2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Párapara - A megoldás

Az évek óta fennálló erős párásodás végső megoldása: egyelőre működik a páramentesítés 15000 forintból.

[ ÚJ TESZT ]

Tervezés és kivitelezés

Első körben gyári állapotú, kész szellőztető ventilátorokat néztem a neten. Itt is az volt a gond, ami a legtöbb esetben, mikor az ember vásárol valamit. Ami olcsó az okkal volt olcsó a drágábbakból meg nagyon meg kellett nézni melyik is éri meg. Igazából egyik se érte meg számomra. Ami igazán tetszett az egy modern kivitelű közel 35-40 ezer forintos ventilátor. Ez tudott - most nem emlékszem hajszálpontosan - 100m3-t óránként 30dB-es hanghatás mellett. Távirányító, automata zsaluzat, páraérzékelő. Az olcsók között is volt, ami hasonló teljesítményre képes, de jóval nagyobb zaj mellett. És ekkor mondtam inkább azt, hogy nézek egy PC-s ventilátort. Ott úgyis kiélezett a küzdelem a légszállítás - hangerő arány tekintetében, szerintem jóval nagyobb a verseny, mint a direkt szellőztető ventilátorok piacán.

Hosszas keresgélés, számolgatás, tesztnézegetés után végül a választásom a Noctua NF F12 Industrial IP67 ventilátorra esett. Szokásomhoz híven, sajnos megint sikerült kiválasztanom a piac egyik legdrágább ilyen jellegű ventilátorát. De ettől függetlenül a specifikációi magukért beszéltek. A 12cm-es kis ventilátor 121m3 / órás légszállításra képes és teszi mindezt 29,7dBA zaj mellett. További pozitívum, hogy az F12 által keltett nyomás 3,94mmH2o, ami közel 40Pa-nak felel meg. Ha még emlékszünk, írtam az Aereco szellőzőről, hogy a maximum légszállítását 40Pa-os nyomás esetén éri el. Szóval kiválóan passzol hozzá a ventilátor teljesítménye.

Plusz egy ráadás, hogy ez a ventilátor IP67-es védettséggel van ellátva. Ami azt jelenti, hogy teljes mértékben ellenáll a por behatásának, valamint 1 méteres mélységig vízálló! Ez azért nagy előny mert a ventilátor kültérben lesz és bizony 1-1 erős vihar / havazás esetén simán kaphat vizet, akár nagyobb mennyiségben is. Persze lesz ajtaja, ami használaton kívül védi, de biztos ami biztos alapon igen jó dolog az az IP67. A fogyasztás sem utolsó szempont. Ugyanis a gyári szellőztető ventilátorok többsége 15-20-30W-ot fogyaszt, de láttam 40W-osat is. Igazából már ez is sokkal barátibb, mint a ~350W-os párátlanító, de a Noctua mindössze 1,2W-jához képest még mindig brutálisan magas.

A Noctua NF-F12 industrialPPC-2000 IP67 PWM

Tehát megvan a ventilátor, amit akár vízbe is meríthetünk, megfelelő zaj / teljesítményarányú és a gyártó szerint különösen tartós darab igen alacsony fogyasztással. Megvan a két Aereco szellőző, megvan az ötlet. Már csak be kell építeni.

Ebből a szempontból kedvező helyzetben vagyunk. Ugyanis valami érthetetlen oknál fogva nálunk az ablakok fölött nem áthidaló van, hanem egy fehér műanyag betét. Valószínű azért, mert kívülről ide van felszerelve a beépített redőnytakaró lemez. Ez a rész az ablaktok tetejétől mérve ~25cm. Tehát ideális helyet ad a készülő ventilátoromnak, így nem kell falat vésnem, elég csak abból a műanyagból kikanyarítani a ventilátor helyét.

Az egészet úgy terveztem, hogy fogom a ventit és építek neki egy kis dobozt. Egy akkora dobozt, amivel kivezethetem a tokon kívülre. Ez a doboz lesz a műanyag betétbe rögzítve. Kap egy ajtót elé és kész. Az egész kialakítás során azt a "szabályt" követtem, hogy bármi, ami a légáramlat útjába kerül hangot, zajt kelt.

Tehát igyekeztem mindent úgy megoldani, hogy semmi se akadályozza a levegőt. A venti dobozát 1cm vastag habosított PVC-ből készítettem. Ez teljes mértékben vízálló, bírja a mínuszokat és könnyen formálható egyben picit rugalmas is, ami talán segít a rezgéselvezetésben is. A rögzítés természetesen gumicsavarokkal történt. Próbáltam úgy megoldani, hogy a doboz fala és a venti oldala közt a lehető legkisebb legyen a távolság, de még ne érjen hozzá. Szintén a rezgések miatt.

