2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Párapara - A megoldás

Az évek óta fennálló erős párásodás végső megoldása: egyelőre működik a páramentesítés 15000 forintból.

[ ÚJ TESZT ]

A beépítés

A beépítés már nem volt ennyire egyszerű. Legalábbis ami a ventilátort illeti, mert a szellőzőket nagyjából egy óra alatt felraktuk, ablaktok-vágással, méregetéssel, mindennel együtt. Ez is csak azért tartott egy óráig, mert óvatosan kellett vágni a rést, ugyanis ott volt közte az ablak vasalat, amit azért nem akartunk átvágni.

A venti esetében már az elején látszódott, hogy nem lesz ez olyan egyszerű, mint ahogy elképzeltem. Első körben kívülről le kellett szedni a redőnytakaró dobozt. Láttam, hogy csavarozva van, gondoltam csak lecsavarjuk. Ellenben a külső fele egybe volt vakolva / színezve az épülettel. Még szerencse, hogy az erkélyre eső ablakról van szó, így aránylag könnyedén hozzáfértünk az erkélyről. Szóval leszedtük és hullott a vakolat meg a szemét...

A megdöbbenés ezután jött. Ugyanis a redőnytakaró mögött / fölött igazából nem volt semmi. A monolit vasbetonfödém látszódott ki és kész, alatta rogyásig pókhálóval és a hozzá tartozó állatkákkal. Sehol egy deka szigetelés, se vakolás alatt se semmi. A nyers födém és falazat látszott ki tisztán. Laikusként azt gondolnám, hogyha már a házak többsége olyan szépen körbe van szigetelve, vakolva és színezve akkor itt a födém-fal-ablak találkozást sem hagyjuk úgymond csupaszon és dobunk elé egy bádoglemezből tákolt redőnytakaró dobozt (úgymond beépített redőnynek). Áthidaló sehol. Ilyet se láttam még, de hát ők tudják... vagy nem.

Tehát ez nem a mi bontásunk eredménye, csak levettük a redőnytakarót és ez a látvány fogadott

Ez lehetne az un. "előtte" kép...

A bontás megvolt, jöhet a műanyag kivágása. Számomra ez is meglepetés volt, ugyanis a 6cm vastag betét teljesen üreges volt. Azt gondolnám, legalább valami gyapottal vagy xps-sel ki kellett volna tölteni szintén a szigetelés érdekében. Tudom én, hogy a levegő is szigetel, de azért na... Ez itt rendesen hőhidas.

Tehát elmondhatjuk, hogy a télen akár -20°C-os kinti és a +22°C-os benti levegő között mindössze egy 1mm-es bádoglemez és egy 6cm-es üreges műanyagdarab volt. Mindez 97x25cm-es felületen az összes ablak fölött.

Igazából mindegy, mert az elejétől kezdve úgy terveztem, hogy belülről az egész műanyag felületet befedem 2cm vastag XPS hőszigetelőtáblával. Majd a későbbiekben ezt meg fogom csinálni az összes ablak fölötti résszel is.

Szóval egy kis takarítás után végre elkezdődhetett a beépítés. A venti dobozt szépen a helyére toltam, vízszintbe állítva belülről sarokvasakkal rögzítettem a műanyaghoz. Ezután a fennmaradó réseket kívülről és belülről is kinyomtam extra erős szerelési ragasztóval. Ez egy igen jó cucc, mert tényleg extra erős, gyorsan köt, beton keménységűre szilárdul és bírja a mínuszokat is.
Ezután jött a külső kilógó rész körbeszigetelése. Méretre vágott XPS hőszigetelővel. Ekkor került fel a mágnes is az ajtókra végleges formában, ügyelve az optimális rögzítésre. Ugyanis ha túl közel teszem az ajtóhoz, akkor nem fogja odaszorítani azt annyira, hogy a körben lévő gumiszigetelő csíkokat egymáshoz szorítsa. Ha viszont túl távol teszem az ajtón lévő mágnestől nem lesz meg a kellő erő, hogy akár a viharos szél se tudja felnyitni és csapkodni.

Következő lépés a belső szigetelés bevágása és felrakása volt. Itt a sarkokat kihúztam fehér sziloplaszttal, hogy a festés után elkerülhessem a hőtágulásból adódó repedezést. Aztán majd kiderül sikerült-e. Végül felkerült a kábelcsatorna, a vezérlő doboz, ami szerintem rendkívül oldschool lett, dehát ez van. : ) A fenti vízszintes kábel elvezetést megtudtam volna oldani úgy is, hogy a kábelcsatornát belevágom az XPS szigetelésbe hogy még ennyi se látszódjon ki. Viszont én meg akartam hagyni a cserélhetőség lehetőségét is.

Tehát ha bármi lesz a ventivel vagy esetleg mégsem lenne elegendő a teljesítménye, akkor könnyedén ki tudjam cserélni. Elvégre csak a tömítésnek használt sziloplasztot és a gumicsavarokat kell elvágni ahhoz, hogy kijöjjön a ventilátor. No meg a kábele. És mivel szabvány 12cm-es méret, bármilyen másik ekkora ventit be tudok rakni akár utólag is. Ha viszont beépítem a vezetéket a szigetelésbe, akkor egy csere esetén megint bontani kell...

A kapcsolódoboz még készülő fázisban

Felszerelve, színfóliával bevonva a helyén

Utolsó körben pedig eljött az XPS színre festése kívül belül, valamint a kinti bontott rész helyrehozatala.
Hát nem lett valami szépségdíjas alkotás, de mint mondtam ott a függöny állandóan el van húzva, így gyakorlatilag semmi nem látszik ki.

A későbbiekben a kábelcsatornázás a vízszintes hosszon is be lett fejezve

...ez pedig az un. utána kép. Később majd kap egy színezést is falszínnek megfelelően

És, hogy mennyi látszik mindebből belülről nézve

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Elfeledett fűszereink

    Valójában nincsenek teljesen elfeledve, de ritkán használjuk és sokukról azt sem tudjuk, hogy „ősi” magyar fűszer.

  • Livolo érintésérzékeny falikapcsoló

    Az okosodó iparközpontú világban nem nehéz hülyének érezni magunkat, lassan már csak a házunk nem okosabb nálunk. De most itt a megoldás!

  • Párapara – Tiszta vizet a fejekbe!

    Egy korábbi, erről szóló cikk elméleti kiegészítése, kicsit tudományosabb oldalról megközelítve.

  • Penészedik a házad?

    Nincs csodaszer: hiába harcolunk a penész ellen, ha nem figyelünk oda a penész megjelenésének okára.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.