, én a Java és az Adobe frissítését engedélyezem, mivel ezekkel nap, mint nap szembesül az ember böngész közben.
Ugyanis ezek azonnali indulása szinte teljesen felesleges. Miért? Jogos a kérdés, de én úgy szeretem, ha ÉN dönthetem el, mikor, mi induljon el, mikor, mi frissüljön, milyen időközönként, továbbá, ha egy alkalmazást csak ritkán használ az ember, akkor az ne töltődjön be a memóriába a rendszer indulásakor. MOD: Természetesen most is adott a választás, nem muszáj mindent kilőni, ez az én verzióm ebben az esetben. Origin, Steam, Google, Firefox úgyis jelzi, hogy elérhető egy újabb verzió, és egy kattintás, máris frissít!

Arra nagyon ügyeljünk, hogy a Windows működéséhez elengedhetetlenül fontos állományok (Microsoft, Hangkártya, Antivírus, USB, Java, Adobe…) elől még véletlenül se szedjük ki a pipát, ezeket azonban jól meg lehet különböztetni a fentebb felsoroltaktól. A mellékelt képeken jól látható, hogy mely programok rendszertöltési indítását kell meghagyni, és melyeket lehet mellőzni.(bár a Java és az Adobe frissítését is el lehet végezni manuálisan, de ez a kettő pipa nem okoz bosszúságot, így én nem bántottam...)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.