Amint az majd a képeken is látszik, ezt a bizonyos rést a beépítés után kitöltöttem fehér sziloplaszttal a minél tökéletesebb szigetelés érdekében. Véletlenül se akartam rést hagyni, nehogy kintről szívjon be levegőt, amolyan visszacsatolás formájában, hanem csakis a belső térből szívja el azt.

Az üres doboz összeállítva

Az illesztési hézagokat köszönjük meg annak, aki az elvileg 10mm-es PVC táblát 9,5mm-esre csinálta

A ventilátor beszerelve

Az első tömítő, szigetelőcsíkok a helyükön

Fontos volt még a doboz szigetelése. Mivel gyakorlatilag egy 14x14cm-es nyílást vágtam a lakás oldalába. Egy szó, mint száz meg kell gátolni, hogy a venti dobozon keresztül a külső levegő hűtse a belsőt vagy bármiféle bogár / kosz / eső akármi bejusson. Ennek érdekében a doboz külső része teljes egészében szigetelt lett. Az ajtó záródásánál pedig az ablakok tömítésére használatos gumiszigetelőt alkalmaztam a tökéletes zárás érdekében. Az ajtót két mezei mágnes szorítja rá a dobozra, kicsit összenyomva a tömítéseket szintén a tökéletes zárás érdekében.

Amit még meg kellett oldani, az a vezérlés. Egy mezei vezérlőt vettem itt az aprón kemény 1.000 forintért. Plusz egy kapcsolót valami 200-ért. Ezeket egy műanyagból készített dobozba ültettem. Így éjszakára levehetjük a fordulatot minimumra, aminél még mindig lehet érezni, hogy nyomja a levegőt rendesen, ellenben a hangja nullára csökken.

És akkor pár szó a hangjáról. A venti jelen helyzetében kb. 2,4m magasan van fent. Minimumra véve a fordulatot tényleg nincs hangja, teljes csöndben sem. Maximumon azért már lehet hallani, de azt mondom, még el is tudnék aludni mellette! Napközben meg egyáltalán nem venni észre. Mindez annak tudatában, hogy 100-120m3 levegőt szállít igen jó.

Az egyetlen problémát, amiben el is akadtam a külső ajtó belülről történő nyitása jelentette. A cél az volt, hogy újabb áramforrás és elektromos eszköz beiktatása nélkül tudjam a doboz ajtaját nyitni-zárni. Na, ezen eléggé sokat agyaltam. Készült is kísérleti rendszer fecskendőből és csődarabból hogy amolyan kezdetleges hidraulikus módon tudjam bentről nyitni-zárni az ajtót.

De igazából jól működő megoldást még nem sikerült találnom erre, ezért sajnos maradt a kívülről zsinórral, majd damillal mozgatott ajtónyitás. A későbbiekben ez még valószínűleg upgrade-elve lesz. Annyiban javítottam a helyzetet, hogy fogtam a zsinórt és becsíptettem az ablakon belülre. Így igazából belülről kezelhető és semmi extra szerelést nem igényelt. Látszani nem látszik, mert az az ablak előtt szinte mindig el van húzva a függöny.

Könnyedén lehetett nyitni a fecskendő segítségével az ajtót, amit a gravitáció zárt vissza

A gond akkor jött, amikor a mágnesekkel odaszorítottam az ajtót a dobozhoz. A képen is látható kis erőkarból adódóan azt az erőt már nem volt képes a fecskendő kifejteni, amivel a két mágnes összefogta egymást. Muszáj volt erősebb mágneseket alkalmaznom, hogy a két oldalon lévő gumitömítés összepréselődjön így védve a belső részt bármilyen külső erőhatástól, víztől.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Elfeledett fűszereink

    Valójában nincsenek teljesen elfeledve, de ritkán használjuk és sokukról azt sem tudjuk, hogy „ősi” magyar fűszer.

  • Livolo érintésérzékeny falikapcsoló

    Az okosodó iparközpontú világban nem nehéz hülyének érezni magunkat, lassan már csak a házunk nem okosabb nálunk. De most itt a megoldás!

  • Párapara – Tiszta vizet a fejekbe!

    Egy korábbi, erről szóló cikk elméleti kiegészítése, kicsit tudományosabb oldalról megközelítve.

  • Penészedik a házad?

    Nincs csodaszer: hiába harcolunk a penész ellen, ha nem figyelünk oda a penész megjelenésének okára.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.