2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia N9 - Játsszunk droidot

Androidra írt játékok futtatása MeeGo alatt.

[ ÚJ TESZT ]

Ikon létrehozása a főképernyőn

Bár a játék remélhetően kifogástalanul fut, azért érezhetjük, hogy az indítás egyszerűségét tekintve nem feltétlenül találtuk meg legoptimálisabb megoldást. Szerencsére, mint sok minden, ez a probléma is aránylag könnyen orvosolható.

Előkészületek:
Először is be kell szerezzük a használni kívánt játékhoz a megfelelő ikonfájlt, vagy ikonfájlokat (letöltésekben többet megtalálni). Ezeket a telefonra kell másolni, egy tetszőleges mappába. Ha megvagyunk, a készülék leválasztható a számítógépről.


Néhány Harmattan stílusú "Squircle" ikon

Ikonok elrejtése:
Bár az ikonokat hagyhatnánk ebben a mappában is, célszerű inkább egy rejtett mappába helyezni őket, így rejtve maradnak a galéria alkalmazás elől, és nem fogjuk véletlenül törölni őket. A célra tökéletesen megfelel a /home/user/.apkenv mappa, ami az apkenv telepítése során jött létre. Nyissuk meg tehát a fájlkezelőnket, és helyezzük az ikonokat a vágólapra. Navigáljunk át a /home/user/.apkenv mappába, majd a vágólapot megnyitva válasszuk az áthelyezés opciót. Ha minden jól ment, a miniatűrök átkerültek a kívánt helyre. A művelet után a vágólapról törölhetőek az elemek.


Filebox ikonmagyarázat

Ikonbejegyzés hozzáadása
Nyissuk meg a Terminál alkalmazást, és navigáljunk a /home/user/.local/share/applications mappába. Ez az a hely, ahol felhasználóként létrehozhatunk ikonbejegyzéseket, amiket később láthatunk a kezdőképernyőn.

cd /home/user/.local/share/applications

Itt a következő sort kell begépelnünk (a példában továbbra is az Angry Birds Classic játék szerepel), ezzel létrehozzuk az ikonfájl tulajdonságait tároló bejegyzést:

nano ab_classic-230.apk.desktop (majd nyomjunk entert)


Fájl létrehozása a Terminálba épülő Nano segítségével

Ha minden igaz, egy üres fájl tárul elénk, amibe a következő tartalmat kell bevinni, hogy létrejöhessen a kívánt ikon:

[Desktop Entry]
Name=Classic
Exec=invoker --single-instance --type=e /usr/bin/apkenv /home/user/MyDocs/Apkenv/ab_classic-230.apk
Icon=/home/user/.apkenv/abc80.png
Terminal=false
Type=Application
Categories=Game;

Ha végeztünk a bevitellel, nyomjuk meg a Ctrl billentyűt, majd az x betűt - így lépünk ki az alkalmazásból. A program kérdésére, miszerint szeretnénk-e menteni a változtatásokat, az i, majd az enter gombok megnyomásával bólinthatunk rá. Ha mindent jól csináltunk, már létre is jött a kérdéses ikon.


A Nano szövegszerkesztő használata

Végezetül néhány apró, de hasznos információ a fenti .desktop fájl működéséről, hogy szükség esetén bárki kedvére testreszabhassa a főképernyőn látott ikont.

A létrehozott .desktop fájl szabadon nevezhető el, nem kell a futtatott .apk nevét viselnie.
A Name= sorba beírt név az alkalmazás ikonja alatt jelenik meg, szabadon változtatható.
Az Exec= sorban a második elérési út a futtatni kívánt .apk fájlra kell mutasson.
Az Icon= sornak a használni kívánt ikonfájlra kell mutatnia.

Nagyjából ez minden, amit az alkalmazás használatáról le tudtam írni, remélem lesznek olyanok, akiknek segíteni tudtam beüzemelni ezt a remek kis programot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.