2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Windows meghódítása

Avagy: modernkori stratégiai játék az operációs rendszerrel.

[ ÚJ TESZT ]

Avast és Regisztrációs adatbázis tisztítók

Segédprogramok

Most már testre is szabtuk a rendszerünket, és végre nekiláthatunk a Windows biztos és akadásmentes működéséhez szükséges programok bemutatásának. A felsorolt programok megint csak ízlés dolgát képezik: kinek a pap, kinek a papné. Szinte mindegyik területen vannak más alternatívák, és sokan, így én is, a szokások rabjai vagyunk. Ez azt jelenti az én esetemben, hogy ahány gépet felügyelek, mindegyiken ezek a főszereplők, aminek egyik oka a már említett megszokás, a másik, hogy a sok próbálkozás közül ezeket tartottam a legmegfelelőbbnek. Nem elfelejtve azt a tényt, hogy mindegyik program ingyenes, és szinte mindegyik magyar nyelvű felülettel rendelkezik! Ettől függetlenül, persze mindenkinek lehet saját elképzelése, nem is az a cikk célja, hogy versenyeztessük az interneten fellelhető segédprogramokat! Ez a cikk, fentebb, és a most következő része is csupán egy lehetséges verzió…

Avast (6.0.1289)

Ki ne ismerné korunk egyik kedvenc védekező programját? Számos előnye mellett az egyik legfontosabb, hogy magyar nyelvű, és a regisztrációtól számított egy évig ingyenes, és otthonra bőven elégséges megoldást kínál ezen a területen!
Több helyről is azt olvastam, hallottam, hogy igen érzékeny a program motorja, sőt, eredeti játékok, vagy a Steam és Origin esetében gondok adódtak hálózati játék indításánál. Erre csak egyetlen negatív példával tudok szolgálni - pedig igen sok Steam-Origin játék van a gépemre telepítve-, nevezetesen a Tron Evolution játékkal, melyet a Viselkedésvédelemben a kivételek közé kellett tennem, ugyanis elsőre nem akart engedelmeskedni a Multiplayer elindításakor. Ebben nem foglalok most különösebben állást, nyilván a szituáció függhet az internet – szolgáltatótól, az alkalmazott modem, esetleg router típusától, az engedélyezett hardveres tűzfaltól.

Először is telepítsük azért fel, s ha végzett, rögtön utána tart egy gyors ellenőrzést. Ezután a Számítógép átvizsgálása menüpontban akár könyvtárakra (mappákra) lebontva is ellenőrizhetünk. Ez jól jöhet, ha a webfelületről töltünk le valamit, és nem kell egy egész merevlemezt átvizsgálni, hogy hozzáférjünk a használni kívánt adathoz.

Az állandó védelmek közé ezek tartoznak: Fájlrendszer-, Levelezés-, Web-, P2P-, Hálózat-, Viselkedés-, IM-, Script védelem. Az utolsó kettő kivételével mindegyiknél találunk egy Szakértői beállítás opciót, ahol tovább finomíthatjuk a program működését. A Viselkedésvédelem egy hasznos segéd, általa olyan kivételeket adhatunk meg, melyeket a magas és jól teljesítő heurisztika gyanús elemként azonosított, azonban mi biztos forrásból tudjuk, hogy az állomány nem veszélyes.

A Kiegészítő védelem menüpontban ellenőrizhetjük a fájlok zárt környezetben való futását, állíthatjuk be a Webhely minősítést, továbbá itt blokkolhatunk webhelyeket. A Karbantartás menüben akár egyénileg is frissíthetjük a vírus-adatbázist, illetve a programot, és itt tekinthetjük meg a karanténba helyezett fájlokat is.

A program fő erénye a tökéletes magyar nyelvi szinkronizáció, a viszonylag alacsony memóriahasználat, az igen érzékeny (bár olykor túlságosan is…) heurisztika, a szintén magyar nyelven elérhető Súgó, és az egy éves ingyenesség. Ezután is használhatjuk, ha egy másik e-mail címről regisztrálunk be, nem hiszem, hogy ez tilos, az Avast vezetősége biztos nem nézi rossz szemmel, ha a terméküket használjuk folyamatosan.
MOD:Fontos még megjegyezni, hogy soha ne telepítsünk kettő fajta/darab (vagy még több :) :) vírusirtót a számítógépünkre, mert abból aztán lehetnek gubancok. Válasszunk egyet, mely nekünk megfelel, én esetemben az Avast, és használjuk egészséggel!

