2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Windows meghódítása

Avagy: modernkori stratégiai játék az operációs rendszerrel.

[ ÚJ TESZT ]

Windows Telepítés

Ismételten üdvözlök minden kedves fórumozót! Jelen írásomban azt szeretném mindenikek bemutatni, elmesélni, hogyan érdemes telepíteni mindannyiunk nagy kedvencét, a Windows 7 operációs rendszert otthoni környezetben, saját használatra (Internet, játékok, irodai alkalmazások, filmnézés, zenehallgatás) , és milyen apró, bár annál hasznosabb lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy a rendszerünk úgy viselkedjen, ahogyan mi szeretnénk, és lehetőleg minden lehetséges „ellenséggel” szemben megvédjük. Ehhez persze elengedhetetlen az a szándék is, hogy elkerüljük a „gyanús” és „veszélyes” oldalak látogatását, ismeretlen levelek megnyitását... A másik ok, mely az írásra késztetett, hogy nem lehet mindenki egyből mindent tudó, mert hát születnek elsőre bugyutának tűnő kérdések, és ez sajnos néha lenéző, olykor arrogáns hozzászólásokban is megnyilvánul, így azoknak (is) szól elsősorban ez a pár oldal, akik még nem állnak a helyzet magaslatán a számítógépük, pontosabban operációs rendszerük felügyeletében. Mindez persze nem jelenti azt, hogy bárminemű szakértője lennék a szakterületnek, egyszerűen hajtott a kíváncsiság, hogy hogyan lehet megzabolázni a rendszert...

A cikk apropóját, mint már említettem, maga a Prohardver Fórum adta! Mivel rendszeres látogatója vagyok, ezért próbálok szinte minden hozzászólást elolvasni, és ha lehetséges, akkor mindegyiknek utána járni, már csak annak okán is, mert így legalább az ember számos új tudásra tehet szert. És rengeteg, kifejezetten operációs rendszerbeli kérdéssel lehet itt találkozni. Csak pár kérdés a rengeteg közül: „Miért nincs elegendő hely a merevlemezen?”, „Nem tudom elérni az alkalmazást…”, „Állandóan dolgozik a merevlemez a háttérben…”, „Milyen programok védik meg a rendszert, amiért nem kell fizetni?”, „Játékprogram megnyitásakor belassul a gép, miért van?”, „Hogyan lehet felgyorsítani a rendszer működését?”…és még sorolhatnám. Az alább felsorolt lépések közül már számosat megosztottam a hozzászólásaimban, s most ezeket szeretném egybegyúrni, kiegészíteni ezzel az olvasmánnyal.

Először is: Windows telepítés. Nagyon betartandó tanács, hogy a Windows rendszernek egy külön partíciót adjunk meg a telepítés legelején! Vagy, amennyiben van egy kisebb HDD a birtokunkban (természetesen főleg Sata 80 vagy 160 GB!), esetleg egy SSD, akkor könnyebb a helyzet, a rendszert arra telepítsük. Játékokat, fényképeinket, filmjeinket, otthoni munkáinkat meg egy másik partícióra vagy merevlemezre mentsük a későbbiekben, soha ne arra a partícióra, ahol a Windows terpeszkedik! Ezzel nyomban meg is védtük féltett adatainkat egy esetleges rendszerösszeomlás, vagy vírustámadás esetén, mikor nem marad más megoldás hátra, mint az újratelepítés. Persze a saját fájljainkat tartalmazó Users mappát akár át is helyezhetjük, de erről majd később.

Akkor lássunk is neki. Az első lépés, hogy a számítógép BIOS-ban a bootolási sorrendet állítsuk át DVD meghajtóra. Indítsuk újra a gépet, majd várjuk meg, míg elindul a telepítő. Azok, akik nem rendelkeznek optikai meghajtóval, vagy éppen elromlott, vagy csak ki akarják próbálni, azok az operációs rendszert feltelepíthetik USB meghajtóról is. Ezzel most részletesen nem foglalkozok, a cikk végén a források alatt elérhető a link, mely nagyon érthetően elmagyarázza, hogyan kell ezt megtenni!

A Windows telepítésekor, hogy a fentieknek megfeleljünk, válasszuk az Egyéni telepítést. Itt láthatjuk a merevlemezünket, vagy a merevlemezeinket. Ha egy lemezünk van, vagy több, de nagyobb méretű, akkor jelöljük ki az elsőt, és válasszuk a Meghajtó beállítása lehetőséget, majd az Új gombot. Itt adjunk meg egy méretet a Windows rendszernek. Hogy ne legyen vita, legyen ez egy kerek szám, 80GB (vagy akár az SSD általános méretéhez igazítva 64GB). Bőven elég lesz mindenre, a Users és Program Files, Program Data könyvtáraknak (mappáknak) is! A többi terület sem vész el, itt rögtön meg is formázhatjuk a megmaradt területet, de később is van rá lehetőség a Lemezkezelő szolgáltatással. Én azt tanácsolom, hogy most formázzunk, és később nem kell ezzel bajlódni. Ha végeztünk, jelöljük ki ismét a kisebb partíciót, és menjünk Tovább.

Ha megvagyunk, kezdődhet is a fájlok felmásolása. A Microsoft lelkes dolgozóinak hála, ez a folyamat manapság nem tart tovább 15-25 percnél tovább, a feltelepítendő Windows típusától függően.

Mikor végzett is a telepítőlemez, a gép újraindul, véglegesíti az operációs rendszert, majd egy újabb restart után máris kérdésekkel bombáz minket. Megadjuk a felhasználónevünket és a számítógépnevet, majd jelszavat is rendelhetünk a biztonságunk érdekében. Ezután megadhatjuk már most a termékkulcsot, ezt azonban később is megtehetjük. (kinek a kedve szerint…) Majd a Windows védelmére vonatkozólag kapunk kérdést, vagy beállítjuk most az Alapértelmezett lehetőséget, vagy kihagyjuk, és később, mikor már minden szükséges lépésen túl vagyunk, akkor módosítjuk ezt a lehetőséget. Ezt követően az Idő és dátumbeállítás következik, majd a Hálózati beállítások jönnek, amit szintén el lehet végezni utólag is.

Mindezek után a Windows véglegesíti a rendszerleírókat, dolgozik egy darabig, beállítja a felbontást, amit jóvá kell hagynunk, és máris rendelkezésünkre áll a későbbiekben elengedhetetlenül fontos „barátunk”.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.