2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Negyven éves az Altair 8800 számítógép

Negyven évvel ezelőtt, 1975 januárjában mutatták be az Intel 8080 processzorán alapuló Altair 8800 számítógépet.

[ ÚJ TESZT ]

Altair vásárlása

Ha valaki kedvet kapott volna ehhez a számítógéphez, és szeretné kipróbálni, milyen érzés lehetett 35–40 éve ilyenen dolgozni, esetleg fejleszteni, három választása van:

1. Eredeti Altair vásárlása az eBay-ről.

Sok szerencsét hozzá! Ritkán bukkan fel, de akkor is drágán. Jelenleg nincs egy eladó példány sem, de a klónjának számító IMSAI 8080-ra is csak egy találat van, "mindössze" 3000 dolláros áron. Ha valaki mégse sajnálja rá a pénzt, korántsem biztos, hogy működőképes állapotban fog hozzájutni. Mivel ezeket a gépeket többnyire kitben árulták, és otthon forrasztották össze, ki tudja, hol sérültek az elmúlt 40 év alatt a forrasztások, vagy a beültetett alkatrészek.

2. Újonnan gyártott Altair replika vásárlása.

Ez már járhatóbb (és olcsóbb) útnak tűnik, érdekes módon két cég is foglalkozik Altair replikák gyártásával. Az AltairKit az eredeti áramkörök teljes másolatát gyártja és árulja kitben.


Az AltairKit processzor-kártyája

Az Altair Clone termékének semmi köze az eredeti hardverhez, egy PIC24 mikrokontrolleren alapuló áramkörön szimulálják a komplett számítógépet. A klónt az 1975-ös árért, 621$-ért vehetjük meg. Mivel az új áramkör elfért az előlap mögötti NYÁK-on, kvázi egy üres dobozt (is) kapunk a pénzünkért.

A készülékház azonban elő van készítve Micro-ATX alaplap fogadására, így jópofa ötletnek tűnik egy modern PC beépítése az Altair másolatunk házába. Egyetlen hátrányának az S-100 busz hiányát érzem, így elveszik a hardveres bővítés lehetősége ennek a változatnak. Pedig, jó kis hobbi projekt lenne S-100 kompatibilis bővítőkártyákat készíteni.


Az Altair Clone replika belülről. Jól látszik, mennyire üres a ház.

3. Emulátor használata.

Ez a legegyszerűbb, és leginkább költséghatékony megoldás. Tapasztalatom nincs velük, nem próbáltam egyiket se, de ezen a linken látható emulátorral szerintem érdemes foglalkozni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.