Ccleaner (3.10.1525 / 64 bit)

Ezt a programot sem kell nagyon bemutatni… Egy igen egyszerű, magyar felülettel rendelkező „takarító” programocska, és szintén ingyenes. Nagy előképzettséget nem igényel, rákattintunk az Elemzés gombra, miután elkezdi felkutatni a felesleges fájlokat, internetes böngészésünk maradványait. Ha végzett, akkor csak a Tisztítás futtatása gombra kattintunk, és máris fellélegezhet a rendszerünk. Itt is él a szabály, hogy a javítás előtt érdemes átnézni a talált hibák listáját, és ha úgy érezzük, valamilyen fontos összetevőt jelölt meg a program hibának, akkor szedjük ki előle a pipát. Bár, sokévi használat után, nem tapasztaltam eddig olyat, hogy a rendszer működéséhez szükséges állományt kitörölt volna.

A főablakban a Windows menüben be- kipipálhatunk összetevőket, azonban nem érdemes nagyon megváltoztatni az alapbeállításokat. Az Alkalmazások menüben pedig elsősorban az Internetes, multimédiás programokat jelölhetjük ki, vagy épp hagyhatjuk figyelmen kívül. A program alkalmas a regisztrációs adatbázis kitakarítására (Registry menüpont), továbbá a telepített programok eltávolítására, bár ezen a téren vannak jobb alternatívák is, erre mindjárt rátérünk.

Csak hogy ne vegyük komolytalanul eme alkalmazást, álljon itt egy példa: kollégám felhívott, hogy két éve vásárolt gépén már szenved a Windows. És bár nem csak a Ccleaner kellett a boldoguláshoz, azért azt most megjegyzem, hogy tizenhat perc elemzés után több, mint három gigabyte területet szabadított fel az amúgy is kisméretű merevlemezen!/P]

Wise Registry Cleaner

Egy igen barátságos, és ingyenes kis alkalmazás ez, és a nevéből adódóan elsősorban a Windows regisztrációs bejegyzésének a karbantartására szolgál. Használata igen egyszerű, hála a magyar kezelőfelületnek. Elsőként is elmenthetjük az aktuális registry tartalmat, ha netalán meggondolnánk magunkat. Aztán a Vizsgálat gombra kattintva a program elemzi a rendszer adatbázisát. A Javítás gombra kattintva pedig a talált és biztonságosnak vélt hibákat kijavíthatjuk. Előtte persze ellenőrizzük a talált fájlokat a Ccleanre-nél leírt módon! A Mentesítés gomb valójában a regisztrációs adatbázis töredezettség-mentesítését foglalja magában. Egyszerű és praktikus segédprogram, igen szerény lehetőségekkel, de nekünk nem is egy irodai hálózati környezet felügyelete a célunk, hanem az otthoni egy, esetleg kettő-három számítógép karbantartása.

Regcleaner 4.3 by Jouni Vuorio

Ez a program, rendeltetését tekintve, a korábban bemutatott Wise Registry Cleaner-hez hasonlít, és vele azonosan szintén ingyenes. Igen régi fejlesztés, egy nagyon ügyes finn fiatalember szüleménye. (bár hallottam egyes felhasználóktól, hogy 64 bites rendszer alatt nem indul el, de én ezt nem tapasztaltam, most is fent csücsül a gépemen)
Megjelenése puritán, de nem is hivalkodásra termett a program, bár az Opciók között különböző színeket is varázsolhatunk a megjelenítéshez. Jó hír, hogy ugyanitt kiválaszthatjuk a magyar nyelvet. A program rendelkezik a fő célján kívül Indítópult menüvel, ami a rendszerrel együtt automatikusan induló programok listája, továbbá Eltávolítás menüvel, ami a telepített programok eltávolítására szolgál, végül felsorolja a számítógépünkön megtalálható fájltípusokat, és társításokat, és a biztonsági másolatokat.

Minket viszont alapvetően csak az erőssége foglalkoztat, ez pedig az Eszközök/Regisztrációs adatbázis rendbetétele alatt érhető el. Itt az OLE tisztító, és a Fattyú fájlhivatkozás kereső a mi barátunk. Mindkét lehetőség alaposan feltérképezi a rendszer belső adatbázisát és megjeleníti előttünk a felesleges, cél nélküli, már eltávolított, de utána maradékot hagyó programok hulladékait. A keresések végén ki kell jelölnünk a talált hibákat és törölnünk kell őket, majd miután végeztünk, akkor a Biztonsági másolatok menüben távolíthatjuk el végleg ezeket a maradványokat.

Magában a Szoftver menüben pedig lépésről lépesre átnézhetjük, hogy milyen telepített programjaink vannak, illetve itt kézzel külön-külön is kijelölhetjük azokat, melyekre már biztosan nincs szükségünk, és melyeket a Wise Registry Cleaner, az Uninstall, vagy éppen maga a Regcleaner nem jelölt ki, mint hibás bejegyzést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.